dilluns, 25 de juny del 2007

L’obesitat i el sedentarisme fan de la diabetis l’epidèmia del segle XXI

Ni un virus sense vacuna ni una bactèria resistent: als països desenvolupats l'epidèmia del segle XXI és la diabetis, una malaltia que avança sense parar de la mà de dos dels grans mals de la societat actual: l'obesitat i el sedentarisme. A Espanya més de 2.300.000 persones han estat diagnosticades segons dades del ministeri de Sanitat. Això representa un increment de més d'un milió de persones en només catorze anys.
El problema és, segons el ministeri, les persones que pateixen la malaltia sense saber-ho. L'estimació del nombre d'afectats, diagnosticats i no diagnosticats, resulta evidentment complicat. Els càlculs més conservadors situen el nombre total d'afectats en 2.500.000 de persones, mentre que els més pessimistes creuen que el nombre de diabètics a Espanya podria arribar als cinc milions.
En el 90% dels casos aquest augment estaria relacionat amb el sedentarisme i l'obesitat, factors determinants en el desenvolupament del tipus 2 de la malaltia, el més freqüent. Es tractat de dos hàbits que avancen entre la societat espanyola, cada vegada menys activa i més donada a la sobrealimentació.
La diabetis és una malaltia que, tot i que pot causar la mort per ella mateixa, acostuma a propiciar altres patologies. Així, pot provocar ceguesa i danys renals, pot fer necessàries amputacions dels peus i té un efecte sovint mortal en les artèries, desencadenant infarts de miocardi i angines de pit.
Els símptomes de la diabetis són la set compulsiva, l'orina molt abundant, el cansament i, si es manté de forma perllongada, la pèrdua de pes.