dimecres, 30 d’abril del 2008

Es ven un 5 per cent més tabac que fa un any

Sembla que la llei antitabac està deixant de tenir efecte entre els ciutadans. I és que, després de dos anys en què les vendes de cigarretes no van parar de baixar, aquest 2008 han tingut un important repunt. En concret, durant els tres primers mesos de l'any s'han comercialitzat 1.034 milions de paquets de tabac en el conjunt d'Espanya, davant dels 984 milions del mateix període de 2007, la qual cosa suposa un increment del 5%. Catalunya és la segona comunitat que consumeix més tabac, només per darrera d'Andalusia.

El Comissionat pel Mercat de Tabacs, un organisme que depèn del Ministeri d'Economia, ha informat que en els tres primers mesos de l'any les vendes de cigarretes van superar els 2.660 milions d'euros, un 8,6% més que durant el mateix període de l'any anterior. Per comunitats, Andalusia és la que va comercialitzar més tabac amb 192,7 milions de paquets de 20 cigarretes, seguida per Catalunya, amb 190 milions de paquets, la Comunitat Valenciana (133) i Madrid (131). Per contra, on es va vendre menys tabac va ser a la Rioja (6,4 milions de paquets), Cantàbria (13,1) i Navarra (19,4).En el cas concret de Catalunya, durant el mes de març es van vendre tabac per un valor de 490.758.232 euros, davant els 463.231.435 euros del mateix mes de l'any passat. Aquest augment recull l'encariment del tabac però, també, un increment important de vendes d'aquest producte. Per marques, les més venuda va ser Marlboro, que ha acaparat prop del 16% del total de vendes fins al març, seguida per Fortuna (12%) i Winston (10%).

continua llegint

dimarts, 29 d’abril del 2008

Implanten una vàlvula pulmonar sense haver d'operar a cor obert

L'Hospital de la Vall d'Hebron ha implantant amb èxit una vàlvula pulmonar a una pacient de 16 anys. Això no seria notícia sinó fos perquè és la primera vegada a Catalunya que l'operació s'ha realitzat sense utilitzar cirurgia a cor obert, sinó que s'ha fet a través d'uns catèters especials a través de l'engonal. La novedosa tècnica evita l'ingrés del pacient a la Unitat de Cures Intensives, facilita una recuperació molt més ràpida (pot ser donat d'alta en només 24 hores), no deixa cicatrius i és molt menys dolorosa que la intervenció tradicional, a cor obert.

La tècnica consisteix en introduir una catèters especials a través de l'engonal fins arribar al lloc precís del cor on s'ha d'implantar el dispositiu. Un cop fixat el catèter, la vàlvula és transportada a través d'aquesta via i col·locada mitjançant un baló a pressió. La intervenció dura entre una i quatre hores, no necessita ingrés a l'UCI, no deixa cicatrius i, a més, té una recuperació molt ràpida, ja que els pacients poden ser donats d'alta en menys de 24 hores. L'operació està indicada tant a adults com a nens, preferiblement majors de 10 anys, amb cardiopaties congènites complexes i que normalment ja han estat sotmeses a d'altres intervencions. Es calcula que a Catalunya, hi ha uns 10 malalts que podrien ser candidats per sotmetre's a aquesta intervenció.

continua llegint

dilluns, 28 d’abril del 2008

Programa de radio del 30-04-08


Programa de ràdio dedicat a les malalties rares amb una entrevista realitzada a Isabel Calvo que és la delegada de FEDER a Catalunya.
A més entrevistem al doctor Antoni Bulbena de l'Hospital del Mar sobre l'estudi realitzat sobre la relació entre malalties somàtiques i orgàniques.
Desde Santa Perpetua Estrella Núñez ens parla d'un nou transport de minibus social per a persones amb discapacitat.
Per últim la Teresa Diviu ens acosta un plat adaptat: nyoquis o flopis o ves a saber amb salsa de ceps.
FES UN CLICK I ESCOLTA

Programa grabat el 25-04-2008

continua llegint

L'Hospital del Mar prova amb èxit una tècnica pionera per operar el càncer de tiroides


La Unitat de Cirurgia Endocrina de l'Hospital del Mar de Barcelona ha realitzat, des de 1996, un total de 60 operacions de càncer de tiroides a través d'una tècnica pionera a Espanya amb un èxit rotund. El sistema serà presentat avui en el marc del tercer Congrés de la Societat Europea de Cirurgians Endocrins, que se celebra fins dissabte a Barcelona. La tècnica consisteix a retirar els ganglis del compartiment central del coll i evitar, així, la possible extensió del tumor.

Segons ha explicat el president del congrés, el doctor Antoni Sitges, la tècnica de l'Hospital del Mar ha donat molt bons resultats, ja que en cap dels intervinguts ha reaparegut el tumor. Ha detallat que el principal problema del càncer de tiroides és que el període de reaparició és bastant llarg després de la intervenció, per la qual cosa l'Hospital del Mar realitza un seguiment que dura uns sis anys. Durant la celebració del congrés també es presentarà la tecnologia Harmonic i la tisora ultrasònica Focus, que permeten reduir entre un 20% i un 40% la durada de les intervencions endocrines. Aquesta nova eina realitzat el tall i la coagulació alhora i funciona mitjançant ultrasons. El doctor Sitges ha apuntat que aquesta tecnologia encara no està en el mercat però que, a través del congrés, els metges la podran conèixer.La trobada reunirà uns 350 especialistes de 40 països. Sitges ha destacat la importància que un congrés europeu d'aquestes característiques se celebri a Barcelona i ha assenyalat que el principal objectiu és que durant tres dies els experts puguin posar-se al dia sobre les últimes novetats en investigació i tecnologia.

continua llegint

La malària, un mal evitable que cada any mata dos milions de persones

Cada any moren al món prop de dos milions de persones víctimes de la malària, la majoria d'elles nens africans menors de 5 anys. I això que és una malaltia que es podria prevenir, simplement, col·locant mosquiteres mentre es dorm per evitar la picada del mosquit que la transmet. Als països pobres, però, això és un autèntic luxe. Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Malària o Paludisme, que se celebra avui, algunes ONG com la Unicef, Metges sense Fronteres o World Vision han volgut treure a la llum aquesta crua realitat i fer una crida per conscienciar els ciutadans sobre aquesta malaltia.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el 90% dels dos milions de persones que cada any moren a causa de la malària viuen a Àfrica, un continent en el qual 124 milions de persones podrien contreure aquesta malaltia. Tot i això, la directora executiva d'Unicef, Ann Veneman, ha volgut recordar que la malària és "una malaltia sense fronteres", endèmica de 107 països, i que mata a dos nens cada minut.En els darrers anys, la creixent sensibilització global contra la malària ha facilitat el finançament de projectes de salut internacionals. L'augment del finançament ha servit, per exemple, perquè la major part dels països africans tractin aquesta malaltia amb artemisina, el medicament més efectiu i la producció del qual ha passat de quatre milions de dosis al 2004 a 100 milions al 2006.


"Tenim els tractaments i els fons, però en moltes ocasions no s'apliquen per falta de recursos humans, problemes d'infraestructures o dificultats d'accés a les zones", explica la presidenta de Metges sense Fronteres, Paula Farias, qui ha recordat la responsabilitat dels països donants de fer un seguiment de l'execució dels fons.D'altra banda, segons Unicef, en 16 dels 20 països dels quals es tenen dades disponibles, l'ús de mosquiteres tractades amb insecticida s'ha triplicat en els darrers vuit anys. "A Etiòpia, des de 2005, s'han distribuït 18 milions de mosquiteres tractades amb insecticida de llarga durada per a protegir contra la reaparició de la malària, i a Kenya se n'han repartit més de 10 milions”, ha detallat Ann Veneman. Tot i aquests avenços, segons la Unicef, perquè la malària estigui controlada fan falta més accions i més finançament a llarg termini.

continua llegint

En llibertat sense fiança el cap del laboratori detingut per la intoxicació mortal de manganès

Un jutge de Granollers ha decretat llibertat provisional sense fiança per a l'administrador del laboratori Genox Farma, Javier S.F, que està acusat d'un presumpte delicte d'homicidi imprudent per distribuir un fàrmac mal etiquetat que va provocar la mort d'una persona. Tot i la mesura de llibertat, fonts judicials han apuntat que Javier S.F. té l'obligació de comparèixer els dies 1 i 15 de cada mes davant del jutge. Els Mossos d'Esquadra van detenir dijous passat l'administrador a casa seva, a Lliçà d'Amunt (Vallès Oriental), en atribuir-li un presumpte delicte d'homicidi imprudent per distribuir a una farmàcia de Barcelona un bidó mal etiquetat que contenia sulfat de manganès, cosa que va provocar la mort d'una persona, a més de 26 intoxicats.

Javier S.F., de 49 anys, està acusat també d'un presumpte delicte de lesions imprudents i contra la salut pública en les diligències que tramita el Jutjat d'Instrucció número 4 de Terrassa (Vallès Occidental). La policia autonòmica considera que Javier S.F., que compta amb antecedents policials per un delicte contra la salut pública, és el responsable de l'error en l'etiquetatge de la substància, ja que, suposadament, Genox Farma va etiquetar erròniament un producte que es trobava emmagatzemat. El departament de Salut de la Generalitat ha clausurat el laboratori, del qual suposadament van sortir els envasos que contenien sulfat de manganès, que erròniament van ser distribuïts com a laxant.

continua llegint

Trobada a Sitges de famílies de discapacitats intel·lectuals

La Federació catalana pro persones amb discapacitat intel·lectual ha celebrat aquest diumenge a Sitges la seva desena trobada. Amb el títol "Parlem del nostre dia a dia" la temàtica d'aquest any s'ha centrat en la qualitat de vida de les famílies cuidadores d'aquest tipus de persones. La Consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, ha declarat que la prioritat de la Generalitat és "a partir de l'aprovació de la nova llei de serveis socials, desplegar els anys vinents la figura del professional de referència que ja és un programa pilot a municipis de més de 20.000 habitants. Actualment està implantat a quinze ajuntaments i es vol passar al llarg de 2008 a vint més".

La consellera ha admès que les llistes d'espera per a la valoració de la discapacitat necessàries per accedir als serveis eren, fins ara, massa llargues i ha dit que "amb l'increment de deu equips de valoració al llarg de 2008 arribarem a uns terminisraonables".La Coordinadora de Serveis Socials de la Diputació de Barcelona, Àngels Nogué, ha recordat que actualment el 85% dels discapacitats intel·lectuals estan a càrrec de les seves famílies i per això són tan importants els canvis de legislació, ja que "la legislació ens ajuda a passar de favors a drets. El dret als serveis socials".

continua llegint

Sanitat garanteix que ja es pot comprar oli de gira-sol amb tranquil·litat

El ministeri de Sanitat i Consum ha aixecat la recomanació de no consumir oli de gira-sol i garanteix que tot l'oli que aquest dilluns està a la venda als establiments de distribució no procedeix d'Ucraïna. El ministeri assegura que les autoritats sanitàries i els responsables del sector han conclòs "satisfactòriament el procés de recollida i reposició de producte segur a la cadena de distribució". D'altra banda, el ministre responsable, Bernat Soria, compareixerà avui en roda de premsa per explicar "el procés que ha posat punt final a l'alerta alimentària" emesa divendres. Soria també compareixerà al Congrés a petició pròpia per explicar com ha gestionat la crisi. El ministre també farà públic avui la llista de marques afectades, després de tres dies de silenci. Silenci que ha provocat malestar entre algunes associacions de consumidors i productors.

La petició de compareixença la fa Soria a petició pròpia, amb la intenció d'explicar quina és la gestió que s'ha fet des del ministeri per solucionar el problema de la comercialització a Espanya d'oli de gira-sol amb hidrocarburs procedent d'Ucraïna. La compareixença, que podria tenir lloc aquesta mateixa setmana, ha estat sol·licitada també pel PP, el líder del qual, Mariano Rajoy, va dir aquest dissabte que "la gent té dret a una explicació".
Les explicacions no només les demanava el líder de l'oposició, sinó també les organitzacions de consumidors i les de productors. Els consumidors es queixen que la informació donada ha estat ambigua i imprecisa, cosa que ha originat una enorme confusió: mentre que l'agència de salut del govern espanyol recomanava divendres que no es consumís oli el mateix Soria afirmava que no hi havia problemes. La confusió va arribar també als supermercats: alguns van retirar completament el producte mentre que altres van continuar venent totes les marques de gira-sol habituals.
Els productors, molestosAquesta confusió ha molestat profundament als productors, que creuen que Sanitat es va precipitar demanant al públic que no consumís oli de gira-sol. Dissabte l'empresa de Tàrrega Borges assegurava que no fa servir oli d'importació i que, per tant, el seu producte no presenta cap risc per a la salut. Els productors creuen que amb la seva informació el ministeri ha causat una alarma injustificada que els perjudica. En aquest punt discrepen dels consumidors que, tot i queixar-se de la manca de claredat, creuen que el ministeri va actuar correctament en recomanar no consumir l'oli. A Catalunya la confusió es va incrementar ahir diumenge quan des de Madrid es va dir que el consum no era, després de tot, perillós, i des de Barcelona s'insistia que era millor no tocar el producte, per precaució.
Amb l'anunci aquest dilluns -tot i que Sanitat el podria retardar fins a demà dimarts- dels noms de les marques que han comercialitzat les partides contaminades, les agències de salut aixecaran les recomanacions per no consumir-lo.

continua llegint

dijous, 24 d’abril del 2008

Salut estudia fórmules per emparar els metges que practiquin avortaments tardans

El Departament de Salut està estudiant fórmules per emparar als metges que practiquin avortaments més enllà de la 22ena setmana, sempre i quan es detectin malformacions greus en el fetus. Ara, molts metges es neguen a fer aquest tipus d'intervencions perquè no estan prou protegits legalment.


Detectar malformacions greus al fetus després de la setmana 22 no és freqüent però a Catalunya hi ha una cinquantena de casos cada any. Aquestes dones, si volen avortar, només es poden acollir al supòsit de risc psíquic per a la salut de la mare.

Per donar seguretat jurídica, tant a les dones com als metges que practiquen aquest tipus d'avortaments, Salut vol establir un comitè de professionals que analitzi cada cas individualment i prengui una resolució conjunta. A més, ja demanat un dictamen jurídic perquè els experts en dret es pronunciïn.

Assumpció Benito, directora general de Recursos Sanitaris de la Generalitat, en unes declaracions a TV3, ha explicat que aquestes mesures, juntament amb la guia assistencial que vol fer el Govern català, “aportarà la seguretat al professional per poder dur a terme la solució més correcta en cada moment”.

continua llegint

Les proves per detectar malformacions al fetus s'avançaran al primer trimestre de l'embaràs

Segons la legislació actual, només es pot avortar per malformacions greus del fetus fins a la 22ena setmana d'embaràs. Cada any, però, hi ha a Catalunya una seixantena de casos de dones que no descobreixen aquestes malformacions fins més tard o molt al límit i, si volen avortar, han d'acollir-se al supòsit legal de risc psíquic per a la mare. Aquests avortaments acaben a la sanitat privada perquè la pública no els assumeix. Ara, per acabar amb aquesta realitat, Salut ha anunciat que les proves per descobrir les malformacions s'avançaran del segon al primer trimestre de l'embaràs. L'objectiu és detectar-los quan abans millor i que la mare pugui avortar abans de la 22ena setmana.


Durant una compareixença al Parlament per parlar sobre salut sexual i reproductiva, la consellera de Salut, Marina Geli, ha reconegut que cada any es produeixen a Catalunya uns 60 casos de dones que s'assabenten que el seu fetus té una malformació greu després de la 22ena. setmana d'embaràs i que, per tant, no poden acollir-se a aquest supòsit legal per avortar. Geli ha assegurat que aquests casos, que ha considerat “anecdòtics” encara es reduiran més perquè s'han decidit avançar al primer trimestre de l'embaràs totes les proves per detectar les malformacions per poder tenir, així, més marge de maniobra.

Tot i que s'espera reduir aquests casos, Geli ha volgut remarcar que Salut donarà suport als metges de la sanitat pública que decideixin practicar avortaments tardans i que ara estan molt desemparats. Finalment, ha assegurat que es destinaran més recursos perquè la majoria d'avortaments es puguin realitzar dins la xarxa pública.

Altres objectius
A banda d'aquesta mesura, Geli ha anunciat que se seguirà treballant per evitar els embarassos no desitjats, que no paren d'augmentar a casa nostra. Se seguiran fent programes de sensibilització i educació a les escoles, es mantindran els programes de distribució gratuïta de preservatius i se seguiran distribuint els mètodes d'anticoncepció d'emergència.

Altres objectius de Salut dins del Pla de Salut maternoinfantil són vacunar contra el virus del papil·loma humà a totes les noies de 12 anys a través d'una vacunació escolar abans del 2010, reduir les malalties de transmissió sexual, que han augmentat de forma preocupant en els darrers anys, i facilitar el part natural a les dones que ho desitgin.

continua llegint

Els responsables de distribuir el fàrmac amb manganès podrien anar a la presó

La directora de Recursos Sanitaris de la Generalitat, Assumpta Benito, ha afirmat avui que els responsables del laboratori que va etiquetar erròniament un fàrmac com a sulfat de magnesi que, en realitat, contenia sulfat de manganès podrien enfrontar-se a una pena de presó si es demostra que han incorregut en un delicte. Aquest laboratori va donar el producte mal etiquetat a una farmàcia de Barcelona que, al seu torn, la va envassar en pots més petits i la va distribuir a d'altres farmàcies de Barcelona i el Vallès Occidental. Recordem que 13 persones han resultat afectades per aquest fàrmac, una de les quals ha mort per una fallada hepàtica.


Benito ha explicat que els Mossos d'Esquadra estan investigant el laboratori que va distribuir a una farmàcia de Barcelona un bidó etiquetat com a sulfat de magnesi, un producte usat com a laxant, però que va resultar ser sulfat de manganès, una substància tòxica que pot ser molt perillosa si es pren en dosis elevades.

Segons sembla, la farmàcia va envasar el contingut del bidó mal etiquetat en petites dosis i les va distribuir a d'altres farmàcies de les comarques del Barcelonès i el Vallès Occidental. Fins ara, s'han immobilitzat uns noranta envasos amb aquesta substància, alguns de 100 grams i altres de 250 grams.

S'investiga el laboratori que va etiquetar el fàrmac, no la farmàcia que el va distribuir
"Si s'acaba demostrant que hi ha hagut algun tipus de negligència o d'actuació delictiva, hi podria haver responsabilitat penal per part d'algun dels implicats", ha advertit Benito, que ha precisat que la investigació s'està centrant en l'origen del fàrmac, que no és la farmàcia que el va distribuir, sinó el laboratori que el va etiquetar.

Segons ha confirmat el Departament de Salut, de moment, una persona ha mort i dotze més han resultat intoxicades després de consumir, sense saber-ho, sulfat de manganès. Encara hi ha dos persones ingressades en observació. Per als ciutadans que ja hagin comprat o consumit el fàrmac, Salut ha posat a la seva disposició el telèfon de Sanitat Respon (902 111 444), al qual ja han trucat mig centenar de persones presumptament afectades.

continua llegint

dilluns, 21 d’abril del 2008

La diferent visió de la promiscuïtat fa fracassar les campanyes contra la Sida a l'Àfrica

Les campanyes contra la Sida a l'Àfrica han fracassat perquè el seu concepte de promiscuïtat és diferent al d'Occident i perquè no han tingut en compte la seva realitat cultural, segons la biòloga Helen Epstein, autora de "El remei invisible", una obra que analitza les causes de la seva propagació. En una entrevista amb Efe, Epstein ha defensat que la diferent forma d'entendre aquest concepte és el que ha fet que a l'Àfrica oriental i meridional s'hagi propagat l'epidèmia molt més que en altres zones del món, i que els contagis siguin menors entre els grups tradicionals considerats de risc com prostitutes, drogoaddictes o usuaris de la prostitució que entre la població suposadament segura.

El 1993, Helen Epstein va viatjar a Uganda per investigar una vacuna contra la sida, però conèixer de primera mà les circumstàncies de l'epidèmia va fer que es plantegés la vigència de teories que a Occident es donaven per establertes i comencés a pensar en el paper que portava a terme la realitat sexual africana. Segons explica, a l'Àfrica un percentatge relativament elevat d'homes i dones té relacions simultànies amb diverses parelles, dues o tres, que poden prolongar-se mesos i fins i tot anys, que es basen en el compromís i en què hi ha un factor de confiança. Aquest comportament, habitual en moltes societats africanes, especialment entre els homes, i que l'adopten moltes persones que no es dediquen a la prostitució ni són particularment promíscues, "ha estat la via per la qual s'ha propagat la Sida amb tanta rapidesa, perquè s'ha establert una enorme xarxa de relacions sexuals".Autopista de la sidaPer a Helen Epstein, aquesta xarxa, que tenia unes condicions ideals per encomanar, ha estat una espècie d'"autopista de la Sida" en què molts dels seus membres s'han encomanat perquè en no considerar aquesta conducta com a promíscua, vivien una falsa sensació de seguretat i no consideraven necessari utilitzar preservatius.
Epstein denuncia que gairebé cap campanya de prevenció ha fet al·lusió a aquestes xarxes de relacions i dels riscos que implica, fins i tot per als més fidels, i que l'única excepció va ser Uganda, on el govern no va parlar d'abstinència i d'ús de preservatiu, sinó que va llançar el missatge de "Queda't en camp propi i no surtis abuscar res". Ara, en alguns països com a Moçambic també s'al·ludeix a aquestes "autopistes de la Sida", però la realitat és que a l'Àfrica "el grup de risc és tothom" i no com en altres continents, en què estan més definits.

continua llegint

Les agressions al personal sanitari van crèixer un 37 per cent l'any passat

Les agressions físiques o verbals al personal sanitari dels Centres d'Atención Primària i hospitals que depenen de l'Institut Català de la Salut (ICS) van créixer un 37% el 2007, situant-se en 852, davant de les 621 de l'any anterior, segons dades facilitades per la institució.

El 22% de les agressions va tenir lloc a l'àmbit hospitalari, i el 78% al d'atenció primària, percentatges molt similars als del 2006, quan van ser d'un 19% i un 81%, respectivament.Les agressions verbals van ser les més notificades, amb 648 el 2007, 130 als hospitals i 518 als CAP. D'altra banda, els professionals de la sanitat van denunciar 71 agressions físiques, 41 a hospitals i 30 a ambulatoris. També es van denunciar 133 situacions de violència més, sense especificar-ne la natura.

continua llegint

Els CAP implanten un software per fer més segura la prescripció de medicaments

Els centres d'atenció primària catalans (CAP) han implantat un nou software, anomenat Self-Audit, que avalua de forma automàtica si els fàrmacs que prenen els usuaris són els més adequats i que alerta el metge si hi ha cap anomalia en la medicació. Segons ha explicat l'Institut Català de la Salut, la nova aplicació informàtica garantirà més seguretat al pacient, més efectivitat en la prescripció dels medicament i més eficiència del sistema sanitari.

L'Institut Català de Salut (ICS) ha detallat que el Self-Audit està integrat a la història clínica informatitzada de cada usuari i fa una avaluació setmanal sistemàtica dels fàrmacs prescrits a cadascun d'ells, tant des del mateix CAP com del es consultes dels diversos especialistes. Si el sistema detecta alguna anomalia o alguna possibilitat de millora alerta el metge i, a més, proposa la millor alternativa de medicació. L'objectiu de la nova aplicació es garantir la màxima seguretat en la prescripció de fàrmacs i evitar duplicitat terapèutiques, que poden generar contradiccions, especialment en els pacients polimedicats. Els primers càlculs de l'ICS apunten que entre un 1 i un 4% dels pacients atesos poden presentar una incidència d'aquest tipus que es podrà solventar amb el nou sistema. Ara, ha apuntat l'ICS, s'està treballant en la cerca de pacients polimedicats, sobretot gent gran amb malalties cròniques, per portar un control més acurat de tota la medicació que han de prendre. A més, pròximament els metges podran prioritzar la utilització de tractaments que han demostrat una major evidència en la millora dels principals problemes de salut de la població, com la diabetis o la hipertensió, i de portar un control més acurat dels pacients que tenen patologies cròniques però no segueixen les revisions periòdiques recomanades. L'ICS ha explicat finalment que cada mes els seus centres de salut prescriuen més de nou milions de receptes.

continua llegint

Programa de radio del 23-04-08

Comencem amb una entrevista amb Raquel Linares, presidenta de l'associació ABB de l'anoréxia i la bulímia a Barcelona, es a dir transtorns alimentaris.

En solidaritat, Xavi Roldàn, ens ofereix un montatge que parla de la manca d'aigua i del futur que ens espera si no la cuidem.
En cuina adaptada: Filet de porc amb patates.
FES UN CLICK I ESCOLTA

Programa grabat el 18-04-2008

continua llegint

divendres, 18 d’abril del 2008

España detecta material contaminante en una segunda heparina

La Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (Aemps) ha ordenado la inmovilización preventiva de 34 lotes del anticoagulante Clexane, de la farmacéutica Sanofi-Aventis, "debido a la identificación de trazas de un contaminante en la materia prima utilizada en su fabricación".
Se trata del segundo fármaco comercializado en España en el que se ha detectado la presencia de una impureza. Según ha confirmado Sanofi-Aventis a elmundo.es, en este caso se trata de una sustancia denominada sulfato de condroitina, un contaminante que en los últimos meses se ha relacionado con reacciones adversas graves en Estados Unidos y Alemania, aunque según informan desde la Agencia y desde Consumidores en Acción (FACUA), en España no hay de momento constancia de ninguna.

La alerta saltó con la heparina sódica Chiesi inyectable, pero ahora afecta a 34 lotes de enoxaparina Clexane y Clexane Forte, que se utiliza con más asiduidad que la primera en nuestro país.
Sanofi-Aventis ha querido precisar que la cantidad de producto que se ha inmovilizado de forma cautelar es ínfima. "En término de jeringas, estimamos que la cantidad inmovilizada es proporcionalmente muy pequeña, no llega a un 1% del consumo anual del producto" han señalado fuentes de la compañía. Además, han remarcado que "los lotes no deben utilizarse como unidad de medida, porque el número de unidades lote a lote varía de uno a otro".
La orden de inmovilización, que según ha afirmado el Ministerio de Sanidad a elmundo.es, "no se trata de una medida de seguridad, sino únicamente de prevención", está fechada el 17 de abril, 10 días después de la retirada de Chiesi.
Según la Aemps "estas retiradas se han realizado por precaución y en base a que la presencia de estas impurezas en estos dos medicamentos supone una desviación en el cumplimiento de las especificaciones de fabricación", pero insiste en que "no se trata de un problema de seguridad, ya que no se han comunicado al Sistema Español de Farmacovigilancia reacciones secundarias asociadas a la utilización de los mismos".
Las inyecciones de heparina se utilizan para evitar la formación de coágulos en la sangre de pacientes sometidos a diálisis, para evitar trombosis en enfermos que han sido sometidos a una cirugía o, de forma preventiva, en aquellas personas de riesgo que vayan a realizar largos viajes en avión. En Estados Unidos, 62 personas han muerto y cerca de 1.000 individuos han sufrido reacciones adversas, que incluyen casos de hipotensión y alergias. No obstante, la relación causal aún está investigándose.

continua llegint

Telefónica edita una guía que ayuda a los usuarios con discapacidad a escoger el móvil que mejor se adapta a sus necesidades


Telefónica ha editado la guía "Un móvil para cada necesidad" para ayudar a las personas a que eligan el terminal que más se adapta a sus necesidades.
La guía, que está disponible en castellano, euskera, catalán y gallego, cuenta con 30 páginas de consejos prácticos sobre las características que tienen que tener los móviles para satisfacer las necesidades de las personas con cualquier tipo de discapacidad.

Esta publicación se enmarca dentro de la política de Telefónica en su afán por conseguir la accesibilidad universal de las telecomunicaciones y se incluye dentro del Plan Integral de Telefónica Accesible.
El manual recoge aspectos que se deben tener en cuenta a la hora de elegir el móvil como son el tipo de teclado, la pantalla, el control e indicación de estado y eventos, así como las funciones del teléfono.

continua llegint

Valencia invierte más de 582.000 euros en el programa de Teleasistencia Domiciliaria


El Consell valenciano aprobó hoy dos convenios de colaboración con las diputaciones de Castellón y Valencia, mediante los que destinará 582.288 euros para la participación en el programa de Teleasistencia Domiciliaria.
Según establecen estos convenios, la Consejería de Bienestar Social destinará 109.289,40 euros a la Diputación de Castellón y 472.998,75 euros a la Diputación de Valencia para llevar a cabo la financiación del programa de Teleasistencia Domiciliaria.

Además de estos convenios que permiten un total de 12.900 terminales de teleasistencia en Valencia y Castellón, Bienestar Social destina ayudas para atender a través de este tipo de terminales a más de 26.000 personas en toda la región.
La Teleasistencia a Domicilio es un servicio dirigido a las personas mayores de 60 años que viven solas y discapacitados, por el que a través de la línea telefónica y con un equipamiento de comunicaciones e informático específico, se contribuye a que las personas vulnerables permanezcan en su medio habitual, al facilitar el contacto con su entorno sociofamiliar, asegurando la intervención inmediata en casos de crisis personal, social o médica.

continua llegint

S'inicia un ambiciós estudi per conèixer els riscos de patir una malaltia cardiovascular

Espanya, encara no hi ha cap estudi amb informació exhaustiva i detallada sobre tots els hàbits de vida i factors de risc dels ciutadans que contribueixen a aquestes patologies. Ara, el Departament de Salut i l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària, en col·laboració amb els laboratoris Sanofi-Aventis, volen posar fi a aquesta situació i, entre aquest any i el vinent, recolliran les dades de 13.000 persones adultes. L'objectiu és conèixer millor els factors de fisc per poder crear estratègies preventives.

Durant l'Estudi de Nutrició i Risc Cardiovascular (ENRICA) s'obtindrà informació sobre els factors de risc cardiovascular relacionats amb els hàbits de vida, com ara el consum de tabac i d'alcohol o el grau de sedentarisme. També s'analitzaran els factors de naturalesa biològica, com la pressió arterial i el colesterol, es preguntarà sobre els hàbits de consum alimentari i es mesurarà el pes, la talla i les circumferències de la cintura i el maluc per conèixer el percentatge d'obesitat abdominal. Amb tot plegat, es podrà fer una radiografia força exacta del factors de risc de la població adulta espanyola per patir una malaltia cardiovascular. Les dades serviran per tractar i controlar millor aquests factors i crear estratègies per reduir la incidència d'aquestes cardiovasculars. Actualment, les malalties cardiovasculars representen la primera de causa de mort i d'hospitalització a Espanya i són responsables de prop de 300.000 morts cada any.

continua llegint

Un any de presó per a una dona que va pegar el seu metge per limitar-li les receptes

Una dona ha estat condemnada a un any de presó per insultar i donar un cop de puny al seu metge de capçalera, després que el facultatiu es negués a donar-li totes les receptes que li demanava. Els fets han passat a Astúries i, segons ha informat el Servei de Salut del Principat, aquesta és la primera vegada que es qualifica com a atemptat l'agressió d'un metge per part d'un usuari en aquesta comunitat.

Segons la sentència, s'ha provat que la dona pretenia aconseguir dues receptes per a uns medicaments que suposadament necessitava el seu marit. El metge li va explicar llavors que, per aconseguir aquestes receptes addicionals, havia de visitar el seu marit i fer les prescripcions corresponents. La dona es va posar molt violenta davant la negativa, va insultar el metge i, fins i tot, li va donar un cop de puny a la cara, que li va produir una contusió a la mandíbula i molèsties a les cervicals. El jutge ha qualificat l'agressió d'atemptat i ha condemnat la dona a un any de presó. El Col·legi de Metges d'Astúries s'ha mostrat “encantat” per la sentència. Ha assegurat que estan molt “satisfets” que per primer cop s'hagi qualificat d'atemptat l'agressió contra la professió mèdica, una reclamació que el col·lectiu fa des de fa anys. Astúries és la tercera comunitat que aconsegueix que les agressions contra els metges siguin considerades atemptat i es penin amb presó, després d'Andalusia i Catalunya. La primera sentència d'aquestes característiques es va produir al desembre de 2007.

continua llegint

Catalunya és la comunitat amb menys professionals sanitaris per cada malalt

Fa uns dies,l'Institut Nacional d'Estadística va publicar un complet informe amb els principals indicadors hospitalaris, amb dades de 2005. L'estudi recull, entre d'altres coses que, mentre Catalunya és la comunitat amb més hospitals, llits, consultes, ingressos i urgències, està a la cua pel que fa al nombre de personal sanitari. La secció sindical de Comissions Obreres a l'Hospital Josep Trueta de Girona ha denunciat aquesta situació, que fa que els professionals catalans hagin de treballar “al límit”, i ha demanat solucions urgents al Departament de Salut.

CCOO ha assegurat no haver-se estranyat amb les dades recollides a l'INE. Han assegurat que evidencien una realitat que els professionals han de suportar des de fa anys. “Contínuament estem denunciant la manca de personal, la sobrecàrrega dels treballadors i la dificultat que tenim per donar una assistència de qualitat acceptable”. Han recordat, per exemple, que les infermeres han de fer la seva feina “sempre a corre-cuita i sense temps per dedicar-lo a la persones que atenem, cosa que ens deixa molt insatisfets”.El sindicat assegura que “es fa difícil d'entendre que essent els que més treballem de tot l'Estat, estiguem cap a la cua en relació al nombre de personal per nombre de llits”. Han recordat, en aquest punt, que segons les dades de l'INE, Catalunya es troba en la posició 12 (de 18) en el nombre d'infermeres; el en 15 en el nombre d'auxiliars d'infermeria i el el 16 pel que fa al personal no sanitari. Segons el sindicat, això fa que aquests professionals hagin de treballar al límit i que, en molts casos, tot i ser una professió vocacional, es plantegin canviar de vida. “Entenem les companyes i companys que abandonen per fer activitats més agraïdes i ben remunerades i trobem normal que moltes de les que acaben van a altres països on tenen un estatus millor, estan més ben pagades i treballen amb millors condicions”.Davant aquesta realitat, CCOO demana que els responsables de la sanitat catalana “donin un impuls seriós a l'activitat assistencial”, que es posin el nombre de professionals necessaris i que es faciliti la tasca d'aquest sector amb “mitjans moderns i suficients”.

continua llegint

dijous, 17 d’abril del 2008

Extremadura TV presenta su nuevo programa "Escúchame", preparado por personas con discapacidad

La vicepresidenta primera y portavoz de la Junta de Extremadura, Dolores Pallero, asistió a la presentación del nuevo programa del canal Extremadura TV "Escúchame", elaborado por personas con discapacidad, según informó el Ejecutivo regional.
El espacio se estrena el próximo sábado 26 de abril en el canal autonómico. Se emitirá todos los sábados a las 9.30 horas y cuenta con la participación de más de 20 personas, de las que más de la mitad presentan distintas discapacidades.

El espacio televisivo, que se graba en el Espacio para la Creación Joven (ECJ) de Villanueva de la Serena, se estructura en seis bloques, titulados "Informativo", "Atril Público", "24 horas con...", "Debate", "Agenda" y "El navegador", que están conducidos por otras tantas personas con discapacidad.
A la presentación del nuevo programa de la televisión extremeña asistieron el alcalde de Villanueva de la Serena, Miguel Ángel Gallardo, y el presidente de la Corporación Extremeña de Medios Audiovisuales (Cexma), Gaspar García, además de otros responsables del ente público extremeño y de colectivos de personas con discapacidad.
La presentadora de "Escúchanos", María del Carmen Arroyo, que tiene parálisis cerebral, declaró que el objetivo es "mostrar a la gente que el ámbito de la discapacidad es muy rico y que tiene muchas variables".

continua llegint

Cursos per aprendre a conviure amb l'alzheimer


L'alzheimer és una malaltia degenerativa que afecta entre un 10 i un 12% de la població espanyola i per a la qual encara no hi ha solució. A Gavà (el Baix Llobregat), l'associació La Faga organitza cursos per aquelles persones que tenen al seu càrrec algun afectat per aquesta dolència.

Durant quatre sessions, els assistents a aquest curs reben tota la informació necessària per millorar tant la qualitat de vida del malalt com la seva pròpia. La Faga assegura que els grups d'ajuda i aquests tipus d'iniciatives són una eina bàsica per aquells familiars que no saben com afrontar la malaltia.Parlar amb altres persones que han viscut les mateixes experiències és una de les millors teràpies per superar moments de crisi. Per aquest motiu, l'associació ofereix un espai on es poden compartir les vivències i inquietuds amb altres familiars en la mateixa situació.

continua llegint

Descobreixen que el virus de la grip neix a l'Àsia i mor a Sudamèrica

Un equip d'investigadors de la universitat de Cambridge han descobert que el virus gripal A, que afecta cada any entre el 5 i el 15% de la població mundial, neix a l'est d'Àsia, que entre sis i nou mesos després arriba a Europa i Nord-Amèrica i que, finalment, arriba a Sudamèrica on mor. Saber el recorregut del virus és molt important ja que permetrà millorar les vacunes i predir amb més facilitat l'evolució d'aquesta malaltia.

Per conèixer el viatge que fa el virus de la grip, els científics han analitzat 13.000 mostres del virus A recollides per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en els darrers cinc anys. Segons dades de l'OMS aquest tipus de virus infecta cada any entre un 5 i un 15% de la població mundial, causa entre tres i cinc milions de malalties i entres 250.000 i 500.000 morts. Fins ara, un del grans desafiaments a l'hora de crear vacunes contra la grip, que cada any protegeixen 300 milions de persones, era esbrinar el misteri de la migració del virus. El nou descobriment obre una porta en aquest sentit i ajudarà a millorar les vacunes.

continua llegint

dimecres, 16 d’abril del 2008

El sexo entre personas con discapacidad, a debate en el Congreso Español de Sexología

La sexualidad en las personas con discapacidad, la disfunción erectil, el maltrato sexual, el cibersexo, la relación entre violencia de género y sexualidad, las relaciones sexuales en personas discapacitadas, la transexualidad y un taller de caricias, son algunas de las propuestas que ofrece el décimo Congreso Español de Sexología, que comienza mañana en León.

Cerca de 500 personas participarán en este encuentro científico y multidisciplinar, desde médicos y personal de enfermería hasta psicólogos, sexólogos, trabajadores sociales, profesores y colectivos de transexuales y gays.

El Congreso está organizado por el Centro Psicológico de Terapia de Conducta (Cepteco) de León y la Asocación Española de Especialistas en Sexología (Aees).

Miguel Ángel Cueto, presidente del Congreso, califica este congreso como "la cita científica más importante en España de los expertos en sexología".

Del programa científico destacan, sobre todo, las sesiones enfocadas a actualizar los conocimientos para mejorar la salud sexual durante todo el ciclo vital en la población general; además, se presentarán los últimos avances en terapia psicológica y médica. Se tratará también sobre la sexualidad en colectivos con discapacidad y se profundizará en las raíces de la violencia de género.

Desde la vertiente terapéutica, se llevarán a cabo distintas sesiones encaminadas a explicar que la sexualidad es un indicador de la salud sexual tanto de la persona como de su pareja.

Por otro lado, se darán a conocer los últimos avances médicos y psicológicos para mejorar la respuesta a las disfunciones sexuales y otras patologías.

continua llegint

Cada seis minutos se produce un ictus en España

Cada seis minutos se produce un ictus en España, una enfermedad que afecta al cerebro y que se produce por problemas de circulación, según afirmó hoy la Federación Española de Ictus (FEI), que subrayó también que esta patología es la primera causa de mortalidad en mujeres y la segunda en hombres.
La FEI, presentada hoy en Madrid, aglutina a todas las asociaciones de pacientes y se constituye para concienciar a la población general sobre esta enfermedad y mejorar la situación de los afectados, alrededor de un millón en este país, según señaló en rueda de prensa el coordinador del Grupo de Estudio de Enfermedades Cerebrovasculares de la Sociedad Española de Neurología, José Álvarez-Sabín.

ELEVADO IMPACTO

Por su parte, el presidente de la Federación Española de Ictus, Manuel Navarro, indicó que cada año se diagnostican en España casi 120.000 nuevos casos de ictus, una enfermedad con un elevado impacto médico, social y personal, tanto para el paciente, como para su familia.

Así, añadió Navarro, se estima que un tercio de los pacientes con ictus fallece por esta causa y el 40 por ciento sufre una discapacidad que le impide valerse por sí mismo. Con respecto al gasto que origina la enfermedad, se estima que en España supone más del cuatro por ciento del gasto sanitario total.

A este respecto, el doctor Álvarez-Sabín llamó la atención sobre la posibilidad de prevenir el ictus mediante el control de sus factores de riesgo (edad, hipertensión arterial, obesidad, tabaquismo y consumo excesivo de alcohol, entre otros), y aseguró que los estudios han demostrado que el diagnóstico precoz del ictus y la atención neurológica especializada reducen la mortalidad y la discapacidad.

"Una persona que acude ante los primeros síntomas del ictus (pérdida de fuerza o de sensibilidad en la mitad del cuerpo, pérdida de visión, alteración del habla, inestabilidad) al hospital y es tratado por un neurólogo tiene tres veces menos probabilidades de fallecer o quedar con una discapacidad para el resto de su vida", afirmó este experto.

FRENOS A LA PREVENCIÓN

Sin embargo, dos situaciones están frenando, en opinión del doctor Álvarez-Sabín, la posibilidad de prevenir y evitar las secuelas de esta patología: por un lado, el desconocimiento de la población en general sobre qué es el ictus y, por otro, la ausencia de unidades de ictus en los hospitales.

"Todo el mundo ante un dolor en el pecho acudiríamos al hospital ya que pensaríamos que estamos sufriendo un infarto. Pero el ictus es una enfermedad que cursa sin dolor y la gente no suele interpretar sus síntomas como urgentes, quizás porque no dispone de suficiente información sobre ella", explicó.

Con respecto a las unidades especializadas en el ictus, "hay sólo 29 de las 95 que debería haber, por lo que sólo estamos dando cobertura a menos de un tercio de la población que lo necesita", precisó el doctor Álvarez- Sabín, quien añadió que el tratamiento precoz supondría salvar la vida a más de 6.000 enfermos de los 40.000 que fallecen cada año en España.

Para abordar de forma integral el ictus, el Ministerio de Sanidad y Consumo, en colaboración con los pacientes, las sociedades científicas y las comunidades autónomas, está preparando una estrategia que estará lista en el último trimestre de este año, según fuentes del departamento que dirige Bernat Soria.

continua llegint

Mor un nen de quatre anys per meningitis a Sant Sebastià


Un nen de quatre anys va morir dilluns a Sant Sebastià, el País Basc, després de patir una infecció generalitzada per una meningitis del tipus B, per a la qual no existeix vacuna i que pot ser fulminant. El Servei Basc de Salut ha volgut deixar clar que es tracta d'un cas aïllat i no d'un brot d'aquesta malaltia.

El nen va acudir a la Policlínica de Sant Sebastià el passat dilluns amb febre alta i dolor a les cames. Els pediatres ven decidir fer-li unes anàlisis de sang i es va constatat que patia meningitis. El petit va ser traslladat immediatament a l'Hospital Donostia, on va ingressar a la Unitat de Cures Intensives en estat molt greu. Va morir poques hores després. El Servei Basc de Salut ha assegurat que l'actuació dels professionals que van atendre el menor va ser la correcta i ha apuntat que, en aquest cas, el desenvolupament de la malaltia va ser “fulminant”. Ha remarcat així mateix que tot apunta que el nen es va infectar pel meningococ de tipus B, pel qual ho hi ha vacuna i que pot ser letal. "Un cas aïllat"Ahir, Salut van reunit tots els pares de la ikastola on estava matriculat el petit per informar-los de les mesures que s'aplicaran, com ara el subministrament d'un antibiòtic a tots els nens del centre per prevenir el risc d'infecció. Tot i això, Salut ha assegurat que es tracta d'un cas aïllat i que no hi ha cap altre nen que hagi presentat símptomes de la malaltia. Ha recordat, a més, que cada any es produeixen casos molt aïllats de morts per meningits del tipus B. Segons les darreres dades disponibles, al 2006 van morir al País Basc dos nens d'1 i 5 anys i un adult per aquesta causa.La meningitis es manifesta amb un dolor de cap intens, febre, vòmits i taques a la pell. Es contagia bàsicament per la saliva i les petites gotes que s'expulsen al parlar, tossir o esternudar.

continua llegint

Un de cada cinc ciutadans té problemes de salut per l'excés de soroll

La meitat dels ciutadans espanyols pateix molèsties a causa del soroll dins de casa seva i més d'un 17% ha vist afectada la seva vida diària per aquesta causa. I és que està demostrat que un excés de soroll pot provocar ansietat, estrès, falta de concentració, irritabilitat, insomni, mal de cap i problemes de memòria, entre d'altres símptomes. Així es recull a un informe del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions (COITT), elaborat amb motiu del Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll, que se celebra avui, i on s'assegura que Espanya és el segon país del món més sorollós, només superat pel Japó.

Per fer aquest estudi, el COITT ha realitzat 800 entrevistes telefòniques a veïns de Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Saragossa, Palma de Mallorca, Bilbao, Còrdova, Vigo i Gijón i ha arribat a la conclusió que més de la meitat d'ells pateix molèsties per la contaminació acústica. La majoria (el 78%) es queixa pel soroll que genera el tràfic, seguit pel soroll dels veïns (29,3%), les sirenes i alarmes (16,75%), els locals i zones d'oci (12,75%), la recollida d'escombraries (11,75%) i els vianants (11,38%).El soroll genera a un de cada quatre enquestats problemes d'estrès i ansietat, falta de concentració, dificultats per comunicar-se dins de casa i irritabilitat. A més, el 18% dels enquestat assegura patir insomni a causa de l'excés de soroll; el 17,5%, mal de cap; el 8,3%, problemes de memòria; el 5,9%, depressió i el 2,5%, falta de desig sexual.Segons el COITT, el soroll diürn que superi els 65 decibels ja pot ser considerat “perjudicial per a la salut de qui el pateixi dins de casa”; mentre que el soroll nocturn no hauria de superar els 25 decibels dins d'una habitació. Tot i que hi ha molts ciutadans que han de patir sorolls superiors, més del 76% dels enquestats reconeix que no es planteja prendre mesures per reduir-lo i només el 5,75% ha demanat alguna vegada un mesurament del soroll. Això, segons el COITT està motiva a què els ciutadans ja s'han acostumat al soroll i que, a més, saben que denunciar en la majoria dels casos no duu enlloc. Davant aquesta realitat, el COITT ha reclamat que es compleixi la llei del soroll i que es protegeixi més als ciutadans.

continua llegint

Campi qui pugui presenta una sèrie de programes especials amb motiu del 25 aniversari de CERDANYOLA RÀDIO.


En aquests programes escoltaren entrevistes de gent relacionada amb l’emissora local. També es podran escoltar antigues gravacions com falques, sintonies, indicatius, publicitats i la sèrie radiofònica ESPE (Estudios Superiores Para Españoles presentado por la Academia Aguirre) que feia referencia a Esperanza Aguirre, en aquells temps ministra de Cultura i llamada Espe per Pablo Carbonell en el Caiga Quien Caiga i que en el seu moment van escriure i enregistrat Toni Alvaro i Miquel Puig.

El primer programa s’emetrà el:dilluns dia 21 d’abril (12 a 13 h.) i contarà amb la presència de Josep Maria Cortada “Xaneta” (fundador i ex-dire de CR) en una entrevista registrada per l’espai del campi “Gent de Cerdanyola”. En aquest primer programa recordarem les primeres emissions d’Antena Directa amb les veus de Paco Ezquerra (la primera veu) i las de Mila Melero i José Luis Maqueda en el programa infantil Zanco Panco. En aquest participaren alguns nens que pel seus cognoms reconeixerem ràpidament: Sánchez Braut ó Maranges.
dimarts 22 d’abril: especial Celia Díez (ex-coordinadora d'informatius i actualment responsable de protocol de l'ajuntament de Cerdanyola), ESPE i altres.
dimecres 23 d’abril: jornada maratoniana de Cerdanyola Ràdio.
dijous 24 d’abril: especial Toni Gómez (Cap tècnic de CR), ESPE i “Gent de Cerdanyola” amb Juan Antonio Hidalgo (ex-treballador i col·laborador)
divendres 25 d’abril: especial Xavier Poza (Coordinador d'informatius de CR i del Cerdanyola.info), ESPE i “Gent de Cerdanyola” amb Roberto Sánchez (ex-treballador de CR i actualment en la Cadena SER)
dilluns 28 d’abril: especial Juan Costa i Juan Gómez (realitzadors tècnics de CR), ESPE i altres.
dimarts 29 d’abril: especial María José Ruiz (ex-redactora de CR i actualment responsable de premsa de l'ajuntament de Cerdanyola), ESPE i altres.
dimecres 30 d’abril: especial Jordi Jorba (ex- cap de programes i ex-redactor de CR, actualment al servei de Cultura), ESPE i “Gent de Cerdanyola” amb Gabriel López (ex-coordinador d'esports a CR, actualment ha tornat per seguir treballant en el món esportiu local).
divendres 2 de maig: Rafael Lumbreras (Cap del Servei de Comunicació de l'ajuntament de Cerdanyola i Director de CR), ESPE i “Gent de Cerdanyola” amb José Luis Rodríguez (ex-treballador)
A partir del 5 de maig Campiquipugui tornarà a la normalitat excepte els divendres que continuarem amb els especials del 25 aniversari.
El divendres 9 de maig els convidats seran el Xavier Cases (realitzador tècnic) i Manuel Ibarro (Coordinador de programes de CR) , és a dir, nosaltres mateixos.I divendres a divendres continuarem amb el 25 aniversari i amb més gent de la ràdio (Toni Álvaro, Mònica González, Marga Almagro, Pitu Castells, Rosa Cervantes, Xavier Mata, etc .....)

Salut!

Campiquipugui

continua llegint

dimarts, 15 d’abril del 2008

Discapacitados de Cataluña piden al Metro de Barcelona que reduzcan a cero la distancia entre tren y andén

Un total de ocho miembros de diferentes entidades de la Confederació ECOM Catalunya han probado in situ las mejoras de accesibilidad aplicadas a la estación Sagrada Familia, de la Línea 5 del metro de Barcelona, para reducir la distancia que queda entre el andén y el vagón, y han concluido que esta distancia debe eliminarse para que todas las personas con movilidad reducida puedan acceder al suburbano de forma autónoma.

Según informó hoy ECOM Catalunya, antes de aplicar esta mejora a otras estaciones de Metro, Transportes Metropolitanos de Barcelona (TMB) ha querido probar su funcionamiento con personas con discapacidad, usuarias de sillas de ruedas, tanto eléctricas como manuales.

Todas las pruebas de acceso a los vagones realizadas por las personas usuarias de sillas de ruedas de la estación de Sagrada Familia dejaron constancia de que, gracias al aumento de altura del andén, el espacio que queda actualmente entre éste y el vagón no supera en ningún caso los cuatro centímetros de distancia horizontal por un centímetro de distancia vertical y, en algún caso, incluso, el hueco vertical es inexistente.

Según un estudio realizado el año pasado en Barcelona, la distancia máxima entre andén y vagón que puede superar una silla de ruedas es de siete centímetros horizontales por tres centímetros verticales.

"Aunque estos estudios sitúan la distancia máxima que una silla de ruedas puede superar en siete centímetros horizontales por tres centímetros verticales, esta longitud difícilmente podría ser superada por todos los usuarios de silla de ruedas", indicó la presidenta de ECOM Catalunya, María José Vázquez.

A pesar de que "valoramos positivamente el esfuerzo de TMB por reducir esta distancia y la inversión económica que está haciendo en mejoras de accesibilidad a la red de metro, creemos que hemos de seguir luchando por conseguir el espacio cero entre andén y vagón para que la accesibilidad en el metro sea posible para toda persona con discapacidad, con la máxima autonomía", añadió.

En cualquier caso, continuó la presidenta de esta entidad, "desde ECOM valoramos muy positivamente que TMB cuente con la colaboración de las entidades y personas con discapacidad para definir y evaluar las medidas de accesibilidad en el Metro, ya que ésta es la manera que las actuaciones en materia de accesibilidad se ajusten a las necesidades de las personas con movilidad reducida". Sin embargo, agregó, "no podemos decir lo mismo de Renfe, con quien la interlocución es muy complicada".

OTRAS DIFICULTADES

Los miembros de las entidades de ECOM que estuvieron realizando las pruebas hicieron explícita también a TMB su queja por la dificultad de movilidad que las personas con discapacidad tienen en el interior de los nuevos trenes que están circulando en la red del metro de Barcelona.

"Los agarraderos verticales situados en medio del vagón no permiten el paso a las sillas de ruedas, lo que obliga a las personas con discapacidad a tenerse que situar forzosamente en el espacio reservado para ellas, y a no poderse mover de allí", subraya el comunicado.

Y es que, remarca la nota de prensa, "las personas con discapacidad queremos utilizar el transporte público en igualdad de condiciones (que el resto de ciudadanos) y esto quiere decir tener posibilidad de acceso autónomo al transporte y posibilidad de movimiento en su interior".

Por este motivo, finaliza el comunicado, "exigimos que todos los nuevos medios de transporte que se pongan en marcha recojan estas necesidades. Es intolerable que medios de transporte acabados de inaugurar, como el AVE, sigan siendo inaccesibles para las personas con discapacidad", que precisan de la ayuda de una tercera persona para poderlos utilizar.

continua llegint

El Cermi impulsará en España la aplicación de la Convención de la ONU para discapacitados

El Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (Cermi) pondrá en marcha un plan de acción para dar a conocer y aplicar en España la Convención de la ONU sobre Derechos de las Personas con Discapacidad.
La Convención entrará en vigor en España el próximo 3 de mayo de 2008, un mes después de que la hayan ratificado los veinte países necesarios para que resulte aplicable.

La importancia histórica de la Convención Internacional sobre los Derechos de las Personas con Discapacidad, adoptada por la ONU en diciembre de 2006, obliga al tejido asociativo de la discapacidad a continuar con la labor de análisis, aplicación, seguimiento y control, una vez haya entrado en vigor este Tratado Internacional en el ordenamiento jurídico español.
El Plan del Cermi se orientará a tres objetivos. En primer lugar, se plantea una reforma legislativa dirigida a adaptar la legislación española actual al texto de la Convención Internacional. A la vez, se ha de asegurar la presencia allí donde se vigilará la Convención, promoviendo la participación de una personalidad española, procedente del mundo asociativo, como representante de la sociedad civil en los diversos organismos responsables del seguimiento de la Convención Internacional.
Como tercer gran objetivo, el Cermi dará a conocer el texto de la Convención, difundiéndola ampliamente entre las instituciones públicas, el sector de la discapacidad, los medios de comunicación y los operadores y agentes responsables de su aplicación o concernidos por la misma.
A juicio del Cermi, la Convención "pone en manos de los ciudadanos con discapacidad y de sus familias instrumentos eficaces y un sistema de apoyos para que las propias personas sean los agentes de su proceso de inclusión".

continua llegint

El pla de salut bucodental i les garanties a la interrupció de l'embaràs, les primeres missions del ministre Sòria

L'investigador valencià Bernat Sòria continua al capdavant del Ministeri de Sanitat i Consum, càrrec pel qual va ser nomenat el passat mes de juliol i que ha tornat a prometre avui. En aquesta nova legislatura, el ministre s'enfronta a molts nous reptes sanitaris, entre els quals destaca donar "plenes garanties" a les dones que decideixin interrompre el seu embaràs, tal com va anunciar el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en l'única referència a la Sanitat al seu discurs del debat d'investidura. Durant els propers 4 anys, a més, el Ministeri que dirigeix Sòria també haurà de desenvolupar el Pla de salut Bucodental, que garantirà el dentista gratuït als nens d'entres 7 i 15 anys abans que acabi la legislatura.

A banda d'aquestes dues propostes, entre les moltes mesures anunciades pel nou Govern per als propers quatre anys també podem trobar un acord nacional sobre vacunes, l'establiment de temps màxims d'espera en situacions urgents, la generalització de la recepta electrònica, una Estratègia de Salut Sexual i Reprodutiva, una Llei de Salut Pública i una altra llei de Salut, Seguretat Alimentària i Nutrició, una estratègia per lluitar contra l'anorèxia i la bulímia.I això no és tot. D'altres promeses electorals passen pel desenvolupament de l'Estratègia d'Atenció Primària-21 i de la Llei de Cohesió i Qualitat del Sistema Nacional de Salut en matèria d'alta inspecció, l'ampliació de l'estratègia d'Atenció al Part Natural, el desenvolupament d'una normativa que desenvolupi la Llei del Medicament, l'aplicació del Pla d'Acció al VIH-sida, la creació d'un Pla d'Acció de Salut i Medi Ambient 2008-2012, el reforç de l'Estratègia NAOS contra l'obesitat, la defensa del model espanyol de farmàcia i la regulació de la prescripció infermera i l'adopció de mesures a favor dels celíacs.Es volen recuperar els talents espanyols que treballen a l'estrangerEn matèria laboral, l'assignatura pendent de l'anterior legislatura, Sòria ha anunciat un pla de retorn dels sanitaris espanyols que treballen a l'estranger i una estratègia que asseguri la suficiència de professionals a la sanitat. En l'àmbit científic es proposa un Pacte per la Ciència, la transformació de l'Institut de Salut Carlos III en l'Agència Estatal d'Investigació en Biomedicina i Ciències de la Salut i el desenvolupament de la carrera investigadora al Sistema Nacional de Salut (SNS).El ministre també es va comprometre durant la passada legislatura a traslladar de manera immediata a la pràctica clínica tots els avenços que es vagin produint en investigació. A més, completarà la implantació de les Estratègies del SNS sobre càncer, cardiopatia isquèmica, diabetis, salut mental i cures pal·liatives, a les quals s'uniran d'altres sobre accidents cerebrovasculars, MPOC, demències i insuficiències renal crònica i crearà 50 centres d'excel·lència d'R+D Biomèdica que se sumaran als Centres d'Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER) creats la passada legislatura.El que ja s'ha fetEn els últims quatre anys el Ministeri de Sanitat i Consum ha tirat endavant les lleis d'Investigació Biomèdica, de Millora de la protecció dels consumidors i usuaris, de Garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris, sobre Tècniques de reproducció humana assistida i la llei contra el tabac.També es començar a treballar en una llei per Prevenir i reduir el consum d'alcohol entre els menors, que finalment no va tirar endavant per la presió dels fabricants, i es va posar en marxa un acord amb els fabricants de roba per unificar les talles de roba.

continua llegint

Una dona amb malaltia d'Steinert té una nena sana gràcies a una selecció genètica 'in vitro'

Una dona de 27 anys portadora d'una estranya patologia muscular, la malaltia d'Steinert, ha donat a llum una nena sana gràcies a una fecundació 'in vitro' després d'un diagnòstic preimpantacional. La tècnica, que l'Hospital de Sant Pau i la Fundació Puigvert ha realitzat per primera vegada a Espanya, està especialment indicada en persones portadores o que pateixen malalties hereditàries greus i incurables i amb altres probabilitats de transmetre-les als seus descendents.

El diagnòstic genètic preimplantacional permet detectar quins embrions, fecundats mitjançant un procediment 'in vitro', presenten alguna anomalia genètica. D'aquesta manera, se selecciona un embrió sa per implantar-ho a la matriu de la mare i es descarten els embrions portadors de la malaltia. En alguns casos, la selecció és encara més senzilla perquè n'hi ha prou amb seleccionar un embrió del sexe contrari al que transmet la patologia. En canvi, en malalties com la d'Steinert, que acostuma a manifestar-se entre els 20 i 40 anys, els metges han de realitzar estudis preimplantacionals més complexos. La malaltia d'Steinert és la distròfia muscular més freqüent en persones adultes i afecta a una de cada 20.000. A més de causar una invalidesa, en els casos més greus pot provocar la mort.

continua llegint

dilluns, 14 d’abril del 2008

El área social y sanitaria, eje central de la obra social de las cajas de ahorro, con 682 millones invertidos en 2007

La Asistencia Social y Sanitaria se convirtió en el año 2007 en el area con mayor inversión de las cajas de ahorro, superando en recursos invertidos al Área de Cultura y Tiempo Libre por primera vez desde el año 1984.
Según informó la Confederación Española de las Cajas de Ahorro (CECA), en 2007 en total se destinaron a esta área 682 millones de euros, con un aumento del 39 por ciento en relación a las cifras de 2006.
Este avance ha hecho posible que la Asistencia Social y Sanitaria gane cinco puntos de peso relativo en un año, hasta situarse por encima del 37 por ciento del total de la Obra Social, explica la CECA.

En el desglose de este capítulo, las dos subáreas obtienen también los mayores crecimientos, más de un 40% en el caso de la Asistencia Social y por encima del 27% en el apartado de Sanidad.
Asimismo, dentro de este Área Social y Sanitaria la CECA destaca todo lo relacionado con cuestiones asistenciales, especialmente dirigidas a las personas mayores, colectivo al que se dirigen las tres cuartas partes de la inversión.
2.000 MILLONES EN 2008
Las 45 cajas de ahorros y la CECA invirtieron en 2007 un total de 1.822 millones de euros en la Obra Social, lo que representa un incremento del 20 por ciento en relación al año anterior.
El crecimiento registrado en 2007 es de los más altos de la presente década y consolida la Obra Social de las cajas de ahorros españolas como la primera aportación privada a proyectos y actividades de interés para la comunidad.
Otra de las áreas que ha experimentado un fuerte incremento de los recursos gestionados en 2007 ha sido la de Educación e Investigación, con un 12% de avance. El principal peso ha recaído en la subárea de Investigación, que crece por encima del 18%.
Por último, el área de Patrimonio Histórico Artístico y Natural ha sido el apartado de la Obra Social con menor crecimiento en 2007, en concreto un 6%, hasta situarse en algo más de 174 millones de euros.
Dada la evolución del gasto en 2007 y teniendo en cuenta la dotación hecha por las 45 cajas de ahorros y la CECA para la Obra Social con cargo a los beneficios del ejercicio pasado (1.948 millones de euros), desde la confederación se da por seguro que las cajas superarán en el presente ejercicio los 2.000 millones de euros de inversión en este ámbito.

continua llegint

Las personas con discapacidad ya pueden acceder a la carrera judicial con plenas garantías

El Boletín Oficial del Estado publica hoy un Acuerdo del Consejo General del Poder Judicial por el que se regula el acceso de las personas con discapacidad a la carrera judicial. La disposición, de rango reglamentario, modifica la normativa de ingreso en la carrera judicial para garantizar el acceso con plenas garantías de las personas con discapacidad.
Según la nueva norma, las personas con discapacidad tendrán derecho a que las oposiciones y concursos de ingreso en la Carrera Judicial se desarrollen con respeto a los principios de igualdad de oportunidades, no discriminación y compensación de desventajas, en las condiciones reguladas en la Ley Orgánica del Poder Judicial y en el Reglamento publicado hoy.


Los anteriores principios serán asimismo aplicables en las pruebas de promoción y especialización de los miembros de la carrera judicial, cuando participen en ellas personas con discapacidad.
Asimismo, se prevé que en las oposiciones y concursos, pruebas de promoción y especialización de los miembros de la carrera judicial, cursos de formación o periodos de prácticas, se establecerán para las personas con discapacidad las adaptaciones y ajustes razonables de tiempo y medios para su realización, cuando fueren precisos para asegurar su participación en condiciones de igualdad.
Desde el año 2003, en que se modificó la Ley Orgánica del Poder Judicial, existe una reserva del 5% en favor de personas con discapacidad para acceder a la carrera judicial, pero hasta ahora no se había regulado detalladamente esta medida de acción positiva.
El Cermi ha participado con aportaciones y sugerencias dirigidas al Consejo General del Poder Judicial en la elaboración de esta nueva norma, que abre oportunidades para que más personas con discapacidad puedan ingresar en la carrera judicial y normalizar así su presencia en las funciones jurisdiccionales.
El Cermi es la plataforma de representación y encuentro de las personas con discapacidad que aglutina a más de 4.000 asociaciones y entidades, que representan en su conjunto a los casi cuatro millones de personas con discapacidad que hay en España. Su objetivo es conseguir el reconocimiento de los derechos y la plena ciudadanía en igualdad de oportunidades de este colectivo.

continua llegint

El producte per aprimar-se Depuralina, retirat del mercat

A partir d'ara els comerços no podran vendre el producte per aprimar-se conegut com Depuralina. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), del Ministeri de Sanitat, ha ordenat suspendre la venda del producte pocs dies després que es prohibís a Portugal per l'hospitalització de diverses persones que van prendre el producte. Davant aquests casos, i l'advertència rebuda per les autoritats de Portugal, Sanitat considera el Depuralina com a un producte "dubtós".

Des de l'1 d'abril, el Depuralina ja no es comercialitza a Portugal, on s'ha prohibit després de l'ingrés de tres persones que havien pres el producte per aprimar-se. Una d'elles, amb hepatitis aguda, i les altres dues, per atacs al·lèrgics. De moment no s'ha detectat a Espanya cap persona que prengui aquest producte i que hagi estat hospitalitzada.
Depuralina es ven com un complement alimentari "purificant i que aprima" elaborat amb llavors, fruits i altres complements biològics. L'empresa que el fabrica, Cataro-Nopal SL, treballa de manera il·legal a Espanya ja que no figura en el registre oficial de fabricants per a aquest tipus de productes.

continua llegint

Programa de ràdio del dia 16-04-2008

Programa de ràdio dedicat al dol a través de l'associació Gest Dol i la seva responsable Xusa Serra.

A més el programa acava amb la cuina adaptada de la Teresa Diviu, avui faves a la catalana.
FES UN CLICK I ESCOLTA

Programa gravat el divendres 11-04-2008

continua llegint

divendres, 11 d’abril del 2008

Els malalts de Parkinson són tractats molts anys per metges de capçalera per falta de neuròlegs

Avui es commemora el Dia Mundial del Parkinson, una malaltia neurodegenerativa que provoca a qui la pateix lentitud dels moviments, rigidesa muscular i tremolors. És un mal que no té cura però al qual se li pot posar fre amb el tractament adequat. Tot i la importància de rebre l'ajuda necessària quan abans millor per evitar que la malaltia avanci, la Federació Espanyola del Parkinson ha denunciat que "molts pacients són tractats cinc o sis anys pels metges de capçalera per la falta de neuròlegs”.

Aprofitant el Dia Mundial de la malaltia, que se celebra sota el lema Investigació i Parkinson. L'impuls el donem tots, la Federació Espanyola del Parkinson demana que es canviï aquesta situació de falta de neuròlegs i que es posin més recursos per atendre a aquests malalts.Així mateix, els experts coincideixen que l'única esperança per als malalts de Parkinson, uns 100.000 en el conjunt d'Espanya, és avançar en la investigació per a obtenir la seva curació. Cal trobar l'origen de la malaltia, trobar els marcadors que permetin la seva detecció precoç i millorar les teràpies actualment disponibles.L'esperança: les cèl·lules mareActualment, el Parkinson és incurable i només és pot alleugerir mitjançant fàrmacs o neurocirugia. A més, hi ha teràpies alternatives com el tractament psicològic, fisiològic o de logopèdia que poden fer més lenta la progressió d'aquesta patologia, l'origen de la qual es desconeix.El sotsdirector general de Teràpia Cel·lular i Medicina Regenerativa de l'Institut de Salut Carlos III, Augusto Silva, ha explicat que actualment estan investigant amb cèl·lules mare en la regeneració neuronal, la qual cosa podria suposar una cura per al Parkinson. Silva, però, ha recordat que els experiments es desenvolupen, de moment, només en ratolins i no sempre amb èxit, encara que són l'esperança de poder trobar la curació en un futur pròxim. Molts malalts de Parkinson pateixen depressió i ansietatEl Parkinson es caracteritza per pèrdues de control de moviment, equilibri i coordinació, rigidesa muscular i dificultats per parlar i comunicar-se. A més, aquests malalts tenen tendència a ser obsessius o excessivament meticulosos i sovint el Parkinson ve acompanyat per depressió, ansietat, pèrdues de memòria, restrenyiment crònic i problemes de conducta, sexuals o genitourinaris.

continua llegint

dimecres, 9 d’abril del 2008

El 'santo grial' del diagnóstico precoz de las enfermedades neurodegenerativas

Alzheimer, Parkinson, Esclerosis Lateral Amiotrófica... Cuando un paciente recibe un diagnóstico como éste su cuerpo manifiesta ya los síntomas de estas patologías. Para entonces, se ha perdido un precioso tiempo en el que se podría haber ralentizado su avance. La comunidad científica se está volcando en la búsqueda de un método que satisfaga la necesidad de detectar cuanto antes estas enfermedades cada vez más frecuentes. Un camino lleno de sinsabores.

Unas han corrido más suerte que otras en cuanto al volumen de los esfuerzos puestos en la investigación de una cura, de formas más precisas de diagnóstico o de tratamientos para sus síntomas. En general, el conocimiento que tenemos sobre las enfermedades neurodegenerativas es pequeño, aunque en los últimos años han proliferado las publicaciones en torno a algunas de ellas.
La presencia del mal de Alzheimer no se puede establecer con seguridad hasta que se le practica la autopsia al paciente. En vida, algunos signos y síntomas orientan el diagnóstico en esa dirección pero la confirmación llega con los estudios histopatológicos del cerebro. En el caso del Parkinson sucede algo parecido; los signos y síntomas son múltiples y complejos y el enfermo debe cumplir muchos requisitos para obtener un dictamen de 'probable'.
El enfoque bioquímico es en el que más esperanzas están depositadas, aunque la lista de fracasos es larga. Primero fue la apolipoproteína E, que durante algún tiempo se pensó que aumentaba el riesgo de sufrir Alzheimer. Hoy en día, se emplea la medición de los niveles de tau y beta-amiloide en el líquido cefalorraquídeo, una técnica que en algunos países se emplea de forma rutinaria pero que no ha mostrado ser más eficiente que el diagnóstico clínico.
Los ensayos han sido casi tantos como los fracasos, pero "sería muy importante [encontrar en método de diagnóstico precoz] porque no hay ninguno", ha declarado a elmundo.es Félix Bermejo Pareja, especialista en Alzheimer del Hospital 12 de Octubre.
Un nuevo test en el mercado
Aún está en pruebas pero, según informa la revista 'Chemistry & Industry', este verano podría lanzarse una nueva técnica capaz de detectar algunas enfermedades neurodegenerativas en sus periodos iniciales. El test, desarrollado por la compañía Power3 Medical Products, que ha anunciado su comercialización para este verano, se basa en la búsqueda de varios biomarcadores.
La empresa habla de 59 proteínas cuyos niveles indicarían si una persona padece Esclerosis Lateral Amiotrófica, Alzheimer o Parkinson, incluso antes de que desarrolle síntomas importantes. La técnica, según sus fabricantes, tiene una especificidad y sensibilidad por encima del 90%, aunque sólo se ha probado en algo más de 180 pacientes.
No es la primera vez que resuena el término biomarcador. Hace unos meses la revista 'Nature Medicine' hacía público un estudio en que se identificaba 18 de estas moléculas con las que es posible determinar la presencia del mal de Alzheimer. "En los últimos seis meses han aparecido trabajos similares –explica Bermejo- pero eso no quiere decir que los tests se vayan a utilizar rápidamente en la clínica porque es preciso que compruebe su eficacia la literatura médica mundial".
"Este tipo de resultados, desde el punto de vista básico, son muy interesantes, pero para la clínica hay que ser más cautelosos, hay que demostrar su utilidad y su superioridad frente a otros métodos", señala María de Ceballos, investigadora sobre Alzheimer del Instituto Cajal del CSIC.
Hallar herramientas que permitan hacer un diagnóstico lo más temprano posible de este tipo de patologías permitiría "intervenir antes y, tal vez, intentar frenar su progresión", señala de Ceballos. Cosa que tendría una repercusión "impresionante" en los ámbitos familiar y social y en el sistema de salud.

continua llegint

La niña con dos caras cumple un mes de vida


Lali nació el pasado 11 de marzo en una localidad al norte de la India, Saini Sunpura. Su nacimiento ha supuesto todo un acontecimiento en su pueblo, donde es considerada la reencarnación de una diosa hindú. En realidad, la pequeña sufre un trastorno denominado duplicación craneofacial, que hace que todas sus caracterísicas faciales (excepto las orejas) estén repetidas.

Lali tiene dos narices, dos labios y dos pares de ojos; y aunque su rareza sea adorada por sus vecinos en honor a la diosa Durga (que tradicionalmente se representa con tres ojos y varios brazos), el trastorno puede traerle serias complicaciones de salud en el futuro.
Esta alteración, denominada diprosopus, es una de las malformaciones congénitas más raras que puede sufrir el ser humano y apenas existen 35 casos documentados en la literatura científica desde el año 1885, aunque sus causas siguen sin ser bien conocidas. La mayoría de las veces, los fetos con esta alteración (que se ocasiona alrededor de la tercera semana de gestación) se malogran antes de nacer.
"La niña bebe leche por ambas bocas y abre y cierra sus cuatro ojos a la vez", explica Sabir Ali, el director del hospital donde Lali vino al mundo después de ocho horas de parto. De momento, añade, y a punto de cumplir su primer mes de vida, "lleva una vida normal, sin problemas respiratorios y sin necesidad de operarla".
De momento, el padre de Lali, un granjero de 23 años, ha rechazado la posibilidad de someter a su única hija a un escáner en el Hospital de Nueva Deli para comprobar si todos sus órganos internos se encuentran en buenas condiciones. "La verdad es que no veo la necesidad, si mi hija de momento se está comportando como cualquier bebé de su edad, sin ningún problema".
La pequeña ya ha recibido en su casa la visita de más de 100 de sus vecinos, que se acercan hasta allí para tocarle los pies en señal de respeto, ofrecerle dinero y pedir su bendición. El alcalde de la localidad, situada a escasos kilómetros de Nueva Deli, ya está planeando construir un templo en honor a la diosa Durga. "Lali es un regalo para nosotros, ha traido la fama a nuestro pueblo". Además de escribir al gobierno del país para pedir ayuda financiera en la construcción del mausoleo, el alcalde también reclama ayuda para que los padres de la niña (Sushma y Vinod Singh) pueda cuidar de ella.

continua llegint

La investidura de Zapatero accesible para las personas sordas


La investidura de José Luis Rodríguez Zapatero como presidente del Gobierno de España por otros cuatro años, que comienzó el martes en el Congreso, contó con intérpretes de lengua de signos española y con subtítulos. Así se facilitará la plena accesibilidad al debate de las personas sordas y con discapacidad auditiva.

Mientras duré la investidura y a lo largo de cada jornada, habrá diez intérpretes que se irán turnando entre las sesiones de la mañana y la tarde para traducir a la lengua de signos española los discursos y argumentos de los distintos representantes políticos.
Técnicos de la CNSE han mantenido reuniones con el Congreso para que la accesibilidad del acto esté garantizada y las personas sordas y con discapacidad auditiva puedan ver satisfecho su derecho a la información.

continua llegint

El Cermi planteará al nuevo Gobierno medidas en favor de la integración de discapacitados desde la contratación pública


El Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (Cermi) dirigirá en breve al nuevo Gobierno una propuesta para favorecer la inclusión laboral y la accesibilidad desde la contratación pública. Para ello ha elaborado una serie de iniciativas para incluir en una futura Orden Ministerial para fomentar la contratación pública en relación con la inclusión de las personas con discapacidad.

Dentro de las medidas que propone el Cermi, se encuentra la prohibición de contratar con el sector público aquellas personas sancionadas con carácter firme por infracción grave en materia de integración laboral. Este punto se refiere concretamente al incumplimiento de la obligación legal de reserva del 2% de los puestos de trabajo para personas con discapacidad o de la aplicación de sus medidas alternativas de carácter excepcional.
Asimismo, se prohibiría la contratación pública con personas o empresas sancionadas por infracción grave en materia de igualdad de oportunidades y no discriminación de las personas con discapacidad, así como con personas sancionadas por infracciones relacionadas con la discapacidad, recogidas en la Ley sobre infracciones y sanciones.
Esta Orden Ministerial recogería la exigencia de acreditar el cumplimiento de la normativa vigente en materia de reserva de puestos de trabajo para personas con discapacidad o de la aplicación de medidas alternativas de carácter excepcional.
Para este fin se obligaría a las empresas a realizar una declaración responsable sobre su cumplimiento y se recogería esta obligación en los pliegos de cláusulas, así como se incluiría como causa de resolución el incumplimiento de esta obligación legal.
Por otra parte, contemplaría la obligación de tener en cuenta los criterios de accesibilidad universal y de diseño para todos en la definición de las prescripciones técnicas de los contratos.
Además establecería la obligación de dedicar a la ejecución del contrato de que se trate a un número determinado de trabajadores con discapacidad. Cuando, por la naturaleza o características del contrato no pueda incluirse esta obligación, el órgano de contratación deberá requerir por escrito las razones de esta imposibilidad.
También se establece la obligación de tener en cuenta como criterio de adjudicación el número o porcentaje de trabajadores con discapacidad en plantilla vinculados directamente a la ejecución del contrato.
Asimismo, expone la preferencia en la adjudicación de los contratos sobre la base de la integración de las personas con discapacidad en las plantillas de las empresas licitadoras. Para la adjudicación de contratos se realizaría una reserva a favor de Centros Especiales de Empleo y de su ejecución a programas de empleo protegido.

continua llegint

Investiguen una altra possible mort pel mal de les vaques boges


La Conselleria de Sanitat valenciana està investigant si la mort d'un home d'uns 50 anys a l'hospital alacantí de Torrevieja podria estar causada pel mal de les vaques boges. L'home va morir fa un parell de setmanes i l'autòpsia va determinar que tenia una variant de la malaltia de Creutzfeld-Jakob.

Fonts sanitàries han informat que existeixen 17 variants de la malaltia de Creutzfeld-Jakob i que, per tant, el més probable és que la mort no estigui causada pel mal de les vaques boges. Han detallat també que l'autòpsia i una biòpsia posterior permetran determinar tant el tipus de Creutzfeld-Jakob que patia l'home, així com la manera com la va adquirir la malaltia. La Conselleria de Sanitat està pendent ara de conèixer els resultats de la biòpsia per poder determinar si va adquirir la malaltia pel consum de carn bovina.Si es confirmés, aquesta seria la quarta mort a Espanya per aquesta causa, després d'un cas detectat al 2005 i els dos casos de Castella i Lleó que s'han conegut aquesta mateixa setmana.

continua llegint

El cànnabis ajuda a evitar les nàusees dels pacients que reben quimioteràpia

Als pacients de càncer que estan rebent quimioteràpia, el cànnabis els pot ajudar a reduir o, fins i tot, eliminar les nàusees i els vòmits provocats per aquest tractament. Així es recull a un pioner estudi impulsat des del Departament de Salut que ha estudiat, per primera vegada, els efectes del Sativex en aquests malalts. El Sativex és un medicament que es comercialitza al Canadà des de 2004 a partir de l'extracte de la planta de cànem i que, fins ara, es prescrivia només per combatre el dolor en malalts d'esclerosi múltiple. Marina Geli, consellera de Salut, ha assegurat que el nou estudi “obre una porta seriosa a l'esperança als pacients que no responen a d'altres tractaments”.

L'estudi sobre el Sativex elaborat a sis hospitals barcelonins entre 2004 i 2006 entre 207 pacients ha verificat les investigacions prèvies fetes al Canadà sobre l'eficàcia d'aquest medicament en el tractament del dolor als malalts d'esclerosi múltiple que ja no responen a cap d'altre tractament. A més, però, s'han fet dos descobriments molt importants: el Sativex serveix també per aquells malalts amb síndrome d'anorèxia-caquèxia per càncer i sida (prop del 80% van recuperar la gana) i per als pacients amb nàusees i vòmits pel tractament de quimioteràpia.En aquest darrer cas, s'ha detectat que una tercera part dels pacients que van prendre Sativex no van tenir nàusees i que a la resta els va disminuir la intensitat mitjana. D'altra banda, el 21,7% no van tenir vòmits i al 73,9% restant els van disminuir. En forma de polveritzador i amb la dosi exactaSativex s'administra mitjançant un polvoritzador i s'aplica a la mucosa bucal. El gran avantatge d'aquest sistema és que permet aplicar la quantitat justa de medicament, que serà personalitzada a cada malalt. Així, a diferència de l'aplicació directa de la planta no hi ha perill de passar-se o de quedar-se curt. Salut ha volgut deixar molt clar que el Sativex només està indicat per a aquells malalts greus, amb malalties cròniques de llarga evolució, polimedicats i als quals han fallat tota la resta de tractaments. El Departament ha recordat que no és un medicament comercialitzat a Espanya i que, per tant, només s'hi podrà accedir a través de la via compassiva. Això vol dir que el metge el podrà prescriure i, després, el cas serà enviat a l'Agència Espanyola del Medicament, que n'haurà de donar l'aprovació. "Totes les peticions seran aprovades"El doctor J. Ramon Laporte, director de l'Insitut Català de Farmacologia, ha assegurat que “preveiem que totes les peticions seran aprovades”, sempre i quan es compleixin uns requisits, gràcies a la informació facilitada a l'estudi. De la seva banda, el doctor Francesc Ferrer, del Col·legi de Metges de Barcelona, ha recordat que els metges encara no tenen prou coneixement sobre aquest medicament i que caldrà un procés de formació. Salut ja s'ha compromès a informar els metges sobre aquesta nova alternativa perquè la puguin prescriure si ho troben oportú.Finalment, des del Col·legi de Farmacèutics de la Província de Barcelona, el doctor Rafael Borras, s'ha felicitat pels resultats de l'estudi ja que s'aconseguirà "millorar la qualitat de vida a un nombre important de persones". Així mateix, ha apuntat que s'aconseguirà "treure el consum clandestí" de cànnabis i que els malalts tinguin un seguiment mèdic constant.

continua llegint

dimarts, 8 d’abril del 2008

L’Equip Verd engega la campanya ‘Esmorzar escolar saludable i sostenible’ el CEIP el Turó

Els alumnes de quart del CEIP el Turó han estat els primers del municipi a rebre les carmanyoles que distribuirà l’Ajuntament de Montcada i Reixac. La iniciativa s’emmarca en el projecte del Servei de Medi Ambient ‘Esmorzar escolar saludable i sostenible’, que té un doble objectiu, d'una banda, que els infants mengin productes frescos i de temporada i, de l'altra, evitar l’ús d’embolcalls que generen una elevada quantitat de residus. La campanya la promou l’Equip Verd i es farà extensiva a totes les escoles que hi estiguin interessades. No fa pas tant els nens i molts pares i mares s’enduien a la feina la carmanyola per guardar l’esmorzar o el dinar. Aquest costum s’ha anat perdent amb l’aparició d’embolcalls com el paper film i, sobretot, el paper de plata, un material de difícil reciclatge. La campanya de l’Equip Verd pretén recuperar aquest hàbit per evitar la generació de residus i alhora promoure al consum d’aliments més saludables, com els entrepans i la fruita en detriment de les pastes industrials. Els centres de primària que estiguin interessats en dotar de carmanyoles els seus alumnes poden sol•licitar-ho al Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Montcada i Reixac.

El CEIP el Turó ha estat el primer centre en sol•licitar una partida de carmanyoles ja que des del curs passat està immers en diferents projectes mediambientals que li permetran accedir a la xarxa d’escoles verdes del Departament d’Educació de la Generalitat. El director, Jon Anchustegui-Echearte, ha destacat l’existència d’un hort i un compostador on es dipositen les restes orgàniques del menjador per fer compost.La iniciativa de ser Escola Verda de la Generalitat va sorgir en el si de l’Ampa del CEIP Turó i va aconseguir la implicació de tot el claustre. A més de reciclar tots els residus que genera l’escola, els alumnes i les famílies participen en diferents iniciatives ambientals. La darrera va ser la col•locació a la muntanya de les caixes niu que van fabricar els alumnes en un taller organitzat per l’Associació per a la Conservació de l’Entorn i la Recerca.

continua llegint