dimecres, 5 de novembre del 2008

Els psiquiatres demanen més recursos per tractar els trastorns mentals dels adolescents


Cal incidir més en els problemes de salut mental durant l'adolescència, ja que en aquesta època de la vida comencen el 50% dels trastorns bipolars, més del 25% de les esquizofrènies i el suïcidi ja és la segona causa de mort. És una de les demandes que s'ha fet durant XII Congrés Nacional de Psiquiatria, que se celebra des d'avui i fins divendres a València. Reuneix uns 2.000 professionals de la salut mental que tractaran temes com la depressió, els efectes de l'ambient en la salut mental o la patologia psiquiàtrica infantil.


Celso Arango, cap de secció de la Unitat d'Adolescents de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid i director del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER) de Salut Mental, ha destacat la necessitat "d'invertir" en la salut dels adolescents perquè es converteixin en "adults sans". "Durant molts anys els nens i els adolescents han estat un àrea on aquest país ha invertit molt poc", ha assenyalat l'especialista, que ha indicat que Espanya és un dels "pocs països" de la Unió Europea on no existeix l'especialitat de psiquiatria del nen i l'adolescent. Segons Arango, moltes de les malalties mentals cròniques i greus comencen en etapes molt primerenques. Ha detallat que a l'adolescència es produeixen més del 50% dels trastorns bipolars, més del 25% de les esquizofrènies i la major part dels trastorns depressius tenen símptomes durant aquestes edats. L'especialista ha criticat que a Espanya no estiguin generalitzats els programes específics d'hospitalització per a nens o adolescents amb un quadre psiquiàtric, que als 12 o 13 anys han d'ingressar amb persones molt més grans i amb quadres de demència. Augmenten els transtorns alimentaris i el consum de droguesTambé ha assenyalat que a l'actualitat estan augmentant els trastorns de la conducta alimentària, que apareixen cada vegada en edats més primerenques, amb casos en nenes de 10 o 11 anys, i també el consum de tòxics i drogues. Segons Arango, el consum de drogues té uns efectes a curt termini com intoxicacions, accidents o suïcidis, i conseqüències a llarg termini, com en el cas del consum de cànnabis, que augmenta el risc de patir esquizofrènia o trastorn psicòtic, o d'èxtasi, que reduïx la capacitat cognitiva.En el mateix sentit, la presidenta del comitè organitzador del Congrés, Carmen Leal, ha destacat que la franja d'edat entre els 14 i 18 anys és "molt preocupant en aquests moments", ja que poden aparèixer per primera vegada molts problemes psicòtics. "És un tram d'edat molt problemàtic i que requereix que cada vegada més es destinin més recursos", ha assegurat. El 15% de la població pateix depressióUn altre dels temes tractats en el congrés és la depressió, que afecta més d'un 15% de la població. Els experts han recordat que les possibilitats de recaiguda després d'un primer episodi són d'un 60%, percentatge que s'eleva fins al 90% si el pacient pateix tres o més quadres depressius aguts. Segons els experts, per les consultes de psiquiatria passa un nombre elevat de persones que, en realitat, "no són pacients, sinó que tenen un problema de tristesa determinat per les seves circumstàncies personals".
També han posat de manifest el major risc de mort natural que tenen les persones amb esquizofrènia, especialment per malalties cardiovasculars, endocrines i respiratòries, que redueix la seva esperança de vida en un 20%.