dilluns, 5 de novembre del 2007

Nou de cada deu casos d’anisakis podrien estar relacionats amb el consum de seitons en vinagre

Tal com ja va fer fa temps el Departament de Salut de la Generalitat, la Conselleria de Sanitat de Múrcia ha decidit llançar una campanya per a prevenir l’anisakis, una malaltia que es contagia a través del peix cru. Durant la presentació d’aquesta iniciativa, s’ha donat una dada sorprenent: el 90% dels casos podrien estar provocats per consumir seitons en vinagre. Això es contradiu amb la teoria que assegurava que la proliferació de casos d’anisakis a casa nostra estava causada per la introducció de nous plats a la nostra dieta, com ara el sushi.
La Conselleria murciana ha informat que en els darrers vuit anys s’han detectat una seixantena d’afectats per l’anisakis en el conjunt d’Espanya. S’ha produït un considerablement augment respecte a anys anteriors que, segons aquest departament, està causat pels avenços en els mètodes de diagnòstic i no a les noves modes gastronòmiques.De fet, segons les seves dades, el 90% dels casos podrien estar relacionats amb el consum d’un producte molt típic de la dieta mediterrània: els seitons en vinagre. L’anisakis és una malaltia provocada per un paràsit que es troba als peixos i provoca dolor abdominal agut, nàusees, vòmits, febre i diarrea. Per evitar-lo cal matar el paràsit cuinant bé el peix. Si el volem menjar cru, com és el cas dels seitons en vinagre, cal congelar prèviament el peix.