dilluns, 30 de novembre del 2009

Més de 300 baules i missatges, en solidaritat amb el col·lectiu de persones amb discapacitat física

El passat dissabte, 28 de novembre, més de 350 persones, un 70% d’elles, persones amb discapacitat, es van apropar a la plaça de la Universitat de Barcelona per donar suport i participar en l’acte que havia convocat ECOM, amb el suport de la Fundació Agrupació Mútua, en motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra arreu del món el dia 3 de desembre. L’objectiu d’aquest acte, que duia per lema ‘Prou cadenes! Més autonomia personal, menys dependència’, era sensibilitzar la societat sobre la discapacitat però sobretot reclamar a les administracions públiques i als agents competents, més mesures que afavoreixin l’autonomia personal de les persones amb discapacitat, com per exemple, la figura de l’assistent personal, apartaments amb serveis comuns i més ajuts tècnics i domòtics. Les entitats del sector, representades per ECOM, van exigir també un millor tracte de les administracions públiques així com un reconeixement a la feina que fan en benefici del col·lectiu.

Com a acció simbòlica per deixar palesa la situació “d’encadenament” en què viuen les persones amb discapacitat, sempre lligades a les seves famílies i limitades per la manca de recursos que els facilitin l'autonomia personal, al llarg del matí de dissabte es va dur a terme, amb la participació dels assistents, la construcció d’una gran cadena. Cada persona va afegir una baula amb un missatge. Cap al migdia, en el moment de finalització de l’acte, la cadena comptava amb 300 baules. Després de la lectura del manifest, la cadena es va trencar per simbolitzar el desencadenament que tant desitja el col•lectiu.
Alguns dels missatges i de les reivindicacions escrites pels assistents van ser: ‘que totes les instal•lacions de nova construcció estiguin adaptades’; ‘que les persones amb discapacitat formem part d’un mateix món, oportunitats per a tothom’; ‘plena adaptació dels mitjans de transport’; ‘que la discapacitat no es posi cap cadena’; ‘ajuts per als cuidadors i les cuidadores’; ‘igualtat per a tothom’; ‘que les persones amb discapacitat puguem ser ciutadans de ple dret’, ‘prou dependència, que no es perpetuïn les persones amb discapacitat a casa, més foment de l’autonomia’, ‘més i millor finançament per a les persones amb discapacitat’, ‘per una major llibertat de moviment a la ciutat i al camp’, etc.
Durant tot el matí, els assistents van poder participar en diferents activitats de sensibilització sobre discapacitat així com gaudir de l’espectacle de la companyia Planeta Impro, el ‘Trivial de la Discapacitat’.
LES DEMANDES D’ECOM I LES SEVES ENTITATS
Els centenars de persones amb discapacitat que van anar fins a la plaça de la Universitat dissabte al matí van voler deixar constància del seu desig de poder dur una vida independent i plena. Per això, com va quedar recollit en el manifest recolzat per les més de 165 entitats que formen part d’ECOM, les persones amb discapacitat demanen a les administracions públiques i els agents competents mesures que els facilitin la seva autonomia, com per exemple un servei d’assistent personal sense limitacions horàries i adaptat a les necessitats de cada persona. Aquesta fórmula, com s’ha demostrat amb les diferents proves pilots que s’han dut a terme en els darrers anys (entre elles la liderada per ECOM) garanteix l’autonomia de les persones amb discapacitat i els permet participar a la societat, treballar, gaudir del lleure..., com qualsevol altra persona.
Bàsic per a aquesta autonomia que demana el col•lectiu, és afavorir l’estada de les persones amb discapacitat a la pròpia llar i fugir dels serveis residencials. Per a això, ECOM i les seves entitats van demanar la posada en marxa, sempre que l’estada a la pròpia llar no sigui possible, d’apartaments amb serveis comuns.
Entre les demandes que ECOM va fer dissabte al matí en representació del col·lectiu destaca també la comanda de millores d’accessibilitat per tal que tots els pobles i ciutats siguin accessibles pel que fa al transport, als carrers, als edificis públics, als equipaments culturals, als comerços i, en definitiva, a tots els espais on es desenvolupa la vida. Per facilitar-los l’autonomia, les persones amb discapacitat física requereixen d’ajuts tècnics i domòtics que els facilitin la mobilitat, tant a la pròpia llar com en els desplaçaments.
Com ja venen reclamant des de fa molt de temps, ECOM i les seves entitats exigeixen que les administracions públiques tinguin en compte el fet demostrat i diferenciat d’un greuge econòmic comparatiu que fa que les persones amb discapacitat hagin de fer un sobreesforç econòmic molt superior a la resta de ciutadans i ciutadanes per desenvolupar la seva vida en igualtat de condicions i oportunitats. Segons un estudi fet per l’Ajuntament de Barcelona, les persones amb discapacitat tenen un greuge comparatiu respecte les persones sense discapacitat que va des dels 17.828 euros anuals als 46.723 euros anuals en funció del seu grau de discapacitat. ECOM demana que aquest diferencial es tingui en compte a l’hora d’establir els càlculs per determinar l’aportació de la persona usuària als serveis del Sistema Català de Serveis Socials.