divendres, 1 de febrer del 2008

El govern prepara mesures per garantir la confidencialitat dels avortaments

El ministeri de Sanitat prepara un decret llei per establir el "marc basic" per garantir "l'equitat i la confidencialitat" per als avortaments, després de casos com els de les clíniques de Madrid on han estat cridades a declarar dones que s'havien sotmès a una intervenció. En el mateix sentit, el ministeri de Justícia ha demanat a l'Agència de Protecció de Dades perquè emeti un informe per fixar "els límits en les facultats d'inspecció de les administracions públiques", segons ha explicat la vicepresidenta del Govern, Maria Teresa Fernández De la Vega, a la sortida del Consell de Ministres.

De la Vega ha reconegut que en les "últimes setmanes" els professionals sanitaris i les dones que s'han sotmès a un avortament "han vist perillar drets com la confidencialitat de les seves dades".Pel que fa a la possibilitat de reformar la llei sobre l'avortament, la vicepresidenta ha assegurat que primer s'obrirà un debat i que si finalment es fa, serà perquè han arribat "a la conclusió de que és necessari" fer-ho.
De moment però, la vicepresidenta ha assegura que "el govern no consentirà que es vulnerin els drets d'alguna dona que hagi de fer front a una decisió tan difícil" com és la d'avortar. Per això, volen promoure una norma comú per a totes les comunitats que garanteixi la qualitat del servei que realitzen les clíniques i que no hi hagi discriminació per accedir a la prestació. Per això, diu, cal establir les condicions dels concerts que estableix la sanitat pública ams les clíniques privades que realitzen els avortaments.Pel que fa a l'Agència de Protecció de Dades, el govern li reclama que "dictamini sobre els límits de les actuacions administratives" i fins a on poden arribar les inspeccions públiques per tal de garantir la confidencialitat i la privacitat, tant dels metges que practiquen els avortaments com les dones que s'hi sotmeten.