dimecres, 24 d’octubre del 2007

Els sords podran exigir des d’avui l’atenció en la llengua de signes

L'Estat garantirà a partir d'avui l'accés a la comunicació de les persones sordes en àmbits com l'educació, la sanitat, la justícia, l'Administració, la cultura i els mitjans de comunicació, equiparant amb els mateixos drets la llengua de signes espanyola i catalana. La llei que estableix aquestes garanties legals ha entrat en vigor després de la publicació avui al BOE.
El text legal reconeix la legalitat de les llengües de signes espanyoles i regula els mitjans de suport a la comunicació oral de les persones sordes, amb discapacitat auditiva i sordocegues. En termes generals, la llei obliga a les institucions a garantir un intèrpret quan ho demani una persona sorda, ja sigui en estacions, aeroports, ajuntaments o consultes del metge.
A més, la normativa facilitarà el finançament públic d'aquells que necessitin ajuts tècnics com ara implants cloquears o audífons, i estableix la creació del Centre de Normalització Lingüística de la Llengua de Signes Espanyola.
La norma permetrà "corregir les grans desigualtats que pateixen les persones sordes en aquest país", segons el president de la Confederació Estatal de Persones Sordes, Luis Cañón. No obstant això, la confederació ha advertit que estarà "molt pendent" del compliment reglamentari i que ha de tenir un pressupost suficient assignat perquè la norma sigui efectiva.