dilluns, 28 d’abril del 2008

La malària, un mal evitable que cada any mata dos milions de persones

Cada any moren al món prop de dos milions de persones víctimes de la malària, la majoria d'elles nens africans menors de 5 anys. I això que és una malaltia que es podria prevenir, simplement, col·locant mosquiteres mentre es dorm per evitar la picada del mosquit que la transmet. Als països pobres, però, això és un autèntic luxe. Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Malària o Paludisme, que se celebra avui, algunes ONG com la Unicef, Metges sense Fronteres o World Vision han volgut treure a la llum aquesta crua realitat i fer una crida per conscienciar els ciutadans sobre aquesta malaltia.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el 90% dels dos milions de persones que cada any moren a causa de la malària viuen a Àfrica, un continent en el qual 124 milions de persones podrien contreure aquesta malaltia. Tot i això, la directora executiva d'Unicef, Ann Veneman, ha volgut recordar que la malària és "una malaltia sense fronteres", endèmica de 107 països, i que mata a dos nens cada minut.En els darrers anys, la creixent sensibilització global contra la malària ha facilitat el finançament de projectes de salut internacionals. L'augment del finançament ha servit, per exemple, perquè la major part dels països africans tractin aquesta malaltia amb artemisina, el medicament més efectiu i la producció del qual ha passat de quatre milions de dosis al 2004 a 100 milions al 2006.


"Tenim els tractaments i els fons, però en moltes ocasions no s'apliquen per falta de recursos humans, problemes d'infraestructures o dificultats d'accés a les zones", explica la presidenta de Metges sense Fronteres, Paula Farias, qui ha recordat la responsabilitat dels països donants de fer un seguiment de l'execució dels fons.D'altra banda, segons Unicef, en 16 dels 20 països dels quals es tenen dades disponibles, l'ús de mosquiteres tractades amb insecticida s'ha triplicat en els darrers vuit anys. "A Etiòpia, des de 2005, s'han distribuït 18 milions de mosquiteres tractades amb insecticida de llarga durada per a protegir contra la reaparició de la malària, i a Kenya se n'han repartit més de 10 milions”, ha detallat Ann Veneman. Tot i aquests avenços, segons la Unicef, perquè la malària estigui controlada fan falta més accions i més finançament a llarg termini.