dimarts, 30 de novembre del 2010

Vodafone lanza una tarifa de voz y datos especial para sordos


Vodafone España, en colaboración con la Confederación Estatal de Personas Sordas (CNSE), acaba de lanzar la Signo Tarifa, destinada a que las personas sordas puedan comunicarse mediante lengua de signos a través de su móvil.
La tarifa, de 18,5 euros al mes, incluye los servicios de correo electrónico, aplicaciones de mensajería instantánea, navegación Web, 350 SMS y videollamada gratuita entre terminales de la compañía.


Además, la operadora ofrece un servicio de atención al cliente exclusivo para personas con discapacidad en el correo: soportevf_accesible@vodafone.es.

La Signo Tarifa permite usar el correo BlackBerry en los dispositivos de RIM y el correo RealMail y la videollamada en dispositivos Nokia. Hay varios teléfonos móviles compatibles con esta tarifa, el modelo dependerá de las existencias.

continua llegint

'Mis padres tuvieron que ir a Londres para poder tratarme'

A los cinco años me diagnosticaron talasemia mayor, una enfermedad que por aquel entonces (hace 30 años) era muy desconocida", tanto que los médicos daban por "perdidos" estos casos, "decían que no había nada que hacer". Por suerte, el rumbo de Antonio Cerrato, que hoy es el presidente de la Asociación Española de Lucha contra las Hemoglobinopatías y Talasemias (ALHETA), fue más favorable. "Mi padres tenían algunos contactos en Inglaterra, donde les dijeron que esta enfermedad sí tenía tratamiento, así que me llevaron allí para empezar cuanto antes". Así comenzó su historial de transfusiones de sangre, a las que desde aquel momento se somete cada dos o tres semanas.
Es la clave en el abordaje terapéutico de aquellos que sufren este tipo de anemia rara y hereditaria, que afecta a 250 millones de personas en el mundo. "Es un trastorno de la hemoglobina por el que la formación de esta molécula disminuye y produce una anemia (el cuerpo no tiene suficientes glóbulos rojos, encargados de suministrar oxígeno a los órganos). Esta falta de oxígeno hace que el individuo padezca retraso en el crecimiento, en el desarrollo psicomotor, de los huesos...", indica Joan Lluis Vives-Corrons, jefe de la Unidad de Eritropatología del Hospital Clínic de Barcelona. Y si es grave y alcanza órganos vitales como el corazón, puede provocar un ataque cardiaco.

Como explica el presidente de la ALHETA, teniendo en cuenta que "las transfusiones cada mes y desde el nacimiento producen un cúmulo de hierro y éste en exceso es tóxico, también necesitamos unos medicamentos que sirven para eliminarlo, antes se introducían por vía subcutánea y ahora en pastillas". Desde que le diagnosticaron la enfermedad a Antonio, "las cosas han cambiado mucho", apostilla. En aquel momento, eran los médicos de Inglaterra quienes, a distancia, le hacían el seguimiento y decidían qué pasos había que ir dando. Ahora, "ya no es necesario salir de España para recibir tratamiento".

Antonio echa la vista 30 años atrás y recuerda lo difícil que les resultó afrontar esta enfermedad, dado el escaso conocimiento que existía en el país. "Creía que no había más enfermos como yo [hasta que fueron a Inglaterra], te puedes llegar a sentir aislado, pierdes muchos días de clase, tienes que ir al médico en múltiples ocasiones, para los análisis, las revisiones en el cardiólogo, en el hepatólogo, las transfusiones...". Antes, sigue rememorando, "ibas temblando a las transfusiones. Tenías que ir a las 7 de la mañana, esperar una cola de tres horas entre quienes simplemente iban a hacerse análisis, después de la transfusión era importante esperar un tiempo por si daba reacciones (fiebre)... Y eso cada dos o tres semanas. Era un desgaste físico y emocional, tanto para el niño que está afectado como para sus padres".

Ahora, por fortuna, "las transfusiones son más seguras, la sangre está filtrada y no produce tales efectos, ni tampoco riesgo de transmitir infecciones como la hepatitis C". A día de hoy, añade, "una persona con talasemia mayor, como yo, puede llevar una vida más o menos normal, con algunas limitaciones, por ejemplo: si se van de viaje más de dos o tres semanas, tienen que asegurarse de que haya un hospital donde puedan realizarse transfusiones, la enfermedad puede causar pérdida auditiva, esterilidad, debilidad física, deformaciones en los huesos... Todo depende de en qué momento se haya comenzado el tratamiento".

En la actualidad, el diagnóstico de esta enfermedad se puede hacer de forma temprana. En comunidades como Madrid y Extremadura, la prueba de detección (para ver si el niño tiene el gen que causa la enfermedad) está incluida en el cribado neonatal. Así, se puede reducir la mortalidad de un 8% a un 2%", señala el doctor Vives-Corrons.

Los afectados reivindican...
Aunque la evolución ha sido notable, las personas afectadas por esta y otras anemias poco comunes o raras siguen reivindicando, por ejemplo, "una mayor formación de los médicos, especialmente en Atención Primaria, que tienen un desconocimiento absoluto de estas enfermedades", afirma Antonio.

Vives-Corrons añade: "Hay muy pocos centros de expertos en anemias raras. Hay que referirlos de un hospital a otro, con las trabas administrativas y económicas que esto conlleva. Actualmente en el Hospital Clínic de Barcelona y en el Hospital Clínico San Carlos es donde aglutinamos la mayor parte de estas afecciones".

Además, es importante alcanzar protocolos internacionales para tratar a estas personas. "Hay que luchar por unificar los planes de actuación de los distintos países" y este es uno de los objetivos en los que están trabajando los expertos del proyecto Enerca (European Network for rare and congenital Anaemias), la red europea de referencia para el estudio de las anemias raras. "Tiene como finalidad conseguir que, cuando en Francia, por ejemplo, tengan un paciente con una anemia rara al que no sepan cómo ayudar, los médicos puedan apoyarse en el grupo español o el alemán, para darle el mejor tratamiento posible", expone el galeno, también director de Enerca.

Por su parte, los afectados también reclaman mayor compresión social, ya que el manejo de su enfermedad "implica perder muchas horas laborales, algo que, en muchos casos, les lleva a rechazar su trastorno y el tratamiento, agravándose su situación", explica Antonio, como presidente de ALHETA. "Yo soy uno de los pocos afortunados que puede trabajar. Soy profesor y director gerente en una academia de formación (un negocio familiar). Pero si no eres funcionario, por lo general, es muy difícil compatibilizar la vida laboral con las numerosas revisiones médicas que requerimos. Además, algunos tienen ingresos hospitalarios continuos, no pueden hacer esfuerzos físicos...". No hay que olvidar, añade, que las nuevas generaciones van a tener una vida más "normalizada", ya que están tratados desde que nacen y esto evita algunas limitaciones.

continua llegint

1 de desembre Dia Mundial de la Sida


Es confirma la tendència a l’estabilitat en el nombre de nous diagnòstics de la infecció. En els darreres anys, es detecta un increment de la infecció per relacions sexuals no protegides entre homes i en la població nouvinguda. El retard en el diagnòstic és més important en homes heterosexuals majors de 44 anys.

La consellera de Salut en funcions, Marina Geli, llegirà demà, 30 de novembre a les 19 hores, un manifest per recordar la importància de respectar els drets de les persones que viuen amb el virus del VIH, a Catalunya.

Els edificis de l’Ajuntament de Barcelona i el Palau de la Generalitat s’il·luminaran, seguint la iniciativa d’ONUSIDA “Lights for rights”.

Dades epidemiològiques

En el darrer informe d’ONUSIDA, el Programa de les Nacions Unides per al VIH, s’estima que hi ha hagut 33,3 milions de persones infectades a tot el món i 2,6 milions de noves infeccions, en el transcurs del 2009, i el 68% de les quals són a l’Àfrica subsahariana. A Europa occidental i central, s’estima que 820.000 persones viuen amb el VIH i que, durant el 2009, se n’han infectat 31.000 més. A Espanya, el nombre de persones infectades, des de l’inici de l’epidèmia, es calcula en 140.000 i, durant el 2009, se’n van declarar 1.583 noves infeccions.

A Catalunya, des de la posada en marxa del sistema voluntari de declaració de nous diagnòstics d’infecció pel VIH (2001) i fins al 31 de desembre de 2009, el CEEISCAT (Centre d’Estudis Epidemiològics de la Sida i altres infeccions de transmissió sexual) ha rebut la notificació de 6.129 nous diagnòstics d’infecció pel VIH (el 79% en homes i el 21% en dones). En el transcurs del 2009, se n’han notificat 560 noves infeccions, xifra que es manté estable, ja que en els darrers anys han estat al voltant de les 600. A Catalunya, la infecció afecta sobretot la població d’edats compreses entre els 25 i els 39 anys.

Pel que fa a la sida, des de l’inici de l’epidèmia (octubre de 1981) i fins al 31 de desembre de 2009, se n’han diagnosticat un total de 16.421 casos, entre la població resident a Catalunya, dels quals 174 han estat notificats durant l’any 2009: el 78% són homes i el 22% dones. A Catalunya, la sida afecta sobretot la població d’edats compreses entre els 30 i els 44 anys.


Vies de transmissió

A Catalunya, la principal via de transmissió entre els nous diagnòstics d’infecció pel VIH és la sexual: 77% de casos (42,7% en les relacions heterosexuals i 34,3% en les homosexuals), seguida per la via endovenosa amb el 9,5% dels casos.
Entre els homes, la transmissió per via homosexual (2001-2009) és del 54,1% i ja supera la transmissió heterosexual que, en aquest període, és del 34,3%. En els darrers anys, ha augmentat el percentatge de declaracions entre la població immigrant, de tal manera que ha passat del 24,3% dels nous casos (2001) fins al 35,6% (2009), la majoria del quals han adquirit la infecció en el nostre entorn.

Prevenció

Els resultats del sistema de vigilància epidemiològica ens indiquen que hem de posar l’èmfasi en les intervencions preventives. La via de transmissió sexual i l’afectació dels adults joves entre els 25 i els 39 anys, que són els més afectats, han impulsat a incloure, de forma transversal, l’educació afectivosexual en el currículum escolar, que està present en diferents àrees curriculars: coneixement del medi natural/ciències de la naturalesa, educació física i ciutadana, que incideixen en l’adquisició dels coneixements relacionats amb l’educació afectivosexual, per tal d’afavorir el creixement personal i emocional dels individus i el desenvolupament de la capacitat crítica i la iniciativa personal, a fi d’assumir accions responsables que contribueixin a evitar riscos i, en conseqüència, futures noves infeccions.
L’accessibilitat al instrument més efectiu per evitar la transmissió sexual de la infecció pel VIH -el preservatiu- s’ha potenciat, ja que se n’han distribuït de forma gratuïta 2.869.613, en el transcurs del 2010. Alhora, el preservatiu s’ha adaptat als diferents tipus de pràctiques sexuals i a la població destinatària. Per una altra banda, la instal·lació de màquines expenedores de preservatius a baix preu ha arribat fins a les 548, arreu de Catalunya, i en llocs on hi ha més freqüentació de joves adolescents.

En els darrers anys, s'ha observat un descens significatiu en el percentatge del retard en el diagnòstic de la infecció pel VIH, que ha passat del 44% (2001), fins al 30,9% (2009). Aquesta infecció pot passar desapercebuda dins de l’organisme durant força anys i això fa que una persona infectada, que desconegui el seu estat serològic, no pugui beneficiar-se d’un seguiment mèdic ni accedir a un tractament eficaç, que té repercussió sobre el pronòstic de la infecció i permet adoptar mesures per evitar la transmissió del virus. La proporció de casos que es diagnostiquen amb retard, entre les infeccions pel VIH, és superior entre els homes, entre el grup de transmissió heterosexual i entre les persones de més de 44 anys.

Han sorgit iniciatives de prevenció com: la introducció de les proves de lectura ràpida, els programes d’apropament per part de diverses ONG arreu de Catalunya i la més recent creada oferta del test ràpid, a 36 oficines de farmàcia de 21 poblacions de la província de Barcelona. A hores d’ara, ja se n’han realitzat 3.070 tests, amb els que s’han detectat 30 persones reactives. Aquesta iniciativa ha tingut un impacte en l’augment del nombre de persones que es realitzen la prova i en la detecció de persones infectades que desconeixien el seu estat serològic. Cal seguir reforçant aquestes iniciatives.

L’elaboració d’un nou pla d’acció (2010-2013), a Catalunya, ha de contribuir a implementar les polítiques per fer front al VIH/sida, fer-ne disminuir l’aparició de nous casos d’infecció, fer més accessible el seu diagnòstic, millorar l’atenció a les persones afectades, facilitar la seva integració laboral i crear un entorn favorable per a l’acceptació de les persones que viuen amb el VIH/sida.
Al 2008, es va iniciar el procés d’elaboració del nou pla d’acció per fer front al VIH/sida, sota el paraigua de la Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya, en la qual estan presents tots els sectors implicats.


Tractament i prestacions sanitàries

La cobertura del tractament farmacològic amb antiretrovirals de les persones infectades pel VIH és universal. Any rere any, se n’incrementa la despesa farmacològica que, al 2009, ha estat de 152.564.332 M€; fet que representa un increment de l’11,50%, respecte a la del 2008.

Quant a la reproducció assistida en parelles serodiscordants, al 2009, es va duplicar la seva pràctica i es van realitzar 42 inseminacions amb rentat de semen i 5 fecundacions in vitro, d’un total de 130 i 17, respectivament, des de la incorporació d’aquesta prestació (2006).

Des del 2002, quan es va iniciar l’estudi pilot pioner a l’Estat espanyol, per avaluar l’eficàcia dels trasplantaments hepàtics en pacients infectats pel VIH i amb hepatopatia crònica, fins a l’octubre de 2009, s’han dut a terme a Catalunya 52 trasplantaments hepàtics en pacients seropositius, que han donat bons resultats, comparables als de les persones trasplantades que no estan afectades pel VIH. Els centres hospitalaris amb unitats de trasplantament participants en aquest estudi són: l’Hospital Clínic i Provincial de Barcelona, l’Hospital Universitari Prínceps d’Espanya de Bellvitge i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Des del Programa per a la prevenció i l’assistència de la sida, el Departament de Salut ha volgut donar resposta a la necessitat d’oferir un tractament a les persones que presenten lipodistròfia facial, en el context de la lipodistròfia secundària al tractament antiretroviral.
Catalunya és la primera i única comunitat autònoma que ofereix dos tractaments quirúrgics: un amb material sintètic i l’altre amb greix autòleg. El cirurgià plàstic decideix quin dels dos utilitzarà, en funció dels criteris establerts. El primer tractament permet tractar els pacients que no disposen de teixit adipós i el segon permet ser més conservadors amb aquells pacients que no es troben en una situació tan extrema.
A Catalunya, des del darrer trimestre del 2007, s’han fet 260 tractaments: 39 amb empelt de greix i 221 amb material sintètic. Els centres de referència on es duen a terme aquests tractaments són: l’Hospital Clínic i Provincial de Barcelona, i l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

Campanya del Dia Mundial de la Sida

El tema principal de la vint-i-tresena edició del Dia Mundial de la Sida, que se celebra enguany, ha estat consensuat amb totes les comunitats autònomes de l’Estat espanyol i s’adreça a promoure el diagnòstic precoç del VIH i a prevenir-ne la infecció, sota el lema Estima’t. Fes-te’n la prova. Fes servir el preservatiu, al qual ens sumem.

continua llegint

Neix l'Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras


L’objectiu és fer d’aquest Institut un centre de referència mundial en la recerca biomèdica en l’àmbit de les hemopaties malignes i, en especial, de la leucèmia

Una part del l’Institut estarà al Hospital Clínic de Barcelona i l’altra estarà ubicada en el campus de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, a Badalona

Aquest matí ha tingut lloc l’acte de constitució del nou Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras, amb l’objectiu d’impulsar la recerca biomèdica i el desenvolupament de la medicina predictiva i personalitzada de les hemopaties malignes i, en especial, de la leucèmia.

A l’acte han assistit el Sr. Josep Carreras, en qualitat de president de la fundació privada internacional que porta el seu nom, la consellera de Salut en funcions, Marina Geli, el conseller en funcions d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, la rectora de la UAB, Ana Ripoll, el rector de la UB, Dídac Ramírez, i l’alcalde de Badalona, Jordi Serra.

L’Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras estarà gestionat per una fundació de nova creació amb presència de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Privada Internacional Josep Carreras. En el patronat de la Fundació també hi són representats: la universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Ajuntament de Badalona.

El centre neix d’una iniciativa conjunta entre la Generalitat i la Fundació Internacional Josep Carreras, entitat fundada el 14 d’abril de 1988 pel tenor Josep Carreras, per tal de lluitar contra la leucèmia.

L’objectiu del Govern i de la Fundació Josep Carreras és que aquest institut sigui un centre de referència mundial en la recerca biomèdica, en l’àmbit de les hemopaties malignes i, en especial, de la leucèmia.

Amb aquest nou institut es pretén avançar un pas més cap a una recerca biomèdica de qualitat, en el marc dels objectius de salut del Govern, entre els quals destaca la lluita contra el càncer i les hemopaties malignes, que estan entre els grans grups de malalties causants de morbiditat i mortalitat.

El nou institut tindrà dues seus; una seu s’ubicarà en un edifici de nova construcció al campus de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, a Badalona, en uns terrenys que han estat cedits per l’Ajuntament. Aquesta situació, al costat de l’Institut d’Investigació Sanitària Germans Trias i Pujol i d’altres centres de recerca, facilitarà la investigació i potenciarà el traspàs del nou coneixement obtingut cap a millores en la pràctica clínica, bé sigui en la prevenció, el diagnòstic o el tractament de les hemopaties malignes. L’altra seu s’ubicarà a l’Hospital Clínic, en el marc d’un projecte que inclou una ampliació i millora dels espais de recerca del Servei d’Hematologia.

continua llegint

Jornada "Fem més visibles els problemes del sol pelvià a Catalunya"

El proper dia 1 de desembre de 2010, el Departament de Salud organitza la jornada “Fem més visibles els problemes del sol pelvià a Catalunya”. L’acte tindrà lloc a l’ Auditori de Caixa Fòrum de 9 a 14 hores.

El Departament de Salut ha impulsat diferents polítiques adreçades a millorar la salut de les dones. A Catalunya aquestes polítiques, expressades a través del Pla de Salut, el Pla d’ordenació maternoinfantil i de l’atenció a la salut sexual i reproductiva i portades a terme pels serveis de salut, es nodreixen del coneixement basat en l’evidencia científica. Aquest coneixement es construeix a partir del flux continu d’informació que prové de diferents fonts.

La finalitat d’aquesta jornada és donar a conèixer, des de diferents perspectives, la gran repercussió d’aquests problemes en l’àmbit sanitari, social i econòmic així com en la qualitat de vida i el benestar psicoemocional de les persones que els pateixen. Durant la jornada es presentaran dades sobre la incontinència urinària en la població de Catalunya, resultats d’estudis específics sobre la incidència i els factors de risc d’aquest problema associats a l’embaràs, part i post part i sobre la prevalença de la incontinència urinària en dones adultes, adolescents i esportistes d’elit. També es tractarà de la importància de la prevenció, la detecció i l’atenció als problemes relacionats amb el sol pelvià, des de la perspectiva de l’experiència professional.

L’acte inaugural serà presidit pel Sr. Miquel Gómez Clarés, secretari d’Estratègia i Coordinació, acompanyat de la Sra. Dolors Costa Sampere, adjunta a la direcció general de Planificació i Avaluació i la Sra. Marisa Jiménez Ordóñez, directora de la Direcció Estratègica d’Infermeria; del Departament de Salut.

Aquesta jornada es realitza amb la col·laboració de l’Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut.

continua llegint

SOLCOM defensarà davant el TSJC que la Generalitat vulnera drets fonamentals en la regulació de l’assistència personal

SOLCOM convoca tots els mitjans de comunicació a la compareixença del pròxim 1 de desembre davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en la qual dirimirà l’admissió a tràmit del recurs per vulneració de drets fonamentals contra l’ordre de la Generalitat que regula l’assistència personal a Catalunya. La norma recorreguda estableix unes quanties màximes per contractar assistència personal que ni tan sols arriben a cobrir les hores dedicades a la simple supervivència, i encara menys permeten dur a terme una feina, estudiar o participar a la vida comunitària, social i cívica.


No es tracta d’una qüestió d’insuficiència pressupostària, ja que segons la memòria econòmica de la Cartera de Serveis 2010-11 l’Administració inverteix una mitjana de 3.231 €/mes a internar en una residència una persona amb diversitat funcional física (3.600 €/mes en casos de diversitat psíquica), mentre que el màxim establert per contractar assistència personal és de 1.300 €/mes. Això coarta la llibertat de les persones amb diversitat funcional per escollir on volen viure, i s’afavoreix un model de segregació que impedeix un exercici ple dels drets humans.

SOLCOM recorda que la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat estableix a l’article 19 el dret a la vida independent i l’obligació dels Estats de proporcionar l’assistència personal necessària per fer-lo efectiu. Aquest tractat internacional de drets humans és de compliment obligat a Espanya des que va entrar en vigor en l’ordre internacional, al maig de 2008, i té preeminència sobre qualsevol legislació o normativa interna.

A banda del fet que promou la institucionalització de les persones amb diversitat funcional, l’ordre recorreguda discrimina els menors de 16 anys i els majors de 64, així com les persones amb diversitat intel·lectual, mental o psíquica i els impedeix l’accés a l’assistència personal. També impossibilita la igualtat d’oportunitats dels qui escullin fer vida independent amb el suport de l’assistència personal, ja que els empobreix imposant-los fórmules de copagament i de reducció de les prestacions que no tenen en compte ni el greuge econòmic comparatiu que suporten les persones amb diversitat funcional ni el fet que l’assistènca personal no és un recurs substitutori de “despeses hoteleres” (allotjament, àpats, etc.).

continua llegint

dilluns, 29 de novembre del 2010

Nou conveni de formació professional per atendre persones discapacitades

L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, el director general d’Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats del Departament d’Educació de la Generalitat, Josep Francí; el president del grup Catalònia, Vicenç Conca; i el president de la Coordinadora de Centres de Profunds de Catalunya, Joaquim Serrahima, han presentat el nou conveni que permetrà promocionar els cicles formatius de grau mitjà d’atenció sociosanitària i de grau superior d’integració social en els diferents centres educatius del Departament d’Educació , així com la qualificació professional del personal que treballa en el sector de la prestació de serveis socials a persones amb discapacitat.
El conveni ha estat signat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres de Profunds de Catalunya i el Grup Catalònia, i ha estat qualificat de pioner en el sector ja que per primera vegada una patronal i un centre col·laboraran en aquesta acreditació. L’acord s’ha presentat a les instal·lacions de Flor de Maig de Cerdanyola, on des del passat mes de juny el grup Catalònia s’ha instal·lat oferint 54 places a persones amb discapacitats, 30 per a residents i 24 per a centre de dia.

El conveni s’adapta a la legislació vigent, que a partir de 2015 exigirà una certificació professional a la totalitat del personal del sector de la discapacitat

L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, destaca la importància de la formació especialitzada, sobretot “quan es treballa amb les persones de manera directa”.

Contingut del conveni

L’acord tindrà vigència fins a la fi del curs 2014/2015, amb la possibilitat que es prorrogui mitjançant la signatura de nous convenis, i permet al personal que treballa al sector de la discapacitat validar els aprenentatges i obtenir d’aquesta manera l’acreditació de les competències professionals necessàries per desenvolupar la tasca professional.

continua llegint

El movimiento asociativo reclama una educación inclusiva "real y efectiva"


El movimiento asociativo de las personas con discapacidad ha elaborado un manifiesto, con motivo del Día Internacional y Europeo de las Personas con Discapacidad (3 de diciembre), en el que reclama a los poderes públicos una educación inclusiva "real y efectiva".


Así, a través de este manifiesto, el Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI Estatal) reclama que se garantice el principio de acceso normalizado del alumnado con discapacidad a los recursos educativos ordinarios, "sin discriminación o segregación de ningún tipo por esta circunstancia, proporcionando los apoyos necesarios para que la inclusión educativa en un entorno educativo abierto sea una realidad".


También exige la sensibilización de toda la comunidad educativa hacia la realidad, la diversidad y el valor intrínseco de las personas con discapacidad y su contribución a la comunidad en la que viven; al mismo tiempo que demanda una identificación temprana de la discapacidad y una atención preventiva y compensadora, así como una mejora de los procesos de detección, mayor coordinación y fomento de la escolarización desde la educación infantil.


El Comité, además, postula la revisión y actualización "urgentes" de la legislación estatal y autonómica en materia educativa para ajustarla plenamente al paradigma de educación inclusiva establecido por la Convención de la ONU sobre los Derechos de las Personas con Discapacidad. Por otro lado, plantea que las estructuras de educación no normalizada, aún existentes en nuestro país, deben dirigirse hacia su completa convergencia con el modelo de educación inclusiva.


En este sentido, mientras se alcanza un sistema educativo coherente con el principio de inclusión, el movimiento asociativo exige que la legislación establezca la obligación de garantizar la libre elección de la modalidad educativa y de escolarización por parte del alumnado con discapacidad o de sus familias. De acuerdo con el mandato de la Convención, el proceso de elección deberá regirse siempre por el principio "pro educación inclusiva", por lo que, según asegura el Comité, "en ningún caso, será admisible que la administración competente en materia educativa obligue al alumnado a su escolarización en centros de educación especial".


Además, solicita que se promueva, tanto en la formación inicial como en la formación permanente del profesorado y de los profesionales responsables de la orientación educativa, una adecuada cualificación, especialización y actualización competencial que acomode su intervención al alumnado con discapacidad; al mismo tiempo que reclama que los proyectos educativos de los centros incorporen planes de atención a la diversidad.


Por una parte, pide la adecuación de las nuevas tecnologías al principio de accesibilidad universal y a la estrategia de diseño para todas las personas, "con el objetivo de que el alumnado con discapacidad encuentre en ellas una oportunidad y no una barrera". Por otra, demanda que los centros que escolaricen alumnado con discapacidad establezcan medidas de flexibilización y/o alternativas en las metodologías de aprendizaje de las materias.


También propone la incorporación del diseño para todos y la accesibilidad universal en la propuesta curricular de formación y en la adquisición de competencias prevista en las distintas titulaciones de enseñanza superior.

El CERMI recuerda en el manifiesto la necesidad de informar a toda la comunidad educativa de sus derechos y deberes e insiste en que el Plan de Becas y Ayudas al estudio esté al alcance de todos los estudiantes con discapacidad.


Asimismo, reclama que se promueva la coordinación del profesorado que imparte los diferentes niveles y la adecuada orientación psicopedagógica, con el objeto de posibilitar el tránsito del alumnado con discapacidad entre las distintas etapas educativas, tal y como recoge la Convención, "para su posterior capacitación profesional e inserción en el mundo laboral".


Así, plantea que se desarrollen y se hagan efectivos, por parte de las administraciones competentes, el reconocimiento de las lenguas de signos españolas y que se regulen los medios de apoyo a la comunicación oral de las personas sordas. También exige que se promuevan las actuaciones necesarias para fomentar la inclusión educativa de las niñas y adolescentes con discapacidad, dirigidas a paliar la "clara situación" de mayor desventaja de este grupo social en el ámbito educativo.


Otra de las demandas es la referida a la adopción de las medidas económicas necesarias para asegurar que ningún alumno con discapacidad con escasos recursos económicos, se vean privados del derecho a acceder a una educación inclusiva de calidad.


Por último, propone que se tenga en cuenta y se abra la participación y corresponsabilización del tejido asociativo representativo de la discapacidad en el sistema educativo; recuerda el papel esencial de los medios de comunicación de transmitir y visibilizar una sociedad inclusiva; recuerda la puesta en marcha, que establece la Estrategia Europea 2020, de los mecanismos y recursos necesarios para disminuir los porcentajes de abandono escolar; así como que el Pacto Europeo de la Discapacidad, promovido por el Foro Europeo de la Discapacidad (EDF), incluye entre sus prioridades, la igualdad de acceso y oportunidades en materia de educación.


El CERMI Estatal expresa, a través de su manifiesto, que "fomentará la coordinación con el movimiento asociativo de la discapacidad y de sus familias para la mejora de los procesos de inclusión y atención al alumnado con discapacidad y sus familias".

continua llegint

¿Qué hacer frente a una posible negligencia médica?

El fallecimiento este fin de semana de un recién nacido en un hospital de El Ferrol o el calvario judicial de la familia de Antonio Meño en Madrid (en coma tras una operación de cirugía estética), han traído a la primera plana de la actualidad las negligencias médicas. Aunque no existen cifras oficiales sobre cuántos sucesos de este tipo se producen en los hospitales españoles, miles de familias pueden encontrarse ante la duda de cómo actuar en un caso así. ELMUNDO.es le ofrece una breve guía informativa para saber qué hacer.


Como recomienda María Antonia Moral, presidenta de la Asociación de Víctimas de Negligencias Sanitarias (Avinesa), lo primero ante una sospecha de negligencia médica es ponerse en manos de una asociación o un abogado especializado en este tipo de casos. La suya, por ejemplo, no cobra por sus servicios y orienta a los pacientes desde el primer momento, valorando si el caso puede o no tener base ante los tribunales.
En el caso de que haya una víctima mortal, Avinesa recomienda en primer lugar solicitar una autopsia ante el juzgado de guardia. Este procedimiento, aclara, es más independiente y esclarecedor que la necropsia clínica que pueda llevar a cabo el propio hospital. La autopsia judicial suele llevarse a cabo al día siguiente en el Instituto Anatómico Forense, aunque los resultados pueden tardar en estar listos entre dos y tres meses.
Las familias que opten por esclarecer las causas de una negligencia deben estar al tanto de que se enfrentan a un proceso largo, que en el peor de los casos puede tardar en resolverse entre cinco y 10 años si llega hasta los tribunales o se producen recursos ante el Supremo; como ha ocurrido recientemente en el caso de Antonio Meño en Madrid. Según Avinesa, Andalucía es, hoy por hoy, la comunidad donde más se está tardando en resolver estos casos, que pueden prolongarse de cinco a seis años ("eso sin acudir al Supremo"), frente a los tres o cuatro, por ejemplo, de otra región como Madrid.
María Antonia Moral recomienda también en la primera visita al juzgado reclamar al juez que se incaute la historia clínica. "Tenemos problemas con muchos gerentes de hospitales que aún no se han enterado de que la historia clínica pertenece al paciente", denuncia. Otra opción, si el centro (bien sea público o privado) se niega a facilitarla a la familia, es reclamarla ante la Agencia de Protección de Datos.
Una vez conocidos los resultados de la autopsia, la familia puede optar por recurrir a la vía penal (aunque como reconocen desde Avinesa "muy pocas veces la justicia está por condenar a un médico") o bien al procedimiento civil (si la negligencia se ha producido en un centro privado) o administrativo (para el caso de un hospital público).
Cuando el paciente afectado por la presunta negligencia no ha fallecido, las asociaciones recomiendan reclamar toda la documentación posible sobre el caso, de nuevo pidiendo al hospital la historia clínica y las posibles pruebas médicas que se le hayan realizado.

continua llegint

Sanidad promueve los medicamentos genéricos


'Medicamentos genéricos: mejoras tú, mejoramos todos y todas'. Es el lema -en masculino y femenino, para que se note la huella de Igualdad- de la nueva campaña que ha lanzado el Ministerio de Sanidad, Política Social e Igualdad para promover el uso de estos fármacos y reducir el gasto farmacéutico.


La campaña, presentada por el secretario general de Sanidad, José Martínez Olmos, y el director general de Farmacia y Productos Sanitarios, Alfonso Jiménez, se enmarca dentro de un Plan de impulso a estas medicinas que tiene como objetivos: mejorar la información y la educación de los ciudadanos sobre medicamentos genéricos potenciando su utilización y mejorando su imagen; implicar a las oficinas de farmacia en esta información; mejorar la información y formación de los médicos sobre la seguridad y eficacia de estos productos y agilizar el procedimiento de autorización de comercialización.

La medida se enmarca en las actuaciones que está llevando a cabo el Ministerio en política farmacéutica, pues considera este ámbito esencial para la sostenibilidad del Sistema Nacional de Salud (SNS). De hecho, el gasto farmacéutico representa más de un 25% del gasto sanitario total, sólo por detrás del capítulo correspondiente a los gastos de personal.

Las acciones emprendidas por el Ministerio relacionadas con la rebaja de los precios de los medicamentos financiados por el Sistema Nacional de Salud han permitido que en octubre, por primera vez en la historia la factura farmacéutica pública por recetas, se registre un crecimiento interanual negativo (-0.03%) en relación al mismo mes del año anterior.

En este contexto de contención del gasto farmacéutico juegan un papel fundamental los medicamentos genéricos que, según datos de 2009, representan el 23,82% del total de envases dispensados por las farmacias y el 9,38% de la facturación. Esta cifra ha tenido un considerable aumento desde 2004 (cuando se situaba en solo el 8,85%).

A estos números, y a efectos de ahorro para el Sistema Nacional de Salud, habría que añadir el consumo de los medicamentos de marca que por haber perdido la patente en los últimos años han pasado a dispensarse con un precio de referencia similar al de los medicamentos genéricos.

De este modo, la suma de ambas partidas (medicamentos genéricos más medicamentos de marca sin patente) daría como resultado un consumo de medicamentos a precio de genérico del 42,26% sobre el total de envases dispensados en las farmacias, cifra superior a la media europea de consumo en medicamentos genéricos que se sitúa en sólo el 35%.

Para subir aún más el porcentaje, Sanidad ha preparado esta nueva campaña, que cuenta con una inversión inicial de 2.130.169,58 euros.

continua llegint

Alérgicos a algo más que al condón

El látex está en todas partes. Quien más, quien menos, todos conocemos a algún alérgico al látex, un problema que entre la población general no es muy frecuente pero que en determinados colectivos, como el sanitario, es muy común. Este compuesto derivado del caucho puede provocar síntomas leves, como picor en las manos, pero también reacciones mucho más graves que sólo se pueden evitar restringiendo el contacto con los objetos que contienen esta sustancia.


"El desarrollo de la alergia al látex depende del grado de exposición", explica a ELMUNDO.es Nieves Cabañes, alergóloga del Hospital Virgen del Valle de Toledo y Coordinadora del Comité de Alergia al Látex de la Sociedad Española de Alergología e Inmunología Clínica (SEAIC). "Por eso, hay grupos de riesgo en los que es más frecuente, como los trabajadores sanitarios que suelen estar mucho en contacto con este compuesto, y desde muy pronto, como los niños con enfermedades congénitas".

Hasta un 50% de los nacidos con espina bífida o con otras patologías que impliquen cirugías múltiples desde edades muy tempranas desarrollan esta hipersensibilidad. Entre los sanitarios, el porcentaje es algo menor (en torno al 20%) y muchos tienen síntomas cutáneos, como Susana, auxiliar de enfermería en el Hospital Gregorio Marañón (Madrid), que comenta haber "mejorado bastante con los guantes de vinilo". De momento, tiene suerte, "porque en el ambiente sanitario es frecuente empezar con esta clínica y acabar con síntomas más graves", indica Cabañes.

Asma ocupacional
Ése fue el caso de Nuria, que lleva dos décadas trabajando de auxiliar de enfermería en el mismo centro madrileño. Tras varios años ejerciendo, "empecé con picores en las manos e hinchazón", relata. "Pero al cabo de dos o tres meses también tenía rinitis, estornudos y otros síntomas respiratorios. También se me hinchaba la cara. Y todo, en menos de un año de evolución".

Su caso, de una sensibilización alta, ha obligado a Nuria a pedir una adecuación de su puesto para trabajar en un ambiente libre de látex. Y es que "el verdadero problema es el polvo que contienen los guantes", asegura Cabañes. "Es el vehículo más importante, que deja las partículas en suspensión en el aire y de ahí a las vías respiratorias". Por eso, desde organismos como el SEAIC se está promocionando el uso de guantes sin polvo que, aunque son menos fáciles de poner, reducen mucho la incidencia del asma ocupacional.

Las alternativas preventivas como ésta son las únicas que se pueden llevar a cabo para evitar que los trabajadores se vuelvan hipersensibles. Porque una vez que aparece, lo único que se puede dar un tratamiento para los síntomas puntuales y evitar el contacto con la sustancia.

"Existen dos vacunas [terapéuticas]. La sublingual, que sí se vende, tiene una eficacia baja que no permite asegurar que no reaparecerá. Y la inyectable no se ha llegado a comercializar porque tiene un efecto limitado y causa muchas reacciones adversas que no permiten recomendar su uso", explica la experta.

El problema de las reacciones cruzadas
Pero los alérgicos al látex como Nuria no sólo se enfrentan a este problema en el trabajo sino también en el día a día. Como subraya la SEAIC, más de 120 objetos de uso cotidiano pueden contener látex. Almohadas, tiritas, ropa deportiva... "Una vez, yendo en el coche, empecé a encontrarme mal, me faltaba el aire... Y es que en la parte de atrás iban mis sobrinos jugando con un globo".

Y también la fruta. "El kiwi, el plátano y la castaña tienen mucha reactividad cruzada con el látex", indica Cabañes. "Las proteínas de estos alimentos causan el mismo efecto en el organismo que las de este componente y pueden provocar reacción en un 50% de estas personas", añade. A Nuria le ha pasado varias veces, incluso con las uvas en Nochevieja, "y a las doce y veinte estaba ya en urgencias", recuerda.

Para atender adecuadamente a estos pacientes, que en los casos más graves suelen llevar una chapa que los identifica como alérgicos, algunos hospitales están implantando medidas para que puedan someterse a cualquier tipo de procedimiento o intervención de forma segura.

continua llegint

dijous, 25 de novembre del 2010

El Govern aprova el decret que regula les garanties sanitàries de les ortopèdies i els establiments de pròtesis auditives

El Govern ha aprovat avui les condicions tecnicosanitàries mínimes i els requisits de funcionament que han de complir les ortopèdies i els establiments de pròtesis auditives per obtenir l’autorització sanitària de funcionament.

Entre altres mesures, el decret estableix que el director de l’establiment ha de tenir una titulació específica i que durant l’horari d’obertura al públic ha de comptar sempre amb un tècnic ortopedista. A més, tant les ortopèdies com els establiments d’àudioprotesis han de ser accessibles per a les persones amb discapacitat. En el cas de les ortopèdies, els locals han de tenir un accés directe a la via pública.


El decret també estableix les condicions tecnicosanitàries de les instal•lacions, així com l’equipament necessari i documentació que han de disposar. En ambdós casos, els establiments han de disposar de fulls de reclamació.

La normativa afecta uns 700 establiments d’audiopròtesis i 750 ortopèdies, que disposaran de tres mesos per adaptar-se al nou decret. Aquest període s’amplia a un any en el cas dels requisits sobre l’accessibilitat dels espais.


Font: Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya

continua llegint

El Govern renova el conveni per gestionar els ajuts a l'alumnat d'educació especial

El Govern ha aprovat renovar el conveni entre el Ministeri d’Educació i el Departament d'Educació per a la gestió de dos tipus d’ajuts: els ajuts per a alumnes amb necessitat específica de suport educatiu i les beques per a alumnes d’ensenyaments postobligatoris que cursin estudis en la seva pròpia comunitat autònoma, incloent els màsters oficials.


Els ajuts a l’alumnat d’educació especial estan adreçats a alumnes amb necessitats educatives específiques associades a discapacitat o trastorn greu de conducta, i s’atorguen per als conceptes d’ensenyament, transport, menjador, residència, llibres i material i reeducació pedagògica o de llenguatge.

També es preveuen ajuts per a programes educatius en el cas d’alumnat amb altes capacitats.

Les beques per a ensenyaments postobligatoris inclouen els conceptes de compensació de manca d’ingressos laborals per dedicació a l’estudi, desplaçaments, residència, material escolar i escolarització

El passat curs 2009-2010 es van destinar 40.185.603 euros a aquests ajuts (25.547.421 euros per a ensenyaments postobligatoris i 14.638.182 euros per a estudiants d’educació especial)

Pel que fa als nombre de beneficiaris, durant el mateix curs escolar van rebre aquests ajuts 34.421 alumnes (21.239 alumnes de postobligatoris i 13.182 amb necessitats educatives específiques).

continua llegint

Enhamed Enhamed, el mejor nadador ciego del mundo, inicia la temporada en Madrid


El mejor nadador ciego del mundo, Enhamed Enhamed, que obtuvo cuatro medallas de oro tanto en los Juegos Paralímpicos de Pekín 2008 como en el Mundial de Eindhoven 2010, arrancará este fin de semana una nueva temporada con el Campeonato de Natación por Edades para Ciegos y Deficientes Visuales.


El campeonato, organizado por la Federación Española de Deportes para Ciegos (FEDC) y que tendrá lugar en Madrid, tiene como objetivo principal que los nadadores puedan conseguir la marca mínima para participar en los campeonatos nacionales absolutos, además de que los más veteranos puedan medir su progresión.

La competición se divide en las categorías de alevín, infantil, juvenil, absoluto y totales. Cada una de ellas se subdivide en femenino y masculino, diferenciados también por ciegos totales y deficientes visuales.

En la categoría de absolutos participan cuatro de los nadadores de la actual selección española, entre ellos el canario Enhamed Enhamed, plusmarquista mundial de los 100 mariposa y 50 libre.

Junto a Enhamed participarán la vallisoletana Amaya Alonso y pacense Enrique Floriano, todos ellos con un largo y reconocido palmarés en competiciones nacionales, europeas e internacionales.

continua llegint

Creació de la Comissió Assessora del Sector d'Assistència Sanitària Lliure

Mitjançant l'Ordre del conseller de Salut de 15 de juliol de 1983, es creà la Comissió Assessora d'Entitats d'Assegurança Lliure d'Assistència Mèdico-farmacèutica amb l'objectiu d'estudiar i informar sobre aquells assumptes que el Departament de Salut sotmetés a la seva consideració en matèria d'assegurança lliure d'assistència medicofarmacèutica.


La composició de la Comissió Assessora d'Entitats d'Assegurança Lliure d'Assistència Mèdico-farmacèutica fou modificada mitjançant les ordres de 22 de gener de 1988 (DOGC núm. 947, de 3.2.1988), de 25 de març de 1988 (DOGC núm. 977, de 13.4.1988), de 23 d'agost de 1993 (DOGC núm. 1795, de 10.9.1993) i de 10 d'agost de 1995 (DOGC núm. 2101, de 15.9.1995), per tal de reflectir més adequadament els diferents sectors implicats en l'activitat sanitària que realitzen les entitats d'assegurança lliure.

A Catalunya, a més de la cobertura universal del sistema públic, hi conviuen, per un fenomen històric, un gran nombre d'asseguradores i mútues privades que ofereixen una doble cobertura a la ciutadania. Aquest fet fa que un percentatge aproximat del 25% dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya pugui optar per resoldre els seus problemes de salut en la xarxa pública o en la privada. Els fluxos de pacients entre les dues xarxes poden tenir impacte tant a nivell de l'accessibilitat com de la seva sostenibilitat. Aquesta peculiaritat catalana també es dóna a l'hora de la provisió dels serveis. Les entitats asseguradores concerten amb centres sanitaris privats i centres sanitaris privats però d'utilització pública i amb professionals de la sanitat que, sovint, compatibilitzen la prestació de serveis tant en centres d'utilització pública com centres privats i també amb l'exercici professional lliure, per atendre les persones que tinguin assegurades.

Per aquest motiu cal redefinir la finalitat i la composició de la Comissió Assessora d'Entitats d'Assegurança Lliure d'Assistència Mèdico-farmacèutica i crear una comissió assessora del sector d'assistència sanitària lliure amb l'objectiu de posar en valor la contribució d'aquest sector en el sistema sanitari català i donar resposta als seus reptes de futur com a part integrant del sistema, des de la convivència i el compromís.

D'acord amb el que disposa l'article 22 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 Es crea la Comissió Assessora del Sector d'Assistència Sanitària Lliure, com a òrgan assessor del departament competent en matèria de salut.

1.2 Aquesta Comissió s'adscriu a la direcció general competent en matèria de recursos sanitaris del departament competent en matèria de salut.

Article 2

Finalitat

La Comissió Assessora del Sector d'Assistència Sanitària Lliure té com a finalitat assessorar el Departament de Salut en matèria del sector d'assistència sanitària lliure per tal de conèixer la seva situació i establir un marc de col·laboració estable entre l'Administració sanitària, el sector assegurador i els proveïdors sanitaris d'aquest sector.

Article 3

Funcions

Són funcions de la Comissió Assessora del Sector d'Assistència Sanitària Lliure les següents:

a) Elaborar estudis, informes i dictàmens no vinculants.

b) Prestar assessorament tècnic en les matèries i qüestions que li siguin sotmeses pel Departament de Salut, amb relació a l'activitat sanitària prestada per aquestes entitats.

c) Informar els projectes normatius específics d'àmbit sanitari que puguin afectar les entitats d'assegurança lliure que li siguin consultats.

d) Proposar sistemes d'avaluació de la qualitat assistencial del sector de les entitats d'assegurança lliure.

e) Facilitar recomanacions i orientacions en la implementació, el seguiment i l'avaluació de les polítiques establertes referents a les entitats d'assegurança lliure.

f) Promoure la coordinació del sector d'assistència sanitària lliure en el sistema sanitari català.

g) Qualsevol altra qüestió en la qual interessi la seva intervenció i es trobi dins del seu àmbit.

Article 4

Composició

4.1 La Comissió Assessora del Sector d'Assistència Sanitària Lliure té la composició següent:

Presidència, que correspon a la persona titular de la direcció general competent en matèria de recursos sanitaris del departament competent en matèria de salut.

Vicepresidència, que correspon a un o una vocal de la Comissió Assessora que s'elegeix d'entre les seves persones membres.

Vocals d'acord amb la representativitat següent:

a) Tres persones en representació del Departament de Salut, designades pel conseller o consellera de Salut, a proposta de la persona titular de la direcció general competent en matèria de recursos sanitaris, una de les quals serà el o la cap del Servei d'Autorització i Registre d'Entitats, Centres i Serveis Sanitaris.

b) Dues persones en representació del Consell General de Col·legis Oficials de Metges de Catalunya.

c) Quatre persones en representació de les entitats asseguradores de Catalunya, designades per les associacions del sector assegurador.

d) Tres persones en representació de la Federació de Mutualitats de Previsió Social.

e) Dues persones en representació de l'Associació Catalana d'Entitats de Salut.

f) Dues persones en representació de la Unió (Associació d'Entitats Sanitàries i Socials).

g) Una persona en representació de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat.

La Secretaria de la Comissió Assessora correspon a un funcionari o funcionària de la direcció general competent en matèria de recursos sanitaris, nomenat o nomenada pel seu director o directora general.

4.2 Les persones membres poden delegar la seva representació a la Comissió en les persones que puguin substituir-les d'acord amb les regles de l'organització de la institució de què es tracti.

4.3 La composició i posterior renovació de les persones membres de la Comissió regulada per aquesta Ordre respondrà a criteris de participació paritària de dones i homes.

4.4 L'assistència a les sessions de la Comissió no genera dret a percebre dietes ni indemnitzacions als seus membres.

Article 5

Funcionament

5.1 La Comissió Assessora del Sector d'Assistència Sanitària Lliure es reuneix, com a mínim, un cop cada sis mesos en sessió ordinària, i amb caràcter extraordinari sempre que el seu president o presidenta ho consideri oportú, a iniciativa pròpia o a proposta de qualsevol de les seves persones membres. Les reunions, tant les ordinàries com les extraordinàries les ha de convocar el president o la presidenta.

5.2 En tot el que no preveu aquesta Ordre, la Comissió subjecta el seu funcionament al règim jurídic previst per als òrgans col·legiats de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Article 6

Assessorament extern

6.1 El president o presidenta de la Comissió Assessora del Sector d'Assistència Sanitària Lliure pot convocar a les reunions, a iniciativa pròpia o a proposta de qualsevol de les seves persones membres, persones l'assessorament de les quals, per la seva formació o experiència en aquest sector, es consideri convenient tenir.

6.2 Les persones esmentades en l'apartat anterior assisteixen a les reunions en qualitat de persones d'assessorament extern i actuen amb veu però sense vot.

6.3 El president o presidenta de la Comissió Assessora del Sector d'Assistència Sanitària Lliure pot constituir grups de treball per a tasques concretes, als quals podran assistir experts i expertes en la matèria, que es reuniran segons els criteris de les persones que els composen o de la mateixa Comissió, fins haver acabat la tasca encomanada.

Article 7

Suport administratiu

Per al desenvolupament de les funcions que té encomanades, la Comissió Assessora del Sector d'Assistència Sanitària Lliure compta amb el suport tècnic i administratiu de la direcció general competent en matèria de recursos sanitaris, sense que sigui necessari, a aquests efectes, la creació de cap lloc de treball.

Disposició derogatòria

Es deroguen l'Ordre de 15 de juliol de 1983, per la qual es crea la Comissió Assessora d'Entitats d'Assegurança Lliure d'Assistència Mèdico-farmacèutica, i les ordres de 22 de gener de 1988, de 25 de març de 1988, de 23 d'agost de 1993 i de 10 d'agost de 1995, per les quals s'amplia la composició de la Comissió Assessora d'Entitats d'Assegurança Lliure d'Assistència Mèdico-farmacèutica.

Disposició final única

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 3 de novembre de 2010

Marina Geli i Fàbrega

Consellera de Salut

continua llegint

dimecres, 24 de novembre del 2010

Un nou conveni obre les portes a la formació dels professionals que atenen les persones discapacitades

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres de Profunds de Catalunya i el Grup Catalònia han presentat avui un conveni de col·laboració que permetrà promocionar els cicles formatius de grau mitjà d’atenció sociosanitària i de grau superior d’integració social en els diferents centres educatius del Departament d’Educació , així com la qualificació professional del personal que treballa en el sector de la prestació de serveis socials a persones amb discapacitat.
El conveni és pioner en el sector de l’atenció a la discapacitat, atès que per primera vegada una patronal i un centre col·laboraran activament en l’acreditació professional del personal, i dóna resposta a l’interès de la Coordinadora de Centres de Profunds de Catalunya i del Grup Catalònia a disposar de professionals formats i a fer front a l’evolució constant del sector.

El conveni s’adapta a la legislació vigent, que a partir de 2015 exigirà una certificació professional a la totalitat del personal del sector de la discapacitat, i permetrà desenvolupar el programa “Qualifica’t” de la Generalitat mitjançant les següents accions, amb la participació dels Instituts dependents del Departament d’Educació:

· Matriculació de personal proposat per les entitats a unitats formatives d’un d’aquests cicles formatius
· Validació i reconeixement de la formació impartida per les entitats, a efectes de la formació professional contemplada al sistema educatiu
· Validació de l’experiència laboral del personal del sector de la prestació de serveis socials, a través d’unitats formatives o mòduls de cicles formatius


L’acte de presentació del conveni ha tingut lloc al recinte Flor de Maig del Grup Catalònia, a Cerdanyola, i ha comptat amb la presència del director general d'Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Francí i Carreté; l’alcaldessa de Cerdanyola del Vallès, Carme Carmona i Pasqual; el president del Grup Catalònia, Vicenç Conca Pérez i el president de la Coordinadora de Centres de Profunds de Catalunya, Joaquim Serrahima.
El director general d'Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Francí i Carreté, ha destacat que el “valor afegit” més important del programa “Qualifica’t”, que és el marc en què s’ha produït el conveni presentat avui, és que permet “validar la formació a efectes de possibilitar l’obtenció d’un títol de formació professional”. En aquest sentit, ha afegit que l’acord representa una “cura d’humilitat” per al sistema educatiu ja que demostra que “hi ha vida intel·ligent fora del sistema educatiu”. De la seva banda, l’alcaldessa de Cerdanyola del Vallès, Carme Carmona i Pasqual, ha qualificat el conveni de “goig” i ha assegurat que “ha costat molt arribar fins aquí” perquè, ha recordat, “la societat va a 70 quilòmetres per hora i l’administració a 30”.

El president del Grup Catalònia, Vicenç Conca, s’ha felicitat que el programa de formació iniciat el 2005 s’ha complert amb plenitud i ha destacat, alhora, que s’hi han destinat més de 500.000 euros, una xifra que il·lustra la dimensió que la formació ha adquirit en aquesta entitat, tal com també ha remarcat el president de la Coordinadora de Centres de Profunds de Catalunya, Joaquim Serrahima, qui ha dit que el conveni és “molt important per a què el nostre personal pugui acreditar-se”.


Contingut del conveni

L’acord tindrà vigència fins a la fi del curs 2014/2015, amb la possibilitat que es prorrogui mitjançant la signatura de nous convenis, i permet al personal que treballa al sector de la discapacitat validar els aprenentatges i obtenir d’aquesta manera l’acreditació de les competències professionals necessàries per desenvolupar la tasca professional.

El beneficiari de la col·laboració prevista en l’acord, doncs, serà l’alumnat matriculat als cicles formatius objecte d’aquest conveni i oferts pels centres educatius del Departament d’Educació.
En aquest sentit, les entitats facilitaran places per a què l’alumnat pugui cursar el crèdit o mòdul de Formació en Centres de Treball (FCT).

D’altra banda, també en podrà ser beneficiari el personal proposat per les entitats, mitjançant la matriculació a unitats formatives dels cicles formatius objecte d’aquest conveni, mitjançant la validació de la formació impartida per les entitats amb unitats formatives o mòduls dels cicles formatius o, finalment, mitjançant la validació dels aprenentatges assolits per mitjà de l’experiència laboral del personal del sector.

Els mòduls professionals i unitats formatives obtingudes per una persona, mitjançant aquestes accions de validació dels aprenentatges o de la formació, seran capitalitzables per a la posterior obtenció, si s’escau, d'un títol de formació professional.

A més, el conveni contempla la col·laboració de les entitats en matèria de formació del professorat dels cicles formatius, mitjançant la participació en la formació contínua organitzada per les mateixes entitats o a través d’estades formatives a les instal·lacions de les entitats, sempre que hi tinguin disponibilitat.

També es contempla la possibilitat de cedir l’ús d’espais i instal·lacions dels Instituts dependents del Departament d’Educació per tal de dur a terme aquelles conferències i actes relacionats amb la professió i que tinguin un component didàctic.


La Coordinadora de Centres de Profunds de Catalunya i el Grup Catalònia

La Coordinadora de Centres de Profunds de Catalunya és una federació d'associacions i d'entitats dedicades a l'atenció de persones amb discapacitat psíquica greument afectades, amb caràcter voluntari i sense afany de lucre. Actualment compta amb 32 entitats associades i atén vora 3.000 persones amb discapacitat psíquica, amb un àmbit d’actuació que s’estén a tot el territori de Catalunya.

El Grup Catalònia engloba quatre entitats sense ànim de lucre –la Fundació Privada Pro Persones amb Disminució Psíquica Catalònia, l’Associació Catalònia Comarques Pro Disminuïts Psíquics, l’Associació Centre Especial de Treball Sant Martí i la Fundació Privada Sant Jordi de Catalònia per Discapacitats- que comparteixen l’objectiu comú d’atendre les persones amb discapacitat intel·lectual, sigui quin sigui el grau d’afectació; amb malaltia mental, amb trastorns de conducta o problema social associats. Actualment compta amb 11 centres i amb 600 professionals del sector de l’atenció a la discapacitat que atenen un total de més de 600 persones amb discapacitat intel·lectual.

continua llegint

dilluns, 22 de novembre del 2010

EEUU autoriza su segundo ensayo con células embrionarias contra la ceguera

La agencia estadounidense del medicamento (FDA) ha autorizado el segundo ensayo clínico en el mundo que permitirá usar células madre de origen embrionario en humanos. Mientras el primero trata de determinar la utilidad de esta terapia en pacientes con daño medular, en esta ocasión, el permiso se ha concedido para probar si este tratamiento experimental logra frenar un tipo de ceguera progresiva.

Según ha anunciado la compañía Advanced Cell Technology, liderada por el doctor Robert Lanza, uno de los 'popes' en el estudio con células embrionarias, las pruebas comenzarán con sólo 12 pacientes adultos para demostrar la seguridad de este material.

La patología elegida para esta segunda prueba con humanos es la distrofia macular de Stargardt, una ceguera progresiva que suele aparecer en pacientes de entre 10 y 20 años y que está causada por la degeneración del epitelio retiniano pigmentario. La enfermedad no tiene tratamiento por el momento.


Polémico material
Las células madre que se pueden obtener de embriones humanos sobrantes de procesos de reproducción asistida llevan años sometidas a constantes idas y venidas en la legislación estadounidense. Si durante el mandato del presidente George Bush se vetó su financiación con fondos públicos, la decisión de su sucesor, Barack Obama, de levantar dicho freno tampoco ha estado exenta de polémica. De momento, la financiación pública continúa mientras los tribunales estudian el recurso interpuesto por dos científicos pro vida.

Las células madre son aquéllas que dan origen a todos los linajes celulares del cuerpo humano durante el proceso de formación del embrión. Precisamente por esta plasticidad, se estudia su uso desde hace una década para tratar de reparar diversos tejidos dañados del organismo (en este caso, el epitelio de la retina que se degenera a causa de esta enfermedad).

El uso de embriones humanos genera dudas éticas en ciertos sectores de la sociedad, por lo que algunos investigadores han tratado de reemplazar estas células con las células madre que se pueden obtener de los tejidos del organismo humano ya adulto (por ejemplo, la médula ósea o la grasa); aunque los resultados obtenidos hasta ahora demuestran que éstas poseen menos plasticidad que las procedentes de embriones.

En el caso de la compañía Advanced Cell Technology, los investigadores emplean un método pionero para obtener células madre sin necesidad de destruir el embrión. Como explica la agencia Reuters, Lanza y su equipo toman una sola célula cuando el embrión consta de sólo ocho células, igual que se hace para estudiar ciertas patologías genéticas en los procesos de fecundación 'in vitro'. De esta manera, la célula obtenida puede cultivarse en el laboratorio hasta convertirla en células retinianas (que se inyectarán posteriormente a los pacientes), mientras el embrión sigue su desarrollo normalmente.

Para obtener el permiso de la FDA, Lanza ha debido demostrar que las células embrionarias ya transformadas en retinales no ocasionarán ningún posible riesgo de tumores a los pacientes tratados, uno de los temores que aún persisten sobre el uso de este material humano. Un proceso que ha tardado un año; aunque aún puede pasar mucho más tiempo hasta que se demuestre su eficacia y cualquier tipo de tratamiento celular llegue al mercado.

continua llegint

Bicicletada adaptada a la Plaça de Sarrià de Barcelona


El proper dissabte, 27 de novembre, a partir de les 11 hores, l’associació Àrea Adaptada, organitzarà una bicicletada adaptada a la Plaça de Sarrià de Barcelona. L’objectiu d’aquest acte és que les persones amb discapacitat puguin conèixer, tocar i provar les bicicletes adaptades i, si ho volen, participar en un circuit tancat assistit amb monitors.


La bici adaptada és l'únic mitjà no motoritzat que permet passejar o fer esport tot desplaçant-se per llargues distàncies amb un esforç a la mida de cada persona. La bicicleta adaptada permet fer esport en família entre els membres amb i sense discapacitat.

Els grups cal que informin sobre la seva assistència a info@areadaptada.org o al 93 736 25 20, especificant el nombre de persones que hi assistirà.

continua llegint

Govern i empresaris preparen un 'Pla de joguines per a tots'


El Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat i el d'Indústria, Turisme i Comerç volen arribar a un acord amb el sector per elaborar junts un 'Pla de joguines per a tots' que permeti als nens amb capacitats diferents gaudir d'aquests productes, ja que a Espanya no sempre disposen d'una oferta adequada.
Així ho va anunciar en la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats la ministra del ram, Leire Pajín, que va passar per la Càmera Baixa per informar de les principals línies d'actuació que impulsarà el seu departament en aquesta nova etapa.


"Hem constatat la falta d'oferta de joguines" per als nens amb capacitats diferents, "a diferència d'altres països del nostre entorn, malgrat la tradició del sector" a Espanya, va reconèixer Pajín, que va afirmar, per això, que el Govern buscarà acords amb el sector industrial i de distribució, "amb vista a promoure una oferta de joguines "adequada i completa".

Dins de l'àmbit de la discapacitat, la titular de Política Social va manifestar el seu desig de treballar també en una estratègia cultural per a aquests ciutadans, en col•laboració amb el Ministeri de Cultura.

De la mateixa manera, la ministra va recordar que Espanya està adaptant ja la seva normativa als requeriments de la Convenció de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i va destacar en aquest sentit la modificació del decret que obligarà als mitjans de transport que tinguin un trànsit de més de 50.000 passatgers a l'any a elaborar Plans d'Accessibilitat.

En la mateixa línia, va assenyalar que el seu departament continua treballant en la tramitació, conjuntament amb el Ministeri de l'Interior, del projecte de decret del vot accessible per a la participació de les persones amb discapacitat en la vida política i en els processos electorals, aplicable a diferents tipus de discapacitat.

Seguint amb el braille, Pajín va subratllar també que l'Executiu està treballant en l'elaboració d'un altre decret sobre l'etiquetatge en braille dels productes, que les persones amb discapacitat visual puguin ser més autònomes en les seves compres i en la seva vida diària, i s'evitin riscs innecessaris d'ingestió accidental de productes nocius.

continua llegint

Marina Geli i Jordi Hereu signen un protocol que permetrà l'ampliació de l'Hospital Vall d'Hebron en uns terrenys davant del mateix centre

En els terrenys, coneguts com la Teixonera, es preveu que s’ubiquin 35.000 m2 de sostre que permetran donar un pas important perquè l’Hospital pugui fer front a l’increment poblacional, tot reordenant, transformant i millorant, mitjançant un futur pla funcional executiu, els seus serveis assistencials, docents i de recerca.
Segons el projecte definitiu, en aquests terrenys s’hi ubicarà una policlínica que incorporarà les consultes externes i les proves funcionals diagnòstiques, entre d’altres, i que permetrà reordenar l’espai disponible a l’interior del recinte de l’Hospital.
L’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut es comprometen també a estudiar la possibilitat de disposar d’una reserva de sòl d’uns 25.000 m2 per a un futur centre sanitari als terrenys de la Mercedes a Sant Andreu, ampliant amb 20.000 m2 l’oferta de serveis sanitaris públics en la Barcelona Nord i amb 5.000 destinats a equipaments locals.



La consellera de Salut, Marina Geli, i l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, han signat, en nom del Departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona, un protocol que possibilitarà la transformació, l’evolució i el creixement de l’Hospital Vall d’Hebron en uns terrenys davant de l’Hospital on està previst que s’ubiquin 35.000 m2 de sostre per usos sanitaris.

L’increment poblacional i l’ampliació constant de l’oferta de serveis sanitaris públics, fruit de la investigació científica i els avenços tecnològics incorporats, fan que l’espai físic del recinte de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona sigui insuficient per al creixement i desenvolupament dels seus objectius de salut.

Aquest document es fonamenta en la tasca prèvia desenvolupada per la Comissió Institucional d’Anàlisi impulsada per la Conselleria de Salut, en què han participat diferents institucions, inclòs l’Ajuntament, per definir el model de transformació de l’hospital i el seu dimensionat conjuntament amb els seus professionals.

La signatura entre la consellera de Salut i l’alcalde, suposa que l’Ajuntament de Barcelona posarà a disposició del Servei Català de la Salut, mitjançant el títol jurídic que escaigui, els terrenys necessaris de la finca de titularitat municipal denominada la Teixonera, que se situa al sud del passeig de la Vall d’Hebron, enfront de l’Hospital Vall d'Hebron, per tal que aquest ens pugui procedir a la construcció d’equipaments de salut amb un sostre aproximat de 35.000 m2, possibilitant així la transformació i evolució de futur de l’actual recinte hospitalari.

Segons el projecte definitiu, als terrenys de la Teixonera s’hi ubicarà un centre que incorporarà les consultes externes i les proves funcionals diagnòstiques, entre d’altres, i que permetrà esponjar l’espai disponible a l’interior del recinte de l’Hospital.

Així mateix, l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut es comprometen a estudiar, dins les expectatives de creixement de la demanda assistencial del sector nord de la ciutat, àmbit de competència de l’Hospital Vall d'Hebron, la possibilitat de disposar d’una reserva de sòl d’uns 25.000 m2 de sòl per a un futur centre sanitari, en el sector de Sant Andreu als terrenys de la Mercedes, en el solar delimitat pels carrers de Sant Adrià, Ciutat d’Assumpció i passeig de l’Havana, de Barcelona. 20.000 m2 es destinarien al centre sanitari i els 5.000 restants per equipaments locals.

S’estableix una comissió mixta formada per dos representants del Departament de Salut i dos representants de l’Ajuntament de Barcelona, designats pels seus titulars respectius, que tindrà com a finalitat vetllar pel compliment de les previsions d’aquest protocol.

La següent actuació que ha de portar l’Hospital a avançar en el seu projecte de transformació anirà orientada a la definició del Pla funcional executiu que permeti concretar la tipologia i dimensionat de tots els seus espais de futur.


El complex hospitalari més gran de Catalunya


L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és el complex hospitalari més gran de Catalunya i un dels més grans de l’Estat espanyol amb una població de referència de 411.227 ciutadans. Té un equip de 7.178 professionals i un pressupost de 620 milions d’euros. La seva àrea d’influència inclou els barris d’Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu de Barcelona i la ciutat de Montcada i Reixac.

L’HUVH està estructurat en tres grans àrees assistencials: Àrea General, Àrea Maternoinfantil i Àrea de Traumatologia i Rehabilitació. Al Parc Sanitari Pere Virgili, situat en un recinte pròxim al complex hospitalari, hi ha la Unitat de Cirurgia sense Ingrés i l’ Unitat de Rehabilitació ambulatòria: alhora, l’Hospital estén la seva activitat al CAP Horta i al CAP Sant Andreu, amb una unitat d’atenció primària especialitzada.

Amb gairebé 1.200 llits, estructura la seva activitat per processos: mèdic, quirúrgic, maternoinfantil, de diagnòstic biològic i de diagnòstic per la imatge. Engloba pràcticament totes les especialitats mèdiques i quirúrgiques i disposa de les modalitats assistencials que necessita per a la seva cobertura, així com serveis clínics i unitats clíniques de suport, centres docents universitaris, empreses públiques de serveis sanitaris, centres de recerca, laboratoris i altres instal·lacions que completen l’activitat assistencial de l’Hospital.

L’HUVH atén més de 872.000 consultes externes cada any i més de 230.000 urgències, essent un dels hospitals amb major pressió assistencial en aquest sentit, i realitza més de 48.000 intervencions cada any.

El model de gestió de l’Hospital situa el pacient com a centre de les seves actuacions, incloent-hi la docència i la recerca; a més, l’Hospital participa en projectes catalans i estatals d’investigació. De fet, la recerca és essencial en l’activitat d’un hospital universitari de referència com l’Hospital Vall d’Hebron.

L’any 2009, l’activitat científica a l’Institut de Recerca Hospital Universitari Vall d’Hebron (VHIR) va ser especialment positiva, tant pel que fa als assaigs clínics actius (424; > 10,7%) com als projectes de recerca actius (214; > 7,5%). A més, aquest 2010 s’ha inaugurat el nou edifici modular de recerca, amb 2.347 m2.

continua llegint

Bertín Osborne, personaje más solidario del año


Bertin Osborne, cantante y presentador, será distinguido como el personaje más solidario por INESE, la División de Seguros de Reed Business Information en la X edición de los Premios Solidarios del Seguro que se entregarán en el Círculo de Bellas Artes de Madrid, mañana martes.


El acto será presentado por Marta Robles, y contará con la asistencia de directivos del sector asegurador, responsables de numerosas ONG, así como Arturo Canalda González, Defensor del Menor de la Comunidad de Madrid.


La Fundación Bertin Osborne tiene la finalidad y el compromiso de ayudar a padres de niños con lesión cerebral sin recursos a acceder a los cursos de Instituto para el Logro del Potencial Humano de Filadelfia (EE.UU.). La meta es elevar significativamente las habilidades intelectuales físicas y sociales de los niños con lesión cerebral.


La fundación Bertin Osborne se ha creado con un objetivo común: “aprender a sacar de nuestros hijos el mayor potencial posible y así poder brindarles la oportunidad de desarrollar el máximo de sus capacidades”, afirma el artista.



Gracias a nuestra experiencia personal con nuestro hijo, hemos descubierto el amplio y desconocido mundo del desarrollo cerebral y la organización neurológica, un mundo fascinante del que todos deberíamos saber un poco más y así ser los mejores guías para nuestros hijos con dificultades y sin ellas”.


“Desde que comenzamos nuestra aventura para brindarle a nuestro hijo todas las oportunidades posibles, hemos aprendido una cosa, la más importante de todas, nosotros los padres somos los más y mejores capacitados para llevar a cabo esta ardua tarea, porque su rehabilitación es posible”.


De allí la idea de comenzar este proyecto tan gratificante para nosotros, con la ayuda de los creadores de esta metodología “Los Institutos para el logro del potencial Humano” con el método Doman. Ellos con sus técnicas revolucionarias y sus casi 50 años de experiencia nos orientarán en este camino tan largo y sacrificado pero muy satisfactorio.


En los Institutos para el Logro del Potencial Humano los padres aprenden cómo crece el cerebro y cómo aumentar la velocidad de ese crecimiento en sus niños con lesión cerebral, o aumentar ese crecimiento en sus niños sanos de una manera alegre y sensible. La misión de estos centros es dar a los padres el conocimiento que necesitan para que sus hijos con lesión cerebral tengan esa oportunidad real de ponerse bien.

continua llegint

Científicos de la Universidad de Granada fabrican una córnea bioartificial


Un grupo de investigadores de la Universidad de Granada (UGR) ha creado una córnea bioartificial a partir del órgano de un cerdo previamente vaciado de todas sus células al que posteriormente se le han incorporado para sustituirlas células madre humanas.


El método es el que se utiliza en el laboratorio del hospital madrileño Gregorio Marañón, inaugurado recientemente, y destinado a producir órganos bioartificiales con células madre adultas y a reducir con ello los dos principales problemas con que se encuentran actualmente los trasplantes: la falta de órganos y los rechazos de las vísceras trasplantadas.


Los investigadores de la Universidad de Granada pertenecen al mismo grupo que hace dos años creó también una córnea artificial con biomateriales diseñados en el Laboratorio de Ingeniería Tisular de la UGR, y que actualmente esta en fase preparatoria para iniciar un ensayo clínico.


En la actualidad, los científicos de la UGR autores de este trabajo están promoviendo la creación de un Instituto de Ingeniería Tisular en Granada, que en este momento se encuentra en fase de estudio y programación, según informó este lunes la citada universidad.


Los científicos confían en recibir "las mismas ayudas por parte de las autoridades ministeriales y autonómicas que el recientemente creado laboratorio de fabricación de órganos bioartificiales del Hospital Gregorio Marañón de Madrid".

continua llegint

L' OVI recorre l'ordre que regula l'assistència personal a Catalunya

La regulació catalana estableix un copagament contrari a la Llei de Serveis Socials, afavoreix l’internament en institucions i discrimina els menors de 16 anys, els majors de 64 i les persones amb diversitat intel·lectual, mental o psíquica

L’Oficina de Vida Independent (OVI), entitat formada per persones amb diversitat funcional que autogestionen assistència personal per a fer vida independent, ha presentat recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra l’ordre ASC/471/2010 de la Generalitat que regula l’assistència personal a Catalunya “perquè és contrària a la legislació vigent”, i ha sol·licitat la suspensió cautelar de dotze dels seus articles.


Aquests dotze articles vulneren, entre altres, la Llei de Serveis Socials, La Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i atenció a les persones en situació de dependència, la Constitució Espanyola i la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat., atès que discriminen els menors de 16 anys, els majors de 64 i les persones amb diversitat intel·lectual, mental o psíquica, ja que els impedeix l’accés a l’assistència personal, únic recurs que els permetria dur a terme les activitats quotidianes dins la comunitat.

També s'estableixen fórmules de copagament i de reducció de les prestacions que no tenen en compte ni el greuge econòmic comparatiu que suporten les persones amb diversitat funcional ni el fet que l’assistència personal no és un recurs substitutori de “despeses hoteleres” (allotjament, àpats, etc.).

L' OVI denuncia que es promou l’internament de les persones amb diversitat funcional en institucions, perquè s'estableix un màxim de 1.300 €/mes per contractar assistència personal quan, segons la memòria econòmica de la Cartera de Serveis 2010-11, el pressupost executat al 2008 fou de 3.200 €/mes de mitjana per plaça residencial per a persones amb diversitat física i més de 3.600 €/mes en casos de diversitat intel·lectual. No es tracta d’un problema d’insuficiència financera, sinó d’orientació de la inversió cap a models respectuosos amb allò establert a la Convenció de drets de les persones amb discapacitat, la Constitució, l’Estatut, la Llei d’Autonomia Personal i la Llei de Serveis Socials com a garantia de les llibertats i drets fonamentals de les persones amb diversitat funcional.

continua llegint

Catalunya Voluntària presenta el manual «Bossa de Pau per als joves catalans»

El manual és una «caixa d’eines» pensat per al treball diari de les entitats juvenils catalanes

Una caixa d’eines pràctiques que conscienciï els joves catalans en la Cultura de Pau. Aquest és l’objectiu del manual «Bossa de Pau per als joves catalans», que es presenta demà a les 18h a l’IEMed

El manual que inclou diversos jocs, tallers i mètodes de formació relacionats amb la pau i els drets humans va dirigit a les organitzacions juvenils catalanes per tal que puguin treballar amb els joves i crear una major consciència sobre la cultura de la pau i els drets humans. El material es presenta en forma de fitxes didàctiques que inclouen definicions, reflexions, i propostes de treball per abordar temes com conflictes, Pau, violència cultural, gestió de conflictes, diversitat cultural i construcció d’una cultura de Pau.


«Hem volgut aportar un material útil i senzill que ajudés als líders juvenils en la sensibilització de la Pau per als joves, a través de propostes dinàmiques i alhora divertides», declara Meghann Villanueva, directora del projecte. «La data de publicació, a més, coincideix amb el tancament de la Dècada internacional per a una cultura de pau i no violència per als nens i nenes del món 2001-2010 proclamada per les Nacions Unides i «Bossa de Pau per als joves catalans» ha volgut contribuir a la seva commemoració», afegeix.

El manual «Bossa de Pau per als joves catalans» impulsat per la Fundació Catalunya Voluntària amb la col·laboració de les entitats SCI-Catalunya, Escola de Cultura de Pau, Universitat Internacional de la Pau, CNJC i l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) ha rebut el suport de l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans de la Generalitat.

La presentació del manual es farà en el marc d’una taula rodona sobre la cultura de pau en l’educació dels joves catalans on participarà el director l'Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans de la Generalitat, Xavier Badia; el director general de l’IEMed, Senén Florensa; la professora del Màster d’Educació per a la Pau, Alicia Cabezudo; el president del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Víctor Albert; un representat de la Fundació Cultura de Pau i la coordinadora del programa "Clam per la Pau" de la Fundació Catalunya Voluntària, Meghann Villanueva.

La Fundació Catalunya Voluntària té com a principal objectiu la promoció del voluntariat juvenil, l’educació per la pau, la solidaritat, els drets humans i la mobilitat dels joves, així com la internacionalització del treball de les entitats catalanes i la creació d’espais d’educació no formal.

continua llegint

divendres, 19 de novembre del 2010

Vuelve la liga española de fútbol sala para ciegos

Este fin de semana arranca una edición más de la Liga de Fútbol Sala para Ciegos, en la que participarán durante ocho meses los equipos de Madrid, Sevilla, Granada, Tarragona, Barcelona, Alicante, Murcia, Málaga y Valencia.
La competición, organizada por la Federación Española de Deportes para Ciegos (FEDC), tendrá lugar en diferentes ciudades de España y se celebrará a doble vuelta, según informó este jueves la ONCE.


Además de luchar por el título de Liga, los nueve clubes intentarán obtener la mejor puntuación posible para optar al Campeonato de España, que disputarán los seis primeros clasificados del torneo liguero.


En la pasada temporada, el Málaga se proclamó campeón de liga y de España, por delante en ambos casos del equipo de Madrid.


El conjunto malacitano cuenta en su plantilla con jugadores internacionales, como Antonio Martín Gaitán, "El niño", varias veces máximo goleador y reconocido como mejor futbolista ciego de Europa en 2005; Marcelo Rosado; Alfredo Cuadrado, y Álvaro González.


El club de Madrid destacan Adolfo Acosta y Carmelo Garrido, que, junto a jugadores de la talla de Pedro García Villa (Murcia), Aurelio de los Santos (Sevilla), Javier Muñoz Pérez (Tarragona) y José Luis Giera y Julián Gómez (Alicante), prometen cargar de emoción los partidos hasta el último minuto de la liga.


Por otro lado, el pasado fin de semana comenzó la Liga de Fútbol Sala para Deficientes Visuales, con tres grupos, de los que saldrá un único ganador de la competición y los dos primeros clasificados de cada grupo pasarán al Campeonato de España.


En fútbol sala, los ciegos y los deficientes visuales compiten en dos categorías distintas, con grandes diferencias entre ambas.


Los jugadores con deficiencia visual no necesitan apenas adaptaciones para competir, salvo las encaminadas a conseguir contraste entre el color del balón y el suelo, de la portería y el fondo y una iluminación de igual intensidad durante los 40 minutos de juego real que dura el partido.


El fútbol para ciegos totales necesita un número mayor de adaptaciones, con las siguientes características: Balón sonoro; vallas laterales que evitan los fueras de banda, salvo que el balón salga por encima; el portero no tiene discapacidad y ve limitada su maniobrabilidad a una pequeña zona dentro del área de penalti, un guía detrás de la portería orienta a los jugadores y la obligatoriedad de los jugadores de decir de forma clara y audible la palabra "voy", para evitar golpes y orientar al jugador rival.

continua llegint

3 de desembre Diada de la Discapacitat 2010 a Cerdanyola del Vallés

PROGRAMA D’ACTIVITATS
Dimarts 30 de novembre:
Projecció de la pel·lícula “Bicicleta, cullera, poma”.
Lloc: Ateneu (Indústria 38-40). Horari: 21.30 h
Organitza: Xiscnèfils
Informació: http://xisc.blogspot.com/
Dimecres 1 i Dijous 2 de desembre:
"Que enteneu per Discapacitat?", activitat de sensibilització.
Lloc: Vestíbul de Ateneu (Indústria 38-40). Horari: 17 a 19 h
Organitza: ASPADI
Informació: http://aspadi.multiply.com/
Dijous 2 de desembre:
Acte central del Dia Internacional de les persones amb Discapacitat 2010.
Lloc: Sala 6 de l’Ateneu (Indústria 38-40). Horari: 19 h
Lectura del manifest (a càrrec de nois i noies del Grup Catalonia).
Taula rodona al voltant de la Discapacitat i l’exclusió social.
Ponents: Jose Adelantado Gimeno. Professor titular del Departament de Sociologia de la UAB i membre
del Seminari d'Anàlisi de les Polítiques Socials ( SAPS ) i un representant de Creu Roja.
· L’acte comptarà amb servei d’interpretació al llenguatge de signes.
· Al finalitzar l’acte es servirà un piscolabis.
Dijous 2 de desembre:
“Les nostres barreres diàries”, activitat de sensibilització.
Lloc: Plaça Viladomat (davant Biblioteca Ca n’Altimira) Horari: 17.30 a 19 h
Organitza: Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada
Informació: 93 691 61 61 cerdanyola@creuroja.org
Dijous 2 de desembre:
Taller de Manualitats.
Lloc: Sala 22 de l’Ateneu (Indústria 38-40). Horari: 17.30 a 18.30 h
Organitza: ASPADI
Informació: http://aspadi.multiply.com/
Dijous 2 de desembre:
Projecció de la pel·lícula “ Yo también”
Lloc: Teatre de l’Ateneu (Indústria 38-40). Horari: 21.30 h
Organitza: Xiscnèfils
Informació: http://xisc.blogspot.com/
Del 1 al 3 de desembre:
“Esport per a tothom”
Lloc: PEM Can Xarau. Horari: 9 a 17 h
Organitza: Federació ECOM
Informació: http://www.ecom.cat/

· Activitat de sensibilització emmarcada dins el programa Cerdanyola Educa (Servei Municipal
d’Educació) adreçada a nens i nenes de 5é de Primària
Al llarg de la primavera del 2011 “Jornada d’activitats Ludico-esportives”, que serà una mostra de
les activitats que es duen a terme dia a dia als equipaments del Grup Catalonia (esport, manualitats,
horticultura,...). L’activitat anirà dirigida a persones amb i sense discapacitat.
Organitza: Grup Catalonia

continua llegint

Comunicat de premsa


Al cineclub Xiscnèfils, de la XISC, ens omple de goig poder anunciar la projecció de la pel·lícula
"Bicicleta, cullera, poma" de Carles Bosch.
Aquest film explica com a la tardor de 2007, a Pasqual Maragall se li diagnostica Alzheimer. Com superat el cop inicial, ell i la seva família inicien una croada contra la malaltia, i des del primer moment, aquesta pel·lícula es converteix en testimoni d'excepció. Amb intel·ligència, sinceritat i bon humor, Maragall es deixa retratar juntament amb la seva família i els metges per deixar constància del dia a dia de la seva lluita personal.
Dos anys de seguiment a un pacient excepcional disposat que els científics trobin la cura abans que la xifra de 26 milions de malalts de tot el món es multipliqui per 10. Una pel·lícula dura però optimistamalgrat tot.
Un excel·lent documental que a part del verisme de la història que ens explica, és un film extraordinari que guanya premis a cada dia que passa.
Aquesta projecció la farem en sessió extraordinària, el proper dimarts dia 30,de novembre a l'Ateneu de Cerdanyola, a dos quarts de deu com sempre. Fora de la programació habitual que podeu consultar en el nostre portal.
Els diners recollits, un cop pagades les despeses de la projecció, seran destinades a la lluita contra la malaltia de l'Alzheimer.

Cineclub Xiscnèfils

continua llegint

dimecres, 17 de novembre del 2010

Presentació de les fitxes de bona pràctica en l'àmbit sociosanitari

El Pla de salut de Catalunya a l’horitzó 2010 dedica el quart eix als professionals de la salut. Reforça la seva competència i destaca la necessitat de garantir accions segures i de qualitat. El repte per assolir aquestes fites importants és el compromís de tothom. En aquesta línia, el Pla director sociosanitari del Departament de Salut posa a l’abast dels professionals de l’àmbit sociosanitari una col·lecció de fitxes de bona pràctica elaborades amb el suport metodològic de la Fundació Avedis Donabedian (FAD) i amb el consens i l’esforç de professionals de diferents disciplines i àrees de treball. Entre els àmbits abordats, destaquem el de l’assistència, la gestió, la docència i la recerca, tant de salut com de serveis socials, de centres sociosanitaris, també diferents, en grandària, línies de servei i entitats proveïdores.


L’àmbit sociosanitari va obtenir uns resultats heterogenis en l’avaluació externa de la qualitat realitzada l’any 2007. En conjunt, es demostrava molta potència en la dimensió d’indicadors generals, com ara l’organització del centre i la coordinació de l’atenció tant interna com externa; la d’indicadors específics per dispositiu com ara la mitjana estada, i la d’indicadors específics per línia d’atenció com ara la de demències, i concretament l’Alzheimer.

Aprofitant el coneixement i l’expertesa en el desenvolupament de moltes iniciatives que alguns centres ja havien començat a implementar, el Pla director sociosanitari juntament amb la FAD, va convocar professionals de diferents disciplines, centres sociosanitaris i línies de servei per treballar diferents aspectes. L’objectiu d’aquest treball ha estat elaborar eines de consens que permetin orientar en la pràctica habitual en les àrees de millora detectades.

La col·lecció de fitxes de bones pràctiques en l’àmbit sociosanitari tenen com a objectiu la millora de la qualitat assistencial dels diferents dispositius i línies de servei dels centres sociosanitaris de Catalunya i està dirigida a les diferents disciplines i professionals de l’àmbit, i recull les guies següents:

− Abordatge d’aspectes ètics de l’atenció a les persones en l’àmbit sociosanitari.
− Aspectes d’educació per a la salut en l’atenció a les persones en l’àmbit sociosanitari.
− Elaboració del quadre de comandament d’indicadors de qualitat.
− Atenció i suport a la família i a l’entorn cuidador en l’àmbit sociosanitari.

La directora general de Planificació i Avaluació del Departament de Salut i la subdirectora del Servei Català de la Salut, Maria Luisa de la Puente, i la directora del Pla director sociosanitari, Carmen Caja, presenten en la sala d’actes del Departament de Salut, aquesta col·lecció dirigida a l’àmbit sociosanitari, que ha de permetre continuar avançant en l’assistència a la població de Catalunya que ho necessita i destaca l’interès del Departament de Salut per la millora de la qualitat assistencial a tots els nivells d’atenció, tal com indica el Pla de salut de Catalunya.

continua llegint