dijous, 20 de novembre del 2008

Moren més persones de càncer de pulmó que per tumors de mama, pròstata i colon junts

Cada any es diagnostiquen a Espanya uns 20.000 nous casos de pulmó i menys del 20% dels malalts sobreviuen després de cinc anys. Aquest tràgic percentatge situa el càncer de pulmó com el més letal de tots, superant fins tot la suma de les morts per tumors de mama, pròstata i colon. S'ha detectat, a més, que aquesta malaltia afecta dada cop més dones i es presenta en edats més primerenques, mentre que ha baixat la incidència entre els homes pels canvis d'hàbits en el consum de tabac. Tot plegat es recull al primer informe sobre "Càncer de pulmó a Espanya. Radiografia 2008", que s'ha presentat avui a Saragossa.


L'informe ha estat elaborat pel grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) i s'ha presentat durant un simposium que reuneix més de 300 experts a Saragossa per analitzar les dades més rellevants d'aquesta malaltia. Una de les principals conclusions de l'estudi és que s'estan observant canvis en la incidència d'aquest càncer, amb una disminució entre els homes i un augment en dones i amb la seva presentació a edats més primerenques, una tendència que seguirà en els pròxims anys sobretot en relació amb l'hàbit del tabac, ha explicat la oncóloga mèdica Dolores Isla, de l'Hospital Clínic de Saragossa.
L'oncòleg Bartolomé Massuti, de l'Hospital General d'Alacant, ha dit que, tot i que el càncer de pulmó no és el més freqüent, sí és el que causa més mortalitat, ja que un de cada cinc espanyols que mor per càncer és pel de pulmó. Massuti ha explicat que és una malaltia previsible i que és necessari reduir el tabaquisme. Ha subratllat, però, que cal ser conscients que l'impacte de les mesures que s'estan prenent ara es veurà en termes de reducció de la mortalitat del càncer de pulmó a partir de 2050. En aquest sentit, ha subratllat que "les dades són rotundes" i, tot i que a Espanya s'ha millorat en les mesures antitabac, segueix estant per sota de la mitjana europea. “La prevenció és una prioritat però necessita un temps, i la disminució del tabaquisme és essencial per a reduir aquest tipus de càncer”, ha remarcat. El doctor ha detallat que la meitat dels diagnosticats tenen més de 65 anys, tot i que, a causa de la precocitat en el consum de tabac, s'estan donant ja casos per sota dels 40 anys. Per exemple, ha dit, un home de 35 anys que fumi més de 25 cigarrets al dia afronta abans de tenir 75 anys un 13% de risc de morir per càncer de pulmó, un 10% per malaltia coronària i 28% per patologies relacionades amb el tabac. La supervivència a cinc anys dels malalts de càncer de pulmó és d'entre el 7 i el 18% en les dones i d'entre el 6 i el 14% entre els homes.