divendres, 29 de maig del 2009

L'OMS creu que l'equitat sanitària és possible amb protecció social universal


Estendre la protecció social a tota la població dels països de tot el món seria el pas decisiu per a assolir l'equitat sanitària en una generació, segons l'informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) presentat aquest dijous per la ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez. De l'informe titulat Subsanar les desigualtats en una generació es desprèn que quan més baixa la situació econòmica de les persones i les societats on es desenvolupen, pitjor és l'estat de salut, cosa que també passa, fins i tot, dins d'un país europeu.


Així, el president de la Comissió de Determinants Socials de la OMS, Michael Marmot, ha posat l'exemple de les desigualtats sanitàries a la ciutat escocesa de Glasgow, on un barri pot tenir una esperança de vida de fins als 80 anys i en un altre no superi els 50 anys. Per frenar aquestes desigualtats, l'OMS ha recomenat en el seu informe que ella mateixa, els governs, les Nacions Unides i la societat civil realitzin una acció concertada a tots els nivells.En aquesta línia, Jiménez ha assenyalat que a Espanya el seu departament treball amb els ministeris com el d'Igualtat, Treball, Agricultura i Educació perquè “s'ha de fer un esforç de coordinació per a què les iniciatives tinguin un bon desenvolupament”. “Hi ha factors que influeixen en la salut que van més enllà de les polítiques de sanitat clàssiques, s'ha de cuidar que les persones malaltes es curin, però també s'ha de treballar amb tota la ciutadania per a prevenir determinades malalties”, ha explicat.
La ministra també ha dit que les circumstàncies des del naixement, l'accés a l'educació, al treball, a l'habitatge o a l'assistència sanitària “marquen la línia entre la salut i la malaltia, entre la mort prematura i l'envelliment natural”. Jiménez també ha destacat que durant la presidència espanyola de la Unió Europea el 2010 es tindran com a prioritats “la innovació en salut pública, la vigilància dels determinants socials de la salut i la disminució de les desigualtats”.