dilluns, 25 de juny del 2007

Salut promet rebaixar a la meitat el temps de reacció per atendre un infart

El protocol hospitalari batejat pel Departament de Salut com a Codi Infart i presentat avui a l'Hospital Arnau de Vilanova permetrà reduir el temps en què es triga en atendre un pacient amb símptomes greus de quadre coronari de 180 minuts a una hora u hora i mitja, uns minuts vitals que podran salvar moltes vides.
A Catalunya es registren cada any unes 9.500 hospitalitzacions per infart de miocardi i més de 5.000 defuncions, que en molts casos es podrien evitar amb una actuació més ràpida. El nou codi permetrà coordinar l'atenció primària i les ambulàncies amb els hospitals per facilitar l'ingrés directe del pacient a la unitat coronària sense passar per urgències.
Aquesta experiència pionera començarà a funcionar primer a l'Hospital Arnau de Vilanova, que s'ha dotat amb cinc vehicles de suport vital avançat i un helicòpter. El codi s'activa quan un pacient del qual se sospita pot tenir símptomes de patir una angina de pit o un infart agut truca als serveis d'emergència o s'apropa al seu CAP. El metge de família podrà fer-li un electocardiograma i enviar-ho telemàticament al seu cardiòleg per prendre una decisió entre tots dos sobre si la persona ha d'ingressar o no a l'hospital. En aquest cas de trasllat, l'ambulància estarà preparada per fer-li una primera intervenció d'urgència, ja sigui via intravenosa o mitjançant un catèter .
El protocol també s'activarà si el pacient truca directament al servei d'emergències mèdiques (SEM). Des de la mateixa ambulància el faran un electrocardiograma que s'enviarà la central de coordinació perquè el facin arribar a la unitat coronària. Allà l'esperarà el cardiòleg, el qual ja coneixerà el seu historial clínic i podrà actuar d'una manera més ràpida. D'aquesta manera, el pas del pacient per urgències és innecessari i es guanyen uns minuts molt valuosos per salvar la seva vida i augmentar la seva qualitat de vida.
La consellera de Salut, Marina Geli, va ressaltar que el protocol permetrà rebaixar a la meitat el temps en què el pacient pot ser atès de 180 minuts a uns 60 o 90 minuts i que aquesta coordinació amb els centres d'atenció primària és vital.
Després de l'Arnau de Vilanova, el protocol s'anirà implantant als hospitals Josep Trueta de Girona, Joan XXIII de Tarragona, Mútua de Terrassa, Germans Trias de Badalona, Bellvitge de L'Hospitalet de Llobregat, la Vall d'Hebron, Sant Pau, l'Hospital del Mar y el Clínic de Barcelona, un procés que es completarà en tres anys.