dimecres, 10 de desembre del 2008

Les malalties mentals greus centraran la dissetena edició de La Marató de TV3

La Marató tindrà lloc el proper 14 de desembreEls fons recaptats es destinaran a finançar projectes de recerca biomèdica sobre malalties mentals greus
El Patronat de la Fundació va acordar que La Marató de TV3 del 2008, que se celebrarà el proper 14 de desembre, estigui dedicada a les malalties mentals greus. Entre elles, el programa tractarà especialment sobre l’esquizofrènia, la depressió greu i el trastorn bipolar, així com l’ansietat i el trastorn obsessivocompulsiu (TOC), juntament amb el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), l'autisme i el trastorn límit de la personalitat (TLP).
Aquesta decisió va ser adoptada després de considerar l’informe presentat per la Comissió Assessora Científica de la Fundació, un cop debatudes les propostes que les associacions mèdiques, de malalts i de familiars de malalts van presentar en la segona convocatòria de propostes de malalties organitzada per la Fundació.
L'equip de professionals del programa La Marató de TV3 treballa ja en aquest nou repte, tot estudiant el tractament informatiu, divulgatiu i testimonial que haurà de rebre el tema escollit.
Els fons que es recullin en aquesta propera edició es destinaran al finançament de projectes d’investigació biomèdica d’excel•lència sobre malalties mentals greus. La selecció dels projectes es farà a partir d'una convocatòria pública que la Fundació obrirà el mes de febrer de 2009.

Les malalties mentals greusEls trastorns mentals són alteracions en la manera de pensar, sentir i comportar-se de les persones. En les societats desenvolupades, les més comunes són l’ansietat i la depressió. Actualment, una de cada deu persones pateix una d’aquestes dues malalties. Però de malalties mentals n’hi ha de molts tipus, com ara l’esquizofrènia, el trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat o el trastorn límit de personalitat, entre d’altres.
Passar per períodes de tristesa, preocupació, ansietat o estrès és normal, però quan persisteixen o no es poden controlar s’ha de demanar ajuda professional. Cal tenir present que la persona que pateix un trastorn mental no té la culpa de la seva situació. En cap cas no se n’ha d’amagar.
Algunes dades sobre les malalties mentals greus:
Són una de les tres primeres causes de baixa laboral
Representen una important càrrega social i econòmica per als malalts i les seves famílies.
Estan condicionades per la predisposició genètica, l’entorn i l’estil de vida de cada persona.
Estan estigmatitzades: la gent té por de les persones amb malalties mentals, de les seves reaccions, del seu comportament...
Qualsevol en pot patir una i de tots depèn que la percepció social d’aquests trastorns canviï.
S'han d'investigar més per saber-ne les causes i per trobar nous medicaments i teràpies que millorin la vida dels malalts.