divendres, 13 de març del 2009

Es duplica la informació sobre salut a la premsa


La informació sobre salut cada cop interessa més els lectors. Per això, la premsa espanyola ha ampliat de forma considerable l'espai destinat a aquest tipus de notícies. De fet, segons el darrer Informe Quiral, que elaboren la Universitat Pompeu Fabra i la Fundació Vila Casas, en els darrers deu anys les notícies sobre salut s'ha multiplicat per dos.


L'estudi ha analitzat la informació dels cinc diaris de major difusió: El País, El Mundo, ABC, La Vanguardia i El Periódico. S'ha detectat que en la darrera dècada les notícies sobre salut s'han doblat i es va passar de 4.079 articles al 1997 als 9.247 al 2006. Això s'ha produït malgrat que el número de pàgines dels rotatius s'ha reduït de forma considerable en aquests anys.
Quatre de cada cinc notícies es van publicar en pàgines interiors del diari, més de la meitat a la secció de Societat, mentre que a finals de 2006 tres dels cinc diaris analitzats disposaven ja de seccions diàries o setmanals dedicades a la salut i la ciència. Pel que fa als temes, més del 55% de les notícies es van dedicar a només deu qüestions: el sistema sanitari, les cinc malalties més mediàtiques, la biotecnologia, les epidèmies i crisis alimentàries, la cura de la salut, el tabaquisme, els fàrmacs, la reproducció i la sexualitat, les drogues i l'eutanàsia. Finalment, l'informe recull que els científics més citats a la premsa van ser Valentín Fuster i Rafael Matesanz, mentre que, entre els polítics, la ministra Elena Salgado i els consellers Eduard Rius i Marina Geli són els que van protagonitzar més notícies entre 1996 i 2007.