dilluns, 2 de juny del 2008

S'inaugura un centre domòtic per millorar l'autonomia de les persones dependents

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'Associació per la Vida Independent (AVI) han obert al públic el primer centre demòtic i intel·ligent preparat per assistir persones dependents i, a la vegada, investigar per a la millora de la seva autonomia. El Centre de Vida Independent -com s'anomena- es troba situat al centre Residencial per a la tercera edat de les Llars Mundet de Barcelona, i permet a persones dependents i amb discapacitat conèixer les seves necessitats i els recursos de què disposen per adaptar els seus habitatges i aconseguir més autonomia personal. Aquest dilluns al migdia ha quedat inaugurat pel conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet i la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila.

El CVI està format per una àrea d'habitatge, una altra d'atenció personalitzada i un laboratori des del qual es controlen els aspectes tècnics i en què treballaran equips d'investigadors de la UPC. La idea és que a la mateixa instal·lació s'hi realitzin tasques d'investigació a través de la Càtedra d'Accesibilitat de la UPC i que que serveixi per què els usuaris puguin accedir i conèixer els recursos al seu abast per adaptar la seva llar.
I és que al seu interior s'ha reproduït un habitatge real, amb cuina, menjador, habitació, terrassa, rebedor, un lavabo complet i un altre amb vàter i dutxa. L'escenari serveix perquè els usuaris que acudeixen al centre provin a fer diverses tasques quotidianes per conèixer quins són els recursos que necessiten i aquells que millor s'adapten a ells.
Un centre assistencial multidisciplinari
Es tracta, doncs, d'un centre assistencial del qual en sortiran idees per millorar l'autonomia de persones dependents. Aquells que es dirigeixin al centre comptaran amb l'ajuda d'un equip multidisciplinari format per professionals (fisioterapeuta, terapeuta ocupacional, logopeda, treballador social i informàtic) que diagnosticaran el tipus d'ajuda tècnica que necessita.
Segons el centre, l'ajuda tècnica que proposin als pacients per ser més autònoms en la seva vida privada és assequible econòmicament. Però si tot i això suposa una despesa considerable per al malalt recorda que la llei de l'autonomia personal estableix ajudes públiques per a l'adquisició d'ajudes tècniques.