dijous, 21 de febrer del 2008

Investigadors del CSIC descobreixen l’origen de les migranyes


Un equip de científics del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha desentranyat els mecanismes cel·lulars que provoquen la Depressió de Leâo, causa de la migranya clàssica. La investigació ha estat publicada a l'European Journal of Neuroscience i podria canviar la visió tradicional sobre aquesta ona que també és responsable de l'infart cerebral (ictus). Els responsables de l'estudi confien que el descobriment obri la porta a nous medicaments per prevenir l'ictus i la migranya.

La Depressió de Leâo és la major senyal elèctrica del cervell i causa l'apagada momentània del teixit nerviós al qual afecta. L'ona elèctrica avança a centenars de micres per segon, coincidint amb la fase d'aura de la migranya -tremolors, marejos i sensació de gana- que precedeixen el maldecap intens que provoca aquesta malaltia neurològica. Els científics del CSIC han descobert que la resistència elèctrica és molt superior a la que es pensava i que les neurones "no són patidores passives" del procés com es pensava fins ara, sinó protagonistes necessàries.
Els científics tracten d'esbrinar ara quin canal de les membranes neuronals podria inactivar aquesta ona, el que obriria pas a nous fàrmacs i experiments d'aplicació clínica per prevenir la migranya i l'ictus isquèmic o altres accidents cervell-vasculars. En aquest últim cas, la senyal de la Depresió de Leâo es desencadena després de produir-se el traumatisme i provoca la mort de les neurones que envolten la part del cervell danyada, per això és tan important evitar que es destrueixen més neurones de les que ja han mort per culpa de l'ictus.