divendres, 5 d’octubre del 2007

"El més important ara es seguir de prop els decrets que regularan la normativa"

Amb motiu de l’aprovació al Parlament de Catalunya de la nova Llei de Serveis Socials, Francesc Pérez, president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat, COCARMI, fa una reflexió sobre les principals aportacions del text a la millora de la qualitat de vida de les persones discapacitades, un 9% de la població.

- Francesc Pérez
President de COCARMI


“El més important ara es seguir de prop
els decrets que regularan la normativa”

- Què representa per a les persones amb discapacitat i malaltia mental la nova Llei de Serveis Socials aprovada al Ple del Parlament dimecres?
La nova Llei de Serveis Socials de Catalunya significa per a les persones amb discapacitat i malaltia mental un avanç en la garantia i en la igualtat de drets ja que regularà els drets socials de tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya.

- Amb aquesta nova normativa es posa en funcionament un nou model d’atenció a les persones. Què és el que canviarà bàsicament a partir d’ara?
El que canviarà bàsicament és que tota persona podrà accedir als serveis socials. S’universalitza el dret i deixem de parlar d’un model assistencial. El més important de què a partir d’ara els serveis socials estiguin garantits com un dret és que no només sabrem que hi podem accedir sinó que tenim darrere una base jurídica per poder-los executar. I aquesta obvietat a vegades és condició indispensable.

- Què és la cartera de serveis socials que inclou la Llei de Serveis Socials?
La cartera de serveis socials es l’instrument bàsic conjuntament amb la memòria econòmica i els reglaments que ordenin l’atenció bàsica i l’atenció especialitzada, perquè serà tot això el que fixarà les ràtios de personal professional, les titulacions d’accés i els perfils professionals per a assegurar la qualitat i l’eficiència en la prestació dels serveis socials garantits del sistema. I al mateix temps, mitjançant la cartera de serveis socials les persones sabran a quins serveis concrets poden accedir.

- I el professional de referència?
Una de les principals novetats que aporta la Llei de Serveis Socials és la creació de la figura del professional de referència per l’atenció de les persones en matèria de serveis socials. Es tracta d’una figura similar a la del metge de capçalera en l’àmbit de la salut. D’aquesta manera, totes les persones i famílies que acudeixin als serveis socials tindran assignat un o una professional de referència que les orientarà en totes les gestions que necessitin al llarg de la seva vida i que les avisarà quan hagin de fer un nou tràmit o hi hagi un nou ajut o servei disponibles adients al seu cas.

- Com valoren el paper desenvolupat per les diferents forces polítiques en l’elaboració d’aquesta normativa?
Les diferents forces polítiques han contribuït a que la Llei de Serveis Socials s’aprovi conjuntament amb les aportacions de les diferents entitats del sector. Un dels aspectes més rellevants per COCARMI es que aquesta normativa s’ha aprovat per unanimitat, reivindicació que nosaltres sempre havien posat sobre la taula.

- I les demanades de les entitats com COCARMI han estat suficientment recollides en la Llei?
Des del COCARMI hem defensat que la Llei de Serveis Socials garanteixi la universalitat, el dret exigible, la gratuïtat del sistema, la garantia de qualitat i el reconeixement i la prioritat del tercer sector. Creiem que moltes d’aquestes propostes s’han inclòs al text final. N’hi ha aspectes com el copagament amb el qual estem en contra. Tot i així creiem que el més important ara es seguir de prop els decrets que regularan la normativa després de la seva entrada en vigor el proper 1 de gener.