dimarts, 27 de setembre del 2011

La campanya de vacunació antigripal d'aquest any s'inicia a partir del 3 d'octubre


La campanya d’enguany vol insistir en la importància de la vacunació de la gent gran.
S’estima que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general i que pot produir aproximadament el 25% dels processos respiratoris febrils.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, acompanyat del secretari d’Estratègia i Coordinació del Departament de Salut, Francesc Sancho, i del director general Salut Pública, Antoni Plasència, ha presentat la campanya de vacunació antigripal d’enguany, que s’iniciarà el proper 3 d’octubre.

La campanya d’aquest any vol insistir en la importància de la vacunació de la gent gran i és per això que a l’acte de presentació també hi han participat el president de la Fundació Edat i Vida, Higinio Raventós, i la portaveu de la Societat Espanyola de Metges de Residència (SEMER), Montserrat Perelló.

El Departament de Salut distribuirà 1.270.000 dosis de vacunes per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris i que han estat consensuats amb la resta de comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat i Política Social. La durada prevista de la campanya serà de dos mesos (octubre-novembre).

La vacuna per a la temporada 2011-2012 inclou les tres soques recomanades per l’OMS:

- A/Califòrnia/7/2009 (H1N1)
- A/Perth/16/2009 (H3N2)
- B/Brisbane/60/2008

Aquestes soques són les mateixes que les de 2010, però es recomana que les persones que s’hagin vacunat l’any passat es tornin a vacunar aquest any, ja que la immunitat ha pogut disminuir en aquest interval de temps.

La grip, un problema important de salut pública
La grip continua sent un problema important de salut pública per l’elevat nombre de casos que es produeixen cada any i la presència de complicacions i sobremortalitat en grups específics de població, com el de les persones d’edat avançada.

S’estima que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general i que pot produir aproximadament el 25% dels processos respiratoris febrils. L’increment de les taxes de consulta i d’hospitalització, així com el nombre de dies de treball perduts per la malaltia, també suposen costos directes i indirectes elevats per a la societat.

Pel que fa a la gent gran, els especialistes consideren que no s'ha de baixar la guàrdia davant la grip, tant pel que fa a les persones que estan internades en centres institucionalitzats –com ara residències, centres geriàtrics i hospitals– on el percentatge d'afectats pel virus augmenta fins al 50%, com també entre les que viuen de forma independent o amb els seus familiars. En aquest sentit, els especialistes destaquen que les persones que conviuen diàriament amb nens petits estan més exposades al contagi del virus.

Grups de risc
Els grups de risc a vacunar són les persones amb alt risc de complicacions, entre les quals es troben aquelles que pateixen certes malalties cròniques (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etc.), les internades en institucions tancades (residències geriàtriques, centres de malalts crònics, malalts mentals, etc.), les dones embarassades, les persones amb obesitat mòrbida i totes les persones de més de 60 anys.

També s’han de vacunar les persones que poden transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els treballadors sanitaris i els d’institucions amb persones d’alt risc, com residències geriàtriques o centres de malalts crònics.

Els membres dels serveis públics essencials per a la comunitat s’hauran de vacunar per tal de minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals: policies, bombers, personal de protecció civil, personal que treballa en emergències sanitàries, personal d’institucions penitenciàries i d’altres centres d’internament per resolució judicial, etc.


Algunes característiques de la grip
Els principals símptomes de la grip són febre alta (més de 38 ºC), calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars. Té una durada de cinc a set dies, tot i que alguns dels símptomes poden durar una setmana o dues. En tractar-se d’una malaltia vírica, no cal prendre antibiòtics. Molts dels símptomes de la grip són similars als dels refredats i altres malalties respiratòries. Les persones que pateixen malalties cròniques poden necessitar ser hospitalitzades en cas de contraure-la.



La Societat Espanyola de Metges de Residències (SEMER) és una societat científica d’àmbit estatal integrada per metges que desenvolupen la professió en centres geriàtrics de curta i llarga estada, públics i privats, i que neix amb el desig d’aglutinar els interessos d’un ampli col·lectiu, dispers i heterogeni, però amb necessitats comunes que requereixen solucions específiques. Un dels objectius de la SEMER és la promoció dels hàbits saludables entre la població anciana per millorar la qualitat de vida d’aquest col·lectiu.

La Fundació Edat i Vida és una fundació privada apolítica la missió de la qual és promoure des de les empreses de diversos sectors, en col·laboració amb institucions d'investigació i formació i organitzacions de gent gran, la cerca de solucions per a la millora de la qualitat de vida de les persones grans. La seva raó de ser és facilitar la correspondència i l’equilibri entre el sector públic i la iniciativa privada, amb la finalitat de donar resposta als reptes econòmics i socials del canvi demogràfic. Les seves activitats es duen a terme des d'una perspectiva empresarial, promovent la reflexió de manera que es creï un estat d'opinió independent i es millorin els comportaments dels actors en l'entorn de les persones grans.


Més informació a www.canalsalut.gencat.cat