L'estudi, en el qual han participat investigadors del Servei d'Epidemiologia i Avaluació i de Radiologia de l'Hospital del Mar i dels programes de detecció precoç de càncer de mama de Girona, Cantàbria i València, ha confirmat que la introducció de la mamografia digital (MD) en els programes de detecció precoç de càncer de mama redueix el nombre de resultats falsos positius i conseqüentment, el nombre de dones que han de fer-se més proves quan no hi ha cap càncer. Aquesta investigació, publicada a la revista Radiology, contrasta l'eficàcia de la mamografia digital (MD) vers la mamografia convencional i demostra que quan hi ha un tumor ambdues proves el detecten per igual, però en casos en què la imatge pot semblar un càncer sense ser-ho, l’MD afina més el diagnòstic i redueix així els resultats falsament positius, en conseqüència, l’angoixa de les dones en no necessitar fer-se altres proves com ecografies o biòpsies alhora que fa més eficients els programes de cribratge de càncer de mama en disminuir la despesa.
Mamografia digital versus analògica
La investigació, liderada per la doctora Maria Sala de l'Hospital del Mar, s'ha desenvolupat a partir de l'anàlisi d'un total de 242.838 mamografies de cribratge (171.191 per tècnica analògica; 71.647 per mètode digital) de quatre programes de detecció precoç de càncer de mama de Barcelona, Girona, València i Cantàbria. A l'examen, realitzat entre 1996 i 2007, hi ha participat un total de 103.613 dones d'entre 45 i 69 anys. “En total, s'han diagnosticat 1.080 càncers sense diferències significatives entre mamografia analògica i digital, però hem observat que el percentatge de proves innecessàries ha estat inferior amb l’MD”, assenyala la investigadora Maria Sala. Aquestes conclusions deriven d’un projecte molt més ampli i multicèntric, coordinat des de l’Hospital del Mar pel Dr. Xavier Castells, Cap del Servei d’Epidemiologia ,on hi partipen els Programes de cribratge més consolidats de l’Estat espanyol.
Els càncers de mama de creixement ràpid
Una elevada proporció de tumors es diagnostiquen a partir de les mamografies de cribratge que es realitzen cada dos anys a les dones que participen en els programes de detecció precoç. En aquest sentit, la mamografia digital ha demostrat disminuir proves innecessàries com biòpsies o
cografies en dones que no tenen càncer. Ara bé, què passa quan el càncer apareix entre aquest interval de temps, és a dir, entre una mamografia i una altra? “En alguns casos, quan la dona es fa la mamografia no hi ha presència de tumor; però abans de fer la següent mamografia ja n’hi ha”, explica la investigadora Maria Sala. Aquests tipus de tumors es coneixen com “veritables càncers d’interval”, tumors de mama de creixement ràpid, que en una elevada proporció presenten un patró molecular associat a un pitjor pronòstic anomenat càncer triple negatiu i, més freqüents en dones amb elevada densitat mamària, segons revela un estudi recent d’aquest mateix equip de l'Hospital del Mar, en col•laboració amb el servei d’Oncologia i Anatomia Patològica, publicat a la revista Cancer Causes Control. Les característiques d'aquests tumors els fa menys susceptibles de ser detectats en les proves de cribratge. És per aquest motiu que “cal aprofundir en l’estudi dels determinants que condicionen l’aparició d’aquests tipus de càncer –assenyala la Dra. Sala- per, en un futur, millorar l’eficàcia del procés de cribratge, a partir de la revisió dels intervals entre mamografies, en funció dels patrons de risc de les dones o fent ús de diferents tecnologies ( com ressonancies magnètiques) per a grups específics de dones”.
Cal dir que en l’àmbit de la recerca en càncer, l’equip d’oncòlegs de l’Hospital del Mar a través de l’IMIM- Institut de Recerca de l’Hospital del Mar-, està desenvolupant un ambiciós projecte, amb la col•laboració del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i ROCHE diagnòstics, per tal de millorar el tractament i pronòstic de les malaltes que pateixen càncer de mama triple negatiu,
El càncer de mama: prevenir i combatre des dels inicis
A Catalunya, la mortalitat anual s’ha reduït en un 2% i el percentatge de supervivència en 5 anys és d’un 85% en la població general i d’un 90%, si el diagnòstic es fa per cribratge, xifra més elevada que la mitjana europea. Els factors que poden augmentar el risc de desenvolupar aquest tipus de càncer són diversos: mutacions genètiques, la càrrega hereditària en els antecedents familiars, així com factors ambientals i hormonals. En les fases inicials del càncer, el més habitual és no notar cap símptoma. “És aquí on radica la importància dels programes de detecció precoç –indica la Dra. Sala-, que intenten, precisament, detectar el càncer en estadis poc avançats perquè sigui més fàcil tractar-lo i curar-lo i disminuir, així, el nivell de mortalitat per càncer de mama”.
Sobre la Unitat Funcional de Patologia Mamària a l’Hospital del Mar
L’Hospital del Mar va ser un dels primers centres de Catalunya que va crear una Unitat que abasta des del diagnòstic precoç –amb el programa més consolidat i amb més anys de registre- fins a la reconstrucció mamària després d’una cirurgia per càncer de mama. La Unitat comprèn tots els especialistes implicats en el diagnòstic –radiòlegs, ginecòlegs , oncòlegs i patòlegs-, en el tractament quirúrgic i oncològic, en la rehabilitació, infermeres gestores de casos i un important programa de recerca. Aquesta recerca, pionera en camps com la detecció de marcadors de resposta al tractament, té com a objectiu optimitzar els tractaments des de l’inici i evitar tractaments ineficaços amb múltiples efectes secundaris, avançant cada dia més vers els tractaments denominats “a la carta” que comporten una medicina personalitzada d’alta qualitat tècnica i humana.
dimarts, 15 de febrer del 2011
La mamografia digital redueix els resultats falsos positius en la detecció precoç de càncer de mama
Espai Vital Espai vital los 12:28
Etiquetas: Mamografia digital
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada