dimecres, 29 d’octubre del 2008

Sòria assegura que està treballant per pal·liar la falta de metges


El ministre de Sanitat, Bernat Sòria, ha reconegut aquest matí la seva "preocupació" per l'escassetat de metges al Sistema Nacional de Salut i ha assegurat que està treballant per homologar professionals estrangers i a més llarg termini per augmentar les places d'estudiants de professions sanitàries. Sòria ha fet aquestes declaracions a Pamplona, on ha assistit a la inauguració de la Conferència General sobre Estratègies davant del Càncer.

Sòria ha assenyalat que, davant la falta de metges, el seu ministeri i les comunitats autònomes han fet un estudi de les necessitats per planificar i establir un pla per als propers 25 o 30 anys. Ha advertit que aquest pla ha de ser un "programa coherent" que compti amb totes les comunitats autònomes independentment de les seves competències en la matèria, donada la mobilitat dels professionals sanitaris.Referent a això, i després de recordar que en els últims tres anys han augmentat un 35% les places a les facultats de Medicina de les universitats espanyoles (al 2005 hi havia 4.300 i al 2008, eren 5.100), el ministre ha advertit que els plans aborden la necessitat de personal mèdic, "no només en números sinó d'especialitats", ja que cal comptar amb les previsions d'evolució de la població. En tot cas, ha reconegut que aquesta solució és a llarg termini, i que a curt termini Espanya està treballant per obtenir "un sistema d'homologació en la qualitat professional", que permeti incorporar professionals d'altres països. L'altra mesura en què treballa el Sistema Nacional de Salut és la "d'augmentar el temps dels metges sense augmentar el nombre de metges", la qual cosa s'aconsegueix "generant processos més eficients, llevant càrrega burocràtica dels professionals".
Preocupat per la gran incidència del càncerSòria ha participat en la Conferència General sobre Estratègies enfront del Càncer que reuneix a Pamplona experts en la matèria i a representants de comunitats autònomes. El ministre ha mostrat la seva preocupació per la incidència del càncer que, amb 162.000 nous casos diagnosticats cada l'any i amb una taxa bruta de mortalitat de 240,9 persones per cada 100.000 habitants, representa la primera causa de mortalitat en la població de 35 a 74 anys i la primera causa de mortalitat prematura. Davant aquestes xifres, el ministre ha recordat el seguiment del Consell Interterritorial de Salut per avançar en la millora de l'Estratègia en Càncer del Sistema Nacional de Salut, una eina del Govern d'Espanya i de les comunitats autònomes per a lluitar contra aquesta malaltia, aprovada en 2006