dilluns, 28 de gener del 2008

Falten metges a Vic


Els professionals de la sanitat pública catalana fa temps que es queixen d'un excés de feina provocada per l'augment de població. De les facultats de medicina no en surten prou col·legiats i, en canvi, cada cop hi ha més pacients a atendre i més prestacions a cobrir. La situació és dolenta a l'àrea metropolitana de Barcelona però s'agreuja als CAPS i hospitals de comarques i la solució, de moment, passa per la contractació de metges estrangers.

En 10 anys el nombre de col·legiats estrangers s'ha doblat a Catalunya i el 2006 més del 34% de les altes eren de doctors nouvinguts. Pels professionals, però, el col·lapse dels centres hospitalaris s'ha mantingut i per això n'hi ha que plantegen situacions dràstiques: un canvi en la manera de fer del metge d'atenció primària envers el seu pacient.
La saturació de la sanitat pública s'ha tret a debat a Vic, en una jornada que ha aglutinat professionals del sector i on també ha participat el gerent de CatSalut a la regió sanitària centre, Antoni Sans. Per ell, la contractació de personal sanitari s'ha incrementat proporcionalment per sobre del creixement de població. El problema, diu, és d'actitud, tant de metges com de pacients. Sans suggereix que han de ser els metges els que s'adaptin a les espectatives dels pacients. Els professionals, però, segueixen demanant millores als equipaments, al finançament i als salaris.