divendres, 8 d’octubre del 2010

El Departament de Salut posa en marxa un programa per fomentar la donació d'òrgans


El Departament de Salut ha posat en marxa el programa “Tot el que cal saber per donar vida”, en el qual col·labora l’Obra Social de La Caixa. El projecte té per objectiu transmetre els coneixements necessaris per comprendre tot el procés de la donació d’òrgans i teixits, amb la finalitat d’incrementar l’actitud positiva de la població envers la donació.

Per al desenvolupament de la iniciativa, s’han elaborat materials audiovisuals i divulgatius: díptics i pòsters, un autopresentable i un vídeo, en el qual participen diversos personatges públics dels àmbits dels mitjans de comunicació, de l’esport, del teatre i la televisió.

El projecte es va iniciar amb una sessió que va tenir lloc el 22 de setembre, a Castelldefels, i està previst que s’estengui, al llarg d’aquest any i de 2011, cobrint bona part del nostre territori.

En aquesta iniciativa participen, de manera activa: coordinadors de trasplantaments, persones voluntàries d’associacions de pacients trasplantats i associacions d’estudiants, entre d’altres.

Programa de les sessions formatives:

- Entrega del qüestionari autoreflexiu previ
- Presentació de l’acte
- Projecció del DVD Esperança
- Projecció de l’autopresentable sobre donació/trasplantament
- Testimonis de persones trasplantades, donants i familiars d’ambdós
- Debat: preguntes i respostes
- Projecció del vídeo de personatges públics
- Cloenda de l’acte
- Entrega del qüestionari autoreflexiu posterior.

Estudi per saber el coneixement dels catalans sobre la donació

El Projecte socioeducatiu d’impregnació del concepte de donació en joves i grans neix dels resultats d’un estudi previ sobre el coneixement de la donació a Catalunya.

Al 2007, l’OCATT va encarregar l’elaboració d’un estudi qualitatiu al Departament de Psicologia Social de la Universitat Autònoma de Barcelona, per conèixer les opinions, creences i concepcions de la població catalana sobre la donació d’òrgans i teixits, i per esbrinar com influencien en la decisió individual de voler fer-ne donacions o no.

Les conclusions de l’estudi van fer patent que la població catalana té un coneixement força elemental de la donació i el trasplantament; de manera que, per a molts ciutadans, ben sovint, el primer contacte amb la donació es produeix davant la mort d’un familiar o d’una persona amiga que en podria ser donant.


Pla estratègic de l’OCATT (2005-2010)

L’estancament del nombre de donants per mort encefàlica (ME), en els darrers 10 anys, és una conseqüència de la disminució de les malalties vasculars i cerebrals, i de la dels accidents de trànsit.

Amb l’objectiu d’evitar l’augment de les llistes d’espera de persones que necessiten una donació, s’han protocol·litzat ampliacions dels criteris d’acceptació de donants i s’han elaborat plans estratègics, el primer dels quals va ser aprovat pel Departament de Salut, al 2004: Pla estratègic de l’OCATT (2005-2010), amb el qual el nombre de trasplantaments s’ha mantingut i, fins i tot, ha augmentat.

Aquest Pla té, entre d’altres objectius, disminuir-ne les llistes d’espera, treballant en tres línies bàsiques:

- El trasplantament renal de viu
- La donació a cor aturat
- La formació i docència a la població per disminuir-hi les negatives.