dimarts, 29 de maig del 2007

El tabaquisme passiu, possible causa de la mort sobtada entre els nadons

El tabaquisme passiu pot ser la principal causa de la síndrome de la mort sobtada dels lactants. És un advertència de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, en motiu del Dia Mundial sense Tabac que se celebra el 31 de maig. Aquesta associació també adverteix que el 42% dels nens que tenen alguna malaltia respiratòria crònica és fumador passiu.
El coordinador de l'àrea de tabaquisme de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, Juan Antonio Riesco, diu que els últims estudis apunten que les substàncies del fum del tabac actuen sobre el sistema cardiorespiratori de l'acabat de néixer, i impedeixen que es generi l'impuls respiratori, fet que comporta la mort del nen per asfíxia. "Quan el pare i la mare són fumadors i consumeixen davant del seu fill, es multipliquen per vint les possibilitats que el nen mori per aquest malaltia", diu l'expert.
El tabaquisme es considera una de les principals causes de les malalties respiratòries a Espanya ja que provoca el 87% dels càncers de pulmó. El tabac causa, només a Espanya, unes mil morts a l'any i és el tercer motiu de mortalitat evitable en els països desenvolupats.