dilluns, 13 d’octubre del 2008

Els andorrans tenen l'expectativa de vida més alta del món



L'expectativa de vida dels andorrans és la més alta del món, amb 83,5 anys de mitjana, segons l'Organització Mundial de la Salut. Aquest és el tema que ha tirat el periodista Paul Henley de la cadena pública britànica BBC per realitzar un reportatge i analitzar Per què a Andorra es viu més?
Enllaços
Reportatge de la BBC
La pàgina web de la BBC publica aquest reportatge que justifica la longevitat de la població per exemple, per l'exercici físic que realitzen els seus ciutadans degut, entre altres, a l'existència de múltiples centres esportius públics. També parla dels saludables menús que elaboren alguns dels seus restaurant a base de "carn magra, fruita fresca i vegetals, i molt oli d'oliva", o de la bona qualitat del sistema de salut pública que, segons l'OMS, ocupa el tercer lloc a tot el món.

Henley afirma que els pastors que va trobar durant la seva estada a Andorra eren "més vells" del que semblaven i que trobar persones amb una edat pròxima als 100 anys no és un fenomen "inusual", i que això ha provocat que actualment s'estiguin fent operacions a l'hospital general del país a persones d'entre 80 i 90 anys amb resultats d'èxit. Un altre aspecte al que també es fa referència en la informació és el baix nivell de criminalitat del país, segons que explica el ministre Portaveu, Juli Minoves, que atribueix a aquest factor la tranquil·litat amb què viu molta gent a Andorra.
Tot i això, el periodista britànic, responsable de la informació, també recorda que en la recepta dels andorrans per viure més temps no es contempla l'abstinència de tabac i alcohol, ja que explica que la gent fuma cigarrets "a tot arreu" i que la beguda favorita al país, que assegura que és el "vi negre", es degusta "fins i tot al menjador de l'hospital".