dijous, 23 de juliol del 2009

ESTEM DE VACANCES FINS EL PROPER 14 DE SETEMBRE





continua llegint

dilluns, 20 de juliol del 2009

'No corras, no bebas...no cambies de ruedas'

Es el lema elegido por Aspaym en colaboración con la nueva campaña de la DGT
En la nueva campaña de la Dirección General de Trafico (DGT) contra el alcohol al volante, 110 voluntarios de la Federación Nacional de Asociaciones de Parapléjicos y Minusválidos (Aspaym) informarán a los conductores de las graves consecuencias de conducir bebido en los controles de alcoholemia que la DGT instalará.

Ésta es la principal novedad de la campaña, en la que la Guardia Civil tiene previsto realizar mas de 15.000 pruebas de alcoholemia diarias, hasta llegar a las 200.000, en los 800 puntos de control que se van a establecer, informa 'Radio Televisión Principado de Asturias'.
Los voluntarios, lesionados medulares que han sido víctimas directas o indirectas de accidentes, estarán presentes en los controles que se realicen durante los fines de semana en 20 provincias, para llevar a cabo una acción "especialmente directa" de concienciación entre los conductores que den positivo en las pruebas.
'No corras, no bebas...no cambies de ruedas' es el lema que ha elegido Aspaym para esta campaña, que ya se realizó el año pasado en Galicia con buenos resultados y ahora extienden a todo el territorio nacional.
El presidente de Aspaym, Alberto de Pinto, ha recalcado que lo que quieren es trasmitir el mensaje de que "no les queremos ver en sillas de ruedas, no les queremos como socios y no les queremos como pacientes en un hospital de parapléjicos".
Las controles de alcoholemia se realizarán en horario nocturno pero también durante el día, especialmente después de comer, entre las 15.00 y las 17.00 horas, y se colocaran en lugares seguros para la circulación y, al tiempo, próximos a zonas de ocio.

continua llegint

La discapacidad reclama una publicidad accesible


El Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (Cermi) ha reclamado a los anunciantes que incorporen medidas de accesibilidad a sus campañas publicitarias audiovisuales, para que su mensaje pueda llegar a todos los ciudadanos sin exclusiones por razón de discapacidad.

En una nota de prensa, el Cermi subraya que incorporar la accesibilidad a la publicidad audiovisual privada, con medidas como el subtitulado o la emisión en lengua se signos, permitirá que más personas puedan conocer los mensajes y los anunciantes tengan mayores clientes potenciales.

El Comité afirma que las empresas y marcas que asumen la diversidad social, "mejoran su apreciación y destacan en sus respectivos sectores".

Por otro lado, señala que, aunque por el momento la obligación de accesibilidad de las campañas audiovisuales sólo se extiende a la publicad institucional del Estado, el Cermi va a trabajar para ampliar esta regulación a la publicidad privada.

continua llegint

El CAP La Farigola obre els seus serveis per a 12.500 persones


El nou Centre d´Atenció Primària (CAP) de La Farigola entra en funcionament avui per atendre un total de 12.500 usuaris. Els responsables de l'Institut Català de la Salut (ICS) indiquen que la reorganització sanitària de la ciutat millorarà la qualitat assistencial del conjunt de Cerdanyola, mentre els veïns de Fontetes consideren insuficient el manteniment d'un punt d'atenció al barri.

El director del Servei d’Atenció Primària (SAP) Cerdanyola – Ripollet, el doctor Óscar Solans, indica que el nou CAP La Farigola, ubicat a la carretera de Barcelona 147-149, està funcionant amb normalitat i amb "l'entusiasme dels professionals" i l'expectació dels usuaris. El nou ambulatori ofereix serveis d'atenció i seguiment de les malalties agudes i cròniques, odontologia, activitats preventives com vacunacions o educació sanitària, atenció domiciliària, treball social, atenció comunitària, atenció a la salut sexual o pediatria. El doctor Solans indica, en aquest sentit, que hi haurà un mòdul de tarda de pediatria per consultes puntuals, mentre que les visites programades es faran al centre d'origen. Solans destaca que en el nou CAP també es faran proves complementàries amb tecnologia innovadora com espirometries, l'ús del Sintrom, electrocardiogrames informatitzats o tècniques de càmara no per explorar el fons de l'ull.
12.500 usuaris s'atendran a La FarigolaEl CAP La Farigola tindrà un equip bàsic amb 8 metges, 9 infermeres i 7 persones d'atenció a l'usuari al que s'ha d'afegir el personal especialitzat i de suport. Aquest equip atendrà una població de 12.500 persones, bàsicament procedents del CAP Canaletes-Fontetes, però que també atenen una part de Ripollet.
El doctor Solans considera que la reorganització del mapa sanitari suposarà una millora en l'atenció del conjunt del municipi. El director del Servei d’Atenció Primària manifesta que poques ciutats poden comptar amb 3 CAPs, un punt d'atenció a Fontetes, el CAP II i un centre d'atenció d'urgències de 24 hores. Segons el doctor Solans, "Cerdanyola ha quedat força equipada".
Atenció a Fontetes
Pel que fa a la polèmica del CAP Fontetes, representants de l'ICS i de l'Ajuntament han firmat un acord que indica que els veïns tindran dret a escollir si reben l'atenció sanitària primària al CAP Canaletes o al CAP Fontetes. El doctor Solans manifesta que Fontetes tindrà un punt d'atenció "amb tots els recursos necessaris per als usuaris" que quedin al centre un cop s'aplica la reordenació territorial sanitària de la ciutat. La població que canvia l'assistència a La Farigola haurà d'anar a aquest centre.
El doctor Solans assegura que no hi ha millor garantia que s'atendrà els usuaris de Fontetes que el que fet que "poden passar avui pel centre per rebre assistència". El director del Servei d’Atenció Primària manifesta que hi ha un equip de matí d'un metge, una infermer i un administratiu més "una possible dotació de suport" en cas necessari. L'objectiu és mantenir un centre que "apropi el servei a la gent que ho necessitat més, la que no es pot bellugar". El doctor Solans considera que la gent jove podrà rebre atenció sanitària "més tecnològica" en un centre més modern.
L'acord firmat per Ajuntament i Generalitat contempla explícitament que el CAP Fontetes comptarà "amb els serveis mèdics necessaris per atendre degudament als seus usuaris" i indica que l'ICS "farà d'immediat la consulta als residents de Fontetes a on volen ser adscrits", si al CAP Canaletes o al CAP Fontetes. Per la seva banda, les entitats que han convocat mobilitzacions de protesta a les últimes setmanes reclamen que les persones que s'atenen en aquests moments al centre puguin continuar fent-ho. Des de les entitats que donen suport a la campanya reivindicativa exigeixen que només es canviï de CAP a qui ho sol.liciti personalment. Els veïns reivindiquen també que la segona planta d' ús administratiu es dediqui a serveis de salut o socio-sanitaris.

continua llegint

Can Ruti i l'Hospital del Mar creen un centre especialitzat en ictus

L'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, més conegut com Can Ruti, i l'Hospital del Mar de Barcelona han signat aquest matí un conveni que permetrà crear el Centre Terciari de l'Ictus (CTI), una unitat especialitzada en tractar aquesta malaltia.
El nou centre comptarà amb tècniques de tractament avançades com la reperfusió intraarterial o la mecànica i atendrà els pacients les 24 hores del dia i tots els dies de l'any. Estarà format per unitats separades físicament, una a cada hospital, però que actuaran de manera conjunta, amb els mateixos protocols i compartint recursos humans i tecnològics, quan sigui necessari. Els metges que formin la guàrdia es traslladaran d'un centre a l'altre si les circumstàncies ho requereixen.

La capacitat de donar una resposta ràpida és clau ja que l'efectivitat del tractament augmenta si ha transcorregut poc temps des de l'ictus. La unió de recursos en el CTI pretén també incrementar el potencial d'investigació en l'àmbit cervell vascular i assegurar una casuística suficient per a tenir la capacitat docent necessària per a formar adequadament els professionals.L'ictus, una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell, constitueix la primera causa de mort en dones a Catalunya -2.547 a l'any-, així com la primera causa mèdica de discapacitat en adults i la segona de demència.

continua llegint

divendres, 17 de juliol del 2009

Programa de Rehabilitación y Restauración Neurológica


Este programa es uno de los de mayor prestigio, dada su probada eficacia y credibilidad a nivel internacional. Se asienta en la experiencia y en los resultados prácticos en la recuperación de principios neuro-restaurativos (Programa de Restauración Neurológica) a pacientes con enfermedades como el Parkinson, traumatismos craneoencefálicos, lesiones traumáticas de la médula espinal, Alzheimer, tumores, parálisis y otras afecciones del sistema nervioso.




Establece la aplicación del Sistema Esteroflex en procedimientos quirúrgicos, que permiten el seguimiento de la intervención a través de imagen y asistido por computadora con un alto nivel de exactitud y precisión a la hora de abordar cualquier estructura superficial o profunda del encéfalo. Asimismo, la instauración de un método terapéutico personalizado (Programa de Restauración Biológica General- REBIOGER) que protege las células contra los radicales libres previniendo el envejecimiento prematuro y restableciendo las capacidades deterioradas.

Opera con Instituciones médicas y de investigación, altamente especializadas como el Centro Internacional de Restauración Neurológica (CIREN) con una sólida experiencia en neurotrasplantes, equipamiento y confort necesarios. El programa se complementa con los tratamientos a la esclerosis múltiple, en la Clínica Central Cira García, así como el desarrollo de la medicina física y rehabilitación, con el Hospital Julio Díaz como enclave principal. El paciente tiene a su disposición exclusiva un team médico y paramédico por más de ocho horas diarias.
http://www.servimedcuba.com/es/programamedico.php?id=3



continua llegint

Virtual Keyboard 1.0, teclat virtual gratuït per a discapacitats!

La Universitat de Lleida (UdL) ha creat un teclat virtual per a persones amb mobilitat reduïda, que es pot descarregar des d'avui gratuïtament d'internet i que redueix fins a un 40% les pulsacions necessàries per escriure un text. El sistema afegeix automàticament les paraules que falten. Es calcula que a Espanya hi ha 1,8 milions d'usuaris potencials d'aquest teclat virtual. Des d'avui ja es pot descarregar de forma gratuïta a través del web del Departament de Robòtica de la UdL. Aquest teclat, que és virtual ja que es descarrega a l'ordinador com un programa i no requereix de teclat físic, s'ha creat a la càtedra de la UdL, que van impulsar el 2008 la multinacional tecnològica Indra i la Fundació Adecco. El teclat permet controlar el cursor amb els moviments del cap i fer seleccionar una opció obrint i tancant els ulls o la boca.El teclat s'ha creat amb diccionaris en castellà, català, anglès, francès i italià. També pot ser utilitzat en qualsevol llengua basada en l'alfabet llatí, ja que permet crear un diccionari des de zero creat per l'usuari. A més el sistema aprèn l'estil d'escriptura de l'usuari, de manera que millora la predicció i s'adapta en cada ocasió al tipus de text que vol redactar, cosa que redueix l'esforç. La taxa d'encerts d'aquest sistema de predicció en un text de 20.000 paraules és del 80% i a més s'ha comprovat que en el 35% dels casos només és necessari prémer dues tecles per escriure una paraula, i en el 20% de les vegades només una.

continua llegint

Un asistente más eficaz para el cirujano en la endometriosis


Las técnicas de imagen consiguen cada vez más alcanzar estructuras profundas del organismo para llegar a dibujar diagnósticos que antes no se podían conseguir con estos dispositivos. Un estudio confirma la eficacia de un tipo de resonancia, de mayor potencia que las habituales, para detectar una enfermedad conocida como endometriosis profunda, un trastorno puede ser causa de infertilidad.

Esta patología, también denominada endometriosis subperitoneal, se caracteriza por la infiltración de tejido endométrico en otras zonas del organismo. Es una de las principales causas de infertilidad femenina y provoca hemorragias vaginales, fuertes dolores menstruales y durante las relaciones sexuales.
En la variante profunda, los endometriomas se cuelan en los lugares más recónditos del colon, el recto, la vagina e, incluso, en la vejiga urinaria, lo que obliga en muchas ocasiones a llevar a cabo intervenciones quirúrgicas abiertas (más complicadas y arriesgadas), en lugar de las laparoscopias (menos invasivas) con las que se suele resolver la endometriosis de tipo superficial.
En los últimos años, se han desarrollado resonancias más potentes, denominadas de 3 teslas, frente a las convencionales de 1,5 teslas. Estos equipos permiten obtener imágenes de mayor definición, y localizar lesiones más pequeñas.
Guía para la operación
Pues bien, según la nueva investigación, publicada en la revista 'Radiology', la resonancia más potente es capaz de localizar lesiones muy pequeñas y en lugares bastante inaccesibles de la cavidad abdominal, lo que facilita la confección de un escenario operatorio muy fiel a la realidad.
Los encargados del estudio reclutaron a 41 mujeres de entre 20 y 46 años de las que se sospechaba que podían sufrir endometriosis. Todas pasaron por ambos tipos de resonancia.
Posteriormente, dos especialistas en radiodiagnóstico evaluaron, de manera independiente y por separado, los resultados de todas las pruebas. La resonancia de tres teslas diagnosticó certeramente 26 casos de endometriosis profunda (sólo hubo un fallo, debido a la posición del útero de la paciente).
Además, reveló la localización y el alcance de las lesiones mejor que su homóloga más antigua. «Simplemente con poder diferenciar si se trata de la modalidad superficial o de la profunda, el cirujano ya puede decidir si realiza una laparoscopia o una intervención abierta», señala la doctora Nathalie Hottat, directora de este seguimiento.
«Es más, estas imágenes son una guía extraordinaria en el caso de que el especialista opte por llevar a cabo la intervención de una endometriosis profunda mediante laparoscopia, una técnica que requiere mucha precisión», apostilla la autora.
De hecho, el estudio puso de manifiesto la utilidad de esta tecnología como soporte para extirpar el tejido endométrico infiltrado en la pared del colon. En estos casos, hay que llevar a cabo un procedimiento quirúrgico muy delicado que consiste, literalmente, en afeitar la lesión cuidadosamente para no afectar el tracto colorrectal sano.
Esperanzas y limitaciones
Los investigadores se han mostrado muy satisfechos con los resultados obtenidos en este trabajo y apuntan la posibilidad de poder aplicar esta técnica de imagen a los casos de endometriosis profunda anterior; la que se produce cuando el tejido anómalo se sitúa en el entorno de la vesícula biliar y de la vejiga urinaria.
Esta modalidad de la patología es muy complicada de situar correctamente y la resonancia más certera ofrece imágenes de una calidad hasta nunca vista.
Por otra parte, los autores hacen hincapié en la naturaleza poco agresiva de esta prueba (se trata de tumbarse en una camilla y la maquinaria hace el resto).
Cabe recordar que cuando se presenta un caso sospechoso de endometriosis la paciente suele pasar por un largo camino de exámenes clínicos; algunos de ellos no muy agradables (citologías, ecografías, citoscopias, colonoscopias, rectoscopias...) y que la posibilidad de acortar este camino con menos molestias sería una medida muy ventajosa.
También es necesario que el especialista que interprete los resultados tenga suficiente experiencia con este aparato, ya que no siempre es fácil diferenciar la naturaleza de las imágenes que arroja si no se está convenientemente familiarizado con ellas.
Finalmente, y aunque los resultados parecen bastante reveladores, los científicos recalcan que es necesario llevar a cabo investigaciones con grupos más amplios de pacientes que corroboren estos hallazgos.
Además, no ignoran el hecho de que la resonancia magnética de tres teslas es una tecnología extraordinariamente cara y que no todos los centros sanitarios tienen presupuesto para adquirirla.
No obstante, en este sentido, algunos especialistas apostillan que esta técnica es aplicable a otras enfermedades (de hecho, fue concebida para examinar el entramado neurológico) y que esa circunstancia puede ayudar a amortizar su elevado coste.

continua llegint

Els feligresos portuguesos no es poden 'donar la pau' per evitar contagis de grip A



L'Església catòlica de Portugal ha adoptat unes estrictes (i també curioses) normes d'higiene per evitar que els seus feligresos es contagiïn de grip A durant les misses. Entre d'altres coses, ha prohibit donar-se la pau estrenyent-se les mans i que a les piles hi hagi aigua beneïda.


Segons la nova normativa, que la Conferència Episcopal ha enviat a totes les parròquies portugueses, els capellans no podran donar l'hòstia a la boca, sinó que ho hauran de fer a la mà. A més, abans de cada eucaristia hauran de seguir una higiene estricta i rentar-se les mans a fons amb els productes que recomana el ministeri de Sanitat. D'altra banda, els fidels tampoc podran donar la pau estrenyent-se les mans o fent-se un petó, “sinó que hi haurà prou amb un lleu gest amb el cap”, ha dit la Conferència. Així mateix, s'ha demanat a totes les esglésies que “retirin l'aigua beneïda de les piles per frenar la pandèmia de grip A”.Segons el darrer balanç de les autoritats sanitàries, a Portugal s'han confirmat 109 casos de grip A des del passat mes de maig. És una xifra molt menor a la d'Espanya, on s'han confirmat més de 1.200 casos i han mort quatre persones.

continua llegint

Es presenta el MetCentre, un organisme que estudiarà la metàstasi del càncer


L'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona ha presentat oficialment aquest matí el MetCentre, un organisme que es dedicarà a l'estudi del càncer i, en concret, de la metàstasi. El president de la Generalitat, José Montilla, ha visitat les noves instal·lacions amb els seus directors, Joan Guinovart i Joan Massagué.


El MetCentre no és un centre nou, sinó una supra-estructura que, amb els recursos humans i materials ja existents vol aprofundir en el problema concret de la metàstasi. Un element bàsic, ja que el 90 per cent dels casos de mort per càncer van acompanyats de metàstasi, és a dir, la propagació de la malaltia des del tumor inicial cap a altres òrgans.La idea del MetCentre, que funcionarà amb finançament públic i donacions filantròpiques, és dur a terme una investigació multidisciplinar, amb grups de científics de l'Institut de Recerca Biomèdica i experts clínics dels hospitals de Barcelona. L'objectiu final, descobrir com evitar la metàstasi i, per tant, que cada any hi hagi tantes morts per càncer.

continua llegint

Sanitat i les comunitats autònomes es reuniran la setmana vinent per decidir com actuar contra la grip nova


La ministra de Sanitat i Consum, Trinidad Jiménez, ha explicat que el proper dia 22 se celebrarà una reunió extraordinària del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut amb representants de totes les comunitats autònomes on s'estudiaran els protocols i actuacions a seguir per combatre la grip A. L'anunci arriba després que ahir es coneguessin dos noves morts per aquesta malaltia a Espanya, un home de 71 anys a Madrid i una noia de 33 a Palma de Mallorca, que eleven a quatre el nombre total de morts per aquesta malaltia. Sanitat ha informat que, en total, hi ha 1.222 casos confirmats per aquesta malaltia a Espanya.


En declaracions a la Cadena Ser, Jiménez ha explicat que la de la setmana vinent serà la tercera reunió del Consell des de l'aparició del nou virus de la grip. Ara, ha dit, s'estudiaran “els possibles escenaris de futur” i com caldrà actuar per combatre la malaltia a partir de l'agost, que és quan es preveu una major incidència del virus per l'arribada del fred. També caldrà avaluar en aquesta trobada els protocols de vacunació (es preveu vacunar els 40% de la població a partir de la tardor), les actuacions en els centres de treball, hospitals i centres escolars en cas d'un brot de grip i, a més, se seguirà treballant en la identificació dels grups de risc i sobre quin tipus de medicació cal administrar. La reunió se celebrarà després que, ahir, Sanitat informés de dos noves morts per grip nova. Són un home de 71 anys que estava ingressat en un hospital de Madrid, i una dona nigeriana que es trobava de vacances a les illes Balears. Amb ells, el nombre de víctimes mortals a Espanya per aquesta malaltia s'eleva ja a quatre.

continua llegint

dijous, 16 de juliol del 2009

Condemnat un metge per estafar 20.000 euros a una anciana amb qui s'havia casat per conveniència

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a vint mesos de presó un metge xilè per estafar 20.000 euros a una anciana de 90 anys amb la qual s'havia casat en un matrimoni de conveniència per aconseguir la residència legal a Espanya. En la sentència, la secció setena de l'Audiència castiga el processat, Marko Antonio Espinoza, per un delicte continuat d'estafa i l'obliga a indemnitzar amb 20.000 euros -la quantitat defraudada- el nebot i únic hereu de la dona, ja morta. L'enganyifa del facultatiu va consistir a captar els diners sota la promesa de fer de mediador per accelerar a través de la sanitat privada una operació a la qual havia de sotmetre's l'anciana, que estava en llista d'espera, gestió que no va dur a terme en cap moment.


Segons creu provat el tribunal, l'acusat, que no tenia permís per residir a Espanya, va conèixer la víctima el 2007 quan va acudir al seu domicili del carrer Sepúlveda de Barcelona per prestar-li assistència mèdica en nom de l'empresa MH Serveis Sanitaris, on treballava malgrat que el seu títol no estava homologat. Després de comprovar que la pacient era una anciana, de precària salut i que vivia sola, el processat es va presentar uns dies després a casa seva i li va demanar que l'allotgés al seu domicili perquè s'havia quedat sense habitatge, petició a la qual va accedir la dona.L'acusat volia tornar al seu país sense tornar els diners a la víctimaDurant la convivència, el processat va aconseguir convèncer la víctima que es casés amb ell en un matrimoni de conveniència, per d'aquesta manera poder regularitzar la seva situació. Una vegada casats, va anar guanyant-se la confiança de l'anciana i es va oferir a fer de mediador perquè la dona, que estava en llista d'espera per operar-se d'una fístula colovesical, pogués ser intervinguda en la sanitat privada, prossegueix la decisió de l'Audiència de Barcelona.Amb l'excusa que necessitava diners per avançat per gestionar l'operació, l'acusat va convèncer la seva anciana esposa que li lliurés, en diferents fases, fins a 20.000 euros que tenia estalviats en el seu compte corrent. El processat, sense realitzar cap gestió per facilitar l'operació, va deixar el domicili de la víctima el gener del 2008 i li va comunicar que tornava al seu país, desoint la seva petició que li tornés els diners que ella li havia lliurat.La dona no ha pogut veure el seu estafador condemnat per ser ja difuntaLa víctima de l'estafa va morir abans que el metge fos jutjat, però el tribunal ha basat la seva sentència en la declaració que va prestar durant la instrucció de la causa, en la qual l'anciana, amb les seves facultats perfectament conservades, va relatar els fets amb tot luxe de detalls i de forma "ferma i coherent". La sala ha resolt imposar al metge una pena superior al mínim, atenent a les seves circumstàncies personals, per tractar-se d'una persona de 35 anys amb formació universitària, i la gravetat dels fets, que, segons la sentència, "se centren en l'edat i salut de la víctima, de la qual va abusar l'acusat, que és una persona jove".

continua llegint

El 70% d'alumnes discapacitats anirà a l'escola ordinària l'any 2015

El departament d'Educació ha dissenyat un pla per avançar cap a l'anomenada escola inclusiva que preveu que el 70% dels alumnes amb discapacitats puguin ser escolaritzats en centres ordinaris l'any 2015, davant del 56,2% actual, objectiu al que destinarà 20'8 milions d'euros. El pla 'Aprendre junts per viure junts' contempla per primera vegada un programa de formació específic per als docents i la contractació de 730 professionals especialitzats per facilitar els suports necessaris perquè els escolars amb discapacitats tant físiques com psíquiques puguin desenvolupar al màxim les seves potencialitats a l'escola ordinària.

En l'actualitat, un total de 15.668 alumnes amb discapacitat assisteixen a escoles i instituts ordinaris i centres d'educació especial, que la Generalitat vol que, en gran part, es converteixin en centres de referència i suport als ordinaris que tenen alumnes amb aquestes característiques. El Pla parteix del convenciment, ja constatat en països europeus amb sistemes educatius més avançats, que la convivència d'escolars amb i sense discapacitat és beneficiós no només per als que tenen més problemes sinó també per al conjunt de l'alumnat.Un dels punts claus de la política d'Educació en aquest àmbit és l'aposta per les Unitats de Suport a l'Educació Especial (USEE), que es van posar en marxa en el curs 2004-05 en centres ordinaris amb l'objectiu de facilitar els recursos materials i humans per fer realitat l'escola per a tots. En aplicació d'aquest Pla, les USEE, que compten amb personal docent especialitzat i recursos didàctics extres, passaran entre 2008 i 2015 de les 284 actuals a 518 unitats en les etapes obligatòries i de les 109 a les 194 en els estudis postobligatoris. Respecte a la reconversió dels centres d'educació especial en centres de referència, els dos únics que existeixen en aquests moments passaran a ser 50 l'any 2015. El Pla contempla també l'elaboració del mapa de recursos i serveis especialitzats de manera que qualsevol zona del territori català pugui tenir al seu abast les eines necessàries per facilita una atenció de qualitat per a aquest alumnat. La Generalitat elaborarà a més guies específiques per a les famílies de nens amb diferents discapacitats, i per a docents i altres professionals que es podran trobar en el web del Departament d'Educació, així com crearà un banc de recursos didàctics al que es podrà accedir a través del web. Els alumnes amb necessitats educatives específiques que s'escolaritzen ja amb més normalitat en els centres ordinaris són els que tenen discapacitat visual (93%) o auditiva (83%), seguits dels discapacitats físics (63%). L'assignatura pendent són els alumnes amb discapacitat intel·lectual, dels que només un 54% assisteixen a escoles ordinàries, i els que pateixen trastorns generalitzats del desenvolupament (25%), així com els discapacitats múltiples (6%). Dels estudiants atesos en els centres d'educació especial, el 42% té una afectació mitjana, el 34% lleu i el 24% greu. L'objectiu seria que la xarxa ordinària pogués assumir, almenys, tots els alumnes amb una afectació lleu i mitjana. Catalunya es troba en l'actualitat a la cua d'Espanya en percentatge d'integració dels alumnes amb discapacitat en els centres ordinaris.

continua llegint

Llibres per a gent gran

Fomentar la lectura entre la gent gran o que té dificultats visuals: aquest és la fita de la nova col·lecció Lectura +, un programa d'Edicions 62, Grup Planeta i l'Obra Social 'la Caixa', que inclou l'edició de cent obres d'autors clàssics i actuals en lletra grossa. Heus ací volums que en formen part: 'Te deix, amor, la mar com a penyora' de Carme Riera, 'El noi del pijama de ratlles' de John Boyne i 'Viatges i flors' de Mercè Rodoreda.



La implicació de l'Obra Social 'la Caixa' en aquest programa té a veure amb uns tallers de lectura que es fan a centres de gent gran. Lletra grossa va néixer a Anglaterra el 1964, gràcies a l'escriptora Agatha Christie, per tal que les seves amigues d'edat poguessin continuar llegint-li els llibres d'enjoli.

continua llegint

dimecres, 15 de juliol del 2009

Un rostro de notable


Connie Culp sobrevivió de milagro a los disparos a bocajarro de su marido en 2004. Pero la fecha en la que ella misma considera que volvió a nacer es diciembre de 2008, cuando se convirtió en la primera paciente a la que le trasplantaron el 80% del rostro, que había quedado desfigurado por completo. Tan sólo siete meses después de la intervención, Connie puntúa su nueva cara con un ocho, un notable alto. Las primeras semanas le daba un cinco.

El equipo que realizó la complicada operación en la Clínica Cleveland, de Ohio (EEUU), cuenta ahora en las páginas de la revista 'The Lancet' cómo fue el procedimiento y cómo ha evolucionado la paciente.
"A los seis meses las sensaciones faciales han vuelto. La recuperación motora (y muscular), que se mide por la capacidad de sonreír, fruncir el ceño y pronunciar las vocales está siendo más lenta, pero progresa", escribe la doctora Maria Siemionow, que coordinó la cirugía.
Pero tanto para los médicos como para la paciente, lo más importante es que "ha recuperado las funciones que perdió por culpa de los disparos, como la capacidad de oler, comer alimentos sólidos -sin necesidad de sondas-, beber de una taza y conversar de forma inteligible", señalan. También ha desaparecido el dolor que sufría antes del trasplante.
Asimismo destacan que no se ha producido ninguna infección oportunista en este tiempo y que el único episodio de rechazo al injerto, que se detectó en el día 47 tras el trasplante, se solucionó sin problemas. En la actualidad, sigue con inmunosupresores, que son los encargados de evitar el rechazo.
En cuanto al estado emocional de Connie, que tiene 46 años y dos hijos, los médicos afirman que en ningún momento ha mostrado síntomas de depresión o de estrés postraumático. Al contrario, "desde la cirugía, ha recuperado autoestima y se ve capaz de reconstruir su vida social y de ayudar a otros que han pasado por una situación similar a la suya", declara Siemionow. De hecho, esto es esencial para la mujer, que ha reconocido haber experimentado en carne propia el rechazo de los demás y la humillación pública sólo por su aspecto desfigurado.
"La paciente aceptó su nuevo rostro tres semanas después del trasplante y cada día que pasa se siente más contenta con él", dice la doctora de Cleveland, que anuncia que "la parte estética mejorará aún más cuando le retiremos la piel sobrante de la cara, en una operación que está prevista para dentro de unos meses".
La rehabilitación
Culp perdió la nariz, los párpados, piel, músculos, estructura ósea, arterias, venas y nervios tras los disparos. Con estas partes, perdió también su capacidad para hablar, oler o masticar, entre otras funciones. Tras 23 operaciones previas que no mejoraron su aspecto y después del mayor trasplante de cara realizado hasta el momento en el mundo, en una intervención que duró 22 horas, la paciente es otra persona. Pero para llegar hasta aquí, ha pasado por un duro proceso de rehabilitación.


Todos los días, desde el trasplante, llevó a cabo ejercicios dinámicos y estáticos para mejorar la movilidad facial. Dos días después comenzó la fisioterapia y la terapia para mejorar la dicción, que realizaba una vez al día durante las primeras seis semanas y después tres veces a la semana. Y todo ello, acompañado de apoyo psicológico diario. "A la semana 14, Connie ya no mostraba tanta preocupación por los cambios en su aspecto físico, que la hacían sentirse poco atractiva. Y ahora valora su nuevo rostro con una gran nota, más que otras personas que no han pasado por el quirófano", indican los galenos.
Ante esta evolución, el equipo médico concluye que "aunque las técnicas reconstructivas clásicas deben seguir teniéndose en cuenta, para casos extremos como éste, el trasplante de cara, aunque muy novedoso, es factible y debe ser tomado en consideración".
En un comentario que acompaña al estudio, Chenggang Yi y Shuzhong Guo, del Instituto de Cirugía Plástica del Hospital Xijing y artífices de otro trasplante de cara en un paciente que finalmente falleció, selalan que dadas las especiales características de estos injertos "es fundamental seleccionar bien al donante, para que tenga una estructura facial lo más parecida posible a la del receptor, identificar de antemano posibles complicaciones que puedan surgir durante la operación y desarrollar estrategias para resolverlas". Tres cosas que deberán tener muy presentes los médicos españoles que ya se preparan para realizar una cirugía de estas características.

continua llegint

L'OMS alerta que no hi haurà vacunes de la grip A per a tothom


La directora general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Margaret Chan, ha alertat que la capacitat de producció de vacunes contra la grip A és inadequada per a una població mundial en la qual "pràcticament tots són susceptibles de ser infectats per aquest virus nou i altament contagiós". Chan ha assegurat que, en aquestes circumstàncies, és previsible que la major part de les vacunes que es produeixin es destinin als països rics i que, per tant, molts ciutadans dels països en vies de desenvolupament es quedin fora.


La màxima responsable de l'OMS ha reconegut que la vacunació per grip A serà un nou exemple de com la incapacitat de pagar té com a conseqüència "negar als més pobres l'accés als serveis i productes de salut". Chan ha detallat que s'ha determinat que la vacuna ideal davant l'actual pandèmia de grip seria una que protegeixi al mateix temps de la grip estacional i dels potencials virus pandèmics, tot i que això encara no s'ha assolit. D'altra banda, ha afirmat que les despeses vinculades a la salut empenyen cada any uns cent milions de persones a creuar la línia de la pobresa. En el mateix discurs, Chan ha assegurat que la pobresa obstaculitza la invenció de productes per a tractar una sèrie de malalties deixades de banda perquè afecten, justament, els més pobres entre els pobres. Chan es va preguntar com pot esperar-se que la indústria farmacèutica, l'objectiu de la qual és obtenir beneficis econòmics, inverteixi en la investigació i desenvolupament de patologies que afecten sobretot a grups de població sense poder adquisitiu. "Aquí tenim un problema crític. Els sistemes i regles, tals com els de propietat intel·lectual i de protecció de patents que tenen sentit en molts sectors generen algunes preguntes quan s'apliquen a la salut humana", ha apuntat la responsable de l'organisme sanitari mundial. En conseqüència, ha subratllat, "les forces del mercat i els incentius, com la protecció de patents, no poden resoldre per si mateixos les necessitats sanitàries dels països en desenvolupament".

continua llegint

Una noia britànica viu 10 anys amb dos cors


Una adolescent britànica s'ha convertit en un paradigma de la ciència en sobreviure a una sèrie d'intervencions per curar-la de la malaltia cardíaca amb què va néixer, l'última per extirpar-li el cor d'un donant que li havien trasplantat al costat del seu. Hannah Clark va néixer el 1993 amb una cardiomiopatia que impedia al seu cor funcionar amb normalitat, per la qual cosa amb dos anys va ser operada per trasplantar-li un segon cor procedent d'un donant.


Les cardiomiopaties apareixen en 1,2 a 1,4 nens de cada 100.000, i és de 8 a 12 vegades més comú el primer any de vida que en anys posteriors. Els trasplantaments són l'única alternativa per a la supervivència (actualment es desenvolupen cors mecànics), però fins i tot amb aquests la prognosi és dolenta, si bé existeix la possibilitat teòrica que el propi cor es recuperi si el nen viu prou. Això és el que ha ocorregut en el cas d'Hannah, a qui se li va unir un cor aliè al seu, fins que el seu es va recuperar.Bona salutL'operació per extirpar-li el cor del donant es va fer 10,5 anys després que se li implantés, quan era un bebè i, tres anys i mig després de la segona intervenció, la jove està bé de salut, assenyalen els experts de la revista “The Lancet” que ha publicat el cas. Malgrat l'èxit final, la història d'Hannah no ha estat fàcil.Supressió de les defensesAmb el trasplantament del cor del donant, es va descarregar la part esquerra de les seves funcions, la qual cosa li va permetre, amb el temps, recuperar-se. Tanmateix, com amb tots els trasplantaments d'òrgans aliens, existeix un risc de rebuig que s'ha de neutralitzar amb fàrmacs supressors del propi sistema immunològic. Aquesta supressió de les defenses augmenta dràsticament el risc d'incidència de càncers, especialment la síndrome linfoproliferativa posttrasplantament associat al virus Epstein-Barr (EBV PTLD, per les seves sigles en anglès).Dos cors en funcionamentUns 4,5 anys després del trasplantament, tant el cor d'Hannah com el del donant funcionaven bé, però es va considerar prematur extirpar-li el segon. Quan la nena tenia 8 anys, els episodis d'EBV PTLD es van convertir en molt greus i el mal se li va estendre, pel que va haver de sotmetre's a diferents tractaments de quimioteràpia i fàrmacs fins que el mal va remetre. L'any 2003 els símptomes van tornar, per la qual cosa se la va tornar a tractar durant dos anys més.L'extirpacióEl 2005, un ecocardiograma va indicar que, si bé el seu cor funcionava bé, el del donant estava fallant, a causa que els metges havien hagut de reduir els medicaments immunosupressors per ajudar-la a batallar el càncer, el que havia provocat un rebuig del seu cos a l'òrgan. Veient que el càncer no s'estava curant malgrat l'eliminació parcial dels fàrmacs, els doctors van decidir extirpar-li el cor del donant, per poder prescindir totalment dels medicaments.Una vida normalAquesta intervenció pionera, després de la qual se li van retirar a la nena els fàrmacs supressors, la van realitzar el 2006 els professors Tsang i Yacoub en l'hospital de Great Ormond Street. Des de llavors, Hannah s'ha recuperat també de l'EBV PTLD: "Gràcies a aquesta operació, porto una vida normal com els meus amics", ha afirmat Hannah.

continua llegint

dilluns, 13 de juliol del 2009

Una investigación del hospital Carlos III, mejor trabajo de investigación del año


Un estudio sobre los posibles efectos secundarios que pueden experimentar los pacientes seropositivos que toman el fármaco atazanavir (perteneciente a la familia de los inhibidores de la transcriptasa inversa), realizado por un equipo de investigación del Hospital Carlos III de Madrid y publicado en la revista 'Aids', ha sido el más citado por los científicos durante el año 2008. Por este motivo la Sociedad Internacional del Sida (IAS, según sus siglas en inglés) le ha concedido el premio al mejor trabajo de investigación, un galardón que recibirán ante más de 5.000 especialistas el próximo 19 de julio en Ciudad del Cabo (Sudáfrica), en el marco de la Conferencia Internacional del Sida.

Los medicamentos antirretrovirales permiten mantener la enfermedad a raya en aquellos pacientes que viven en países desarrollados. Sin embargo, provocan efectos secundarios y problemas de toxicidad en aproximadamente el 20% o 30% de quienes los toman. Para tratar de averiguar si el individuo sufrirá alguna complicación, el Hospital Carlos III realiza de forma pionera pruebas genéticas que pueden determinar las posibles alergias a los fármacos.
En concreto, el trabajo premiado ha utilizado esta técnica para descubrir qué factores genéticos contribuyen a la aparición de reacciones adversas tras tomar el medicamento atazanavir (ATV), uno de los más utilizados en la terapia antirretroviral. La investigación, coordinada por Sonia Rodríguez-Nóvoa, del Servicio de Análisis Clínicos y responsable de la monitorización farmacológica del Hospital Carlos III, se llevó a cabo con 118 pacientes, un 77% varones con una edad media de 42 años.
Según explica esta especialista a elmundo.es, "el efecto secundario más común en los pacientes tratados con ATV es la hiperbilirrubinemia (una cantidad excesiva de bilirrubina en sangre). No es grave pero sí es muy molesta para los pacientes afectados, por la consiguiente aparición de la ictericia (color amarillento de la piel)". Pero la buena noticia es que es totalmente reversible y desaparece "al cambiar de medicamento o bajar la dosis", añade.
Rodríguez-Novoa y su equipo han descubierto cuáles son los factores genéticos que predisponen a padecer este trastorno. Así, han observado que hasta el 80% de los individuos que portan un determinado alelo desarrollará la complicación. "Pero si les hacemos el test genético antes de que empiecen el tratamiento podemos evitar la hiperbilirrubinemia sustituyendo el ATV por otro fármaco e individualizando la terapia para cada paciente", indica la autora de la investigación.
El mismo tipo de trabajo se realizó también con el abacavir y "en estos momentos estamos investigando las posibles complicaciones del tenofovir, que es otro de los medicamentos antirretrovirales más utilizados", afirma Sonia. Los primeros resultados de este último estudio, que recoge que uno de los principales efectos secundarios del fármaco es el fallo renal, se publicarán en breve.
Las pruebas que realiza el hospital Carlos III, que atiende a más de 2.000 pacientes cada año a través de su Servicio de Enfermedades Infecciosas, se hacen siempre de forma voluntaria y con el consentimiento informado del paciente.

continua llegint

Mor el fill de la primera víctima de grip A per una negligència mèdica

El fill de la primera víctima per grip A d'Espanya ha mort aquest matí a l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid. El petit, que no estava contagiat pel virus, va néixer de forma prematura a les 28 setmanes de gestació després que els metges es veiessin obligats a induir el part per l'estat d'extrema gravetat de la seva mare. El director gerent de l'hospital, Antonio Barba Ruiz de Gauna, ha reconegut que el nadó ha mort per una "terrible" negligència mèdica, ja que se li ha administrat alimentació per vena i no per sonda, com cal fer en els nadons tan prematurs.


La primera víctima de grip A a Espanya va ser una jove marroquina de 20 anys que va morir al Gregorio Marañón el passat 30 de juny. La noia estava embarassada de 28 setmanes i, a més, segons va informar el ministeri de Sanitat, patia asma. Aquestes dues circumstàncies haurien agreujat la seva situació. Vist l'estat d'extrema gravetat de la mare, els metges van decidir induir-li el part. El petit, que va néixer un dia abans de la mort de la seva mare, no estava contagiat per la grip A. Era, però, molt prematur i avui, dues setmanes després de néixer, ha mort.
La causa, segons ha reconegut la direcció de l'hospital, ha estat una errada mèdica, ja que ahir a la nit se li va administrar alimentació per via venosa i no a través d'una sonda com calia. El Gregorio Marañón, que ha dit el nen evolucionava bé, ha assumit tota la responsabilitat en aquest cas i ha informat que ha obert una investigació per aclarir què ha passat exactament.
De la seva banda, la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, ha enviat el seu condol a la família del petit, especialment al seu pare, i ha assegurat que els professionals del Gregorio Marañón des del primer moment han fet tot el possible per salvar-li la vida. La ministra també ha confirmat que ja s'ha superat el miler d'infectats per grip A a Espanya.

continua llegint

Concert solidari de les JONC

El proper dia 19 de juliol, diumenge, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) farà un concert a benefici dels afectats per la síndrome de Rett i altres malalties rares.
El concert se celebrarà a la sala Pau Casals de l’Auditori de Barcelona i començarà a les 20.00 hores.

Tenim un repte important: omplir la Sala Gran de l’Auditori de Barcelona, amb capacitat per unes
2.000 persones i és per això que us demanem la vostra assistència i que en feu la màxima
difusió possible.
Amb aquest tipus d’actes es pretén també que la societat tingui consciència dels problemes que
tenim el col·lectiu de malalties minoritàries i la Síndrome de Rett en particular. La Síndrome de
Rett és una malaltia del desenvolupament neurològic, la segona causa més freqüent de retard
mental en dones després de la Síndrome de Down. Hi ha 300 nenes afectades a Catalunya i unes
2.000 a l’estat espanyol.
Aquest acte ha estat organitzat conjuntament per l’Associació Catalana de la Síndrome de Rett,
FEDER (Federación Española de Enfermedades Raras), la Fundació per a la Recerca i la
Docència Sant Joan de Déu i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya.
En tractar-se d’un concert benèfic s’han fixat preus populars. El preu de les entrades és de 12 €
pels adults i 7 € per aquells que disposin de Carnet Jove, Targeta Daurada i nens fins els 5
anys d’edat. Les entrades es poden adquirir mitjançant el TEL-Entrades de Caixa Catalunya o
directament a les taquilles de l’Auditori.
També hi ha una Fila 0 on es poden fer donacions al compte corrent 2100-3887-04-
0200034857.
Us hi esperem!!

continua llegint

divendres, 10 de juliol del 2009

UNA GUIA AJUDA ELS METGES DE FAMÍLIA A PREVENIR I TRACTAR L’OSTEOPOROSI EN PACIENTS QUE PRENEN GLUCOCORTICOIDES

L’osteoporosi és una malaltia que provoca el debilitament de la massa òssia, causant fractures que poden arribar a provocar situacions de dependència i, fins i tot, la mort (es calcula que la possibilitat de morir fins a un any després d’una fractura de maluc arriba al 25%). Se sol relacionar aquesta patologia –que afecta a 3 milions de persones a Espanya, 2,5 milions d’elles dones –amb l’arribada de la menopausa, ja que els canvis hormonals associats acceleren la pèrdua de massa òssia. Malgrat això, a banda de la menopausa, hi ha altres possibles causes de l’osteoporosi, com certs medicaments. I, entre els fàrmacs que poden provocar aquesta patologia, els glucocorticoides són els primers causants (s’estima que fins a un 50% dels pacients tractats amb glucocorticoides orals patiran osteoporosi).

Els glucocorticoides es prescriuen per a malalties d’alta prevalença, sobre tot en edats adultes, com les malalties respiratòries cròniques i les inflamatòries (per exemple, el reumatisme). D’aquí la importància que els metges de família previnguin l’aparició de l’osteoporosi en els pacients tractats amb aquests fàrmacs. Per aquest motiu, el Grup d’Osteoporosi de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) ha elaborat la Guia Pràctica per la Prevenció i Tractament de l’Osteoporosi Induïda per Glucocorticoides.
En format butxaca, per afavorir un ús senzill i ràpid a la consulta, la Guia explica perquè es produeix osteoporosi en pacients que prenen glucocorticoides, quines passes s’han de seguir per establir el diagnòstic, quines opcions de tractament, farmacològic i no farmacològic, hi ha (basat en l'evidencia mèdica i en la tipologia de pacient: edat, antecedents, estil de vida, etc.) i quins controls s’han de fer. La doctora Cristina Carbonell, coordinadora del Grup que ha elaborat la Guia, assenyala que “els algoritmes de decisió que inclou el document esdevenen una eina molt útil per ajudar al metge en el maneig del pacient a la pràctica diària”. De la Guia –que ha comptat amb la col·laboració dels laboratoris Almirall i Sanofi Aventis –en format paper es van distribuir 20.000 exemplars arreu d’Espanya. Ara, amb motiu de la celebració del darrer Update en Osteoporosi per a Metges d’Atenció Primària organitzat pel Grup d’OP de la CAMFiC, s’ha penjat el document a la web de CAMFiC (http://www.camfic.org/formacio/docs/2009/Guia_osteoporosis_inducida_por_glucocorticoides.pdf), des d’on es pot consultar lliurement.
A l’update també es van posar de relleu les grans implicacions que té aquesta malaltia en l’estat general de salut de les persones. Segons la Dra. Carbonell, “una fractura vertebral, per exemple, pot passar desapercebuda; sinó es detecta a temps, una vertebra aixafada pot provocar problemes respiratoris, digestius, mals de cap, etc.”. D’aquí la necessitat que els metges de família actualitzin freqüentment els seus coneixements sobre el diagnòstic i maneig de la malaltia. De fet, dos dels principals debats de l’update van voltar sobre les noves guies europees de directrius per al maneig de l’osteoporosi i el FRAX, una nova eina per predir el risc de fractura d’un pacient en la dècada següent.

continua llegint

dijous, 9 de juliol del 2009

La CE investigarà si les farmacèutiques restringeixen l'arribada de genèrics al mercat

La Comissió Europea (CE) ha anunciat que ha obert una investigació en profunditat per saber si el grup farmacèutic francès Servier i diversos fabricants de medicaments genèrics estan restringint l'entrada d'aquest tipus de productes al mercat comunitari. La decisió de Brussel·les coincideix amb la presentació del seu informe sobre la situació de la competència en el sector farmacèutic, un àmbit sobre el qual l'Executiu comunitari té previst augmentar la pressió per incentivar l'arribada al mercat de genèrics i de nous medicaments.


La CE ha avançat que ha posat en marxa diverses investigacions antimonopoli en el sector farmacèutic. La primera en donar-se a conèixer és la que afecta els laboratoris Servier, una de les grans companyies franceses del sector. La CE, després de diverses inspeccions per sorpresa durant l'any passat a diferents estats membres, creu que l'empresa pot haver abusat de la seva posició dominant en el sector i protagonitzat pràctiques de mercat il·legals. Aquest primer expedient afecta també a fabricants de genèrics, entre ells Krka, Lupin, Matrix Laboratories, Niche Generics i Teva, per suposats acords amb Servier que haurien dificultat l'entrada en el mercat d'un medicament genèric utilitzat en problemes cardiovasculars desenvolupat per la companyia francesa.A banda d'iniciar aquesta investigació, la Comissió ha demanat als estats membres que aprovin lleis que facilitin l'accés dels consumidors als medicaments genèrics. En aquest sentit, ha recordat que en els últims mesos ha analitzat diversos medicaments sobre els quals els seus creadors van perdre l'exclusivitat entre el 2000 i el 2007 i ha descobert que els consumidors van haver d'esperar més de set mesos per poder comprar genèrics més barats. Aquests retards tenen un important impacte econòmic ja que, de mitjana, els productes genèrics són un 40% més barats dos anys després de la seva entrada al mercat que els medicaments originals."Més competència i menys burocràcia en el sector farmacèutic"Segons ha assegurat la comissària europea de Competència, Neelie Kroes, Brussel·les té constància de més de 200 acords entre creadors i fabricadors de genèrics, dels quals "un bon nombre" restringeixen la producció de medicines sense marca. "Hem de tenir més competència i menys burocràcia en el sector farmacèutic", ha dit Kroes, que ha recalcat que el "sector és massa important per a la salut i les finances dels ciutadans europeus i els governs per acceptar qualsevol cosa que no sigui el millor". "La investigació ens ha fet veure els problemes, ara és moment d'actuar", ha insistit la comissària, que ha assegurat que Brussel·les "no dubtarà a aplicar les normes antimonopoli". A més, l'anàlisi de la CE ha confirmat la caiguda del nombre de nous medicaments que arriben a el mercat i apunta algunes pràctiques empresarials com a causa d'aquest fenomen. Entre les mesures proposades per la Comissió, figura l'establiment urgent d'una patent comunitària i d'un sistema unificat per als litigis en tota Europa, que redueixi les barreres administratives i la inseguretat per a les empreses. També demana als governs europeus que accelerin els procediments per aprovar genèrics, que actuïn contra tot allò que retarda la seva entrada al mercat i que prenguin mesures si les farmacèutiques ofereixen informació enganyosa que qüestioni la qualitat d'aquest tipus de productes.

continua llegint

Una nova plataforma millorarà la qualitat de vida dels cuidadors de persones dependents

Caixa Catalunya i la Generalitat crearan una nova plataforma conjunta amb serveis adreçats als cuidadors no professionals de persones dependents. S'oferiran cursos, grups d'ajuda mútua i assessorament telefònic, entre altres propostes, per tal de millorar la qualitat de vida d'aquestes persones. En total, es destinaran 3,25 milions d'euros, dels quals Caixa Catalunya aporta 2 milions i la Generalitat, els 1,25 restants, i es podran beneficiar uns 3.000 usuaris.


En la primera fase del programa s’impartiran un total de 134 cursos de formació bàsica i especialitzada, amb una durada de 25 hores, i on es tractaran temes com la cura de la gent gran, de persones amb malaltia mental, de persones amb malalties degeneratives, o de persones amb discapacitat física psíquica o intel·lectual, i sensorial.A banda dels cursos, el programa també oferirà la possibilitat d’assistir a sessions de grups d’ajuda mútua. Integrats per una trentena de membres, les persones que s’hi apuntin mantindran trobades periòdiques com a mínim un cop al mes per compartir les seves experiències com a cuidador i intercanviar informació. A més, les persones cuidadores que s’acullin al programa podran demanar ajuda domiciliària de manera gratuïta i accedir a un telèfon gratuït d’informació i assessorament.Caixa Catalunya s’encarregarà de la gestió del projecte i el Departament assumirà la supervisió, homologació i acreditació dels cursos i serveis que s’ofereixin. Aquesta iniciativa s’emmarca dins del 'Programa Cuidadors' de Caixa Catalunya amb què l’Obra Social realitza iniciatives per atendre les persones grans i en concret, les persones amb dependència. També respon a la voluntat d’Acció Social i Ciutadania de continuar amb el desplegament normatiu de la Llei de la dependència i la Llei de serveis socials.

continua llegint

El Departament de Salut posa en marxa una intervenció per promoure l'ús de les escales als centres sanitaris

Pujar escales és una activitat efectiva per augmentar el nivell d’activitat física; a més, és gratuïta, la pot practicar la majoria de persones, no requereix equipament especial, estalvia temps i es pot incorporar fàcilment a la vida diària.
Col·locar rètols per promoure l’ús de les escales s’ha comprovat que és una intervenció efectiva per augmentar el nivell d’activitat física.
La iniciativa, que s’emmarca dins el PAAS, arribarà a tots el centres d’atenció primària de salut i hospitals de la xarxa pública.

El director general de Salut Pública, Antoni Plasència, el director de Serveis, Xavier Rodríguez, la subdirectora del Servei Català de la Salut, M. Luisa de la Puente, i el president del Consell Assessor de l’Activitat Física, Carles Vallbona, han presentat avui el material de promoció d’ús de les escales als centres sanitaris. Aquest material, que es distribuirà a tots els centres sanitaris públics de Catalunya, inclou adhesius i cartells de senyalització juntament amb un CD amb informació, presentacions per als treballadors, un dossier tècnic i propostes de pòsters per implantar la iniciativa. Després de provar la iniciativa als edificis centrals dels Departament de Salut i altres departaments de la Generalitat, el projecte s’implanta en els centres sanitaris per reforçar el paper dels professionals de la salut com a models a seguir en les conductes saludables. Està previst estendre la iniciativa a d’altres edificis públics i empreses.Estil de vida actual i sedentarismeLes millores tecnològiques, la industrialització i els desplaçaments motoritzats faciliten la vida diària, però també fomenten el sedentarisme. Dur un estil de vida actiu requereix, moltes vegades, una voluntat especial (per exemple, decidir pujar per les escales en lloc d’utilitzar l’ascensor). Segons l’Enquesta de salut de Catalunya de l’any 2006, el 23,9 % de les persones de més de 14 anys es poden considerar totalment sedentàries. El 28,5% dels homes i el 32,8% de les dones de més de 14 anys afirmen estar assegudes la major part de la jornada.N’hi ha prou amb 30 minuts al dia d’activitat física moderada Actualment, es recomana fer com a mínim 30 minuts d’activitat física moderada al dia. No cal que sigui de manera continuada, es pot anar acumulant al llarg del dia. És més important ser constant que la intensitat de l’activitat. El lloc de treball com un àmbit de promoció de la salutS’ha estimat que un 40% del temps no destinat a dormir es passa a la feina. L’entorn laboral és ideal per implicar segments de la població en l’autogestió de la salut i sensibilitzar les persones sobre la importància que té fer activitat física habitualment i portar un estil de vida actiu. A més, s’ha demostrat que els programes de promoció de la salut orientats a l’activitat física i l’alimentació saludable són efectius per prevenir problemes de salut crònics com l’obesitat, la diabetis i els factors de risc cardiovascular.Els programes de promoció de l’alimentació i l’activitat física al lloc de treball són útils per:• Millorar l’estat de salut dels treballadors• Millorar el clima laboral• Reduir les baixes i l’absentisme laboral• Millorar la productivitat• Contribuir a una imatge positiva de l’empresa Pujar escales té molts beneficis
Un estil de vida actiu incorporant l’activitat física a la vida quotidiana és una de les millors estratègies de promoció de la salut.
Pujar escales es pot acumular en la rutina diària: no requereix una despesa addicional de temps.
No requereix equipament addicional.
Multiplica per 3-4 vegades la despesa energètica de caminar en pla (consumeix 9,6 vegades més calories que en repòs ) (Teh KC, 2002).
Pujar escales 7 minuts diaris redueix 2/3 l’aparició de malalties cardiovasculars en homes de mitjana edat (Yu S, 2003).
A més de tenir beneficis cardiovasculars, és també un exercici de força (quan es pugen escales es carrega tot el pes).
Les senyalitzacions en els punts de decisió fan que augmenti el nombre de persones que utilitzen les escales
Les senyalitzacions per promoure l’ús de les escales han demostrat que són efectives i que són una de les recomanacions recollides internacionalment (The Community Guide).
Un estudi al metro de Barcelona va demostrar com augmentava el percentatge de persones que utilitzaven les escales en un 45%.
L’avaluació de l’experiència als edificis centrals del Departament de Salut mostra que el percentatge d’utilització de les escales va passar d’un 52% a un 67% .
Té un baix cost.
S’està aplicant internacionalment amb èxit, com ara en edificis emblemàtics d’alguns dels CDC als EUA.
L’aplicació del material de la campanyaLes accions bàsiques per implantar la iniciativa en un centre sanitari són:
Implicació de la direcció.
Sessió informativa a treballadors i difusió de la informació mitjançant la intranet i el butlletí de l’empresa (si n’hi ha).
Col·locar els rètols i altres senyalitzacions en els punts de presa de decisions. Rotar els diferents pòsters per variar els missatges de promoció d’ús de les escales.
El material conté les indicacions necessàries per fer aquest passos (presentacions, suggeriments d’avaluació i propostes) i per ampliar les actuacions de promoció de l’activitat física. A més, es pot sol·licitar material addicional i suport tècnic.El Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS)El Departament de Salut té, entre les seves prioritats, la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia. L’any 2006 es va posar en marxa el Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) que inclou intervencions en quatre àmbits: comunitari, sanitari, educatiu i laboral. Des de l’inici s’ha donat suport a més de cinquanta activitats amb la participació d’altres departaments de la Generalitat, ajuntaments i ens locals, fundacions, centres universitaris i de recerca, indústria, entitats ciutadanes i institucions i altres recursos de la comunitat. En l’àmbit laboral s’han elaborat recomanacions sobre alimentació (àpats i màquines expenedores d’aliments i begudes).

continua llegint

'En España no faltan médicos, sino que están mal distribuidos'

El último informe de la Organización Médica Colegial sobre la 'demografía médica' en nuestro país contradice los datos aportados por el Ministerio de Sanidad y asegura que en España no hay una carencia de profesionales sanitarios. "No faltan médicos, sino que están mal distribuidos", ha asegurado en rueda de prensa el presidente del organismo, Juan José Rodriguez Sendín.
Sugún las cifras del informe, en España están disponibles 3,8 médicos por cada mil habitantes, un número "superior a los tres médicos por cada mil habitantes que ofrece la media de los países de la Organización para la Cooperación y el Desarrollo económico (OCDE)".

Sin embargo, las desigualdades entre Comunidades Autónomas son manifiestas. Por ejemplo, mientras que en Aragón hay 4,9 médicos por cada mil habitantes, en Castilla La Mancha -la comunidad con menor ratio-, la cifra de galenos es de 3.
"La realidad es que el paro médico convive con el exceso de trabajo", ha subrayado Rodríguez Sendín, quien ha hecho hincapié en que las desigualdades no sólo se refieren a la cantidad de facultativos, sino al gasto sanitario o la asistencia.
Necesidad de aunar políticas
Por otro lado, también ha destacado que en los últimos 10 años se ha producido un incremento en el número de médicos que, habitualmente, no se ha correspondido con una mejora en los resultados en eficiencia.
"En general hemos visto que hay márgenes para la mejora en la gestión sanitaria y que es necesario introducir cambios", ha indicado.
Entre otras medidas, pidió al Consejo Territorial la adopción de una política común de recursos humanos. "Funcionamos como 17 sistemas y no hay comunicación entre ellos", expone.
El presidente de la Organización Médica Colegial ha asegurado no tener la suficiente información para valorar qué Comunidades Autónomas están gestionando mejor sus recursos.
En este sentido, ha reclamado a todas las administraciones sanitarias el intercambio de los datos disponibles con el objetivo de poder determinar con exactitud el número de especialistas que trabajan en cada provincia y establecer las necesidades reales.
"Desde la Organización Médica Colegial sólo disponemos del número de colegiados y su localización, pero no podemos saber la situación de las especialidades", ha remarcado. "Aclaremos dónde están las deficiencias de médicos", concluye.

continua llegint

El 'jarabe milagroso' contra las caries que se desarrollan en los primeros dientes

Eficaz, seguro, económico, de fácil aplicación y capaz, además, de dejar 'buen sabor de boca'. Un nuevo trabajo acaba de catapultar a la categoría de 'remedio milagroso' contra la caries infantil al jarabe de xylitol, al demostrar que también ayuda a prevenir la mayoría de la caries en niños con dientes de leche.
Desde que en 1963 la agencia estadounidense del medicamento (FDA) diera el visto bueno a este edulcorante natural se han publicado varias investigaciones que han constatado que los chicles, las golosinas o las pastas dentífricas que lo contienen disminuyen las posibilidades de que los dientes 'se piquen'.

"Nuestro estudio es el primero que demuestra que el uso tópico de xylitol reduce las caries durante la erupción de las primeras piezas dentales en infantes de corta edad", aclaran los autores del estudio, dirigidos por Peter Milgrom, de la Universidad de Washington (EEUU). "Los niños con caries en los dientes de leche tienen hasta tres veces más posibilidades de desarrollar la dolencia en los permanentes", insisten.
Dos tipos de caries
"No me pillan por sorpresa los resultados. Lo cierto es que desde hace tiempo se sabe que este compuesto actúa como anticaries al inhibir el crecimiento de las bacterias que están involucradas en su desarrollo como son el 'Estreptococo mutans', 'Estreptococo sobrinus', 'Actinomices' o 'Lactobacilo'. Existen dos tipos de caries, las que se producen en el surco de las muelas y las que se dan en la superficie libre de los dientes (es decir, entre ellos). El uso de hilo dental es el único que previene al 100% las caries de este segundo tipo, pero ni éste, ni el enjuague bucal, ni el cepillado evitan las 'picaduras' que se dan en los surcos de las muelas, algo que sí logra el xylitol", aclara a el mundo.es Manuel Alfonso Villa Vigil, presidente del Consejo General de Colegios de Odontólogos y Estomatólogos de España.
La caries se ha convertido en una de las enfermedades crónicas prevenibles más comunes en la población infantil y juvenil y la razón principal de la pérdida de las piezas dentales. Recientemente, el Director General de la Salud Bucodental de EEUU alertó a la población con un dato abrumador. "Es cinco veces más común que el asma". En España, el 26% de los niños menores de 4 años y, al menos, un 17% de los de tres sufren la dolencia, un porcentaje que se eleva hasta el 60% en los jóvenes de 15 años.
Los investigadores reclutaron a 100 niños y niñas de nueve a 15 meses de la República de las Islas Marshall (Oceanía), donde la caries es un problema grave de salud pública [el 90% de los infantes tiene al menos un diente picado]. Por este motivo, el comité de revisión interna de la investigación, designado por las autoridades sanitarias locales, denegó al equipo de Milgrom, la posibilidad de comparar el xylitol con un placebo, por lo que finalmente el estudio se llevó a cabo con tres grupos.
A lo largo de 12 meses, un primer grupo recibió dos dosis de cuatro gramos al día de xylitol; a un segundo, se le administró tres dosis diarias de 2,67 gr y al último, que hizo de control, se le proporcionó una única dosis de 2,67 gr, a sabiendas de que esta pequeña cantidad no tiene ningún efecto. Todos los participantes, tal y como recoge el último 'Archives of Pediatrics & Adolescent', recibieron un seguimiento de una media de 10 meses y medio además de que los padres de los menores asistieron a cursos de educación en salud bucodental y gozaron de asistencia sanitaria gratuita durante el tiempo que duró el trabajo.
Los datos corroboran la eficacia del jarabe. Así, mientras que un 51% de los niños del grupo control sufrió caries, este porcentaje alcanzó sólo el 24% entre los que recibieron dos dosis del producto y a un 40% en los que tomaron las tres dosis.
"La exposición a ocho gramos diarios del edulcorante en uso tópico, administrado en dos veces, previene el 70% de las caries infantiles. Dividir esta cantidad en tres dosis no incrementa la eficacia del tratamiento", comentan los autores.
Los hallazgos apoyan "la posición de la Academia Americana de Dentistas Pediátricos y de los Institutos Nacionales de la Salud cuyas guías establecen que el xylitol es una herramienta importante en la prevención de la dolencia común", reza la investigación.
¿Uso rutinario?
Para Burton Edelstein, de la Universidad de Columbia y firmante del editorial que acompaña al estudio, "el trabajo supone una promesa importante... Su uso, como ha sucedido con los floruros, podría llegar a convertirse en rutinario para la prevención de la caries infantil".
Más cauta se muestra Elena Barbería, primera catedrática española de Odontopediatría en la Universidad Complutense de Madrid, que considera que "pese a que puede ser una buena estrategia contra la dolencia, en España no es la medida de elección a la hora de hacer prevención. Existen otras extendidas y rutinarias que ya están dando buenos resultados como es el caso de los fluoruros".
Opina, no obstante, que se deben "seguir realizando más estudios que corroboren los datos obtenidos en esta última investigación", una idea que también defienden los autores de la nueva investigación.

continua llegint

España, a la cabeza para desarrollar una terapia con células madre de la grasa


Cuando uno entra en Cellerix se encuentra con un espacio más reducido de lo que se podría esperar para una compañía que planea ser líder en productos de terapia celular. Dirk Büscher, vicepresidente de I+D, nos abre las puertas de un entorno que ya se ha quedado pequeño y que, en breve, se ampliará en otras oficinas ubicadas en Tres Cantos (Madrid). De aquí a dos años, un nuevo cambio.

Abrirán una verdadera fábrica de células, de unos 7.000 metros cuadrados. Será la primera entidad en España, y también en Europa, que lanzará al mercado un fármaco basado exclusivamente en células madre. Su objetivo: tratar las fístulas complejas. Pero las aspiraciones de esta empresa van mucho más allá: pretenden desarrollar terapias para enfermedades autoinmunes. Todo un gran mercado por explotar.
Cellerix es la hermana mayor de una serie de ocho compañías que conforman el grupo denominado Genetrix, una empresa que forjaron Cristina Garmendia, la actual ministra de Ciencia e Innovación, y Carlos Martínez, secretario de Estado de Innovación. Los diferentes ensayos clínicos que ha liderado en estos cinco años con resultados positivos le han conducido a las últimas fases de investigación necesarias para conocer la seguridad y eficacia de su terapia en un grupo mayor de pacientes antes de su salida al mercado.
La materia prima de estos trabajos son células. Dirk Büscher, que también es profesor del máster en Biotechnology Management del IE Business School, insiste en aclarar la terminología y explicar que el material que utilizan "no se trata de células madre embrionarias, trabajamos con las adultas, sin recurrir a embriones. Esta fuente nos permite una expansión bastante rápida, y también desarrollar patentes sobre el uso de las células, sus diferentes indicaciones... Así que nadie podrá emplearlas para los mismos fines. Se puede investigar con ellas pero no venderlas con idénticos propósitos".

Uno de los laboratorios de Cellerix (Foto: J. Beneytez)
Las células madre adultas están presentes en un gran número de órganos y tejidos del cuerpo humano, por no decir en casi todos. Fue en 2001 cuando se supo que también se encuentran en la grasa de cada persona. Una fuente de más fácil extracción y enriquecida en células madre si se compara, por ejemplo, con la médula ósea, para cuyo acceso se requiere anestesia y la introducción de una aguja en algún hueso. Las células de la grasa han facilitado la labor de los investigadores a la hora de aplicar estas unidades en diferentes estudios, ya que se pueden extraer mediante una liposucción, un procedimiento sencillo.
Las fístulas rebeldes son orificios que conectan el ano fundamentalmente con el recto. En algunos pacientes, aparecen una y otra vez deteriorando fuertemente su calidad de vida. Un grupo especialmente susceptible son los enfermos de Crohn, que presentan alteraciones en su tubo digestivo y que son más propensos a tener fístulas. Sin embargo, muchas otras personas sin esta patología pueden desarrollarlas.
Los ensayos en fase III que ha puesto en marcha Cellerix incluyen pacientes con esa enfermedad intestinal y otras personas con fístula pero sin trastornos asociados. Tanto la compañía como el investigador que está al frente de estos estudios, el cirujano del Hospital La Paz, Damián García Olmo, prevén que los primeros resultados de estos ensayos, que serán la prueba definitiva para conocer la eficacia de esta terapia, estarán listos para 2011.
Salas blancas
El primer paso de este procedimiento consiste en extraer, mediante una liposucción, unos 100 centímetros cúbicos de la grasa del paciente. Para asegurar unas óptimas condiciones, el resto del proceso se realiza en salas blancas. Se trata de un espacio con un riguroso control de asepsia, baste decir que las personas que manipulan estas células no pueden llevar perfumes, maquillajes, anillos o piercings y, si están resfriadas, no entran en la sala.
Además, deben estar completamente protegidas con gorros, mono completo, doble par de guantes, gafas o mascarillas y, cada cierto tiempo, se someten a exhaustivos análisis para confirmar que ningún microorganismo está presente en algún rincón de su ropa o del entorno. El sistema de ventilación y el flujo de trabajo también son especiales para que el ambiente esté lo más limpio posible. En España, existen nueve salas con estas características, aunque está previsto que en 2010 estén acreditados 30 laboratorios de este tipo repartidos por todo el territorio. "Cuando construyamos la nueva fábrica, habrá allí más salas blancas para que el proceso de fabricación sea apto para su uso en humanos", afirma Dirk.
Una vez que se separan las células mesenquimales (una célula madre adulta) del resto de la muestra, se procede a su cultivo para multiplicarlas y obtener una cantidad suficiente para el tratamiento. Cuando están listas se envasan y se envían al hospital. Desde que entra la grasa en Cellerix hasta que se obtiene el número suficiente de células, transcurren unas ocho semanas. Una vez conseguido, éstas se congelan hasta la obtención de los resultados de los controles de calidad y a la espera de que el cirujano establezca la fecha de implante en el paciente.
"Los primeros resultados han sido tan espectaculares que el programa de la fístula sería suficiente para tener un proyecto sostenible y crear una compañía orientada en este producto y en este tratamiento", asegura Dirk, que lleva en Cellerix desde sus inicios, en abril de 2004. Sin embargo, los objetivos de esta empresa van más allá, a mercados más grandes e interesantes.
Otros usos
Gracias a los resultados observados en la fístula, la empresa y los investigadores se han planteado otros retos. "Vimos que la curación no se consigue gracias a lo que se creía: que las células madre se transformaban en otras que ayudaban a la cicatrización. La recuperación no viene por ese proceso, sino por sus propiedades inmunosupresoras e inmunomoduladoras. La fístula es consecuencia de una inflamación crónica en el cuerpo que, en ese ambiente, no puede cerrar, pierde su capacidad de regeneración. Lo que hay que hacer, como primer paso, es eliminar la inflamación y eso es lo que consigue la célula madre que genera un ambiente positivo para la curación. El organismo hace el resto".
Por este motivo, la compañía española, ha abierto a comienzos de 2009 otras vías de trabajo: las enfermedades autoinmunes. "Tenemos 12 familias de patentes que van desde las subpoblaciones de células hasta los procesos de fabricación o las indicaciones terapéuticas como, por ejemplo, esclerosis múltiple, artritis reumatoide, lupus... Todo lo que tiene que ver con inflamación crónica y autoinmunidad. Por ahí es por donde va nuestra investigación preclínica y clínica", explica Dirk.
Algunas de estas patentes se han realizado en colaboración con los centros públicos, ya que Cellerix no dispone de animalarios donde probar los productos. "Tenemos patentes con el Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT) y en el Instituto de Parasitología y Biomedicina López-Neyra de Granada, perteneciente al Consejo Superior de Investigaciones Científicas, que nos han permitido avanzar bastante rápido en este camino".
De momento, los estudios se están realizando con células madre adultas de la grasa del propio paciente. Sin embargo, la idea de la compañía es, una vez se confirme la seguridad y eficacia de esa terapia, explorar la utilidad de las células cuando provienen de otros donantes, es decir, su uso alogénico para el que ya tienen diseñado un ensayo que empezará este año. "Parece que la característica de estas células es que no generan un rechazo, y eso nos permite desarrollar un medicamento que sirva para muchos pacientes". Si da resultado, sería el salto al gran mercado. "Estamos convencidos de que funcionará".
Seguridad
Tanto la compañía como los cirujanos involucrados en estos ensayos clínicos afirman que esta terapia ya ha demostrado su seguridad. Tal y como insistía Damián García Olmo durante la presentación de los resultados del ensayo en fase II, "hemos sido prudentes, hemos esperado tres años antes de mostrar estos datos para ver cómo era la evolución de los pacientes y confirmar que no hay ningún riesgo [derivado del uso de las células]".
De la misma opinión es Jordi Barquinero Máñez, investigador científico del Laboratorio de Terapia Celular y Genética del Banco de Sangre y Tejidos del Instituto de Investigación del Hospital Universitario Vall d'Hebron de Barcelona. "Los diferentes estudios realizados con las células mesenquimales de la grasa muestran que son muy seguras, no generan rechazo porque pertenecen al propio paciente. En la fístula funcionan muy bien. Otra cosa es lo que se está consiguiendo en la enfermedad cardiovascular. Para esta patología hay muchos ensayos, sin embargo, los resultados son poco significativos".
Este especialista cree que algo saldrá de toda esta investigación: "Futuro lo hay, sin duda, pero todavía hay que conocer mucho mejor la biología de estas células, ya que funcionalmente son muy distintas. Algunas, como las células madre hematopoyéticas [de la médula ósea] funcionan mucho mejor que otras y llevan 30 años salvando la vida de muchos pacientes".

continua llegint

dimecres, 8 de juliol del 2009

Serafín Zubiri, un peregrino a la última


El cantante Serafín Zubiri llegó en bicicleta-tándem a la emblemática plaza del Obradoiro tras realizar el Camino de Santiago formando parte del grupo integrado por 38 personas distribuidas en cuatro tándems de la ONCE y 30 bicicletas, que recorrieron la ruta jacobea partiendo de Navarra (alrededor de 800 kilómetros en cinco días).

Zubiri ha realizado este viático espiritual gracias a un GPS de gran utilidad para los ciegos, ‘Kapten’, que funciona por órdenes de voz y que fue inventado por un francés, tras perderse por un país tan laberíntico como Japón. El cantante navarro destacó la utilidad del aparato, ya que permite “marcar puntos de interés, señalar todas las coordenadas, y programar rutas para poder hacer andando, en bici o en coche".
Además de experimentar las bondades de la tecnología punta, Zubiri también ha tenido ocasión de disfrutar de la ruta jacobea. “Los ciegos somos muy curiosos y siempre nos gusta ir preguntando para hacernos una idea del lugar en el que estamos”, comentó.

continua llegint

Diseñan un sistema de teleasistencia para personas mayores sordas


El Plan Avanza del Ministerio de Industria, Turismo y Comercio está trabajando en un programa de teleasistencia para personas mayores sordas que pretende solucionar los problemas de comunicación que tiene esta parte de la población con los sistemas convencionales de asistencia remota.

El proyecto, denominado Telpes (Teleasistencia para personas sordas), se ha presentado dentro del curso de verano de la Universidad Politécnica de Madrid (UPM) "El Hogar Digital Accesible para Personas Discapacitadas", dirigido por el profesor Miguel Ángel Valero.
Además de la UPM, participan en el proyecto Cruz Roja, la Confederación Estatal de Personas Sordas (CNSE) y la Fundación Vodafone.
Según explicó a Servimedia Valero, Telpes, evaluado durante un mes por diez personas mayores sordas, integra luces, vibraciones y sistemas de videollamada y de videointerpretación con lengua de signos, con lo que permite a los ancianos con problemas graves de audición beneficiarse de la teleasistencia, como lo hace el resto de la población a la que va dirigido el servicio.
La iniciativa, desarrollada ya en sus tres cuartas partes, explicó Valero, pretende "resolver el problema de la teleasistencia inaccesible" a las personas mayores sordas, que según el Instituto Nacional de Estadística (INE) son un total de 463.990, aunque no todas precisarán de este servicio por no vivir solas.
Para ello, el usuario dispone de una unidad de videollamada conectada a la televisión que le permite comunicarse con las personas de Cruz Roja a través de lengua de signos, si la conoce, imágenes y pictogramas sencillos diseñados para tal efecto.
Para terminar de probar y evaluar este sistema, un total de 30 personas de Madrid, Valladolid, Zaragoza y Valencia lo utilizarán el próximo mes de septiembre y, si todo va bien, la idea "es que forme parte de la teleasistencia real", concluyó Valero.

continua llegint

dimarts, 7 de juliol del 2009

La vacuna de la cocaïna s'aplicarà en 9 o 10 hospitals en l'últim semestre de l'any


La delegada del Pla Nacional sobre Drogues, Carmen Moya, ha explicat que "en l'últim semestre" d'aquest any es començarà a aplicar, de forma experimental, en "nou o deu" hospitals d'Espanya la vacuna de la cocaïna, per al tractament de pacients addictes a aquesta droga. Aquesta vacuna, que Moya ha preferit denominar "producte farmacèutic", intenta impedir que la molècula de la cocaïna passi al cervell i d'aquesta manera evitar que tingui efecte en les persones addictes. Moya no ha dit quins hospitals espanyols acolliran aquest tractament, ja que ha recordat que cal garantir la confidencialitat de les persones que s'han de sotmetre a aquest estudi per a conèixer si aquesta vacuna és eficaç contra l'addicció a la cocaïna.


La delegada del Pla Nacional sobre Drogues ha respost així a les preguntes dels periodistes, amb motiu de la roda de premsa convocada per a parlar del curs "Drogues: altra mirades", que se celebra aquests dies en la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) de Santander i en el qual avui intervé el ex vicepresident del Govern i ministre d'Economia Pedro Solbes. Carmen Moya ha ressaltat la importància que el curs, que se celebra tots els anys, tracti en aquesta ocasió de l'ètica, l'economia o la geopolítica de les drogues, ja que ha recordat que el fenomen de les drogues "és canviant", "molt complex" i en ell "han de treballar moltíssims sectors". En la roda de premsa, Pedro Solbes ha reconegut que és "molt difícil" conèixer què suposen, en termes econòmics, les drogues il·legals a Espanya i ha explicat que l'única xifra que es coneix és la qual aporta l'Agència Tributària dels estupefaents decomissats, que suposarien "uns 3.500 a 4.000 milions d'euros" a l'any. Encara que ha insistit que aquestes xifres no pot extrapolar-se a dades reals perquè tenen "un marge d'error enorme", ha reconegut que pot semblar "molt" si es compara amb les dels diferents informes que apunten que anualment el mercat de les drogues mou uns 300.000 milions de dòlars (uns 214,5 milions d'euros) en el món. Solbes ha recordat que aquests més de 3.000 milions d'euros en drogues que decomissa l'Agència Tributària suposen el 0,3% del Producte Interior Brut d'Espanya i, "si tenim en compte els 300.000 milions de dòlars a nivell mundial seria una xifra superior a la qual hauria de tenir" el país.

continua llegint

Arriba a les farmàcies el primer fàrmac per controlar l'ejaculació precoç



A partir de demà, estarà disponible a les farmàcies espanyoles el Priligy, el primer fàrmac que incrementa el control sobre l'ejaculació precoç i que haurà de prendre's entre una i tres hores abans de la relació sexual, sempre sota prescripció mèdica. El principi actiu del tractament és la dapoxetina i constituex el primer medicament oral específicament desenvolupat per a l'ejaculació precoç, un problema que afecta a tres de cada deu homes. El preu del nou fàrmac oscil·la entre els 11,8 euros per comprimit de 30 mil·ligrams i els 15 euros dels de 60 mil·ligrams.



L'eficàcia de la dapoxetina, que actua modificant la quantitat de neurotransmissors implicats en l'ejaculació, ve avalada per cinc assajos clínics en els quals van participar més de 6.000 persones, ha assenyalat el president de l'Associació Espanyola de Urologia, Ignacio Montcada. En els assajos, l'efecte placebo ascendia al 30%, un percentatge explicable a causa del elevat component psicològic que té aquesta disfunció, ha assegurat l'expert. La substància va demostrar que és eficaç a perllongar el temps entre la penetració i l'ejaculació i en el control sobre la mateixa. A més, els participants en els assajos van assenyalar que també havia disminuït l'angoixa personal associada al problema, així com la satisfacció de les seves parelles. Montcada ha subratllat que només s'han registrat efectes secundaris "tolerables", com mal de cap, nàusees i marejos, al mateix temps que ha recalcat que s'absorbeix ràpidament i a les 24 hores no existeixen restes del medicament en la sang. La recomanació mèdica aconsella no prendre més d'una dosi al dia, ha puntualitzat Montcada, qui ha agregat que no interactua amb altres productes com el viagra, però sí pot potenciar els efectes de l'alcohol. Així mateix s'aconsella començar el tractament amb una dosi de 30 mil·ligrams i incrementar-la en cas que així ho consideri el metge.. Al seu judici, el medicament suposa un "fita" per normalitzar el tractament de l'ejaculació precoç, per a la qual fins a ara se subministraven fàrmacs no específics que tenien efectes secundaris. Considerat el trastorn de salut sexual més freqüent, l'ejaculació precoç té en la majoria dels casos un component psicològic, ha assenyalat la presidenta de l'Associació Espanyola de Andrologia i Medicina Sexual, Ana Puigvert. En aquest sentit, ha assenyalat que a l'hora de valorar el problema mèdicament el més important no és el temps que es trigui a ejacular, ja que aquesta circumstància conté un component subjectiu, sinó la sensació de no poder controlar. Això últim provoca frustració i angoixa i, fins i tot, origina ruptures matrimonials, ha indicat.

continua llegint

El CERMI demana ser present a la comissió de seguiment del barem de discapacitat


El Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) ha exigit al Ministeri de Sanitat i Política Social que modifiqui la norma que regula la Comissió Estatal per al Seguiment de la Valoració del Grau de Discapacitat, a fi de donar presència en aquest òrgan a la discapacitat organitzada.

Segons afirma el CERMI ‘no hi ha justificació perquè el teixit associatiu de la discapacitat estigui absent d’aquesta comissió, que no pot limitar-se a una composició merament oficial’.
Aquesta situació és contrària al que estableixen la Llei 51/2003 d’igualtat d’oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat i la Convenció de la ONU, que obliguen a que les organitzacions de persones amb discapacitat siguin presents i participin a tots els òrgans de les Administracions en què es tractin qüestions que els afecten.
Per això, el CERMI reclama al Ministeri de Sanitat i Política Social que solucioni aquests incompliments legals amb la modificació urgent de la norma que regula la Comissió Estatal.
També reclama que es substitueixi l’expressió ‘minusvalia’ per la de discapacitat, en compliment del que estableix la Llei 39/2006, que obliga les Administracions a utilitzar sempre els termes ‘discapacitat’ i ‘persones amb discapacitat’.
Font: Servimedia.

continua llegint

Aprovada la llei d’asil que garanteix els drets dels refugiats amb discapacitat

El Congrés dels Diputats ha aprovat recentment la llei reguladora del dret a l’asil i de la protecció subsidiària, que garanteix els drets dels refugiats amb discapacitat, independentment de quins siguin els motius de persecució.
Aquesta mesura és fruit de les propostes i plantejaments realitzats pel CERMI (Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat) per evitar situacions de desavantatge i discriminació jurídica de les persones amb discapacitat respecte a la resta dels ciutadans.

D’aquesta forma, els refugiats amb discapacitat tindran accés als drets reconeguts a la Convenció de Ginebra i, en concret, als serveis públics d’ocupació, a l’educació, l’assistència sanitària, la vivenda, l’assistència social i serveis socials i als programes d’integració amb les mateixes condicions que els espanyols.
A més, les persones amb discapacitat que en el seu país d’origen o residència siguin perseguits o tinguin temors amb fonaments de que la seva dia corre perill per raó de la seva discapacitat poden sol·licitar el dret d’asil o el dret de protecció subsidiària. Aquest últim és regulat per primera vegada mitjançant aquesta llei.
La nova legislació permet a les Administracions Públiques crear ‘ajuts permanents’ complementaris per a persones amb discapacitat que s’acullin al dret d’asil o al de protecció subsidiària.
D’acord amb aquesta normativa, el Govern Espanyol adquireix l’obligació de remetre anualment a les Corts un Informe en què haurà d’incloure informació expressa sobre la situació específica dels refugiats amb discapacitat ja que estan considerats com a persones vulnerables.
Font: Crònica Social.

continua llegint

Fundación Orange presenta su Informe eEspaña 2008 sobre nuevas tecnologías


La Fundación Orange ha presentado el Informe eEspaña 2008, en el que analiza la realidad de las nuevas tecnologías y su uso por parte de los ciudadanos, las entidades y las empresas. Entre los apartados, destaca el referido a "Las personas con discapacidad y las TIC. Nuevos desarrollos en la accesibilidad a la Sociedad de la Información".

En dicho capítulo, cuya elaboración fue encargada al Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (Cermi), explora la situación actual de las personas con discapacidad en relación con su acceso a las nuevas tecnologías.
Respecto a las personas con discapacidad, el informe señala que las nuevas fórmulas de intercambio de comunicación e información siguen cambiando radicalmente la forma en que los ciudadanos trabajan, aprenden, compran, y participan en asuntos de la comunidad, y por ello es crucial que las personas con diversidades funcionales tengan igualdad de acceso a estas tecnologías.
No poner en práctica este derecho ciudadano podría tener como resultado la creación de nuevas barreras que impedirían a millones de personas obtener y retener el empleo, recibir educación, realizar transacciones comerciales, acceder a los servicios electrónicos de la administración y recibir la asistencia sanitaria más avanzada.
Esto podría tener la consecuencia involuntaria de echar por tierra años de esfuerzos legislativos para conseguir la igualdad en el acceso a la Sociedad de la Información, esfuerzos pensados para fomentar la inclusión, la independencia y la productividad de las personas con discapacidad.
El informe eEspaña de la Fundación Orange es el más prestigioso estudio que se realiza en España sobre la realidad de las nuevas tecnologías y su uso por parte de los ciudadanos, las entidades y las empresas, según señaló el Cermi en una nota.

continua llegint