dijous, 29 d’abril del 2010

Operar el corazón a distancia


Insertar un catéter para resolver los problemas de ritmo cardiaco que sufren algunos pacientes es algo relativamente frecuente en las consultas de cardiología. Y cada vez más, los científicos cuentan con un aliado robótico en su tarea. Uno de estos nuevos brazos articulados, dirigidos desde la distancia por el especialista, acaba de estrenarse por primera vez en el mundo en la Universidad británica de Leicester.

En este tipo de procedimientos, los médicos introducen unos pequeños electrodos en los vasos sanguíneos para tratar de evaluar y localizar la anomalía que provoca alteraciones en su ritmo cardiaco. Una vez identificada la región en la que los impulsos eléctricos no se comportan con normalidad, el propio catéter permite 'anular' esa zona mediante ablación (quemando los tejidos con una pequeña descarga de bajo voltaje).

Esta cirugía mínimamente invasiva, que lleva practicándose con éxito durante más de dos décadas para solucionar las arritmias, puede durar varias horas en las que el cardiólogo intervencionista va siguiendo la evolución del catéter (unos finos cables) a través de los vasos sanguíneos mediante técnicas de imagen que emiten radiaciones, de las que se protegen con un aparatoso delantal de plomo.

Para evitar estos problemas y mejorar su agilidad de cara a insertar los electrodos en el punto preciso, la compañía estadounidense Catheter Robotics ha diseñado un moderno brazo robótico (bautizado como Remote Catheter Manipulation System) que permitirá llevar a cabo la operación a distancia, con un mejor control, aseguran, de todo el dispositivo. La filosofía del invento es hermana de la que ya emplea el robot Da Vinci, que permite al cirujano intervenir al paciente desde una consola que controla a varios metros de la camilla.

"En España existen dos robots de este tipo en al menos tres hospitales, el Clínico San Carlos y Puerta de Hierro en Madrid y el Vall d'Hebron en Barcelona", explica a ELMUNDO.es Julián Pérez-Villacastín, secretario general en la Sociedad Española de Cardiología (SEC). Cada uno de estos aparatos puede tener un coste que ronda los dos millones de euros, lo que, sumado a que aún es necesario precisar más su uso, está haciendo que tarden en generalizarse.

El primero en probarlo
El doctor André Ng, del Hospital de Glenfield, será el primero de probar su destreza robótica en pacientes con el nuevo dispositivo, tal y como ha anunciado su institución en una nota de prensa. "La ventaja es que nos permite hacer los movimientos con más precisión", explica este cardiólogo y electrofisiólogo. Además, augura que en el futuro, nuevos desarrollos en el dispositivo permitirán utilizarlo también con éxito en otro tipo de cirugías más complejas.

Una idea en la que coincide su colega español: "Nosotros lo usamos todas las semanas en las arritmias más complicadas [llevan alrededor de 100 intervenciones con robot] y cuando al paciente le transmites tu confianza, y le dices que el robot lo va a hacer aún más perfecto que tú, se fía de su médico".

Hoy por hoy, añade Pérez-Villacastín, las arritmias requieren tratamiento cuando el paciente nota síntomas ("como que se le salta el corazón") o cuando su especialista detecta que puede reducir su supervivencia. "Hace años, la primera opción eran los fármacos y sólo interveníamos en algunos casos, ahora la situación está cambiando y en pacientes jóvenes nos planteamos mucho más este tipo de cardiología intervencionista".

continua llegint

La fibrosis quística afecta a uno de cada 2.000 nacidos


La fisioterapia respiratoria es un pilar básico para tratar la fibrosis quística y mejorar los síntomas de los pacientes con esta enfermedad genética degenerativa. Así lo ha señalado hoy el Consejo General de Colegios de Fisioterapeutas de España (CGCFE) con motivo de la celebración mañana del Día Nacional de la Fibrosis Quística, una enfermedad de carácter hereditario que afecta a uno de cada 2.000 nacidos.



"La fibrosis quística es la enfermedad genética letal más común entre la población de raza blanca, aunque afortunadamente, gracias a las permanentes investigaciones, la esperanza de vida ha aumentado desde sólo un año de supervivencia en 1940 a una media de 40 en la actualidad", señaló José Antonio Martín Urrialde, vicepresidente del Comité Ejecutivo del CGCFE.


Dado que existen más de 1.000 mutaciones del gen de la fibrosis quística, los síntomas son distintos en cada persona, pero los más frecuentes son retraso en el crecimiento y problemas intestinales y digestivos.


El tratamiento de esta patología está basado en tres pilares básicos que precisan un tratamiento multidisciplinar: médico (antibióticos, broncodilatadores y corticoides), nutricional (adaptándolo a las necesidades de cada paciente) y fisioterapéutico.


Las técnicas de fisioterapia utilizadas en la fibrosis quística varían según la edad y la etapa de la enfermedad, pero todas ellas están basadas en los cuatro modos ventilatorios posibles: técnicas de inspiraciones lentas, técnicas de inspiraciones rápidas, técnicas de espiraciones lentas y técnicas de espiraciones rápidas. Además, la fisioterapia ofrece como técnicas y tratamientos coadyuvantes la reeducación postural, la reeducación de la mecánica respiratoria y el entrenamiento al esfuerzo.


"En este último punto, cabe destacar la importante y necesaria labor del fisioterapeuta respiratorio, que abarca todas las etapas de esta enfermedad, desde la atención temprana hasta el periodo pre y postransplante pulmonar", indicó Patricia Madrid, miembro del Comité Ejecutivo del CGCFE.


El tratamiento debe incluir no sólo una labor asistencial en clínicas u hospitales, sino también fomentar el conocimiento de la enfermedad por parte de su familia, así como del propio paciente cuando tiene edad suficiente.

continua llegint

Una lista recogerá los comercios que etiquetan en braille


El Congreso de los Diputados ha instado al Gobierno a crear un registro con los establecimientos comerciales que ofrezcan sus productos etiquetados en braille y a publicitarlo periódicamente con las actualizaciones correspondientes para que puedan conocerlo los ciegos.



La Cámara Baja hizo este mandato al Ejecutivo mediante una proposición no de ley de Esquerra Republicana que quiere, además, que las páginas web de venta electrónica de los establecimientos que ofrecen productos con etiquetado en braille incluyan la opción de poder solicitar este tipo de etiquetado a los consumidores que lo necesiten.


La iniciativa, aprobada en la Comisión de Discapacidad del Congreso, aboga igualmente por que las farmacéuticas incluyan en braille, además del nombre del medicamento, su fecha de caducidad.


MACROENCUESTA
En la misma comisión se aprobaron otras proposiciones no de ley entre las que figura una del PSOE que insta al Gobierno a efectuar una nueva macroencuesta sobre violencia de género que tenga en cuenta e incluya preguntas específicas referidas a la situación de discapacidad de las víctimas de esta violencia, así como otras cuestiones que analicen todas las circunstancias que han llevado al agresor a cometer malos tratos.


La Comisión de Discapacidad dio también luz verde a otra iniciativa del Grupo Mixto que apuesta por que el Estado formalice contratos públicos sólo con las empresas que cumplen con la reserva de empleo para personas con discapacidad o con sus medidas alternativas.


Concretamente, la propuesta pide al Ejecutivo que en seis meses promueva las medidas necesarias para que el Estado ponga como requisito para la adjudicación de contratos públicos y para la concesión de subvenciones, que las empresas licitantes, colaboradoras o beneficiarias acrediten previamente el cumplimiento de la obligación de reserva de empleo para trabajadores con discapacidad, el de las medidas alternativas de carácter excepcional, o que se encuentran dentro de los supuestos que amparan la exención legal de dicho cumplimiento".


En la misma sesión de trabajo, la Comisión de Discapacidad aprobó otra proposición no de ley de CiU en la que solicita al Gobierno a estudiar la ampliación de las plazas reservadas para sillas de ruedas autónomas en los trenes de alta velocidad y a impulsar el estudio del aspecto tarifario de los asistentes personales "para aquellos casos estrictamente necesarios" porque las personas con discapacidad no puedan desplazarse de forma independiente.


Por último, se dio el visto bueno también a otra iniciativa del PP que pide al Ejecutivo que revise la norma básica de protección civil para que recoja las necesidades de las personas con discapacidad en situaciones de emergencia y desastres naturales y se adapte así a la Convención de la ONU sobre los Derechos de las Personas con Discapacidad.

continua llegint

Es presenten els resultats de diversos projectes a la Jornada de l'Aliança per a la Seguretat dels Pacients a Catalunya

La consellera de Salut, Marina Geli, ha inaugurat avui la primera Jornada de l’Aliança per a la Seguretat dels Pacients a Catalunya, que s’ha celebrat a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i que ha aplegat més de 600 professionals.
L’any 2005, el Departament de Salut va impulsar la creació de l’Aliança per a la Seguretat dels Pacients a Catalunya, una iniciativa per establir una xarxa de grups que s’impliquessin en la promoció de la seguretat dels pacients.
Actualment, l’Estratègia en Seguretat dels Pacients del Pla de Salut de Catalunya – Horitzó 2010, impulsa pràctiques segures i proporciona l’adopció d’eines i metodologies de treball per crear i consolidar progressivament una cultura de seguretat en els centres assistencials. L’objectiu és garantir la qualitat de l’atenció sanitària amb una clara orientació al ciutadà.


Actualment a Catalunya hi han diversos projectes endegats:

• Prevenció de la infecció nosocomial hospitalària a través d’estratègies de higiene de mans
• Identificació inequívoca de pacients
• Bacterièmia Zero associada a catèters en UCI
• Pràctiques segures en la prevenció de caigudes de pacients
• Prevenció de la infecció quirúrgica
• Prevenció d’incidents a cirurgia: procediment correcte en el lloc correcte
• Pràctiques segures en l’avaluació anestèsica preoperatòria
• Prescripció farmacològica segura (PREFASEG)
• Informació per a pacients del CedimCat: integració i adaptació en el marc de la recepta electrònica
• Consentiment Informat als hospitals
• Desenvolupament d’un currículum formatiu per a la comunicació d’errors sanitaris als pacients i famílies

A més d’aquests projectes, hi ha un abordatge integral de la Seguretat en els centres hospitalaris, que consisteix en el disseny, l’avaluació i la millora de pautes de bona gestió de seguretat en diverses àrees clíniques, com són Urgències, Àrea Quirúrgica, UCI i Unitat d’Hospitalització.

Des de 2006, al marc d’aquesta estratègia, s’han desenvolupat més de 200 projectes, s’han implicat més de 700 professionals, i han participat més de 100 centres sanitaris.

D’entre els resultats dels projectes en desenvolupament, cal destacar una disminució de la taxa de caigudes (de 0,95 a 0,78 caigudes per 1.000 dies d’estada hospitalària durant els sis mesos analitzats) en els hospitals participants en el projecte de prevenció de caigudes de pacients. Pel que fa al projecte d’higiene de mans, s’ha aconseguit arribar a formar més de 6.000 professionals sobre aquest tema i s’ha observat una millora en l’acompliment de l’estratègia en comparació amb l’any anterior. Amb relació al projecte de prevenció de les infeccions (bacterièmia) de catèter a les UCI, s’ha acomplert l’objectiu principal (menys de 4 episodis de bacterièmia per 1.000 dies de catèter venós central) i s’ha aconseguit una taxa de 2,23 episodis de bacterièmia per 1.000 dies de catèter venós central. S’ha impartit, també, formació a més de 1.600 professionals de les UCI. Pel que fa a la medicació de pacients, s’han realitzat aplicacions informàtiques amb l’objectiu de donar suport als professionals, realitzar una prescripció de medicaments més segura i per millorar el compliment del tractament i l’ús dels medicaments, contribuint a la millora de la seguretat dels pacients, amb un abast actualment del 80% de l’Assistència Primària.

Aspectes que han estat objecte de millora
Així, a Catalunya s’estan duent a terme diverses iniciatives per a la millora de la seguretat dels pacients, que han permès assolir uns resultats significatius en els aspectes que han estat objecte de millora:

- Consolidació de l’Aliança amb l’ampliació del grup impulsor, creant el consell assessor, que proposi i analitzi les accions desenvolupades en aquesta línia. Tenen representació, les Patronals, les Societats Científiques, els Col•legis Professionals, les Associacions de Pacients, els Mitjans de Comunicació, l’Administració Sanitària, i professionals de reconegut prestigi a l’àmbit de la Seguretat.
- Extensió d’aquesta estratègia a l’Atenció Primària de Salut i als centres de salut mental i sociosanitaris.
- Promoció d’un encara major protagonisme a infermeria.
- Difusió dels resultats als professionals i a la ciutadania.



Cal indicar que el Ministeri de Sanitat i Política Social, amb el seu “Pla de Qualitat” i la gestió de fons de cohesió i subvencions a projectes, finança part dels projectes que s’estan desenvolupant actualment a Catalunya.


La seguretat del pacient, un objectiu mundial
L’any 2002, l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a la 55a. Assemblea Mundial de la Salut que es va celebrar a Ginebra, va aprovar la Resolució WHA55.18 en què s’insta els diferents estats membres a prioritzar la seguretat dels pacients i a establir i consolidar tota mena de millores, amb base científica, per millorar-la, a l’igual que l’atenció de la salut, la vigilància dels medicaments, l’equip mèdic i les tecnologies. Les estratègies d’àmbit nacional i internacional que impulsin la millora a l’àmbit de la seguretat del pacient a tot el món són un objectiu prioritari. A l’esmentada Resolució, els estats membres de l’Organització Mundial de la Salut van sol•licitar a l’Organització que prengués la iniciativa per definir normes i patrons a escala mundial, impulsant la investigació i donant suport al treball dels països per crear i posar en marxa normes d’actuació concreta.

Va ser a l’Assemblea Mundial del 2004 on es va acordar organitzar una Aliança Internacional per a la Seguretat del Pacient, que es va posar en marxa el 27 d’octubre del mateix any. El programa de l’Aliança inclou una sèrie de mesures clau orientades a la reducció del nombre de malalties, traumatismes i morts relacionats amb l’assistència sanitària. Tot això torna al principi de la ciència mèdica amb el “primum non nocere”, és a dir, ”primer de tot, no causar dany”.

continua llegint

Un nuevo biomarcador mejora el diagnóstico de esclerosis múltiple

Un nuevo biomarcador mejorará el diagnóstico de la esclerosis múltiple y permitirá entender mejor la enfermedad, anunció el Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona al publicar los resultados de un estudio de sus investigadores en colaboración con el Hospital Ramón y Cajal de Madrid.

El descubrimiento revela que los niveles de la proteína CH13L1 --presente en el líquido cefalorraquídeo, que rodea el cerebro y la médula espinal-- pueden usarse como indicador bioquímico de utilidad en el diagnóstico y tratamiento de la esclerosis múltiple.

De esta manera, midiendo los niveles de esta proteína se puede observar si un paciente que ha sufrido un brote neurológico sospechoso de esclerosis múltiple puede desarrollar la enfermedad.

En la esclerosis múltiple, actualmente sin cura, el sistema inmunológico ataca la mielina --sustancia que rodea y protege las neuronas--, y al desaparecer ésta, los impulsos neuronales se trasmiten mal, ocasionando pérdida de movimiento, problemas cognitivos, insensibilidad al tacto, descontrol de los esfínteres, entre otros problemas.

Este descubrimiento mejorará el diagnóstico para los pacientes que puedan sufrir la enfermedad, indicará el nivel de progresión de ésta, y ayudará a seguir investigando sobre el proceso inicial de la esclerosis múltiple.

Para el estudio se tomaron muestras del líquido cefalorraquídeo de 60 pacientes con síntomas neurológicos asociados a la esclerosis múltiple, de las que se analizó el contenido proteico, y se escogieron tres proteínas que eran las que más se expresaban en los pacientes, donde la quitinasa CH13L1 fue la única "más diferentemente expresada" en los pacientes.

La investigación ha sido realizada por el Centro de Esclerosis Múltiple de Catalunya, adscrito a Vall d'Hebron, y la ha dirigido Manel Comabella. Ha colaborado el Hospital Ramón y Cajal, con los doctores Álvarez-Cermeño y Villar.

continua llegint

dimecres, 28 d’abril del 2010

Denuncien per estafa les polseres 'Power Balance'


L'associació de consumidors Facua ha denunciat davant les autoritats sanitàries a l'empresa Power Balance Espanya per atribuir propietats "pseudomiraculoses" a les seves polseres i altres productes com penjolls, targetes plàstiques i adhesius. Les denúncies han estat remeses, entre altres organismes, a la Direcció General de Salut Pública i Sanitat Exterior del Ministeri de Sanitat i Política Social i la Secretaria General de Salut Pública de la Junta d'Andalusia, segons ha indicat aquest dimecres Facua en un comunicat.



En la seva publicitat, l'empresa, amb seu a Marbella, assegura que els seus productes contenen un "holograma" amb una freqüència que "ofereix al cos novament un estat d'harmonia i equilibri com el va tenir abans de la contaminació per substàncies químiques, menjars ràpids, la manca d'exercici i l'estrès". Power Balance assegura que amb els seus articles s'aconsegueix “l'augment de l'equilibri, força, flexibilitat, resistència, enfocament, coordinació i ritme". 



Dues vulneracions
Segons Facua, per aquest motiu l'empresa vulnera un Reial Decret de 1996 sobre publicitat i promoció comercial de productes, activitats o serveis amb pretesa finalitat sanitària. Aquesta norma prohibeix la publicitat de productes, materials, substàncies, energies o mètodes "que suggereixin o indiquin que el seu ús o consum potencien el rendiment físic, psíquic, esportiu o sexual" sense ajustar-se als requisits i exigències que preveu la Llei del Medicament. Facua ha considerat que la publicitat de Power Balance també incorre en una altra pràctica prohibida a aquest Reial Decret, que és la d'oferir "testimonis de persones famoses o conegudes pel públic". 



Promoció amb famosos
Referent a això, ha recordat que en els anuncis de Power Balanç apareixen famosos com el tennista Manolo Santana, els surfistes Pau Gutiérrez i Courtney Conlogue, la corredora de Four Cross Eva Castro, el basquetbolista Shaquille O'Neal o el pilot de Fórmula 1 Rubens Barrichello. A més, altres personatges famosos com el lehendakari Patxi López, o el futbolista Cristiano Ronaldo també han aparegut amb la pulsera. Recentment, Facua ha denunciat altres "productes miracle" similars de l'empresa Ion Balance, amb seu a les Illes Balears.




continua llegint

La picadura de la medusa más peligrosa

Según informa el Diario El Mundo,
muy pocas personas sobreviven al ataque mortal de la gigante medusa de caja, también llamada avispa de mar. Rachael Sharldow, una australiana de 10 años, se ha convertido en una de esas excepciones. Y, a juzgar por las huellas que le ha dejado, su caso es todo un milagro.

El pasado mes de diciembre, la pequeña estaba bañándose en el río Calliope, en Queensland (Australia), cuando fue atacada por la medusa y comenzó a encontrarse mal (no veía y respiraba con dificultad).



Cuando su hermano de 13 años logró sacarla del agua, Rachel tenía todavía enrollados los tentáculos del animal alrededor de sus extremidades (brazo izquierdo y piernas). Una vez en la superficie, la niña se quedó inconsciente.


La superviviente, en una imagen de archivo.
El veneno que inyecta la medusa caja es tan doloroso que los que sufren su picadura suelen desfallecerse en el agua y acaban ahogándose. Otros, como indica 'The Daily Telegraph', "sufren un fallo cardiaco antes de llegar a la orilla".

Por el momento, no existe ningún tratamiento específico para un veneno que afecta al sistema nervioso, cardiovascular y a la piel. Además del dolor, como indica el citado periódico británico, puede producir vómitos y una subida repentina de la tensión sanguínea.

Tras pasar varias semanas ingresada, la pequeña fue dad de alta. Actualmente, todavía le quedan cicatrices y sufre algunas pérdidas puntuales de memoria a largo plazo.

Ahora los expertos estudian de cerca este caso. Parece que nadie en el mundo ha sobrevivido a una taque de este tipo -la niña fue literalmente envuelta por los tentáculos de la avispa de mar-. Conocer cómo reaccionó el cuerpo de la pequeña para sobrevivir podría ayudar en la búsqueda de una terapia eficaz.

continua llegint

Los prospectos de los fármacos, a revisión


Conseguir que los prospectos de los medicamentos sean entendibles por todos. Ése es el objetivo de una iniciativa liderada por la Asociación Española de Derecho Farmacéutico (ASEDEF), que considera que la información que se ofrece a los consumidores de los distintos fármacos es más que deficitaria.


"No es comprensible, muchas veces parece un tratado médico", comenta Mariano Avilés, presidente del organismo impulsor de la medida. "Conseguir que sea entendible, ahorraría muchos disgustos", añade.

Para lograrlo, un Comité de Expertos en Prospectos de Medicamentos (CADEP) ya trabaja en la revisión de los prospectos que existen en el mercado para, posteriormente, elaborar de un documento con recomendaciones dirigido a los profesionales encargados de la redacción de los prospectos.

Este comité aglutina a una importante representación del sector sanitario –incluidos pacientes y ciudadanos- y, en palabras de Avilés, "pretende involucrar a todos aquellos colectivos que pudieran verse afectados por las carencias de los prospectos".

De hecho, Avilés ha hecho un "llamamiento para que se incorporen a CADEF quienes tienen algo que aportar, por poco que sea, para contribuir a la salud de los demás; no es momento de mirarnos al ombligo, porque pacientes somos todos".

Aunque aún no se ha establecido un plazo para la presentación del documento definitivo, el comité irá haciendo públicos los acuerdos provisionales a los que vaya llegando en sus reuniones trimestrales.

No es la primera vez que este colectivo llama la atención sobre la falta de transparencia de los prospectos, sin embargo, Avilés espera que en esta ocasión las autoridades sanitarias presten atención al problema e inicien las medidas legislativas necesarias para solucionarlo.

continua llegint

Acte de presentació de la nova associació Blaugranes en cadira de rodes i amb problemes de mobilitat


L’Associació Blaugranes en cadira de rodes i amb problemes de mobilitat, de recent creació, organitzaran el proper 5 de maig, a l’Auditori del Centre Cívic de Les Cotxeres de Sants de Barcelona (c/Sants, 79,83), a les 19.00 hores, un acte de presentació de l’entitat en el qual participaran personatges reconeguts com els escriptors i periodistes Matthew Tree i Màrius Serra, el cantautor Jaume Gomara i el poeta David Caño, entre altres. Es comptarà també amb la música de la Companyia Elèctrica Dharma.



L’objectiu d’aquesta associació és treballar perquè el Camp Nou sigui accessible per a persones amb discapacitat i mobilitat reduïda.
Més informació:

http://blaugranesencadiraderodes.blogspot.com/

blaugranes.en.cadira.de.rodes@gmail.com

continua llegint

III Jocs Catalans i I Jornades d’Esport Adaptat a Girona


Els propers dies 8 i 9 de maig de 2010 es celebraran a Girona els III Jocs Catalans i I Jornades d’Esport Adaptat, on es portaran a terme diferents campionats i activitats esportives adaptades com atletisme, bàsquet en cadira de rodes, esgrima, boccia, hoquei en cadira de rodes, etc. .



Al final de cada competició es duran a terme els lliuraments de medalles i trofeus.


L’organització d’aquest acte corre a càrrec de la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física, la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals i la Federacio Catalana d’Esports per a cecs.

continua llegint

Dansa integrada en el Dia Internacional de la Dansa


El proper dijous, 29 d’abril, se celebra el Dia Internacional de la Dansa. En motiu d’aquesta commemoració, l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya ha convocat una acció oberta a tothom amb l’objectiu de fer visible aquesta disciplina artística. Enguany aquesta cita girarà entorn a la dansa integrada, amb la participació de persones amb discapacitat física, psíquica i/o sensorial.



L'acció comptarà amb la música en directe del reconegut pianista Carles Santos, i amb la direcció artísticadels coreògrafs Toni Mira (Premi Ciutat de Barcelona 2009) i Clàudia Moreso, de la cia. Nats Nus. Lacoreografia serà molt senzilla, tothom la podrà ballar: ballarins i no ballarins, grans i petits,..., i es farà en base a Bujaraloz by Night de Carles Santos.

Es durà a terme a l'últim tram de les Rambles de les Flors de Barcelona (davant de l' Arts Santa Mònica), i tindrà una durada aproximada de 10 minuts, a partir de les13:30 h.
Després de l'acció Jannick Niort (professora de dansa i directora d ela Fundacio Psico-Art de Catalunya) farà la lectura del missatge del Dia Internacional de la Dansa.
L'acció i la lectura del missatge es podran veure en directe a través de www.dansacat.org.

continua llegint

Concessió de subvencions a entitats de caràcter no lucratiu per al finançament d'activitats adreçades al foment i al suport de la salut corresponents

El Departament de Salut, mitjançant la concessió de subvencions i d'ajuts, vol fer partícips en el foment de la salut, com a agents externs però amb objectius comuns a l'Administració, entitats públiques i privades que realitzin activitats coincidents amb les línies de subvencions marcades i, en tot cas, no substitutives de prestacions assistencials.


Les línies de subvenció objecte d'aquesta Resolució són les que es detallen a continuació:

a) Accions de suport a entitats representatives dels interessos dels pacients o dels seus familiars.

b) Accions vinculades a línies estratègiques del Departament de Salut:

Pla director d'oncologia.

Pla director d'immigració.

Pla director de malalties de l'aparell circulatori.

Pla director sociosanitari.

Pla director de salut mental i addiccions.

Pla director de malalties reumatològiques i de l'aparell locomotor.

Dona i salut.

Malalties minoritàries.

c) Actuacions en el camp de la promoció i la protecció de la salut i en l'àmbit de les malalties emergents.

D'acord amb el que s'ha exposat i atès el que disposen la Llei 25/2009, de 23 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2010; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el seu Reglament; el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, modificada per la Llei 26/2009, de 23 de desembre, de mesures fiscals, financeres i administratives, i l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Resolc:

—1 Fer pública la convocatòria de concurs públic per a la concessió de subvencions a entitats de caràcter no lucratiu per al finançament d'activitats adreçades al foment i al suport de la salut, d'acord amb les bases reguladores aprovades per l'Ordre SLT/250/2010, de 16 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores de la concessió de subvencions per al finançament a entitats de caràcter no lucratiu que realitzin activitats adreçades al foment i al suport de la salut (DOGC núm. 5617 , de 28 d'abril de 2010), les quals especifiquen les línies objecte de la subvenció.

Els projectes objecte de la subvenció, així com les despeses generades, s'han de dur a terme durant l'any 2010.

L'import total de les subvencions atorgades no pot excedir els 2.300.000 euros i s'ha d'imputar a la partida SA01D/482000100/4190 del pressupost de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2010, que regula la Llei 25/2009, de 23 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2010.

La dotació màxima pot ser ampliada en funció de les sol·licituds rebudes i de les disponibilitats pressupostàries.

—2 L'objecte de les subvencions, les condicions per atorgar-les, els requisits per sol·licitar-les, els criteris de valoració de les peticions, els documents i la informació que s'han d'adjuntar a la sol·licitud i el termini de presentació els estableix l'Ordre SLT/250/2010, de 16 d'abril, abans esmentada.

—3 El termini per a la presentació de sol·licituds és d'un mes, comptat des de l'endemà de la publicació de la convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

L'imprès de sol·licitud i el model de descripció del projecte es poden obtenir al web i/o al Registre del Departament de Salut, i també als serveis territorials del Departament de Salut a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l'Ebre, les adreces dels quals consten especificades a la base 5 de l'Ordre SLT/250/2010, de 16 de abril.

Les entitats beneficiàries han de presentar la documentació justificativa especificada a la base 11 de l'Ordre SLT/250/2010, de 16 d'abril, com a data màxima l'1 de desembre de 2010.

—4 Correspon a la consellera de Salut la concessió o denegació de les subvencions, mitjançant una resolució motivada.

El termini màxim per resoldre sobre les resolucions de concessió i notificar-les és de sis mesos, comptats des de la finalització del període de presentació de sol·licituds.

—5 Les resolucions de concessió de les subvencions s'han de notificar a les entitats beneficiàries d'acord amb el que disposa l'article 59 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

S'ha de donar publicitat a les subvencions atorgades mitjançant els taulers d'anuncis del Departament de Salut i els dels serveis territorials d'aquest Departament, a les adreces que figuren a la base 5 de l'Ordre SLT/250/2010, de 16 d'abril.

Les subvencions d'import superior a 3.000 euros s'han de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

La resolució de concessió o denegació de la subvenció exhaureix la via administrativa.

Contra aquesta Resolució es pot interposar recurs de reposició potestatiu davant la consellera de Salut, o bé directament recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Marina Geli i Fàbrega

Consellera de Salut

continua llegint

dilluns, 26 d’abril del 2010

Por favor, cultive el silencio


El próximo 28 de abril se celebra el Día Mundial contra el ruido. Los expertos alertan de que, en las últimas décadas, los niveles de ruido han aumentado de forma alarmante. Un problema que no pasa desapercibido para la mayoría de la población. Según un estudio realizado por GAES Centros Auditivos, un 87% de los españoles considera que vive en un país ruidoso.




Se calcula que más de de 9 millones de españoles soportan cada día unos niveles medios de ruido que superan el límite aceptable establecido en 65 dB por la Organización Mundial de la Salud (OMS). De hecho, España ocupa la segunda posición en la prelación de los países más ruidosos, por detrás de Japón.



Por comunidades autónomas, los madrileños son los que más se quejan del ruido, mientras que gallegos y vascos son los que menos notan la contaminación acústica. Sin embargo, nueve de cada diez españoles considera que no estamos suficientemente concienciados y no ponemos las medidas necesarias para reducir los altos índices de sonido. Un hecho que puede afectar nuestra calidad de vida y tener efectos sobre la salud. Así lo refleja que un 28% de personas declaren que el ruido altera en gran medida su estado de ánimo.



La exposición a sonidos que superan los índices considerados como saludables puede provocar pérdida auditiva si no protegemos adecuadamente nuestros oídos. Además, el ruido puede generar diversos trastornos como insomnio, irritabilidad, dolor de cabeza, estrés, hipertensión, fatiga o un mayor riesgo cardiovascular.


LAS OBRAS, LA FUENTE DE RUIDO MÁS DETESTADA

Según este estudio, las obras (49,4%), el ladrido de un perro (25,3%), el camión de la basura (24,6%) y el tráfico (24,1%) son los sonidos que más molestan. La calle es el entorno donde somos más conscientes del ruido que nos rodea. Un 65% de la población reconoce que es el lugar donde se siente más agobiado por la contaminación acústica.



Por la noche es otro de los momentos más conflictivos para encontrar el silencio y la calma adecuados para conciliar el sueño. Así, casi el 46% de la población reconoce oír ruidos cuando va a dormir.



PÉRDIDA DE AUDICIÓN

Soportar niveles de ruido excesivo en nuestro entorno puede tener graves consecuencias en nuestra salud auditiva. La pérdida de audición provocada por altos niveles sonoros se produce como consecuencia de una exposición prolongada a ruidos que superen los 85 decibelios. Cuanto más alto sea el nivel de ruido más rápido se desarrollará el trastorno auditivo y existen más posibilidades de que sea irreversible.



Esta exposición al ruido puede provocar tanto un trastorno auditivo progresivo, o incluso permanente, si se trata de un sonido intenso, como en el caso de una explosión. La pérdida auditiva también puede ir acompañada de otros trastornos como tinnitus, una especie de silbidos o ruidos en la cabeza.



La pérdida de audición por ruido es 100% prevenible. Los especialistas recomiendan conocer los decibelios de los ruidos que nos rodean para saber cuáles pueden ser una agresión para nuestros oídos. En el caso de pasar largos períodos de tiempo en entornos que superen los niveles de ruido recomendables debemos usar tapones o protecciones adecuadas para los oídos.

continua llegint

Sant Jordi té sang


El proper 14 de juny, Barcelona serà la seu mundial del Dia del Donant, una jornada solidària que se celebra cada any des de 2004 a una ciutat diferent del planeta. Per aquest motiu, s’ha posat en funcionament la campanya “Barcelona Té Sang”, que durant 2010 està posant en funcionament diferents actes, accions i iniciatives de conscienciació i sensibilització social sobre la importància de la donació de sang, així com la promoció del suport popular a la tireta blava creuada com a un nou símbol internacional per identificar la causa de la sang.


Els músics de Barcelona tenen sang
El festival EscenaBCN ha volgut sumar-se a la campanya i integrants de grups Delafé & Las Flores Azules, Sidonie, Standstill i Mendetz han donat sang al Banc de Sang i Teixits per promoure la sensibilització amb aquesta acció social. La donació de sang d’aquests músics de Barcelona que, com ells mateixos comenten “tenen sang dins i fora de l’escenari” s’ha enregistrat en uns vídeos i spots que ja es poden veure a www.barcelonatesang.org i www.escenabcn.cat El festival Escena BCN també ha organitzat un concurs amb el nom “Si tens sang, puja” per donar veu (i un escenari!) a bandes amateurs el mateix dia 23 d’abril al Sant Jordi Club. La que ofereixi un millor directe, serà protagonista del cartell del EscenaBCN 2011. A la web www.barcelonatesang.org hi ha tota la informació sobre aquestes accions. A més, fent click i votant la “tireta blava” com a nou símbol internacional de la donació de sang es participa en un sorteig de dues entrades per al festival EscenaBCN del dia 23 d’abril al Sant Jordi Club.

continua llegint

El Departament d'Educació discrimina a nens amb necessitats especials


Els pares de Laura (9 anys, discapacitat intel·lectual), i Pau (7 anys, espectre autista) han rebut sengles notificacions del Departament d’Educació amb la negativa de l'auxiliar d'educació especial dintre de l'aula, la qual cosa establix diferències dintre de les discapacitats. Des dels Serveis Territorials del Vallès Occidental, al·leguen que solament es destinen recursos en les aules dels centres ordinaris quan els nens tenen una discapacitat motorica, greus problemes de la conducta o greus problemes de salut.




Aquestes famílies reclamen, a més del tutor del curs, un auxiliar d'educació especial dintre de l'aula que doni suport als nens en el conjunt del grup classe i els serveixi de reforç per a realitzar les seves tasques. Aquest suport facilitaria d'una banda la seva inclusió, així com evitaria per un altre l'aïllament de la resta de la classe. Cap de les dues famílies vol renunciar a l'escola ordinària pel benefici que aporta als nens l'estudiar en el seu municipi arropats per companys de la seva edat i el seu entorn.



Sent nens dictaminats per l'actual Llei de la Dependència com “grans dependents”, les famílies no entenen com el Departament d'Educació no es regeix pels mateixos criteris i denega per escrit l'auxiliar d'educació especial al·legant que no compleixen el requisit de greus problemes d'autonomia personal. Professionals públics que treballen amb els menors han lliurat a les famílies informes que afirmen la importància de facilitar el suport humà dintre de l'aula i, per tant, la necessitat que es destinin els recursos que necessiten.



ADIMIR, l'Associació de Discapacitats de MIR, vol expressar el seu suport a les famílies en la seva reivindicació, entenent que es vulneren els drets d'igualtat d'oportunitats i se'ls discrimina en l'escola ordinària pel seu tipus de discapacitat. És incoherent que, sent nens que necessiten suport per a la majoria de les seves activitats diàries, sigui precisament en l'escola on se'ls denegui.



Per tot això, considerem que la negativa del Departament d'Educació a destinar recursos als nens amb greus problemes d'aprenentatge atenta contra el dret a l'educació i al seu creixement personal.



Demanem a totes les persones i entitats que manifestin el suport a les famílies enviant un escrit amb la seva opinió a la nostra pàgina web: http://adimir.montcada.cat -clic en “contactar”- ADIMIR reenviarà a l'Honorable SR. ERNEST MARAGALL I MIRA, Conseller d'Educació, tots els escrits de suport per tal que aquestes reivindicacions siguin ateses pel departament d'Educació.

continua llegint

dimecres, 21 d’abril del 2010

Sightos


La Fundació FESOCA, amb el suport del Plan Avanza, ha impulsat el projecte Sightos, una plataforma web per a la interpretació online de la llengua de signes a través de videoconferència.
Sigthos és una iniciativa que va néixer el 2008 i que aprofita les noves tecnologies per permetre una comunicació més natural i espontània entre la comunitat sorda i l‘oient.

Amb Sigthos les persones amb discapacitat auditiva podran realitzar qualsevol tipus de gestió sense la necessitat d‘anar acompanyats per cap persona que faci la interpretació o l‘ajudi.
Sightos posa a l‘abast de la persona sorda i de l‘oient un intèrpret de llengua de signes per facilitar la mútua comprensió. És un servei pensat principalment per ser instal·lat en seus d‘administracions, entitats o grans empreses.
Actualment Sightos està implantat a l‘Ajuntament de L‘Hospitalet, la Diputació de Barcelona, l‘aeroport de Barcelona, la companya d‘assegurances Zurich, el RACC i deu oficines de “La Caixa”. L‘ICASS instal·larà properament el projecte en uns 31 centres d‘atenció al ciutadà. També s‘està treballant per a la seva instal·lació a les comissàries dels Mossos d‘Esquadra.
FESCOA porta més de 30 anys treballant pels drets de les persones sordes i per aconseguir la seva total participació i integració en la societat. Per aquest motiu, un dels seus principals objectius ha estat sempre aconseguir l‘eliminació de les barreres de comunicació.
Per a més informació sobre Sightos,
www.sightos.com

continua llegint

Alterando la discapacidad. Manifiesto a favor de las personas


La Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull es complau a convidar-vos a la presentació del llibre Alterando la discapacidad.Manifiesto a favor de las personas del Colectivo Zotikos, format pel Sr. Òscar Martínez, professor de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, i pel Dr. Jordi Planella, director del Grau en Educació Social de la Universitat Oberta de Catalunya

En la presentació intervindrà el Sr. Francesc Martínez de Foix, Director gerent del Grup Cooperatiu Taller Escola Barcelona (TEB) i prologuista del llibre.

continua llegint

Inaugurat l'Hospital Lleuger de Cambrils un model pioner d'atenció sanitària que donarà servei a prop de 50.000 habitants

El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, acompanyat per la consellera de Salut, Marina Geli i l’alcalde de Cambrils, Robert Benaiges, ha inaugurat avui l’Hospital Lleuger de Cambrils.Aquesta nova instal·lació donarà servei a les poblacions de les àrees bàsiques de Cambrils, Mont-roig del Camp, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant que comptem amb una població, segons el Registre Central d'Assegurats de 31.446 habitants, 12.212 i 5.494 habitants, respectivament. Això fa una població de 49.142 habitants. A aquesta xifra, cal sumar-hi la població flotant existent entre els tres nuclis de població que s'incrementa en 31.000 habitants. Així mateix, cal tenir en compte la població estacional dels períodes de Setmana Santa i estiu.

L'important creixement demogràfic de la població de Cambrils, la seva situació estratègica en la comarca del Baix Camp i la necessitat d'acostar els serveis sanitaris a la població, justifiquen l'ampliació dels espais per a les consultes d'atenció primària de salut i la dotació de recursos al centre per a la descentralització de l'atenció especialitzada, la rehabilitació i la reordenació de l'atenció a les urgènciesEls serveis amb els quals compta l’Hospital Lleuger de Cambrils són el de traumatologia i ortopèdia, oftalmologia, dermatologia general i pediàtrica, otorinolaringologia, cirurgia menor, cirurgia major ambulatòria i rehabilitació.El model organitzatiu del nou Hospital Lleuger de Cambrils evitarà nombrosos desplaçaments a Reus i es preveu una important reducció de les llistes d'espera, aquest nou model és pioner a Catalunya i s’aplicarà, en altres hospitals lleugers pròximament a les poblacions de Balaguer, Tàrrega i Granollers.La dotació de professionals a l’Hospital Lleuger de Cambrils es composa per:14 Metges de Família 1 Tècnic Informàtic 4 Pediatres 5 Fisioterapeutes 2 Odontòlegs 1 Traumatòleg 6 Metges adjunts d'urgències 1 Dermatòleg 25 DUI 1 Oftalmòleg 15 Administratius 1 Otorinolaringòleg 5 Auxiliar de clínica 1 Metge rehabilitador 6 Portalliteres 6 Tècnics de radiologia

continua llegint

El Comité Paralímpico Español lamenta la "enorme pérdida" de Samaranch


Fue uno de los precursores en España del deporte para discapacitados

El Comité Paralímpico Español lamenta la enorme pérdida que supone para el movimiento olímpico y paralímpico el fallecimiento de Juan Antonio Samaranch. El presidente de honor del Comité Olímpico Internacional (COI) era en la actualidad miembro honorífico de la Asamblea General del Comité Paralímpico Español.
Samaranch fue uno de los precursores en España del deporte practicado por las personas con discapacidad, a través de las iniciativas del complejo asistencial Hogares Mundet.

Cuando Samaranch era delegado nacional de Deportes en 1968 se creó la Federación Española de Deportes de Minusválidos, antecesora de las actuales federaciones españolas de deportes de personas con discapacidad y del propio Comité Paralímpico Español.
Como presidente del COI, fue una pieza clave en el acercamiento entre el movimiento paralímpico y el olímpico a nivel mundial y en la consolidación de las relaciones entre ambos. Así, bajo su mandato se firmó el primer acuerdo de colaboración entre el COI y el Comité Paralímpico Internacional y se logró que, desde Seúl'88, la ciudad organizadora de los Juegos Olímpicos de Verano y de Invierno lo sea también de los Juegos Paralímpicos.
El ex presidente del COI recibió en 2006 el Premio Olimpia de los Premios Nacionales del Deporte, que destaca a la persona o entidad que haya sobresalido en la difusión y mejora de la actividad deportiva entre los discapacitados físicos, psíquicos y sensoriales.

continua llegint

La Tortuga premiarà els comerços i restaurants amb locals adaptats


Reivindicació en positiu. Els integrants de La Tortuga volen premiar aquelles botigues, restaurants i bars de la ciutat que facilitin l'accessibilitat a les persones amb mobilitat reduïda, al temps que l'Ajuntament anuncia converses per fer una ordenança sobre adaptació de locals que sigui pactada i beneficiï tothom. Associacions de comerciants i Gremi d'Hostaleria ho veuen amb bons ulls.

L'associació La Tortuga, Cerdanyola sense Barreres, ha posat en marxa la campanya Aquí si que puc que farà un reconeixement públic dels establiments comercials i de restauració que hagin adaptat els seus locals perquè siguin accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. L'entitat busca potenciar la sensibilització de comerciants i restauradors davant els problemes d'accessibilitat. Teresa Ardèvol, presidenta de La Tortuga, admet que hi ha locals que són gairebé impossibles d'adaptar per les seves característiques arquitectòniques, però demana que comerciants i restauradors extremin la seva sensibilitat més enllà de les obligacions que marca la llei. Ardèvol, que demana a l'Ajuntament que incentivi les adaptacions dels locals, recorda les ocasions en què moltes persones han de comprar des del carrer per la impossibilitat d'accedir a un establiment comercial o de restauració.La campanya Aquí si que puc s'obria ahir amb la col.locació d'un adhesiu que reconeix l'accessibilitat del local al bar restaurant Ca l'Enric, al passeig de Cordelles, 2. Aquest adhesiu es lliurarà a tots els comerços i establiments de restauració que siguin adaptats. Juanjo Jiménez, un altre dels integrants de La Tortuga, remarca que l'entitat ha volgut fer una campanya en positiu, després d'haver realitzat altres iniciatives amb un caràcter més reivindicatiu.
Ordenança reguladora
La llei obliga a que un local de més de 100 metres quadrats d'ús públic –no de superfície total- estigui adaptat, però l'Ajuntament de Cerdanyola recomana que tots els establiments siguin accessibles en la mesura del possible, tot i reconèixer la dificultat que això comporta en els locals més antics.
La regidora de Desenvolupament Econòmic Local, Consol Pla, anuncia l'obertura de converses amb les entitats dels sectors implicats per arribar a un acord que permeti fer una ordenança municipal per aconseguir l'adaptació dels locals comercials i de restauració. Els representants de comerciants i restauradors acullen la campanya de La Tortuga de manera molt positiva i es mostren disposats a arribar a un acord sobre una ordenança reguladora.
En aquest sentit, Antonio Castro, responsable del Gremi d’Hostaleria del Vallès Occidental i el Barcelonès a la nostra ciutat, destaca, però, que cal ser conscient que hi ha locals on gairebé és impossible fer l'adaptació per les característiques arquitectòniques existents.Regidora i representants dels comerços i restaurants de la ciutat indiquen que la redacció d'una ordenança reguladora es tractarà en la pròxima sessió del Consell Municipal de Comerç.

continua llegint

dilluns, 19 d’abril del 2010

Recomanacions en relació amb els riscos potencials per a la salut del núvol de cendra de l'explosió volcànica a Islàndia




D’acord amb les informacions facilitades per la Organització Mundial de la Salut el núvol de cendra de l'explosió volcànica a Islàndia conté partícules fines (menors de 10 micres de diàmetre), similars a les d'altres fonts de partícules (PM). Atès que les cendres romanen actualment en l'atmosfera superior (a 10.000 metres d’alçada), no és probable que entrin en contacte amb la població, motiu pel qual no cal pensar en riscos imminents per a la salut.

En el cas improbable que variés la situació del núvol de cendra i que es desplacés verticalment fins assolir concentracions significatives respirables per les persones, algunes d’elles, com ara les que tenen malalties respiratòries cròniques com a asma, emfisema o bronquitis, podrien ser més susceptibles als seus efectes sobre la salut, en forma d’irritació de les vies respiratòries.En aquest supòsit, es recomanaria que les persones que estant a l’aire lliure notessin irritació del coll o del nas, o picor als ulls, tornessin als espais interiors i limitessin les seves activitats a l'exterior. De manera similar a les situacions amb alta contaminació atmosfèrica, s'aconsellaria les precaucions normals, és a dir, evitar l’exercir físic intens de les persones amb asma i símptomes respiratoris.Les autoritats sanitàries catalanes estan en contacte permanent amb les autoritats estatals i internacionals fent el seguiment de l’evolució de la situació. Si es presentés el cas improbable d’una exposició que pogués suposar riscos per a la salut de la població, s’activarien les recomanacions i els plans d’actuació pertinents. Entretant, no és necessari que la ciutadania, tant la que té malalties respiratòries com la població sana, adopti cap precaució sanitària.

continua llegint

divendres, 16 d’abril del 2010

Concurs de microrrelats de Sant Jordi de l'ADUAB

Un any més l'ADUAB organitza el concurs de microrrelats per la diada de Sant Jordi. Hi pot participar tothom que ho desitgi, presentant un text de 250 paraules aproximadament, i que tracti d'alguna manera el tema de la discapacitat. No hi ha cap altre límit creatiu o expressiu pel text. La data límit d'entrega és el 21 d'abril, i cal fer-nos arribar les obres al nostre despatx, o al següent correu electrònic (preferiblement en format pdf): relats.aduab@gmail.com. Cal aportar també les següents dades:Nom, pseudònim, DNI, telèfon de contacte (opcional).Podeu trobar les bases i més informaició al blog http://www.facebook.com/l/8f9af;aduab.blogspot.com/.

Hi haurà diversos premis cedits pels comerços de la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma, a escollir pels guanyadors, que consisteixen en:* Una nit d'hotel amb esmorzar inclòs per a dues persones a l'Hotel Sers Campus de la Vila Uiversitària de la UAB.* Un tallat de cabell a la "Pelu de la Uni", a la Plaça Cívica de la UAB* Un pack de viatge (que inclou una maleta cedida per La Caixa, un raspall de dents elèctric cedit pel RACC, i una crema protectora solar cedida per La Farmàcia de l'Autònoma).* Un massatge al centre d'estètica Niona, a la Vila Universitària* Un val de compra per valor de 15€ a la botiga Càndem, a la Plaça Cívica.* Un lot de productes de l'Òptica Universitària, a la Plaça Cívica.* Pels participants, diversos llibres cedits pel quiosc Batán, fins a fí d'existèciesEls premis es lliuraran el dia 23 d'abril, durant la celebració de la diada de Sant Jordi a la Plaça Cívica de la UAB.Animem tothom a participar-hi!

continua llegint

dimecres, 14 d’abril del 2010

Presentació a Barcelona d’un sistema de conducción de vehicles amb joystick


Les instal·lacions del Hotel Porta Fira de L’Hospitalet de Llobregat (Plaça Europa, 45) acolliran el proper 15 d’abril, entre les 10 i les 17 hores, la presentació de l’únic sistema homologat existent a Espanya de conducció de vehicles amb joystick, pensat per a persones amb discapacitats severes. L’Autoescola Irrintzi, amb seu a Basauri (Biskaia), és la promotora d’aquest sistema que és conegut amb el nom de Sistema Space Drive.

El Sistema Space Drive està pensat per a persones amb discapacitat que tenen un mínim de força a les mans per poder activar una petita palanca molt sensible al moviment, el joystick, a través de la qual es pot canviar de direcció sense necessitats de tocar el volant del vehicle.Existeixen diferents opcions, depenent de la discapacitat: accelerador i fre a la mà esquerra i mini volant a la dreta, que amb un mínim contacte s’accionarien, o a l’inrevés. Inclús per a discapacitats més severes un joystick de 4 vies, amb el qual s’accelera, es frena i es gira a dreta i esquerra. Els llums, els netejaparabrises, el claxon..., es posen en funcionament mitjançant un pulsador que el conductor pot activar de diverses maneres, per exemple, amb el colze.A l’acte de presentació del proper dia 15 d’abril, hi seran presents alumnes-conductors amb diferents discapacitats (distròfia muscular, tetraplegia...) de l’Autoescola Irrintzi, que ja han obtingut el permís de conduir i que disposen de vehicles propis equipats amb el nou Sistema Space Drive, que ja estan en circulació.L’Autoescola Irrintzi es dedica des de fa més de 30 anys a l’ensenyament de la conducció per a persones amb discapacitats físiques, i compta amb vehicles automàtics i adaptats a les discapacitats més severes com la paraplegia, tetraplegia, hemiplegia i poliomelitis, entre altres.

continua llegint

L'ExpoCaixa Parlem de drogues comença el seu recorregut per Catalunya

La Fundació “la Caixa” ha creat una nova línia dins del Programa “Parlem de drogues”, amb l’objectiu de fer arribar el programa de prevenció del consum de drogues a les poblacions d’arreu de Catalunya.
L’exposició interactiva “Parlem de drogues”, que s’emmarca dins del conveni entre l’Obra Social “la Caixa” i la Conselleria de Salut i la Conselleria d’Educació de la Generalitat de Catalunya, pretén sensibilitzar els joves i prevenir-los contra les drogues des d’un punt de vista científic i global; és a dir, oferint recursos d’informació, orientació i formació a les famílies, a la comunitat educativa, als professionals de la salut i als joves. L’objectiu últim és proporcionar tota la informació necessària per prendre decisions responsables.
L’ExpoCaixa comença el seu recorregut al CosmoCaixa Barcelona. La següent destinació serà La Seu d’Urgell i està previst que durant els propers dos anys, més de 32.000 escolars catalans visitin l’exposició itinerant interactiva sobre la prevenció del consum de drogues.
Els eixos d’aquest programa es posen en marxa en línia a través del web www.parlemdedrogues.org Aquest portal es posa a disposició de professorat i alumnat, i ofereix una visió en 3D de l’exposició interactiva “Parlem de drogues”.
A la presentació de l’ExpoCaixa hi han estat presents 200 estudiants catalans que han debatut sobre aspectes concrets relacionats amb la neurobiologia de l’addicció amb el Dr. Rafael Maldonado.

El director general de la Fundació “la Caixa”, Jaume Lanaspa; la directora general d’Atenció a la Comunitat Educativa, del departament d’Educació; el director de salut pública de la Generalitat de Catalunya, Antoni Plasència; el sotsdirector general de Drogodependències i el comissari de l’exposició i catedràtic de farmacologia de la Universitat Pompeu Fabra, Rafael Maldonado han presentat aquest matí a CosmoCaixa Barcelona l’ExpoCaixa “Parlem de drogues”, sobre la prevenció de consum de drogues que recorrerà tot Catalunya, gràcies al conveni de col·laboració amb la conselleria de sanitat i d’educació.Davant la realitat que viuen molts joves i les seves famílies en relació al consum de drogues, l’Obra Social ”la Caixa” ha decidit impulsar aquest nou àmbit dins del programa “Parlem de drogues” dirigit a prevenir, informar i sensibilitzar els diferents agents socials que són elements clau en aquest objectiu: els joves, les famílies, els educadors, els professionals dels centres de salut i la ciutadania en general.Per això, el primer objectiu de l’ExpoCaixa “Parlem de drogues”, és arribar, d’una forma més àgil, al màxim de poblacions de Catalunya, amb la finalitat d’ajudar a prevenir el consum de drogues i de proporcionar a joves, famílies i educadors recursos per abordar aquest tema.L’any 2008, el 55 % dels joves catalans entre 14 i 18 anys afirmaven haver consumit alcohol durant els 30 dies previs; un 23% havia consumit cànnabis; un 1,5 havia pres cocaïna i un 0,3 heroïna (dades facilitades pel Departament de Salut a partir dels resultats de l’enquesta ESTUDES).Aquestes dades posen de manifest una reducció del consum de cannabis entre els joves, després de l’increment ininterromput que es va registrar entre 1994 i 2004.”L’Obra Social ”la Caixa”, conscient que la millor forma de prevenir els riscos i les conseqüències que comporta el consum de drogues és informar sobre els efectes de les substàncies addictives i oferir formació i orientació, tant als joves com a les persones que estan en contacte amb ells, engega les actuacions següents, en el marc del seu programa:- ExpoCaixa “Parlem de drogues”- mailto:www.parlemdedrogues.org- Campanya de sensibilització adreçada a les famílies- Material educatiu per treballar la prevenció a l’aula- Campanya d’actualització per als professionals als centres de salutQuè és ExpoCaixa?L’ExpoCaixa és una nova forma d’arribar a les persones. Es tracta d’un espai que posa a l’abast de tothom les exposicions itinerants de caràcter divulgatiu, estimulant el coneixement i creant llocs de trobada, és una nova aposta de l’Obra Social “la Caixa” per promoure els temes socials, la cultura i la ciència. Són exposicions que s’instal·len a l’exterior, en espais cedits per diferents municipis per arribar a una connexió més directe i enriquidora amb els ciutadans. A més, pel seu format, ExpoCaixa permet una instal·lació senzilla, àgil i dinàmica.ExpoCaixa “Parlem de drogues”, sobre rodesL’ExpoCaixa recorrerà Catalunya, a partir del 21 d’abril, i començará la seva ruta a la localitat de La Seu d’Urgell. Es preveu que més de 32.000 alumnes de secundària visitin l’exposició interactiva els propers dos anys. Es divideix en nou espais modulars a través dels quals s’identifica el problema de les drogues, es presenta una anàlisi i un diagnòstic de la situació i es proposen vies que fomenten la prevenció.Un dels últims espais modulars Les drogues, riscos per a la salut ofereix la possibilitat de comprovar els efectes de les drogues sobre el nostre cos a través d’un simulador virtual.L’exposició interactiva “Parlem de drogues”, emmarcada dins del programa de l’Obra Social ”la Caixa”, convida a reflexionar entorn d’una sèrie de conceptes bàsics sobre les drogues, d’una manera comprensible. A més, la mostra alerta sobre els riscos que comporta el seu ús i aporta informació actualitzada i elements de judici per prendre decisions a favor de la salut.Després de la seva estància a La Seu d’Urgell, ExpoCaixa continuarà el seu recorregut per les poblacions lleidatanes, tot seguit les tarragonines i per últim les gironines. De moment, les poblacions que ja han confirmat la presència de l’ExpoCaixa són les següents:
Població
Dates
La Seu d’Urgell
21 d’abril- 1 de maig
Tremp
4 maig- 9 maig
Sort
12 maig- 16 maig
El Pont de Suert
19 maig-23 maig
Vielha e Mijaran
26 maig-31 maig
Salou
3 juny-22 juny
Calafell
25 juny-13 juliol
Roses
15 juliol-27 juliol
Castelldefels
1 setembre-6 setembre
L’Obra Social ”la Caixa” contribueix així al coneixement sobre els diferents tipus de drogues existents, aprofundint en les repercussions del seu consum sobre la salut i la vida quotidiana.Coincidint amb la presentació de l’ExpoCaixa “Parlem de drogues”, 200 joves estudiants catalans de secundària han discutit sobre el consum de les drogues i les seves conseqüències. El debat ha estat dirigit pel Dr. Rafael Maldonado i han participat estudiants de l’escola IPSI de Barcelona, l’escola Frederic Mistral-Tecnic Eulàlia i l’escola Tecnos de Terrassa. En aquest curs escolar, els estudiants de secundària han treballat a classe de ciències aspectes concrets relacionats amb la neurobiologia de l’addicció.En la línia d’expandir totes les activitats del programa “Parlem de Drogues” a totes les poblacions de Catalunya on hi arribi l’ExpoCaixa, els escolars de diferents escoles i instituts de la província de Lleida que hagin treballat a l’aula la unitat didàctica de neurobiologia de l’addicció podran participar en un debat amb el Dr. Rafael Maldonado i fer-li arribar tots els dubtes que tinguin sobre els efectes del consum de drogues sobre la salut i el cervell.A l’any 2010, l’Obra Social “la Caixa” durà a terme dos debats a CaixaForum Lleida i que tindran lloc els dies 2 de juny i 22 de novembre.Paral·lelament a l’exposició itinerant, l’Obra Social ”la Caixa” ha organitzat activitats presencials i virtuals per a joves, pares i professionals de la salut i de l’educació.Prevenció des de l’educació : en línia i presencialSens dubte, el professorat influeix de manera notable en la presa de decisions i en l’educació dels joves. Amb la irrupció de les noves tecnologies de la informació, les classes tradicionals com les coneixíem fins ara han canviat; s’han adaptat als nous entorns educatius, de la mateixa manera que el professorat s’ha adaptat a les noves formes d’ensenyament per a l’alumnat.
Per això l’Obra Social ”la Caixa” ha desenvolupat un recurs educatiu virtual que permet abordar la prevenció del consum de drogues en l’àmbit educatiu, tant presencialment com virtualment a través del nou web mailto:www.parlemdedrogues.orgTant per la temàtica com per la metodologia, el programa virtual de prevenció del consum de drogues es pot integrar com una activitat curricular més en les assignatures de ciències, tant d’educació secundària obligatòria com de batxillerat, a través de tres unitats didàctiques de neurobiologia de l’addicció i efectes del consum de drogues a l’aula.El nou programa educatiu virtual vol esdevenir un referent en la prevenció del consum de drogues a tot Espanya i generar un nou enfocament per treballar la prevenció del consum de drogues en l’educació secundària a partir de la ciència.L’objectiu del nou recurs en línia és arribar allà on l’exposició ”Parlem de drogues“ no pot arribar i poder universalitzar a tots els públics el programa de prevenció del consum de drogues de l’Obra Social ”la Caixa”. En el nou web s’hi poden trobar els recursos documentals i multimèdia del programa i també la recreació en 3D de l’exposició ”Parlem de drogues”.A partir del juny del 2010Els centres educatius podran participar en aquest programa a través d’una inscripció de cada centre en el programa i el compromís de participació. El professorat obtindrà orientació continuada de l’equip tècnic de la Fundació ”la Caixa” i els estudiants podran participar en els debats virtuals i en les activitats en línia que proposin científics de referència internacional. En definitiva, es tracta d’un moment de reflexió que té com a objectiu que els joves expressin els seus dubtes sobre el consum de drogues sense embuts i amb confiança.Els professors, al seu torn, podran accedir a la sessió de formació virtual impartida pel Dr. Rafael Maldonado, catedràtic de farmacologia de la Universitat Pompeu Fabra, adreçada al professorat de ciències i biologia d’ESO. A més, podran disposar d’una plataforma multimèdia «tancada» per al seu centre educatiu, per poder participar amb els seus alumnes en el programa educatiu virtual de manera privada.Més actuacions de “Parlem de Drogues”A cada població que visiti l’ExpoCaixa es duran a terme totes les activitats de conscienciació dirigides a la prevenció del consum de drogues en joves que s’emmarquen dins del programa “Parlem de Drogues”, com és el programa educatiu per a centres d’educació secundària, programa per als professionals dels centres de salut i programa per a les famílies.I es que dins del programa “Parlem de drogues“, es vol fomentar el paper actiu de les famílies i, amb aquesta finalitat, se’ls ofereix diversos recursos que permeten abordar el tema de les drogues amb els fills adolescents. L’Obra Social “la Caixa” ha distribuït gratuïtament La guia per als pares “Parlem de drogues”. Una realitat que cal tractar en família analitza els diferents punts de vista entre pares i fills, i ofereix consells i estratègies per aconseguir una bona comunicació, partint de la perspectiva que prevenir és ajudar a decidir.En el marc del programa, i amb la col·laboració de la Direcció General de les Famílies i la Infància del Ministeri de Sanitat i Política Social, s’ha posat en marxa un telèfon gratuït d’orientació i d’atenció a les famílies (900 222 229) que fins avui ja ha rebut 6.574 trucades.Els metges de família, els pediatres i el personal d’infermeria exerceixen un paper molt important en la prevenció del consum de drogues i en el suport a les famílies. L’Obra Social ”la Caixa”, ha desenvolupat un programa de formació per als professionals de salut que també es pot trobar a http://www.parlemdedrogues.org/. Consta d’una guia en què es recullen algunes de les preguntes més freqüents relacionades amb el consum de drogues i algunes respostes possibles, a més de recomanacions pràctiques.La seva finalitat és proporcionar informació actualitzada i útil per als professionals en la seva relació amb els pares i les mares dels joves i amb els mateixos adolescents. A més, el programa ofereix una eina d’autoformació adreçada als professionals dels centres de salut, amb materials per organitzar sessions de formació per als equips sanitaris. Aquests materials incorporen directrius sobre com orientar les famílies, a més d’informació actualitzada sobre drogues, hàbits de consum i efectes sobre la salut.

continua llegint

dilluns, 12 d’abril del 2010

El plan de Sanidad de apoyo a los celiacos ha aumentado un 30% el diagnóstico precoz


Las medidas impulsadas por el Plan de Apoyo a las Personas con Intolerancia al Glúten del Ministerio de Sanidad y Política Social han incrementado un 30 por ciento el número de pacientes celíacos diagnosticados de forma precoz en los casi dos años que lleva en marcha el plan, según ha explicado la doctora Isabel Polanco, una de las colaboradoras del proyecto y pediatra del Hospital Universitario La Paz de Madrid.

En opinión de esta experta, la intolerancia al glúten "es un problema de salud pública", especialmente si se tiene en cuenta que "tan sólo el diez por ciento de los celiacos está diagnosticado". Además, "el 60 por ciento de la genética de este trastorno todavía es desconocido", añadió durante su intervención en el Foro Intereconomía 'Industria y Enfermedad Celiaca'.
En esta línea, la doctora Polanco explicó que "en las universidades no se enseñan las características de la nueva enfermedad celíaca multifacética" y, como consecuencia, el infradiagnóstico "es uno de los principales problemas para los afectados".
"La anemia ferropénica, las fracturas óseas frecuentes, los abortos de repetición o la infertilidad masculina son también síntomas del celiaco que, sin embargo, no son detectados por la mayoría de los médicos", comentó.
A este respecto, el presidente de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (Aesan), Roberto Sabrido, aseguró que el plan de apoyo tiene previsto reforzar los programas de detección precoz incluyendo la difusión de un decálogo sobre la enfermedad para profesionales de atención primaria.
Asimismo, Sabrido adelantó la intención de su departamento de implantar programas de 'screening' infantiles, "igual que ya se hace con los de cáncer de mama y cáncer colorrectal en los adultos". El motivo sería el aumento de la prevalencia que, según los últimos estudios, podría alcanzar hasta un caso por cada 79 niños de entre 6 y 18 años en España.

continua llegint

divendres, 9 d’abril del 2010

La retallada sanitària farà perdre 15.000 llocs de treball a les farmàcies

La retallada de la despesa farmacèutica aprovada recentment pel Govern central posarà en risc entre 10.000 i 15.000 ocupacions a les farmàcies i els farà perdre 1.621 euros mensuals de mitjana, ha alertat la patronal dels farmacèutics espanyols. Davant aquesta situació, la Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols (FEFE) presentarà una queixa al Defensor del Poble i emprendrà accions judicials, convençuda que existeix "base suficient" per recórrer el Reial decret Llei de Racionalització de la Despesa Sanitària, ha explicat el seu president, Fernando Redondo.


Gràcies a aquesta norma, aprovada el passat 26 de març en Consell de Ministres, Sanitat preveu reduir en 1.500 milions d'euros la despesa sanitària (rebaixant el preu dels medicaments genèrics en un 25%, entre altres mesures). Encara que els nous trams de facturació i marges de beneficis previstos augmenten "lleugerament" la rendibilitat de les farmàcies, això "queda totalment anul·lat" per la retallada del 12% de la despesa i la subsegüent caiguda de les vendes, ha explicat Enrique Granda, un dels autors de l'anàlisi presentat sobre l'impacte de la norma. Entre els aspectes del reial decret llei que "més dany" causaran a les farmàcies hi ha la creació de "nous espais de dispensació (hospitals)" dels medicaments de diagnòstic hospitalari, ha afegit el president de la patronal. Això perjudicarà també els usuaris, sobretot si viuen en l'àmbit rural, ja que haurien de desplaçar-se fins a un hospital en lloc de triar lliurement l'oficina de farmàcia que desitgin. A això se suma, ha advertit Redondo, el fet que la reducció del preu dels medicaments genèrics condueixi els fabricants a abandonar la seva producció per la seva escassa rendibilitat. En aquest context, ha recordat que els farmacèutics sempre han cregut en els genèrics com a "solució estructural" per contenir la despesa, no obstant això "caldria actuar també sobre la demanda, no només sobre l'oferta", ja que en els últims 10 anys les receptes han crescut un 50% i, per tant, puja la despesa. En definitiva, l'important impacte econòmic del reial decret llei comportarà un "greu deteriorament del servei, dificultarà el manteniment del servei de guàrdies i tenir estoc suficient per satisfer les demandes dels ciutadans".

continua llegint

Una lent de contacte evita passar pel quiròfan per tractar la hipermetropia


Jaume Pauné, investigador de l'Escola d'Òptica i Optometria de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha desenvolupat una lent de contacte que corregeix la hipermetropia. Segons el seu creador, és una alternativa al quiròfan i està especialment indicada per a persones amb poques diòptries. La tècnica existia però només per a miopia i estigmatisme.


La innovadora lent s'ha de dur posada durant vuit hores, per exemple a la nit, i permet veure-hi clar durant la resta de dia. Provoca una modificació de la còrnea que permet recuperar una visió del 100%, tot i que només de forma temporal. Per això, el procés s'ha de repetir cada nit.
La lent s'ha provat en una dotzena de persones des de fa uns tres anys i tots els resultats han estat positius. Ja es pot comprar en algunes òptiques, tot i que encara té un cost força elevat. Uns 1.000 euros més 400 euros anuals per a manteniment.

continua llegint

Se implanta por primera vez en España un marcapasos compatible con las resonancias


El campo magnético de las resonancias puede afectar negativamente el funcionamiento de los marcapasos y, por eso, suele desaconsejarse su uso en pacientes que lo llevan implantado. Para combatir esta barrera, el hospital de La Paz (Madrid) ha sido pionero en España en insertar un marcapasos totalmente compatible con la citada prueba.

La primera beneficiada por este dispositivo, en nuestro país, ha sido una mujer de 20 años que padece cardiopatía congénita. La operación se realizó el pasado jueves y la paciente ya ha sido dada de alta. "Se estima que al menos un 50% de los personas con marcapasos, en todo el mundo, podría necesitar una resonancia magnética", apuntan desde el citado centro sanitario.
El equipo del doctor Jorge Silvestre, de la Unidad de Marcapasos, ha recurrido a esta opción porque está indicada en el trastorno que padece esta joven. También es útil para personas con patologías tumorales o determinadas enfermedades traumatológicas.
Una segunda generación
Más en concreto, los expertos han recurrido a una segunda generación de marcapasos seguros para resonancias (Advisa DR MRI Sure Scan, de Medtronic).
"Se han realizado diversos cambios en el sistema como dotarlo de mayor capacidad para filtrar la energía transmitida a los electrodos; reducir significativamente los componentes ferromagnéticos, para disminuir la susceptibilidad a la atracción magnética; y modificar la geometría del cuerpo del cable, para evitar interacciones con los campos generados en la resonancia y reducir así el calentamiento en la punta del cable", indican desde La Paz.
Hasta ahora, los riesgos de la citada prueba en personas con un marcapasos podían traducirse en "un funcionamiento incorrecto del dispositivo con pérdida de la terapia, 'reset' eléctrico del marcapasos, incapacidad de interrogar al dispositivo, cambio en el modo de estimulación y recopilación de datos diagnósticos erróneos".
Además de no interferir con la resonancia, este moderno dispositivo también puede monitorizarse a distancia, permitiendo que el paciente que lo lleva no tenga que acudir tantas veces al hospital.

continua llegint

Campanya de SMS Vodafone a favor de la Federació ASEM


La Federació ASEM ha signat amb Vodafone un acord mitjançant el qual els clients de Vodafone poden col·laborar amb el moviment ASEM a través de Missatges Solidaris Vodafone enviant la paraula UNION al número 28052. L'import íntegre del missatge (1,20 euros) es destinarà a la Federació ASEM. Aquesta iniciativa té la voluntat de contribuir a la millora de la visibilitat en la societat de la problemàtica de les persones amb discapacitats neuromusculars i a incrementar el coneixement dels serveis que presta la Federació ASEM.

La Federació ASEM és una organització sense ànim de lucre que porta 25 anys treballant per millorar la qualitat de vida de les persones que tenen una discapacitat neuromuscular a Espanya (un total estimat de més de 50.000 afectats, entre diagnosticats i pendents de diagnosticar). En l'actualitat, ASEM està formada per 20 associacions repartides pel territori espanyol, les quals representen més de 8.000 malalts.

continua llegint

La consellera de Salut compareix al Parlament per explicar els recursos humans, les TIC i els sistemes d'informació de la xarxa sanitària


En dotze anys, la població catalana ha augmentat en més d’un milió dues-centes mil persones i el nombre de targetes sanitàries en tres anys (2006-2009), en més de 400.000. Alhora, els models familiars han anat variant i s’han incrementat la demanda de serveis socials. Els ciutadans, més ben informats i també més exigents, augmenten les seves demandes i expectatives.

La ràtio de metges per mil habitants, a Catalunya, se situa per sobre de les de Dinamarca, Regne Unit, Alemanya o França; mentre que la ràtio infermera/metge continua sent, per contra, una de les més baixes dels països d’Europa. Comparar ràtios permet disposar d’un element de referència i fer una primera aproximació respecte a la situació deficitària o excedentària en què ens podem trobar. Però és del tot necessari que aquesta dada quantitativa sigui completada amb elements qualitatius i un model assistencial per a poder extreure conclusions acurades: les relacions interprofessionals, el treball en equip, les competències exclusives i delegables, el conjunt de professionals que interaccionen, les seves qualificacions i competències, i les funcions que desenvolupen, són elements imprescindibles que cal tenir en compte en qualsevol exercici de planificació de necessitats de professionals que pretengui ser objectiva.El Departament de Salut, per fer front als canvis demogràfics, socials, epidemiològics i científics, ha impulsat l’increment del nombre de professionals en els nostre sistema, amb accions com: la coordinació amb universitats, per incrementar el nombre de places per a estudiants de medicina i infermeria, l’aposta decidida envers la formació d’especialistes, fins a l’increment de plantilles en la xarxa sanitària.És significatiu i rellevant l’increment de dotacions en la xarxa sanitària, durant el període 2003-2009, que ha estat d’un 29,5%. Aquest increment de plantilles s’ha acompanyat amb més estabilitat en el sector i amb increments retributius, que han suposat l’equiparació de les condicions laborals de tota la xarxa de responsabilitat pública (SM i SS, al 2008). Al 2008, el 40,79% de l’increment del pressupost de Salut s’ha destinat a l’augment de plantilles i als acords retributius.Catalunya ha estat, a més, pionera en diferents àmbits en relació amb els professionals:
En la innovació en models retributius que potencien la implicació del món professional en el reconeixement del grau de desenvolupament professional dels individus, per part d’ells mateixos, de la societat i de les organitzacions sanitàries.
En el foment i la potenciació de la participació dels professionals en la determinació de les polítiques sanitàries amb els consells de la professió mèdica i de la professió infermera, experiència que ja ha estat traslladada a d’altres comunitats autònomes i organitzacions.
En els dissenys i la implementació de projectes d’autonomia de gestió dels equips d’atenció primària, en el sector públic.
En l’impuls i la defensa de la prescripció infermera, amb la modificació de la Llei del medicament, i desplegant, dins d’aquest marc legal, una normativa pròpia de Catalunya.
En l’obertura del debat sobre la incorporació de professionals estrangers en el nostre sistema i en l’impuls de l’elaboració d’una normativa estatal que, desplegant la Llei d’ordenació de les professions sanitàries, reguli el reconeixement dels títols d’especialitats en ciències de la salut extracomunitaris i agiliti el procediment per a la incorporació de professionals no UE, amb plena garantia quant a competències professionals.
Les TIC i els sistemes d’informacióEn els últims anys, el Departament de Salut ha fet de la introducció de les noves tecnologies a l'àmbit sanitari una de les seves prioritats estratègiques. Aquestes han de tenir un paper crucial per a una assistència sanitària de més qualitat, per millorar la salut dels ciutadans, per facilitar les tasques assistencials als professionals, facilitar la coordinació i l’intercanvi d'informació entre els centres i per contribuir a l'equitat i la sostenibilitat del sistema sanitari català.Com a resultats més rellevants d'aquesta iniciativa, avui en dia, la història clínica compartida ja està implantada a més de 400 centres sanitaris catalans. La Rec@at o recepta electrònica compta amb més d’1,2 milions d'usuaris i més de 28 milions de receptes dispensades. La carpeta personal de salut començarà a ser desplegada progressivament entre la ciutadania, durant el segon semestre d’enguany. El Pla de digitalització de la imatge mèdica espera arribar, durant aquest any, a la digitalització del 100% dels més de 7 milions d’estudis radiològics que es realitzen anualment en els centres sanitaris catalans de la xarxa pública. Finalment, la telemedicina i la teleassistència són ja una realitat amb projectes com el teleictus o d'altres relacionats amb l'assistència a distància en àmbits com la dermatologia, els electrocardiogrames, l’oftalmologia o la diabetis.La introducció de les TIC i dels sistemes d'informació al sistema sanitari català és un procés continu i progressiu que l’Administració sanitària catalana ha hagut d’afrontar, a partir un model sanitari mixt que integra en una sola xarxa d'utilització pública tots els recursos sanitaris, siguin o no de titularitat pública, com per exemple mútues, fundacions, consorcis, etc. Aquesta característica ha suposat tot un repte pel que fa al desplegament d'infraestructures basades en la interoperabilitat dels sistemes i l'ús d'estàndards per tal de garantir un correcte intercanvi d'informació de forma ràpida i segura. Per assolir els seus objectius i gestionar amb eficiència un sistema de salut tan divers, el Departament de Salut ha optat per un model de governabilitat, respecte a les TIC, basat en què la introducció i el desplegament es faci sobre un model participatiu i col·laboratiu amb els diferents agents del sistema sanitari català.Amb els esforços realitzats, Catalunya assoleix un bon posicionament, tant a nivell espanyol com internacional, quant al desplegament de les TIC i els sistemes d'informació, a l'àmbit de la salut. Catalunya també aspira a exportar la seva experiència, com per exemple la relacionada amb iniciatives com la carpeta personal de salut dels ciutadans, a projectes de col·laboració europeus.La celebració -al mes passat- de l'eHealth Week 2010, a Barcelona, amb una conferència d'alt nivell de salut de la Unió Europea, que va comptar amb l'assistència de 32 delegacions ministerials, i un congrés que van aplegar més de 3.000 delegats i 95 de les empreses més rellevants del sector, van suposar un impuls més al paper de lideratge que, en matèria d'innovació i noves tecnologies, Catalunya vol assumir. Aquest esdeveniment també va significar una oportunitat única per mostrar al món els avenços i les fites assolides en salut digital durant els darrers anys.

continua llegint

dijous, 8 d’abril del 2010

Reducir la contaminación evitaría entre 11.000 y 16.000 muertes anuales en Europa

La Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (SEPAR) ha alertado de los graves perjuicios para la salud que provoca la contaminación del aire por niveles elevados de partículas en suspensión (PM) que, de reducirse, permitiría salvar entre 11.000 y 16.000 muertes anuales en toda Europa.
La exposición al aire contaminado aumenta el número de ingresos hospitalarios por patologías respiratorias, los problemas alérgicos, la aparición temprana de enfermedades respiratorias en niños, la pérdida en la función pulmonar e incluso cáncer de pulmón, según ha informado esta entidad en un comunicado.

Esto se debe a estas partículas PM, que incluyen a todas aquellas producidas por la combustión de los vehículos que circulan por las ciudades y, en especial, por los que funcionan con motores diesel. Las más pequeñas -las PM 2,5- son las que se depositan en lo más profundo de las vías respiratorias, en los sacos alveolares.
En este sentido, un estudio de 2008 sobre polución y salud que midió los niveles de contaminación de diferentes ciudades europeas -entre ellas Madrid, Barcelona o Sevilla- señala que reduciendo los niveles de PM 2,5 a 20 microgramos/m3 en cada ciudad se evitarían 11.375 muertes prematuras (8.053 cardiopulmonares y 1.296 debidas a cáncer de pulmón), y si se redujeran a 1,5 g/m3 se evitarían hasta 16.926 muertes prematuras, 11.612 debidas a enfermedades cardiopulmonares y 1.901 a cáncer de pulmón.
Según ha destacado el presidente de SEPAR, Juan Ruiz Manzano, "éste es un problema global que afecta a todos los países desarrollados, y especialmente a las grandes ciudades". De hecho, la contaminación del aire provoca el triple de muertes que los accidentes de tráfico y casi 10 veces más que los accidentes laborales.
Por ello, ha añadido la coordinadora del Área de Enfermedades Respiratorias y Medio Ambiente de esta entidad, Cristina Martínez, "todos podemos ayudar a mejorar el aire adoptando conductas que contribuyan a disminuir la contaminación, tales como usar transporte público, controlar la velocidad y el buen estado del automóvil junto con no fumar y evitar el derroche energético".
"Estas medidas sin duda pueden ayudar a que todos y, especialmente, a que las generaciones venideras respiren tranquilas", ha insistido esta experta, recordando que los niños y los asmáticos son los más afectados por la exposición a concentraciones de NO2, también relacionada con el envejecimiento prematuro del pulmón y con la disminución de su capacidad funcional.

continua llegint

dimecres, 7 d’abril del 2010

El Clínic seguirà els pacients per radiofreqüència


L'Hospital Clínic farà el seguiment dels seus pacients per radiofreqüència. Un sistema pioner a tot el món que fins ara no s'ha provat enlloc i que permetrà augmentar els nivells de seguretat en la medicació o les proves mèdiques. De moment només s'aplica, però, a les àrees de Cirurgia Ambulatòria i Cirurgia de Curta Estada.


Quan el pacient ingressa a l'Hospital Clínic se li entrega una polsera que conté un xip amb informació essencial de la història clínica, com per exemple el tipus d'operació o el tractament mèdic que ha de rebre. Aquest dispositiu emet senyals per radiofreqüència que un ordinador central rep automàticament. D'aquesta manera, el personal mèdic pot controlar en tot moment l'historial clínic o saber en quina sala és el pacient, i això augmenta els nivells de seguretat sanitària. El sistema d'identificació funciona per radiofreqüència passiva, una tecnologia pionera al món. Permet disposar de polseres d'un sol ús per a cada pacient, de baix cost, sense necessitat de ser esterilitzades.L'Hospital Clínic va iniciar la prova pilot al mes de febrer. El sistema ja funciona a les àrees de cirurgia ambulatòria i de curta estada. En un futur però podria tenir moltes més aplicacions.

continua llegint

Mor el neuròleg Lluís Barraquer als 86 anys


Lluís Barraquer i Bordas, eminent neuròleg i president d'Honor de la Societat Espanyola de Neurologia, ha mort aquest dilluns a Sant Climent de Llobregat als 86 anys i ha estat enterrat al mateix municipi, on residia.


Barraquer, que va nèixer a Barcelona el 27 d'abril de 1923, ha estat un referent en el camp de la neuropsicologia i ha estat director del Servei de Neurologia de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. El seu llibre Neurologia Fonamental ha estat un referent en tot el món neurològic. L'any passat va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat pels seus mèrits en el camp de la ciència.

continua llegint

Roche lanza en España el primer medidor de glucosa adaptado para ciegos


Roche Diabetes Care acaba de lanzar en España 'Accu-Chek Voicemate Plus', un medidor de glucosa para diabéticos que informa a través de voz de los valores glucémicos, permitiendo que el usuario invidente no tenga que depender de terceros, según informó la farmacéutica suiza en un comunicado.
El dispositivo, elaborado en colaboración con pacientes con discapacidad visual y evaluado por la Organización Nacional de Ciegos Españoles (ONCE), está compuesto por un medidor automático y una unidad vocal que describe con voz clara todas los pasos que deben realizarse para efectuar un control de glucemia. Tras este proceso el dispositivo de voz verbaliza los valores e informa de si se ha producido algún tipo de error.


El nuevo modelo de 'Accu-Chek' transmite los datos del medidor a la unidad de voz a través de infrarrojos y sirve además como "diario" para el paciente, explicaron los desarrolladores. Para ello, entre sus funciones, la unidad lanza avisos sobre aspectos que permiten que el paciente pueda tener, en cualquier momento y lugar, "un mejor control de su diabetes", aseguraron.
La diabetes tipo 1 es la cuarta causa de ceguera en la población española entre los 20 y 74 años, según datos de la ONCE.

continua llegint

Jornada Internacional sobre Incontinencia Urinaria en Teknon


Centro Médico Teknon organiza el próximo viernes 9 de abril una jornada internacional orientada a profesionales sobre incontinencia urinaria, una patología que afecta a más de seis millones y medio de españoles, aumentando con la edad y siendo más frecuente en la mujer que en el varón. Expertos multidisciplinares implicados en el tratamiento de la incontinencia urinaria como Ginecólogos, Urólogos, Médicos de Familia, Rehabilitadores del Suelo Pélvico, Psicólogos se darán cita en una jornada que, bajo la organización del Dr. José Emilio Batista, Urólogo y Coordinador de la Unidad de Urodinamia de Teknon, abordará innovadores tratamientos y técnicas sobre la patología.

La incontinencia de orina supone para los pacientes un importante problema social e higiénico. A raíz del progresivo envejecimiento de la población, la incontinencia urinaria presenta una incidencia creciente, según el Dr. Batista “con el paso de los años los tejidos se debilitan y las alteraciones neurológicas afloran”. El diagnóstico de la incontinencia abarca desde los niños con problemas de enuresis, las mujeres con incontinencia tras el parto, varones con problemas prostáticos, pacientes con enfermedades neurológicas y los ancianos.
En el transcurso del curso se publicarán los resultados del estudio pionero realizado por Centro Médico Teknon sobre “nocturia”, o el aumento anómalo de la necesidad de miccionar durante la noche, que demuestra que la mayoría de pacientes afectados por esta patología sufren al mismo tiempo trastornos de vejiga y de control de líquidos, cuestionando la actual tipificación de la disfuncionalidad. El citado estudio nace como continuación a la línea de investigación abierta entre el departamento de Psicología de la Universidad Autónoma de Barcelona y Teknon, cuyos resultados han sido publicados en diversas revistas y congresos internacionales, constatando que la nocturia es el síntoma que más afecta a la calidad de vida de los pacientes.

La jornada internacional tiene como objetivos:
· Proporcionar un enfoque multidisciplinar sobre la patología
· Divulgar los resultados sobre la “nocturia” realizados por Centro Médico Teknon
· Potenciar la figura del “asesor de continencia”. Profesional de enfermería o fisioterapeuta que se encarga de las medidas de apoyo al paciente con problemas de incontinencia y alteraciones del ciclo miccional.
Durante el congreso se revisarán tanto las opciones de tratamiento, como las dificultades de comunicación sobre los síntomas y las pautas para la mejora de la continencia.

continua llegint