dimecres, 23 de gener del 2008

Els malalts d’Alzheimer obliden primer els objectes inanimats


Els malalts d’Alzheimer, una malaltia que es caracteritza per la pèrdua de la memòria, no obliden tots els objectes per igual ni al mateix temps. De fet, segons un estudi elaborat pel Parc Científic de Barcelona, primer esborren els objectes inanimats i, després, en una etapa més evolucionada de la malaltia, els éssers vius. Aquesta troballa, segons els autors de l’estudi, “podria resultar valuós” per dissenyar nous programes per estimular la memòria d’aquests malalts.

Actualment, l’Alzheimer és una malaltia que no té cura. De moment, només es pot frenar el seu avanç mitjançant diverses teràpies per estimular els pacients. I és aquí on l’estudi del Parc Científic de Barcelona pot tenir un paper vital. I és que, conèixer millor com s’organitza la informació al cervell i saber com evolucionen els malalts d’Alzheimer pot ajudar molt a crear noves estratègies.

En concret, l’estudi ha descobert que els malalts d’Alzheimer primer deixen de recordar objectes inanimats, mentre que en una segona fase de la malaltia, els comença a faltar la memòria sobre éssers vius.

En aquest estudi, que es publicarà la setmana vinent a la revista Neuropsychologia, han participat 36 malalts d’Alzheimer i 21 adults sans, amb una edat mitjana de 72 anys i un nivell de formació similar. A més del Parc Científic de Barcelona, han col•laborat la Universitat de Barcelona i l’Hospital de Bellvitge.