dilluns, 8 d’octubre del 2007

«Amb el nou centre, volem implicar les empreses en la investigació»: «Amb el nou centre, volem implicar les empreses en la investigació»

Rosa Maria Estrany ha vist recompensada la seva feina altruista al capdavant de la Fundació Esclerosi Múltiple amb una Creu de Sant Jordi. Però, a més, ha impulsat amb el Departament de Salut la creació d'un centre de tractament i investigació sobre l'esclerosi a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, que cal rehabilitar i adequar.



-Quin és l'objectiu més important?-«Arribar a donar una formació als metges que no es fa en altres centres, fer que es conegui la malaltia i tractar-la d'entrada.»


-La falta de formació repercuteix en una menor detecció?-«La detecció no acostuma a ser problemàtica. Quan un metge detecta una anomalia, fa una ressonància, on es veu si hi ha plaques. El diagnòstic és més precoç que abans, però cal que després dels primers brots s'apliqui el tractament.»


-Es calcula que l'esclerosi afecta unes 4.500 persones a Catalunya i gran part són joves.-«És que és una malaltia de gent jove perquè es detecta entre els 20 i els 35 anys. Després, la malaltia, que és invalidant, progressa de manera diferent en cada persona. En algunes persones progressa a poc a poc i en d'altres, més de pressa. Per aquests és important un diagnòstic precoç, perquè iniciïn la medicació aviat.»


-Quins són els símptomes?-«Són imprevisibles i diferents en cada persona, però poden ser la doble visió, el cansament, la pèrdua de sensibilitat a les mans, la tremolor i el vertigen.»ç


-Com és un dia d'una persona amb esclerosi?-«És dur perquè pots acabar en cadira de rodes i es crea una dependència poc positiva, sobretot psicològicament.»


-Quins mitjans posa la fundació per afrontar-la?-«Tenim un servei de rehabilitació que inclou fisioteràpia, assistència social i també psicològica. És important que l'afronti la persona que la té, però també la família. Si se sent incomprès li provocarà estrès.»


-La llei de la dependència hi ajudarà?-«Hem intentat canviar algunes coses. L'esclerosi és una malaltia crònica sobre la qual és difícil aconseguir un barem; una persona amb esclerosi pot estar bé avui i demà malament. Demanem que es vagi en compte i que sobretot cal creure el certificat del neuròleg.»


-La investigació avança massa a poc a poc?-«Fins ara investigàvem poc a casa nostra, no pas per la qualitat de les investigacions, sinó per la qüestió econòmica. Amb l'obertura del nou centre, volem implicar-hi les empreses.»


-Salut va fer un pla pilot per a l'ús terapèutic del cànnabis en persones amb esclerosi, entre d'altres afectacions. El valora positivament?-«És una arma de doble fil perquè porta conseqüències i seqüeles. Cal que es faci d'una manera limitada i sobretot molt acurada perquè es tracta com un tema escabrós. Es llancen notícies amb bona voluntat, però pot perjudicar més que no pas aportar qualitat de vida.»N. SERRET