divendres, 18 de gener de 2008

La Generalitat, els Representants de Minusvàlids i la CAM convoquen una nova edició dels premis Nous Genis

Els departaments de Cultura i Mitjans de Comunicació i d’Acció Social i Ciutadania, el Comitè Català de Representants de Minusvàlids de Catalunya (Cocarmi) i la Caja de Ahorrors del Mediterráneo (CAM) han signat avui un conveni de col·laboració segons el qual s’obre la cinquena convocatòria dels premis Nous Genis adreçats a persones amb alguna discapacitat.

Han subscrit l’acord el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila; el president del Cocarmi, Francesc Pérez; i el director regional de Catalunya de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), Indalecio Mondéjar.

El concurs Nous Genis, organitzat per primera vegada l’any 2003 amb motiu de l’Any Europeu del Discapacitat, vol potenciar els aspectes dinamitzadors de les activitats artístiques, que faciliten l’autonomia personal i l’adaptació a l’entorn social per a persones amb discapacitats psíquiques, físiques, sensorials i malalties mentals. L’any passat es van presentar al certamen un total de 780 obres, un 20% més que a la convocatòria del 2006.

Enguany la temàtica dels treballs serà “La natura, patrimoni de tots”. S’hi poden presentar les persones amb discapacitat majors de 18 anys i que estiguin inscrites en una entitat sense afany de lucre amb, com a mínim, una seu a Catalunya. Cada autor podrà presentar una sola obra. Els treballs hauran de ser inèdits i es podran lliurar del 25 fins al 28 de març de 2008 al Local Cultural Sense (C. Blesa, 27-29 de Barcelona).

Els premis es donaran a conèixer el mes de juny. El jurat que atorgarà els premis està presidit per Daniel Giralt-Miracle (president emèrit de l’Associació Catalana de Crítics d’Art) i integrat per Josep Bracons (acadèmic de Belles Arts), Xavier Mariscal (artista), Susanna Solano (artista), Carlos Taché (galerista) i Ricard Vaccaro (artista).

Els guardons estan dotats amb un total de 14.500 euros per a premis individuals dividits en cinc grups segons el tipus de discapacitat (intel·lectual, malaltia mental, visual, auditiva i física). Els primers premis estan dotats amb 1.200 euros; els segons, amb 700 euros i els tercers, amb 500 euros. A més s’atorgaran deu mencions especials, que seran seleccionades pel jurat amb independència de la categoria de l’autor, amb una dotació econòmica de 250 euros cadascuna d’elles. També s’atorgaran cinc premis en metàl·lic a les entitats que presentin un major nombre de treballs. El primer premi serà de 1.400 euros; el segon, de 1.200 euros; el tercer, 1.100 euros; el quart, 1.000 euros; i el cinquè premi, 800 euros.

Els treballs premiats i seleccionats s’exposaran a partir del mes de juny al Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona.