dijous, 18 d’octubre del 2007

Una vacuna contra la malària és eficaç en nadons de poques setmanes

L'assaig clínic que l'Hospital Clínic ha dut a terme a Moçambic ha demostrat, per primera vegada, l'eficàcia d'una vacuna contra la malària en nadons de poques setmanes de vida. Els resultats obtinguts "marquen una fita contra aquesta malaltia", ha dit Pedro Alonso, director de la investigació.
L'assaig, publicat a la revista The Lancet, s'ha efectuat a la província moçambiquesa de Manhiça, situada al sud del país. Hi han participat 214 nadons d'entre 10 i 18 setmanes, que han respost satisfactòriament a la vacuna, desenvolupada per la farmacèutica belga GlaxoSmithKline. El doctor John Aponte, un dels autors de l'estudi, ha explicat que la vacuna ha demostrat ser eficaç en reduir en un 65% les noves infeccions de nens, després de tres mesos d'haver rebut un tractament consistent en tres dosis."És la primera vegada que es mostra l'eficàcia protectora contra infeccions de malària en nens tan petits", ha assenyalat el doctor Aponte, que ha recordat que aquesta malaltia parasitària, que es transmet per picades de mosquit, causa més d'un milió de morts l'any a tot el món, principalment a l'Àfrica subsahariana.
"Aquests resultats són un pas enorme endavant en el desenvolupament de noves eines de control de la malària", ha assenyalat Pedro Alonso, que ha lamentat que durant anys no s'hagin dedicat als recursos humans i econòmics suficients a la lluita contra aquesta letal malaltia, que "afecta els pobres i els manté en la pobresa".
És per això que el desenvolupament d'aquesta vacuna, fruit de la col·laboració de països institucions i entitats públiques i privades, ha de convertir-se "en un paradigma del que ha de ser la cooperació internacional d'avantguarda per lluitar contra alguns reptes de la salut mundial", segons l'investigador espanyol. L'estudi ha estat realitzat al centre d'Investigació en Salut de Manhiça per científics de l'Hospital Clínic, de la Universitat de Barcelona i del Ministeri de Salut de Moçambic, i ha estat finançat gràcies a una donació econòmica de la Fundació Bill i Melinda Gates.