divendres, 19 d’octubre del 2007

El Consell de Salut es reuneix per parlar de la salut alimentaria dels nostres infants

El passat 2 d’octubre la Torre d’en Gorgs de Barberà del Vallès va acollir una nova sessió del Consell Municipal de Salut, un òrgan en el qual participaran diversos agents vinculats al món de la Salut de la ciutat, i on es parlar d’ algunes de les campanyes que es porten a terme a Barberà del Vallès. El Consell està presidit per Ana del Frago, alcaldessa de la ciutat i per la vice-presidenta i regidora de Salut, Mercè Cuadrado, qui van donar la benvinguda als nous membres que a partir d’ara formaran part de la comissió. Mònica Maya i Francisco Pineda, membres designats pels grups polítics amb representació al Ple, arran de les passades eleccions municipals del mes de maig. A continuació, i després de llegir l’orde del dia, Mercè Cuadrado va informar a tots els presents sobre la campanya que la regidoria de Salut realitzarà durant els mesos de novembre i desembre. Es tracta d’una acció que servirà per fomentar el cens de gossos i gats i, tanmateix, l’adopció d’animals, donant així compliment a la Llei 22/2003, de 4 de juliol, de protecció d’animals, que obliga les persones posseïdores de gossos i gats a censar-los a l’ajuntament i dur-los degudament identificats mitjançant un xip. Per aquest motiu, els propers mesos l’Ajuntament de Barberà, en conveni amb diverses clíniques veterinàries de Barberà i Badia, subvencionarà part del xipatge de gossos i gats. Les persones que hi participin en la campanya rebran un obsequi per censar els seus animals de companyia (gossos i gats) i només hauran de pagar 22 € a l’hora de posar el xip.Per altra banda, la regidora de Salut també va voler destacar altres de les campanyes engegades per la regidoria: A Barberà mengem bé, bo i sa!. Un programa d’activitats organitzades de manera transversal amb diverses seccions i programes municipals, que vol sensibilitzar i conscienciar la població sobre la importància d’una adequada alimentació, divulgar i educar per a un consum alimentari responsable, que incorpori criteris de salut i de sostenibilitat mediambiental, així com dotar tant a les famílies com als infants de les eines i recursos necessaris per millorar la seva alimentació. Altre dels punts de l’ordre del dia va ser una ponència titulada: “Per què els nostres infants i adolescents mengen com mengen?” a càrrec del Jordi Pich, Doctor en psicologia i professor de la Universitat de les Illes Balears, convidat pel Consell Municipal de Salut per parlar sobre els hàbits alimentaris dels infants i adolescents. La ponència va analitzar alguns dels aspectes de caire psicosocial que participen en la gènesi dels hàbits alimentaris en el període infantil i adolescent. Durant la seva intervenció, Jordi Pich va destacar una de les pors alimentaries actuals, la neofòbia alimentaria, una fase, que Pich caracteritza de “normal” en el desenvolupament dels joves, que acostuma a minvar espontàniament a partir dels 7-8 anys; o una evolució de les preferències que culmina als 14-15 amb una major acceptació de verdura i llegums i en menor proporció del peix.Per finalitzar la seva ponència, Jordi Pich va donar a conèixer les dades d’un estudi sobre les creences i pautes de consum en el període de 10 a 18 anys.Al final es va donar pas als precs i preguntes on diversos membres del Consell van incidir en l’educació nutricional tant per part de les famílies com dels centres educatius. Recordem que el Consell de Salut, que es va constituir el passat més de gener, es un òrgan de participació, debat i consulta, en què participen diverses persones, entitats i grups socials vinculats a l’àmbit de la Salut pública de Barberà.