dilluns, 31 de març del 2008

El Clínic realitza la primera extracció del ronyó a través de la vagina

L'equip del Servei d'Urologia de l'Hospital Clínic de Barcelona ha realitzat amb èxit una extracció d'un ronyó a través de la vagina. És la primera vegada que aquesta operació es realitza a Europa i és la segona de tot el món. La pacient, de 66 anys, es troba en perfecte estat de salut.


El principal avantatge d'aquesta tècnica és estètic. I és que permet extreure el ronyó amb només dues petites incisions a l'abdomen d'aproximadament un centímetre cadascuna. A més, cal fer una altra incisió, que no és visible, a la part interna de la vagina.

La nova tècnica, a més, permet que la persona intervinguda tingui un postoperatori més curt i amb menys dolor que amb la intervenció tradicional.

L'operació forma part del programa internacional NOTES (Natural Orifice Transluinal Endoscopic Surgergy), que preten desenvolupar la cirurgia a través dels orificis naturals del cos.

continua llegint

Balears i Catalunya encapçalen el rànquing de morts per sobredosi de droga

Les Illes Balears i Catalunya encapçalen el rànquing de morts per sobredosi de consum de drogues de tot l'Estat. El 80 per cent dels morts són consumidors d'heroïna per via injectada, cosa que explica l'elevada incidència de casos de mort per sobredosi a Balears i Catalunya, on, segons la responsable de Salut pública del govern balear, Margalida Buades, no s'ha produït un canvi en la manera de consum d'aquesta substància que si s'ha donat a Espanya.


"En l'última dècada els consumidors d'heroïna a Espanya han anat substituint la injecció per la via fumada, però això no s'ha produït en la mateixa mesura a Balears ni a Catalunya", ha incidit Buades, que diu que els governs de les Balears i Catalunya "han de ser conscients que existeix encara un petit reducte -cada vegada menor- que no s'ha de deixar de tenir en compte".

La directora general de Salut Pública a Balears ha advocat pel manteniment i reforç dels programes de reducció de danys que ja existeixen a les dues comunitats i que, ha reconegut, "estan tenint un gran èxit", com són els tractaments amb metadona i l'intercanvi de xeringues.

"El nombre de morts per sobredosi de consum de drogues és constant des dels anys noranta", ha detallat Buades, que, això no obstant, ha aclarit que des d'aleshores també s'ha augmentat la capacitat de detecció dels casos de manera que "estan gairebé controlats en la seva totalitat".

continua llegint

Identifiquen una regió del cromosoma 11 implicada en el càncer de còlon i recte

Les persones amb una variació genètica en una regió del cromosoma 11 tenen més risc de patir càncer de còlon i recte. Així ho assegura un equip de científics d'arreu del món, en el qual han participat investigadors de l'Institut Català d'Oncologia, després de comparar el mapa genètic de més de 17.000 malalts de càncer amb el de persones sanes. Aquest descobriment permet saber més sobre les causes d'aquest tipus de càncer, que provoca més de 2.000 morts cada any a Catalunya, i permetrà desenvolupar noves eines per prevenir-lo i combatre'l.


L'Institut Català d'Oncologia ha explicat que fa poc es va descobrir que la presència de variacions força freqüents en dues regions, als cromosomes 8 i 18, augmenta lleugerament el reis de càncer de còlon i rectes. Ara s'han confirmat aquests resultats i, a més, s'ha pogut identificar una tercera regió, situada al cromosoma 11.

En l'estudi, que publica la revista Nature Genetics, han participat quinze grups de recerca d'Europa, els Estats Units, Canadà, Japó i Israel. S'han comparat les variacions genètiques entre 17.454 pacients de càncer i 16.353 persones sanes i s'ha identificat aquesta regió del cromosoma 11 que està relacionada amb un major risc de patir càncer colorectal.

El nou descobriment permetrà desenvolupar noves tècniques per prevenir i tractar el càncer de còlon i recte, el tumor més comú a Espanya amb 22.000 nous casos cada any. En concret, ajudarà a saber quines persones són més propenses a patir aquest tumor i a detectar-lo de forma més precoç, la qual cosa afavoreix, fins a un 30%, la supervivència d'aquests malalts. El càncer de còlon i recte és el més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes. A Catalunya, es diagnostiquen 4.000 casos nous cada any i els la segona causa de mort per càncer, amb 2.000 morts anuals.

continua llegint

Aconsegueixen curar la cirrosi hepàtica en rates

Un equip de científics japonesos ha fet un important descobriment: ha aconseguit curar un grup de rates que patien cirrosi hepàtica gràcies a unes molècules sintètiques que detenen la producció de col·lagen. La cirrosi hepàtica és una malaltia crònica i degenerativa que ataca el fetge. Actualment, l'única solució és el trasplantament.


La nova troballa obre una esperança als malalts de cirrosi hepàtica, que actualment només compten amb cures pal·liatives i amb el trasplantament de fetge com a únic tractament definitiu per sobreviure. La cirrosi ataca el fetge fins deixar-lo inservible i és una malaltia mortal. Està provocada per factors diversos com l'abús d'alcohol, l'hepatitis B i C, la reacció a certs medicaments o transtorns hereditaris.

El descobriment dels científics japonesos, que publica el darrer número de la revista Nature Biotechnology, ha permès revertir, per primera vegada, la malaltia. Les pacients han estat una seixantena de rates amb cirrosi, que han recuperat un fetge pràcticament normal després de només un parell de setmanes.

El tractament, bàsicament, consisteix en aplicar unes molècules sintètiques que detenen la producció de col·lagen. I és que, segons han explicat els científics, la cirrosi es desencadena quan unes cèl·lules del fetge, les cèl·lules d'Ito, comencen a produir col·lagen, un material fibrós que endureix la pell i els tendons i que degenera l'òrgan fins a destruir-lo. Actualment, només hi ha alguns medicaments per alentir aquest procés, però no s'havia trobat cap tècnica per detenir-lo completament.

continua llegint

El Josep Trueta impulsa l'estudi dels trastorns de la son en nens

Les alteracions de la son són cada vegada més comunes, també entre els més petits, i això causa problemes a la vida diària. De fet, molts nens que, de dia, pateixen problemes de concentració, intranqui·litat i baix rendiment escolar no dormen bé per les nits. Per detectar aquestes alteracions, la Unitat de la Son de l'Hospital Universitari de Girona Josep Trueta ha començat a estudiar nens d'entre 2 i 16 anys que tenen problemes per dormir. L'objectiu és fer uns 40 estudis cada any.


Es calcula que el 9% dels nens ronquen , la qual cosa pot ser un indici que el menor pateix apnees o, el que és el mateix, una petita parada respiratòria que estronca la son. Això, a banda de ser un problema greu de salut, fa que el nen no descansi bé i al dia següent no pugui rendir com cal.

La Unitat de la Son del Trueta, a més de començar a estudiar els trastorns dels nens, també ha estrenat un nou circuit de diagnòstic ràpid. El nou sistema permet al metge de família, a través de la intranet de l'Institut Català de la Salut de Girona, enviar les dades dels pacients a la unitat. En uns dies, el pacient pot anar al Trueta n se li realitzarà una prova simplificada. El circuit, únic a tot Espanya, permet reduir a unes poques setmanes un procés que en alguns casos superava un any d'espera.

El Trueta ha explicat que el trastorn més diagnosticat a la Unitat de la Son són les apnees, seguit per les narcolèpsies (quan el pacient no pot controlar la son i aquesta li pot venir en qualsevol moment del dia). Aquesta unitat realitza uns 1.300 proves anuals, de les quals mig miler es realitzen al domicili del client. Ara, també s'estudiaran els nens i es preveu fer uns 40 estudis a menors cada any.

continua llegint

dijous, 27 de març del 2008

Es detecten diversos casos de legionel·losi en un hotel de Coma-ruga

El Departament de Salut ha confirmat a través d'un comunicat que s'han detectat diversos casos de legionel·losi en persones que havien estat allotjades a l'hotel Marvel de Coma-ruga (Baix Penedès), tot i que no n'ha concretat el nombre. Els tècnics del Servei Regional de l'Agència de Protecció de la Salut al Camp de Tarragona en col.laboració amb l'Ajuntament del Vendrell, han dut a terme les actuacions d'investigació corresponents i han decidit tancar preventivament l'establiment, que no s'obrirà fins que es pugui garantir la seguretat dels clients de l'hotel.

El Departament de Salut assegura que no existeix risc de transmissió de legionel·la a la població ja que aquests casos han estat relacionats amb la utilització d'spa, wellness i circuits d'aigua, i no estan relacionats amb cap torre de refrigeració. El Servei Regional de l'Agència de Protecció de la Salut al Camp de Tarragona, està realitzant el seguiment corresponent de les mesures correctores requerides.

continua llegint

dimecres, 26 de març del 2008

Programa de ràdio del dia 26-03-2008

En aquest programa parlem amb Toni Moraleda, discapacitat físic per culpa d'una paràlisi cerebral que entrena i juga a futbol, concretament el Centre d'esports Castellar del Vallés.

A més parlem del cop de calor amb el doctor José Yelamós.
En cuïna adaptada de la Teresa Diviu: Sopa de carxofa amb pernil. FEU CLICK I ESCOLTEU O DESCARREGUEU
Programa gravat el 14-03-2008

continua llegint

Un hospital madrileny fa una innovadora operació que permet créixer cinc centímetres


Segons informa El Periódico de Catalunya, la clínica La Luz de Madrid ha aconseguit realitzar una innovadora operació que permet créixer entre tres i cinc centímetres, fent servir simplement anestèsia local i amb només un dia d'hospitalització. La pionera tècnica consisteix en implantar una pròtesi de silicona al cap i costa uns 5.000 euros.

El cap de cirurgia plàstica de la clínica La Luz, Luís de la Cruz, ha explicat a El Periódico que ja ha aplicat la nova tècnica a deu homes i nou dones. En la majoria dels casos, es tractava de persones que necessitaven uns centímetres més per optar a feines com policia, bomber o model. L'operació consisteix en col·locar una pròtesi de silicona al cap, entre el cuir cabellut i l'os del crani, a través d'una incisió de només cinc centímetres que després queda totalment oculta pels cabells. La intervenció es fa amb anestèsia local, només cal una nit d'hospitalització i, als tres dies, el pacient ja es pot rentar el cap amb normalitat. La tècnica es fa servir des de fa anys per corregir el mentó enfonsat però De la Cruz és el primer cirurgià que la fa servir perquè els pacients guanyin alçada. Fins ara, l'única manera de ser més alt era la cirurgia d'allargament de cames, molt complicada i amb molts efectes secundaris.De la Cruz ha explicat que l'operació està desaconsellada per a persones que tenen el cap molt allargat (el 10% de la població), ja que la pròtesi no seria estètica. En canvi, ha detallat, és perfecta per a persones que tenen el crani més ampli, ja que l'operació, a més de fer-los més alts, els fa tenir unes proporcions més estètiques.

continua llegint

Un web anima les nenes a seguir dietes estrictes i a operar-se per “ser perfectes”


Organitzacions de pares i metges del Regne Unit han denunciat un web, MissBimbo.com, que inculca a nenes d'entre 9 i 16 anys la cirurgia plàstica i les dietes estrictes per aconseguir una figura perfecte i triomfar a la vida. En concret, al web, plantejat com un joc, es demana a les menors que vigilin el pes, el vestuari i l'aspecte d'un personatge virtual per crear “la noia més guay, rica i famosa del món” per poder caçar un milionari. La pàgina, que fa només un mes que funciona al Regne Unit, està tenint un gran èxit i ja compta amb més de 200.000 persones registrades.

L'objectiu del joc, doncs, és aconseguir la noia “perfecta”, una noia que ha de ser prima i guapa i que en cap cas importa si és intel·ligent o té altres virtuts. A mesura que se sumen punts, es guanyen uns dòlars ficticis que serveixen per pagar operacions quirúrgiques per tenir més pit o treure's les arrugues, passar pel saló de bellesa, comprar pastilles que ajuden a aprimar-se o roba sexy i minúscula per anar a la discoteca. El web ha rebut moltes crítiques per part d'organitzacions de pares, professionals sanitaris i associacions de malalts d'anorèxia i bulímia, que consideren que s'està enviant un missatge molt perillós a les nenes. “Això és tan letal com les pàgines d'Internet pro-anorèxia”, han assegurat.

continua llegint

dimarts, 25 de març del 2008

Orphanet inaugura la nova versió Web

La base de dades i portal d'informació sobre malalties rares (ER) més gran d'Europa presenta en un nou format l'enciclopèdia mèdica i el llistat més complet dels recursos socio-sanitaris de 35 països. L'oficina d'Espanya està gestionada des del Institut de Recerca de l'Hospital Universitari de la Vall d’Hebron pel genetista Dr. Miguel del Campo i la biòloga Cristina Peñarroja.


Orphanet, el servidor europeu d'informació sobre malalties rares i medicaments orfes, inaugura avui la nova versió de pàgina Web amb l'objectiu de donar un millor servei als seus 20.000 usuaris diaris (http://www.orpha.net/). Aquest llançament juntament amb la celebració, el passat dia 29 de febrer, del primer dia europeu per a les malalties rares és un acte més de reconeixement a la comunitat d'afectats/des per les malalties rares a Europa.

Orphanet inclou una enciclopèdia de malalties rares i medicaments orfes i un directori del serveis específics per a aquestes patologies dels 35 països participants d'aquest consorci. Entre d’altres destaquen els llistats de consultes clíniques especialitzades, de professionals responsables dels laboratoris clínics, del projectes d'investigació i de les associacions de pacients. La base de dades permet buscar una malaltia rara per signe clínic així com accedir al servei “conèixer a un pacient”, especialment útil per als afectats d'aquestes patologies. Els afectats també poden registrar-se com voluntaris de projectes d'investigació clínica. El portal es totalment accessible física i visualment per a tots els usuaris d'acord a les normes internacionals de classificació nivell AAA per a discapacitats.


Tots els serveis que ofereix Orphanet apareixen llistats en la pàgina principal. Actualment la versió està disponible en 5 idiomes: anglès, francès, alemany, italià i espanyol; la versió portuguesa està en fase de preparació. La nova versió, la 4ª en els seus 11 anys d'existència, posiciona a Orphanet com a un veritable portal adaptat a la diversitat dels seus visitants – 1/3 són pacients i familiars i 2/3 són professionals de la salut, científics, professors i estudiants. El nou disseny permet una navegació més fàcil amb la finalitat d'orientar adequadament als usuaris que accedeixen a la pàgina per primera vegada; aquests representen la meitat dels visitants que consulten el portal d’Orphanet.

Aquesta nova versió incorpora informació rellevant com són les dades epidemiològiques de les malalties: prevalença en la població europea, edat d'aparició dels símptomes, patró d'herència i gens relacionats segons sigui el cas. Aquests serveis han estat dissenyats per a satisfer les necessitats professionals dels investigadors i del sector privat implicats en el desenvolupament de noves teràpies per a les malalties rares.

Les malalties d’aquesta base de dades han estat ordenades d'acord a les classificacions mèdiques i científiques facilitant així la recerca de les mateixes mitjançant la introducció de termes generals com a criteri de recerca. Aquest servei és únic en el seu tipus i s'espera que satisfaci a tots els usuaris potencials.

La informació sobre els laboratoris clínics ha estat complementada amb dades sobre els controls de qualitat amb la finalitat de promoure un increment en els estàndards de qualitat dels laboratoris en tota Europa. Aquesta informació ha estat recollida i validada pel consorci EuroGenTest (http://www.eurogentest.org/), una xarxa d’excel·lència finançada per la Comissió Europea (Direcció general d'Investigació).

La base de dades de medicaments orfes incorpora noves dades sobre l'etapa de desenvolupament, des del moment de la seva designació per la EMEA com a producte orfe fins a la seva autorització de comercialització a Europa. La designació dels medicaments orfes es concedeix normalment al començament de la fase de desenvolupament clínic. Com a tal, el portal Web d’Orphanet proporciona accés al llistat dels assajos clínics actualment en curs i a totes les indicacions orfes d'una molècula designada; un servei, sens dubte, molt sol·licitat pels pacients.



Orphanet en xifres


Contingut de la base de dades

· 7242 malalties
· 1233 laboratoris clínics que ofereixen proves de diagnòstic per a 1504 malalties
· 2003 laboratoris d'investigació treballant en 4198 projectes d'investigació sobre 2040 malalties
· 742 assajos clínics
· 283 registres
· 3.017 consultes clíniques especialitzades
· 1.739 associacions de pacients
· 10.302 professionals
Estadístiques


22,500 visitants diaris de 170 països

35% són pacients i familiars

50% són professionals de la salut

15% són professors, estudiants i periodistes





Organització

Orphanet està dirigida per un consorci d'equips nacionals amb seu a Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Xipre, República Txeca, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Irlanda, Israel, Itàlia, Letònia, Líban, Lituània, Luxemburg, Malta, El Marroc, Països Baixos, Noruega, Polònia, Portugal, Romania, Sèrbia, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Suècia, Suïssa, Tunis, Turquia i Regne Unit-. El consorci està coordinat per l'equip francès



Finançament

Orphanet es va establir en 1997 pel ministeri de Salut francès (Direction Générale de la Santé) i pel INSERM (Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale). Ambdós organismes segueixen finançant el projecte central. La Comissió Europea finança l'enciclopèdia i la recollida de dades en els països d'Europa, des de l'any 2000, subvenció de la DG de Salut Pública i Protecció dels Consumidors i des de l'any 2004 subvenció de la DG d'Investigació. L'Associació francesa de Distrofia Muscular (Associació Francesa contra les Miopatías; AFM) finança la revesteixi OrphaNews France. L'associació d'empreses farmacèutiques franceses (Els Entreprises du Médicament; LEEM) patrocina el desenvolupament de la base de dades OrphanXchange i la recollida de dades sobre medicaments orfes.



Equip a Espanya

Actualment l'equip d'Espanya està adscrit a la Fundació Institut de Recerca Hospital Universitari de la Vall d’Hebrón de Barcelona. Està format pel coordinador mèdic, el Dr. Miguel del Campo, pediatre i Genetista de la Unitat de Genètica de l'Hospital Matern-Infantil de la Vall d’Hebron, i per Cristina Peñarroja.

continua llegint

El Consell de la Professió Infermera aprova el document sobre el lideratge infermer en la funció directiva

Avui s'ha aprovat el document sobre “lideratge infermer en la funció directiva” en el què les infermeres reclamen un marc normatiu per exercir funcions directives dins de l'àmbit sanitari
Es tracta de construir un marc que estructuri la funció directiva de les infermeres, incorporant les experiències més innovadores d'altres països
Avui s'ha aprovat en el Ple del Consell de la Professió Infermera el document sobre “lideratge infermera”, un seguit de propostes en el que aquest col·lectiu reclama un marc normatiu que permeti que els professionals de la infermeria a Catalunya pugin exercir funcions directives dins de l'àmbit sanitari.

Es tracta de construir un marc que estructuri la funció directiva de les infermeres, incorporant les experiències més innovadores d'altres països, on aquest personal ja desenvolupa funcions directives en àmbits tan diversos com el desenvolupament continuat de les polítiques de salut; la gestió de les organitzacions sanitàries; l'assegurament de la qualitat i de la seguretat de l'assistència, la innovació en la pràctica assistencial i l'evolució de la pràctica professional.

El document sobre lideratge proposa quinze recomanacions per tal que el personal d'infermeria pugui exercir plenament funcions directives i ho fa a partir de tres perspectives d'abordatge: l'exercici de la funció directiva, el desenvolupament del lideratge professional i el marc normatiu i legislatiu.
Aquestes quinze recomanacions són les següents:
La professió infermera és clau en qualsevol àmbit dels serveis de salut i la seva contribució en les funcions de gestió és inqüestionable. La professió infermera disposa avui dels crèdits, formació universitària i preparació per tal d'assolir funcions directives i no estar sotmesa a cap tipus de desqualificació.
Els professionals de la salut, i concretament aquells amb responsabilitat directiva, han d'adequar el seu lideratge a les realitats actuals i futures de l'entorn sanitari i social. Arreu del món, i en entorns sanitaris amb diferents realitats i en transformació constant, les infermeres lideren avui serveis de salut i equips d'atenció interdisciplinars sempre amb un alt compromís amb les persones.
Les infermeres disposen avui de la capacitat i solvència professional per assumir alts nivells de responsabilitat. Es necessari actualitzar les formes de govern actuals dels serveis salut, actualitzar el seu codi ètic, i formar equips eficients i exigents amb els perfils adequats als nous reptes de gestió.
Cal evidenciar les barreres i les limitacions actuals, des de la vessant de la pròpia professió i des de la vessant dels serveis de salut. Per això considerem imprescindible establir amb contundència les recomanacions que proposa la comissió estructurades en tres perspectives: un marc normatiu actualitzat que no sigui vulnerable a qualsevol canvi en el panorama de la política sanitària, els continguts fonamentals de la funció directiva i el camí per a la construcció de líders per a la gestió dels serveis de salut.
Atesa la complexitat de les organitzacions sanitàries, es especialment important reorientar i professionalitzar la funció directiva dels càrrecs de comandament (dels diferents nivells de responsabilitat). En aquest sentit, és important dotar-los de responsabilitat, autoritat i autonomia.
Atès el ventall d'entorns i funcions en el marc dels serveis de salut, cal segmentar el lideratge professional de la infermeria i adequar- lo a les necessitats concretes.
Pel que fa a la responsabilitat de Direcció d'infermeria, cal incorporar activament la gestió d'una cartera de serveis, la gestió de la continuïtat de les cures i la gestió de la integració assistencial en l'àmbit territorial.
Les infermeres amb funcions de direcció, hauran d'establir un model de direcció basat en els principis de corresponsabilitat, tan en la gestió de les seves funcions directes, com en l'assoliment de resultats, fent especial èmfasi a la gestió de les interdependències.
La Direcció d'infermeria és necessariament membre, amb veu i vot, del Comitè de Direcció Executiva, membre en representació de l'equip de direcció al Consell de Govern (per delegació), i responsable o membre dels comitès institucionals específics.
Els processos de selecció i nomenament dels directius d'infermeria seran transparents i oberts. La Direcció d'infermeria es considerarà com a mandat d'alta direcció, amb una dedicació a temps complet i amb l'objectiu de garantir un període de permanència estable mínim de 4 anys, renovable. Es seleccionarà a partir d'un concurs obert, s'avaluarà per un tribunal i el nomenament el realitzarà el Consell de Govern o el Director General.
El sistema de retribució s'adequarà a la complexitat de l'àmbit de responsabilitat, amb el càrrec i en funció del mercat. S'acompanyarà d'un sistema de direcció per objectius i la retribució serà fixa amb una part variable.
La funció directiva de les infermeres és específica segons l'àmbit i el tipus de responsabilitat, i requereix d'un sòlid lideratge competencial i d'influència per tal d'afavorir la seva implicació als aspectes fonamentals de la gestió dels serveis de salut.
La Direcció d'infermeria requereix d'una formació i d'una capacitació específiques. S'ha de disposar d'un nivell de formació universitària en infermeria i de formació acreditada en gestió de serveis de salut. Es necessari tenir experiència assistencial i experiència en gestió de serveis de salut (fent especial èmfasi als aspectes de gestió de persones). Es important tenir també experiència en els àmbits de la recerca, la docència i en l'àmbit de la qualitat.
El marc normatiu haurà d'acompanyar aquestes recomanacions. S'ha d'establir un referent normatiu d'òrgans de govern on incorpori la Direcció d'infermeria amb les següents especificacions: com a requeriment de qualitat, únic i homogeni, amb el corresponent codi ètic,amb fàcil aplicació a les diferents complexitats organitzatives,comú a tots els organismes indiferentment de la seva titularitat.
A l'inici de la presentació es fa referència que l'abast de l'estudi es centraria fonamentalment al primer nivell de responsabilitat. En aquest sentit, la Subcomissió de Lideratge recomana seguir treballant per tal de que aquest estudi tècnic sigui una guia “viva” i, en una segona fase completar aquest estudi incorporant propostes pel que fa a la funció directiva dels diferents nivells de responsabilitat.
També s'ha presentat al plenari, la primera part d'un estudi sobre l'organització i condicions de la cobertura d'Infermeria en sistema de salut de Catalunya. Aquest estudi, s'ha encarregat a la Càtedra de Gestió i Administració Sanitària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La finalitat del mateix, es disposar d'informació empírica i actualitzada que permeti valorar el grau d'adequació del sistema actual d'organització de la cobertura d'infermeria.

S'està estudiant des dels quatre àmbits d'atenció : Hospitalària, Atenció Primària, Sociosanitària i Salut Mental.

continua llegint

L'obesitat infantil no se soluciona només amb dieta

Més del 80% dels casos d'obesitat ansiosa infantil-juvenil que es tracten només mitjançant una dieta fracassen. Així ho ha assegurat la Fundació ABB de Prevenció de l'Anorèxia i la Bulímia, que ha afegit que el 16% dels espanyols menors de 14 anys té problemes d'obesitat. La fundació ha assegurat que és molt important tractar l'obesitat mitjançant l'educació i la psicologia.

L'obesitat infantil va freqüentment associada a problemes de tipus psicològic, com ara la disminució de l'autoestima, l'estigmatització i el fracàs escolar. La Fundació ABB ha assegurat que els menors amb obesitat tenen una imatge pobra de si mateixos i sensació d'inferioritat, cosa que pot portar a quadres de depressió. Ha alertat que els últims anys la depressió en aquest col·lectiu de la societat ha augmentat fins a un 9%.La psicòloga i directora de la Fundació ABB, Raquel Linares, ha afirmat que "és important l'exercici físic i ensenyar els nens a menjar, però també cal fer un treball psicoeducatiu amb els pares" i alhora fer un suport psicològic.Un altre dels riscos en els menors és tenir trastorns alimentaris, perquè en perdre pes existeix el perill que el menor "pugui desenvolupar un quadre d'anorèxia o bulímia, per por a recuperar ni un gram del pes perdut".

continua llegint

Catalunya encapçala la llista de malalts per tuberculosi

Aquest dilluns és el Dia Mundial de la Tuberculosi i el director general de Salut Pública del ministeri de Sanitat, Manuel Oñorbe, ha aprofitat la jornada per tal de presentar un pla de prevenció i control de la malaltia. L'objectiu és unificar els protocols d'actuació dels metges per tal d'afavorir el seu diagnòstic precoç. La iniciativa vol posar fre al creixement d'una malaltia que afecta 18,3 de cada cent ciutadans espanyols. Cada any es detecten uns 7.000 nous casos, la majoria a Catalunya.

La tuberculosi va tenir una gran incidència en els anys posteriors a la Guerra Civil, però la millora en les condicions de vida i l'avanç farmacològic va fer possible la seva lenta eradicació. Ara les xifres tornen a anar a l'alça i Sanitat vol que els metges aprenguin a diagnosticar de forma precoç una malaltia que en els seus estadis inicials es pot confondre amb un refredat.
La malaltia té una gran incidència a l'Europa de l'Est i a l'Àfrica Subsahariana, per la qual cosa demana als metges que estiguin atents a les persones que provenen d'aquests països. Amb tot, ha demanat que no es vinculi tuberculosi i immigració. El que desenvolupa la malaltia són les males condicions de vida, i això fa que tingui presència en els col·lectius més pobres i marginals de la societat. És per això que té més incidència entre els nouvinguts, que tenen menys recursos i viuen en pitjors condicions.

continua llegint

dimecres, 19 de març del 2008

Els metges cobraran un incentiu si atenen més pacients

Després de més de dos anys de mobilitzacions i protestes, finalment el Consell de la Professió Mèdica, que agrupa sindicats, patronal i Govern, ha arribat a un acord. Els tres agents s’han posat d’acord amb el nou model retributiu dels facultatius, així com en la participació que tindran aquests professionals en els òrgans de govern del Consell. La principal novetat és que es flexibilitzarà el model salarial, de tal manera que els metges cobraran un incentiu si atenen més pacients. Aquest ha estat només el primer pas i ara, segons ha informat el Departament de Salut, es crearà una nova comissió que s’encarregarà de decidir, entre d’altres coses, quin nombre mínim de pacients haurà d’atendre cada metge i quins seran els incentius.

Segons ha explicat Salut, els objectius d’aquest model retributiu més flexible són reconèixer la tasca del metge, incentivar-lo i motivar-lo. Un dels elements més innovadors és el que s’ha anomenat “pagament per càpita” i que s’aplicarà a l’atenció primària. Així, segons aquest nou model, els metges de família i els pediatres dels CAP comptaran amb una retribució bàsica i fixa i, després, percebran un incentiu depenent dels pacients que tinguin assignats. Ara, cal definir la quantia salarial fixa i, també, la tarifa per cada targeta individual sanitària que s’atengui. D’altra banda, també s’incorporarà “el pagament d’activitat addicional”. Això vol dir que els metges de l’atenció especialitzada (que inclou els àmbits d’hospitalització d’aguts, sociosanitari i salut mental) cobraran uns diners extra per les activitats addicionals que realitzin. Els metges, doncs, cobraran segons la càrrega assistencial que tinguin i, també, segons les seves aptituds. Finalment, es reconeixerà i valorarà el Desenvolupament Professional Continuat individualitzat (DPCi), que es va adquirint durant la vida professional. El DPCi és un dret universal del professional que s’ha de reconèixer de forma individual per cada facultatiu, serà vàlid tant per l’exercici públic com privat i reconegut per qualsevol entitat proveïdora de serveis de salut públics. L'objectiu de tot plegat: "el reconeixement dels valors del professionalisme: qualitat, esforç, compromís, eficiència i excel·lència".Ara, després d’arribar a aquest innovador acord, es crearà una comissió tècnica mixta formada per representats de les patronals, sindicats i organitzacions professionals que s’encarregarà de fixar, entre d'altres punts, els barems, els salaris fixos i els incentius. Aquesta comissió s’ha compromès a presentar un document definitiu abans de l’estiu.

continua llegint

La Dexeus presenta una pionera tècnica quirúrgica pel xoc de maluc


El doctor Manuel Ribas, cap de la Unitat de Maluc i Genoll de l'Institut Universitari Dexeus, ha perfeccionat una tècnica de cirurgia mínimament invasiva per tractar el xoc de maluc en persones joves, una patologia que obliga a molts esportistes a deixar la seva carrera professional. Ribas ha explicat que amb la nova tècnica, el 95% dels pacients pot tornar a la pràctica esportiva si el xoc es detecta en una fase inicial.

El xoc de maluc es caracteritza per la dificultat i el dolor a l'hora de flexionar el maluc. Al doblegar el maluc, al fer exercicis com córrer, saltar o xutar per exemple, el cap i el coll del fèmur xoquen contra la cavitat de la pelvis i, a la llarga, l'os s'acaba desgastant. És molt comú en esportistes, sobretot en els que practiquen arts marcials, futbol, patinatge o hoquei. La tècnica de la Dexeus, coneguda com a osteoplastia femoroacetabular, millora el dolor i, en la gran majoria dels casos, permet als pacients continuar amb normalitat la seva vida esportiva. A més, requereix una hospitalització de només tres dies i una recuperació mitjana de quatre setmanes. Referent internacionalLa Dexeus és el centre de referència en l'aplicació d'aquesta tècnica i, per això, el doctor Ribas és requerit per nombrosos hospitals d'arreu del món per ensenyar-la a d'altres professionals. A més, participa en congressos internacionals i és autor de diferents articles sobre aquest tema. Aquest mes de març Ribas ha presentat la tècnica al congrés anual de l'Acadèmia Americana de Cirurgians Ortopèdics, que se celebra als Estats Units i està considerat el més important del sector. També ha realitzat una operació durant la primera Jornada de Cirurgia de Cadera organitzada per l'Hospital La Esperanza de Vitòria.

continua llegint

dilluns, 17 de març del 2008

ESCLEROCK, Musics & Rock per l’esclerosi múltiple

ESCLEROCK – Músics per l’esclerosi múltiple és un concert benèfic organitzat per Fundació GAEM (Grup d’Afectats d’Esclerosi Múltiple), amb l’objectiu de recaptar fons per la investigació mèdica sobre aquesta malaltia degenerativa, que avui per avui no té cura.
L’esclerosi múltiple afecta l’1 per 1000 de la població. 6.000 persones a Catalunya, 40.000 a Espanya i més de dos milions i mig a tot el món. És d’origen immunològic, pero no s’en coneixen les causes, i es manifesta en gent jove, provocant en la majoria dels casos importants alteracions motores i cognitives.

Els fons recaptats pel concert seran destinats íntegrament al fons pel projecte d’investigació clínica que Fundació GAEM impulsa i que s’està desenvolupant a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.
El cantautor Quimi Portet (ex Último de la Fila), el conegut cantant i showman Miqui Puig, la banda de rock català de la Bisbal Mazoni, i el grup Nour, amb una base de càlida música occidental orientalitzada, oferiran aquest concert benèfic el proper dijous 3 d’abril. Els coneguts periodistes Matthew Tree i Xavi Grasset el presentaran.

continua llegint

divendres, 14 de març del 2008

El doctor Morín utilitzava senyores de la neteja com a infermeres

La declaració davant el jutge del doctor Carlos Morín, responsable d’algunes de les clíniques barcelonines on, suposadament, es practicaven avortaments il·legals, no para de donar-nos sorpreses. El ginecòleg, que ahir va reconèixer que havia practicat avortaments a dones embarassades de més de set mesos i mig i a adolescents de 13 anys, ha explicat ara que les seves clíniques utilitzaven senyores de la neteja per fer tasques d’infermeria. A més, s’ha detectat que als centres treballaven com a ginecòlegs i anestesistes persones sense cap títol.

Aquests fets apareixen recollits en l'extens sumari obert pel cas de les clíniques d'avortaments propietat del doctor Carlos Morín que instrueix el jutjat número 33 de Barcelona per practicar interrupcions d'embaràs que podrien estar fora de la llei. Segons consta en un informe de la Policia remès al jutge, les clíniques del facultatiu rebien al voltant de 15 trucades cada setmana de pacients que sol·licitaven una intervenció d'avortament il•legal de més de 24 setmanes, casos pels quals es cobrava un mínim de 5.000 euros, gràcies a una extensa campanya de mercadotècnia.Les pacients que es van sotmetre a avortaments suposadament il·legals en els centres del doctor a Barcelona, on es practicaven cada setmana aproximadament 30 interrupcions per casos no previstos a la llei, pagaven les operacions al comptat. Per aquest cas, la jutge ja ha pres declaració com imputades a 99 dones de les 139 històries clíniques investigades fins ara per la Guàrdia Civil, qui ha d'analitzar encara 2.641 historials intervinguts en els centres de Morín.Infermeres, anestesistes i ginecòlegs sense títolEn les diligències també apareixen nombroses irregularitats en relació amb la titulació del personal sanitari, com el cas d'una dona que va ser contractada com senyora de la neteja però que exercia com instrumentista de quiròfan sense disposar de cap titulació oficial de medicina o infermeria. Així mateix, en les clíniques TCB i Ginemedex del grup del doctor Morín estava contractada una altra dona de la neteja que s'encarregava d'esterilitzar el material de quiròfan sense tenir la titulació d'infermera necessària per a aquella tasca.Tampoc alguns dels doctors que intervenien disposaven de títols de ginecologia o d'anestesista homologats a Espanya, de manera que en aquests casos es falsificaven les fulles de quiròfan perquè constés el nom d'un altre professional que sí disposava del títol, segons el citat informe.En el sumari també figura que fins a final de 2006, quan es va destapar aquest cas, es van destruir nombroses històries clíniques de les pacients, en les quals no constaven les setmanes de gestació en el moment de l'avortament ni eren signades per cap metge.Els investigadors del cas, a més, sostenen que els psiquiatres del centre van falsificar els test psicològics, ja que algunes de les dones que van avortar van declarar a la jutge que no reconeixien els papers suposadament signats per elles, o bé els havien signat després de l'operació. El 97% dels avortaments practicats als centres de Morín es feien sota el supòsit de risc psicològic de la mare.

continua llegint

Barcelona vol ingressar obligatòriament els malalts de tuberculosi que es neguin a tractar-se

L’Agència de Salut Pública de Barcelona vol ingressar obligatòriament per ordre judicial a pacients amb tuberculosi que no segueixen el tractament per a la seva cura. La tuberculosi és una malaltia altament contagiosa i es considera que, en aquests pacients, cal anteposar el bé de la comunitat sobre la llibertat individual. Els casos de tuberculosi a la ciutat de Barcelona han tornat a augmentar i se situen el 30 casos per cada 100.000 habitants, 2,5 casos més que al 2006.


L’Agència de Salut Pública ha detallat que l’objectiu és que aquells malats de tuberculosi amb gran capacitat de contagi i que no vulguin sotmetre’s a tractament ingressin en centres especialitzats fins que es curin, per tal d’evitar una expansió de la malaltia. El cap del Servei d’Epidemiologia de l’agència, Joan Caylà, ha explicat que, fins ara, s’han trobat amb cinc pacients amb aquestes característiques, un percentatge “molt petit” si es compara amb el total de malalts tractats. En aquests cinc casos, els jutges ja van dictar privacions de la llibertat. L’èxit, però, segons ha reconegut la pròpia agència va ser “parcial” perquè un es va escapar de la vigilància policial i un altre es troba en busca i captura davant el risc que comporta per a la salut pública. El percentatge de casos de tuberculosi ha tornat a créixer a Barcelona i se situa en 30 casos per 100.000 habitants, un percentatge força inferior que en capitals europees com Londres o París. Tot i això, hi ha tres barris, els més pobres de la ciutat, on se superen els 80 casos per 100.000 habitants. Més de la meitat dels casos es donen entre persones immigrants, destacant el 24% de bolivians, la qual cosa dificulta que segueixin el tractament.


continua llegint

Metges de Catalunya torna a reivindicar millores a l’atenció primària

Aquest matí, el sindicat Metges de Catalunya ha tornat a reclamar millores en l’atenció primària. Els facultatius han convocat una mobilització aprofitant la Jornada d’Actualització en Medicina Update 2008, que reuneix avui a Barcelona més de 1.500 professionals de la salut de Catalunya i de les Illes Balears.

El sindicat ha desplegat una pancarta amb el lema No m’explotis davant l’entrada del Palau de Congressos de Catalunya, on se celebren les jornades, i han repartit un manifest amb les seves demandes. Aquesta reivindicació, que segons Metges de Catalunya en cap cas vol interferir en el desenvolupament de les jornades, s’ha fet en el marc de les protestes que el sindicat convoca des de la tardor passada i que van originar una jornada de vaga el passat 12 de febrer als CAP de Barcelona ciutat, secundada pel 92% dels facultatius.

continua llegint

dijous, 13 de març del 2008

Un de cada deu espanyols pateix una malaltia renal crònica


Aquest dijous se celebra el Dia Mundial del Ronyó, una jornada que vol recordar la importància d’aquests òrgans per mantenir-nos vius i alertar que la malaltia renal és “freqüent i maligna”. De fet, segons dades de la Societat Espanyola de Nefrologia, es calcula que només a Espanya un 10% dels ciutadans la pateixen.

Segons estudis de la Societat Espanyola de Nefrologia (SEN), un de cada deu espanyols té una malaltia renal crònica, mentre que entre un 6 i un 7% dels ciutadans majors de 18 anys ha perdut més de la meitat de la funció renal normal. A més, segons aquests estudis, un de cada cinc pacients que acudeix a un centre d’atenció primària presenta una funció renal reduïda a menys de la meitat del que seria normal. Davant aquestes dades i per tornar a recordar la importància dels ronyons, aquest dijous se celebra el Dia Mundial d’aquests òrgans que tenen una funció vital: s’encarreguen de remoure les toxines i l’excés d’aigua a la sang (es calcula que cada dia els nostres ronyons netegen 200 litres de sang). A més, ajuden a controlar la pressió arterial, a produir glòbuls vermells i a mantenir els ossos saludables. La SEN ha recordat que quan els ronyons perden aquestes funcions es produeix la malaltia renal crònica, un mal silenciós que sovint no dóna símptomes però molt perillós. De fet, les persones que la pateixen, segons ha assegurat la SEN, “tenen un risc de morir d’atacs al cor o de trombosis cerebrals deu cop superior als de les persones sanes”. En els casos més greus, cal substituir la funció del ronyó amb diàlisis o sotmetre’s a un transplantament.Com en totes les malalties, una detecció precoç és vital per posar fre a la malaltia renal crònica i aconseguir que el deteriorament dels ronyons s’alenteixi o, fins i tot, es detingui. Per detectar-la només cal fer-se una senzilla anàlisi de sang i orina.

continua llegint

Els espanyols creuen que gaudeixen de bona salut però suspenen en tabaquisme i obesitat

Tot i que set de cada deu espanyols asseguren tenir un estat de salut “bo o molt bo”, hi ha algunes dades de la darrera Enquesta Nacional de Salut força preocupants. Així, per exemple, s’ha constatat que més del 53% de la població pateix problemes de sobrepès o obesitat, que el 26% dels majors de 16 anys fuma cada dia, que prop de la meitat beu alcohol habitualment i que més del 20% pateix hipertensió arterial, artrosis, artritis o reumatisme. La bona notícia és que més del 60% dels espanyols assegura realitzar alguna activitat física durant el seu temps lliure, que més del 80% es controla habitualment la tensió i el colesterol i que la gran majoria de les dones se sotmet a les seves revisions ginecològiques.

Segons la darrera Enquesta Nacional de Salut, feta pública avui per l’Institut Nacional d’Estadística, el 70% dels espanyols considera que té un estat de salut bo o molt bo. Els que es troben “millor” són els homes (el 75% declara estar bé o molt bé), mentre que en el cas de les dones aquest percentatge baixa fins al 65%. També cal recordar que, com és lògic, la percepció positiva de la salut va baixant a mesura que ens fem grans, de tal manera que les persones majors de 74 anys que asseguren tenir un estat de salut bo o molt bo són només el 34%, davant el 44% que diuen trobar-se “regular” o el 22%, “malament o molt malament”.Els problemes de salut crònics més habituals entre els espanyols majors de 16 anys són la hipertensió arterial, una patologia que pateixen el 20,7% dels ciutadans, l’artrosi, artritis i el reumatisme (20,7%), el colesterol (15,9%), la depressió i l’ansietat (13,8%), l’al•lèrgia (12,2%), la diabetis (6,2%), l’asma (5,5%) i la bronquitis crònica. En tots els casos, excepte en l’asma i la bronquitis, aquests problemes són més freqüents entre les dones. Pel que fa als menors de 16 anys, els trastorns crònics més diagnosticats són l’al•lèrgia, l’asma i els trastorns de la conducta. Preocupant sobrepèsUna dada preocupant que s’extreu de l’enquesta és que el 38% dels majors de 18 anys té sobrepès i el 16%, obesitat. Entre els nens, aquests percentatges també són molt alts: el 19% té sobrepès i el 10% obesitat. Com a contrapartida, s’ha detectat que l’11,2% de la població segueix una dieta o un règim especial, en la majoria dels casos per motius de salut, mentre que el 60,6% de la població major de 16 anys realitza alguna activitat física en el seu temps lliure. Altres conclusions rellevants de l’enquesta són que el 26,4% de la població major de 16 anys fuma cada dia, el 31,6% dels quals són homes i el 21,5%, dones. En l’apartat del tabaquisme, també cal destacar que un de cada tres menors de 16 anys estan exposats al fum del tabac a casa seva, un percentatge que supera el 40% en la franja d’edat dels 10 als 15 anys. D’altra banda, el 48,4% dels enquestats majors de més de 16 anys reconeix consumir begudes alcohòliques habitualment i el 20%, ocasionalment. Les dones es carreguen les feines de casaFinalment, pel que fa a la cura de menors, gent gran i a les tasques domèstiques, les dones continuen duent la major part d’aquesta càrrega. Només dos exemples: només la meitat dels homes que conviuen amb un menor hi tenen cura, davant el 86% de les dones i les dones dediquen 28 hores a la setmana a tasques de la llar, davant les 15 hores dels seus companys.

continua llegint

La majoria de les malalties professionals es podrien evitar amb un bon disseny de l'espai laboral


Nou de cada deu malalties d'origen professional estan relacionades amb els sobreesforços musculars i ossis. Per aquesta raó, des del Departament de Treball han engegat una campanya informativa per prevenir-los. No són les lesions més greus, però sí les que tenen més incidència i en les que es produeixen més recaigudes

Transtorns musculoesquelètics Treball ha creat un espot televisiu dins d'aqueta campanya per evitar les lesions musculars i òssies. Lesions que es poden donar en totes les feines i en tots els sectors. 1 de cada 3 accidents laborals a Catalunya provoquen un trastorn musculoesquèlitc. Però des del Departament de Treball volen que tothom sàpiga que amb un bon disseny de l'espai, material adequat i bons sistemes de protecció es poden evitar. La Generalitat distribuirà fulletons i material informatiu perquè les empreses puguin prendre mesures. A més, el Departament finançarà a les petites i mitjanes empreses una part de la inversió necessària per renovar l'equipament i reduir els sobreesforços musculars i ossis.

continua llegint

Una recerca de la UAB mostra que la ingesta moderada d’oli d’oliva frena la progressió del càncer de mama

La UAB i la Fundació Patrimonio Comunal Olivarero han signat avui un conveni per fomentar la recerca sobre els efectes de l’oli d’oliva en la salut. El Grup Multidisciplinari per a l’Estudi del Càncer de Mama, sota la direcció del doctor Eduard Escrich, rebrà finançament de la Fundación per investigar l’efecte de l’oli d’oliva en el càncer de mama. Resultats recents de l’esmentat grup de recerca mostren que la ingesta moderada d’oli d’oliva verge frena la progressió d’aquest càncer.

El càncer de mama és el més freqüent entre les dones d’arreu del món. El fet que la incidència d’aquesta malaltia sigui superior en el món desenvolupat, suggereix que l’estil de vida i els factors ambientals poden estar-hi implicats. Els factors nutricionals són especialment importants donada l’exposició continuada a que es veuen sotmeses les persones a causa dels seus hàbits dietètics. Entre aquests factors, els greixos de la dieta són els principals implicats en el càncer de mama.
Les investigacions del Grup Multidisciplinari per a l’Estudi del Càncer de Mama de la UAB, que dirigeix el doctor Eduard Escrich, indiquen que el consum moderat d’alguns greixos, com els de l’oli d’oliva, semblen frenar la progressió del càncer de mama. Per contra, altres greixos poden accelerar el curs clínic de la malaltia quan són consumits en excés.
Per tal de fomentar la recerca sobre les propietats de l’oli d’oliva en la salut de les persones, el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Lluís Ferrer, i el director gerent de la Fundación Patrimonio Comunal Olivarero, Álvaro González-Coloma y Pascua, han signat aquest matí un conveni de col·laboració. La Fundación Patrimonio Comunal Olivarero finançarà, al llarg de cinc anys, la recerca del Grup Multidisciplinari per a l’Estudi del Càncer de Mama, amb l’objectiu concret d’investigar els efectes que l’oli d’oliva te en l’evolució del càncer de mama.
La Fundación Patrimonio Comunal Olivarero és una entitat sense ànim de lucre que té entre els seus objectius promocionar l’oli d’oliva en el mercat, promoure treballs de recerca per a la millora de la producció olivarera i per a l’estudi de les qualitats de l’oli en la salut humana i les seves propietats terapèutiques; així com divulgar les qualitats i les característiques de l’oli d’oliva verge.
Les investigacions del Grup Multidisciplinari per a l’Estudi del Càncer de Mama de la UAB pretenen determinar la possible activitat de components habituals de l’alimentació humana, més enllà del seu valor nutricional, que permetin formular opinions científiques en relació amb la salut de la població o el risc de malaltia. Per tant, s’emmarquen en el camp de la prevenció secundària i, fins i tot, primària del càncer de mama.

continua llegint

dimecres, 12 de març del 2008

El metro de Pekín estrenará ascensores

Las personas con discapacidad podrán acceder a la entrada de la línea 10 del metro de Pekín (China), destinada al transporte durante los Juegos Olímpicos y Paralímpicos, gracias a que todas sus estaciones contarán con un ascensor.De esta forma, la línea de suburbano pequinesa estrena ascensores con el fin de favorecer la movilidad de las personas con discapacidad, según una información publicada ayer por Beijing Daily y recogida en su web por Pekín 2008.

Los ascensores se construirán en la calle y cerca de las puertas de entrada de cada estación. Después de validar sus billetes, los usuarios podrán tomar el elevador y llegar hasta los andenes para acceder al metro.Además, el arquitecto jefe de la línea 10 del metro de Pekín, Liu Hong, ha afirmado que los ascensores también podrán ser utilizados por mujeres y niños que porten equipajes de gran tamaño.Los elevadores contarán con inscripciones en braille para las personas con discapacidad visual y el personal de la línea 10 del suburbano podrá asistir a estos viajeros.

continua llegint

Nueva York prueba un nuevo modelo de taxi accesible para discapacitados en silla de ruedas

Nueva York está probando un nuevo modelo de taxi accesible para personas con discapacidad que utilizan sillas de ruedas, según informa el diario Daily News.Se trata de monovolúmenes de la marca Toyota dotados de una rampa trasera que permite al viajero subir en su propia silla de ruedas y permanecer en ella durante el trayecto, ya que hay espacio previsto para este fin en la parte trasera del habitáculo del coche, así como dispositivos de seguridad que permiten fijarla.

Actualmente dos taxis con este este sistema se han puesto en servicio de forma experimental en Nueva York, pero Disabled Riders Coalition, organización dedicada a la promoción del transporte accesible que ha promovido esta iniciativa, espera que en breve un centenar de ellos estén circulando en la ciudad de los rascacielos.Para ello es necesario que la Comisión de Taxis y Limusinas de Nueva York -organismo que se encarga de la concesión de licencias y la regulación de este servicio público- autorice dichos vehículos para su uso como taxis, según indicó Michael Harris de Disabled Riders Coalition.Harris añadió que la incorporación de más taxis accesibles para usuarios de sillas de ruedas en Nueva York, no solo hará la vida cotidiana de las personas con discapacidad más fácil, sino que también permitirá reducir la saturación Access-A-Ride, un servicio que ofrece trayectos de puerta a puerta los 365 días del año a los neoyorquinos con discapacidad que no pueden utilizar los transportes públicos.

continua llegint

El 60% de las webs de la Administración son inaccesibles o poco accesibles a los discapacitados

El 59,7 por ciento de las páginas web de las dependencias de la Administración General del Estado son inaccesibles o poco accesibles para las personas mayores o con discapacidad, según pone de manifiesto un estudio realizado por el Ministerio de Administraciones Públicas (MAP).El trabajo, que aún no se ha publicado, lo ha dado a conocer Blanca Rodríguez-Antigüedad, consejera técnica de sistemas de información del MAP, dentro de una jornada informativa sobre "Accesibilidad de sitios web", celebrada ayer en Madrid y organizada por la Asociación Española de Normalización y Certificación (Aenor) y por el Ministerio de Industria, Turismo y Comercio.

Según precisó Rodríguez-Antigüedad en su exposición, el 44,4% de las web de la Administración General del Estado son aún inaccesibles para las personas mayores o con discapacidad y el 15,3 por ciento son poco accesibles.Este 15,3 por ciento de páginas web públicas poco accesibles dispone de un certificado de conformidad A, que indica que la página cumple unos mínimos de accesibilidad. Es decir, si no cumpliera estos mínimos, estaría imposibilitando el acceso a la información de ciertos grupos sociales.En cuanto al 40,3 por ciento de las páginas web públicas restantes, el trabajo dado a conocer indica que el 38,3 por ciento son bastante accesibles (disponen del certificado de doble AA) y el dos por ciento restantes (cuentan con el certificado de triple A), muy accesibles para las personas mayores o con discapacidad.MEJORAS Aunque en la jornada se reconoció que España tiene todavía mucho camino por recorrer para hacer más accesibles sus web públicas, Rodríguez-Antigüedad subrayó que se van dando pasos ya que en seis meses, ha habido un "crecimiento relativamente importante", de seis puntos, en las páginas que han pasado del certificado A al de doble A.Así, si en 2007 el porcentaje de web públicas con certificado de doble A era del 32,1%, este año lo es del 38,3%. También ha mejorado la situación de las páginas web de la AGE inaccesibles, ya que el año pasado representaban el 47,9 por ciento del total y éste, el 44,4 por ciento. En cuanto a las más accesibles, las que disponen del certificado de triple A, han pasado de ser el 1,6% al 2% en seis meses. Otro punto positivo de la accesibilidad de las web de la AGE está en los ministerios, que según subrayó esta consejera técnica de sistemas de información del MAP, poseen todos páginas accesibles para las personas con discapacidad. Concretamente, el 41,2% de ellas disponen del certificado A y el 58,8% restantes, del de doble A.
Por último, Rodríguez-Antigüedad anunció que el MAP está preparando un Plan de Inclusión Electrónica que "podría estar listo para el verano" y que pretende reducir la llamada brecha digital y facilitar así el acceso a los servicios públicos electrónicos a las personas mayores y a las que tienen alguna discapacidad.

continua llegint

L’OMS reconeix la síndrome de la classe turista com “un important problema de salut pública”

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reconegut per primera vegada que la síndrome de la classe turista és “un important problema de salut pública”, ja que és una de les principals causes de la trombosi venosa i, a més, la seva incidència va en augment. La síndrome de la classe turística està relacionada amb els viatges llargs, especialment en avió, on el passatger ha d’estar moltes hores assegut, amb les cames quietes i en un espai molt reduït.

En un estudi promogut per l’OMS, s’assenyala que “en vista de l’augment substancial de gent que realitza viatges llargs en avió i que molts d’ells posseeix un o més factors de risc, la trombosis relacionada amb els vols en avió constitueix un important problema de salut pública”. El principal factor de risc és realitzar viatges de més de quatre hores en avió o diversos vols en un curt espai de temps. També viatjar durant més de sis hores seguides en cotxe, avió o tren. Les persones més propenses a patir una trombosi són les que pateixen sobrepès, les que mesuren més d’1,90 metres o menys d’1,60, les que prenen anticonceptius orals, les que han tingut traumatismes recents o intervencions quirúrgiques, les que tenen varices o els malalts de càncer. Per evitar aquesta síndrome, es recomana no dur roba ajustada, posar-se mitjons compressius, prendre un comprimit d’aspirina el dia abans del viatge i un altre els dos dies posteriors, fer exercici amb les cames durant el vol, aixecar-se de tant en tant i caminar després del viatge. A més, en cas de presentar risc, s’aconsella consultar amb el metge abans de viatjar.

continua llegint

La Vall d'Hebron realitza els primers implants de genoll fets a mida

L'equip de traumatologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona ha realitzat, per primera vegada a Espanya, dos implants de genoll utilitzant pròtesis fetes a la mida del pacient. Es tracta d'una tècnica molt poc agressiva i que permet als pacients tornar a fer una vida pràcticament normal en només un parell de setmanes. La nova tècnica, indicada per als malalts que han patit una degeneració de les articulacions per l'artrosi, fins ara només es practicava a Alemanya i els Estats Units. Està pensada per a persones d'entre 45 i 60 anys que comencen a tenir dificultats per dur a terme una vida normal activa a causa de la fragilitat del seu genoll.

L'artrosi de genoll, que afecta milions de persones al món, és una malaltia articular degenerativa que es produeix quan la superfície del cartílag es trenca i desgasta fent que els ossos es moguin un contra l'altre, causant dolor i pèrdua del moviment en l'articulació. Els tractaments tradicionals es basen a prendre medicació per contrarestar el dolor o, en l'àmbit quirúrgic, en la pràctica d'osteotomies (tall de l'os).L'hospital de la Vall d'Hebron ha practicat ara amb èxit dos implants d'un dispositiu que està dissenyat per a cada genoll de manera individual, utilitzant imatges en 3 dimensions aconseguides amb ressonàncies magnètiques, de forma que encaixa perfectament en el forat entre el fèmur i la tíbia. Aquest disseny adaptable permet l'implant mantenir-se en la posició correcta sense necessitat de tallar l'os o eliminar el cartílag, amb la qual cosa es redueix el temps d'hospitalització. De fet, la intervenció requereix només unes 48 hores de postoperatori i, en breu, fins i tot es podria realitzar de manera ambulatòria.L'operació per implantar aquest dispositiu dura entre 40 i 50 minuts i, generalment, els pacients poden tornar al seu lloc de treball a les dues o tres setmanes d'haver-se sotmès a la intervenció, encara que poden trigar una mica més a recuperar una activitat física d'impacte.

continua llegint

dimarts, 11 de març del 2008

La BBC busca modelos con discapacidad para uno de sus programas de televisión


La BBC está buscando modelos con discapacidad para uno de sus programas de televisión, según informa la cadena británica a través de su página web.Se trata de un concurso que se emitirá durante cinco semanas bajo el título "Britain's missing top model" (las top- model que faltaban en Gran Bretaña) que pretende cuestionar los cánones actuales de belleza.


En el concurso podrán participar mujeres con discapacidad de edades comprendidas entre los 18 y los 30 años.Las ocho seleccionadas convivirán durante las cinco semanas que dura el concurso en un apartamento, y recibirán formación de expertos del sector de la moda para aprender a posar en sesiones fotográficas y desfilar en la pasarela.La ganadora aparecerá en un reportaje de una de las revistas de moda más prestigiosas del Reino Unido, cuyas fotografías correrán a cargo de un destacado fotógrafo del mundo de la moda."Nuestra intención es que las mujeres con discapacidad dejen de ser invisibles para la industria de la moda por el mero hecho de que son discapacitadas", destacó Richard McKerrow de Love Productions, compañía que produce el concurso para la BBC.El programa ha contado con el apoyo de "Ouch", el sitio web consagrado a la discapacidad de la BBC, y la asesoría de la Disability Action in Islignton, organización londinense dedicada a la ayuda a personas con discapacidad.

continua llegint

Miguel Bosé, Pedro Guerra y David de María, en el concierto "300 segundos"


Miguel Bosé, Revólver, Pedro Guerra, David de María y Rosa López, la primera ganadora del programa Operación Triunfo, participarán en el concierto solidario "300 segundos", a favor de la investigación de la leucodistrofia, la esclerosis tuberosa y la neurofibromatosis.El concierto, que tendrá lugar el sábado 15 de marzo en el Palacio de Vistalegre de Madrid, ha sido organizado por la Asociación Española Contra la Leucodistrofia, la Asociación Nacional de Esclerosis Tuberosa y la Asociación de Afectados de Neurofibromatosis.

El evento toma este nombre, "300 segundos" porque ésa es la duración habitual de una canción. Los fondos recaudados serán destinados a la investigación de estas patologías minoritarias. Entre las caras conocidas que han dado su apoyo a la celebración de este concierto se encuentran Miriam Díaz Aroca, Sergio Rivero, Edurne y Pablo Carbonell.

continua llegint

Els nous tractaments de radioteràpia són més precisos i segurs

Els nous aparells que s’utilitzen en els tractaments de radioteràpia són més precisos a l’hora de definir la zona afectada per un tumor i redueixen, així, el risc de danyar teixit sa, la qual cosa permet minimitzar els efectes secundaris de la radiació. Així s’ha explicat durant la Jornada d’actualització de noves tecnologies en radioteràpia, que ha acollit aquest matí l’Institut Català d’Oncologia (ICO). La trobada, que ha aplegat una vuitantena d’experts d’hospitals de tot Espanya, ha servit per presentar els darrers avenços tecnològics en radioteràpia.

Segons ha explicat l’ICO, un dels “principals reptes” en radioteràpia és evitar que la radiació no s’apliqui exactament a la zona on cal, és a dir on es troba el tumor, i evitar tocar teixits sans. Això és especialment important quan es treballa en tumors molt petits o propers a òrgans molt crítics. Els nous aparells estan millorant la precisió i la seguretat de la radioteràpia. Ja hi ha aparells amb equips d’imatge amb raig X integrats, per localitzar el tumor; aparells sincronitzats amb la respiració, que eviten moviments com a conseqüència de la respiració del pacient o aparells que permeten aplicar elevades dosis de radiació en una zona molt precisa. L’ICO ha recordat que és un centre de referència en l’àmbit de l’oncologia radioteràpica. De fet, l’any 2006, va fer 4.315 tractaments, amb la qual cosa es va convertir en l’hospital que més pacients tracta de tot Espanya.

continua llegint

Vot feliç

CARTAS AL DIRECTOR

El 9-M vaig treballar per Cerdanyola Ràdio. El moment més rellevants del dia fou quan l'Òscar Reyes, un cerdanyolenc invident, va poder votar lliurament, triant tot sol el seu vot. En la intimitat de qualsevol altre elector, sense que ningú li hagués de dir què deien les paperetes impreses. Vaig entrevistar a un emocionat Òscar, feliç en poder aconseguir dur a la pràctica un dret que reconeix la Constitució però que els cecs no podien exercir. Tècnicament ha estat una minúcia garantir el dret al vot per als invidents. Uns sobres amb escriptura braille pel Congrés, unes plantilles perquè poguessin marcar les opcions del Senat i una carpeta on s'aplegava tot. Una minúcia que ha comportar variar la llei electoral, feina feta en 4 anys, teixint complicitats per al final poder votar. Felicitats pel treball de l'ACIC, l'Associació Catalana per a la Integració del Cec, que va possibilitar que es registressin 1.623 sol·licituds del pack voto accessible arreu de l'Estat, 336 a Catalunya. L'alegria de l'Òscar i molts com ell, quan va introduir els sobres color blanc i sèpia a les urnes, amb paperetes triades lliurement, paga l'esforç realitzat. Celebrem-ho però no defallim: queda molta feina per fer per aconseguir una societat on es garanteixin els mateixos drets per a tothom.
Jordi Jorba

aquí texto

continua llegint

dilluns, 10 de març del 2008

Los vecinos europeos ensayan fórmulas para mejorar su salud

España no es el único que investiga cómo mejorar su sistema sanitario. otros países prueban la descentralización con igual riesgo de ahondar en la inequidad

Ilustración: Santiago Sequeiros
Italia, Suecia, Reino Unido, Irlanda y Canadá han optado, como España, por descentralizar la organización y gestión de su sistema sanitario público. Otros países, por el contrario, mantienen su estructura central, aunque experimentan cómo aligerar la carga económica que representa este capítulo para la salud del Estado. No existen fórmulas magistrales.

FRANCIA
El país vecino alardea del modelo del bienestar y ha construido el mito del Estado protector, aunque su presidente, Nicolas Sarkozy, considera que ha llegado la hora de implicar financieramente a la ciudadanía. No porque vaya a discutirse la gratuidad de la asistencia sanitaria, sino porque van a aplicarse unos impuestos de perfil bajo para recaudar fondos en beneficio de la investigación. Empezando por el Alzheimer e insistiendo en la lucha contra el cáncer.
El plan tiene que entrar en vigor este mismo ejercicio e implica que los pacientes deberán abonar una cantidad no reembolsable de medio euro por cada fármaco prescrito. O de dos euros, en caso de utilizar, por razones de emergencia, el servicio de transporte de una ambulancia. El montante de la tasa nunca excedería los 50 euros anuales, sin olvidar que quedan exentas las familias de pocos recursos, los niños y las mujeres embarazadas.
La idea no ha gustado a los sindicatos que creen que la excusa del impuesto al medicamento no es más que la deriva hacia un modelo de sanidad cercano a fórmulas liberales.
ALEMANIA
Con uno de los sistemas de sanidad pública más antiguos del mundo, es también uno de los países que más dinero destina a estos servicios. Sólo en 2007 su déficit alcanzaba los 7.000 millones de euros. Por ello, el año que viene comenzará a aplicar una tortuosa reforma que exigirá un mayor esfuerzo económico de los 16 länder (estados). El sistema alemán se divide en cajas de seguro públicas y privadas, con un funcionamiento autónomo y con el Estado como figura vigilante.
Los gobiernos regionales sólo participan garantizando las infraestructuras hospitalarias, donde se pueden encontrar diferencias entre los estados más ricos.
El próximo año la gran novedad será la creación de un fondo estatal que recibirá directamente el dinero de empleados y empresarios - pero no de los asegurados privados- desde el que se compensarán las diferencias entre regiones. En cualquier caso, el Estado garantiza un tratamiento idéntico con independencia de los ingresos y del land al que pertenezca y un catálogo de prestaciones único para todos los sujetos.
ITALIA
La gestión sanitaria está transferida desde hace 30 años a las administraciones regionales, aunque existe una coordinación por parte del Estado central. Sin embargo, entre el rico norte y el empobrecido sur existen gravísimas desigualdades en prestaciones sanitarias. ¿Algunos ejemplos? Una reciente investigación muestra que en tres regiones del sur las posibilidades de morir en los 30 días sucesivos a someterse a un bypass aorto-coronario son entre tres y cinco veces superiores a la media nacional. Por no hablar de la mortalidad perinatal, que mientras que en el norte sacude a 4,3 personas por cada 100.000 habitantes en el sur es casi el doble: afecta a 7,3.
Es verdad que las diferencias entre regiones no se limitan a la sanidad, sino que son más profundas. Pero la mayoría de los especialistas coinciden en afirmar que el federalismo sanitario en vigor desde 1978 no ha hecho sino acentuarlas.
REINO UNIDO
La Sanidad se ha convertido en foco de tensiones desde que Tony Blair tomara la decisión de descentralizar la Administración en 1998. La creación de gobiernos y asambleas en Escocia, Gales e Irlanda del Norte cambió para siempre el mapa de poder. En Inglaterra, por ejemplo, los hospitales públicos compiten con los privados, lo que ha generado un gran descenso en las listas de espera aunque también desajustes entre los profesionales. En Escocia, sin embargo, el sector público apenas deja sitio para la iniciativa privada. En Gales, la asistencia es cosa de los ayuntamientos, algo inédito en el resto del país. En cualquier caso, la Sanidad está transferida y el Gobierno central no tiene a su alcance ningún procedimiento para meterle mano, lo que genera agravios comparativos. "Si uno es joven y necesita una operación, lo mejor es que le atiendan en Inglaterra. Si tiene una enfermedad crónica, en Escocia o en Gales, donde las recetas son gratuitas. Pero si es una persona mayor, debe ir a Escocia, donde tiene cuidadores gratis a domicilio", afirman los profesionales médicos británicos.

continua llegint

100 millones de dólares para las mejores investigaciones en salud

Una nueva iniciativa de la Fundación Bill y Melinda Gates ofrece 100 millones de dólares (unos 65 millones de euros) para financiar proyectos innovadores de investigación en salud. Su objetivo es explorar nuevos modos de aproximarse a los grandes problemas sanitarios, por lo que invita a científicos de todo el mundo a aportar sus ideas.

"Las ideas rompedoras pueden venir de cualquier parte y esperamos que este nuevo proceso anime a un amplio abanico de científicos en todo el mundo a poner sus ideas sobre la mesa", ha declarado, Tachi Yamada, presidente del programa sanitario mundial de la Fundación Gates.
"Estamos particularmente interesados en científicos que trabajan en sectores fuera del área de la salud, en innovadores del mundo en desarrollo y de jóvenes investigadores", ha añadido.
La Fundación del multimillonario cofundador de Microsoft aceptará las distintas proposiciones a partir del 31 de marzo, según precisa un comunicado. Las donaciones iniciales serán de 100.000 dólares (unos 65.000 euros) por cada proyecto, aunque los trabajos que se prueben exitosos podrán recibir más fondos: un millón de dólares (650.000 euros) o más.
Se buscan ideas que nunca antes hayan sido probadas para solucionar grandes problemas de salud. En concreto, la primera ronda de donaciones tendrá en cuenta las propuestas sobre cuatro áreas: la protección contra enfermedades infecciosas; la creación de fármacos o sistemas de administación que limiten la aprición de patógenos resistentes a los tratamientos; nuevos modos de prevenir la infección por el virus del sida (diferentes a los actuales trabajos en vacunas, antirretrovirales o estrategias preventivas); y, finalmente, investigaciones sobre la tuberculosis, para comprender mejor la latencia de la infección.
Las propuestas deberán dirigirse a la dirección www.gcgh.org/explorations. La Fundación seleccionará a los ganadores en los tres meses siguientes de la fecha límite para presentar los proyectos: el 30 de mayo.

continua llegint

El sexo también existe en la esquizofrenia


La vida sexual de cualquier paciente psíquico siempre ha sido desestimada por la profesión médica. Una de las razones por las que se "ha pasado de largo sobre este campo" es que, hasta hace relativamente poco tiempo, la atención asistencial estaba enfocada casi exclusivamente al tratamiento, olvidando otras necesidades del enfermo. Sin embargo, la vida sexual sana y satisfactoria contribuye tanto al bienestar del individuo como a la integración de la población psiquiátrica y son los propios afectados los que muestran preocupación por su funcionamiento sexual en la consulta.

"Los pacientes esquizofrénicos, como el resto de enfermos mentales, son seres sexuales y el reconocimiento y la validación de esta realidad es un tema muy importante en su calidad de vida", recuerda un artículo publicado en 'Schizophrenia Bulletin'.
Para José Díaz Morfa, presidente de la Asociación Española de Sexología Clínica (AESC) y consultor de la sección de Psiquiatría y Sexualidad Humana de la Asociación Mundial de Psiquiatría: "Los prejuicios existentes en torno a que el paciente grave no tiene vida sexual, la falta de información de los especialistas en esta materia y la extensión a la población femenina psiquiátrica del concepto que niega el disfrute sexual de la mujer, han postergado el interés médico en esta faceta.
Tratamiento y sexualidad
Sin embargo, los especialistas y los médicos de familia deberían saber que son los propios afectados los que comúnmente tienden a expresar en la consulta su preocupación por su funcionamiento sexual. Así lo constata un ensayo, publicado en el 'The Psychiatric Rehabilitation Journal', y realizado con 39 pacientes a los que se les preguntó sobre 10 temas importantes relacionados con su educación sexual.
Cerca del 80% de los enfermos indagó sobre las consecuencias de la enfermedad en la sexualidad y además solicitó información sobre los efectos de la medicación en su vida sexual. Un efecto secundario que ya ha sido recogido por la literatura científica.
Según un trabajo publicado en el 'American Journal of Psychiatric', entre el 55% y el 88% de los varones y entre el 30% y el 94% de las mujeres con esquizofrenia experimentan algún tipo de disfunción sexual mientras toman antipsicóticos.
"Este es uno de los motivos principales por los que abandonan el tratamiento. En una revisión de 21 estudios relacionados con la suspensión de la terapia, el promedio de interrupción fue del 41%. Y esta tasa de abandono se duplica al segundo año de consumo", insiste el doctor Díaz Morfa.
La necesidad de contribuir a que los enfermos mentales puedan llevar una vida sexual sana y activa tanto en el ámbito extrahospitalario, como cuando están ingresados, es una prioridad demandada ya por muchos expertos.
Algunas barreras
Pero antes se tendrán que solventar también otros obstáculos que interfieren en ella. Buena parte de los problemas sexuales que sufren los esquizofrénicos reside en las patologías mórbidas asociadas a su trastorno mental. De hecho, la incidencia de hipertensión, diabetes y enfermedad coronaria -trastornos todos ellos que pueden contribuir a la disfunción eréctil es más elevada en ellos que en la población general.
Otra de las dificultades a la que se enfrentan los facultativos es la de "encauzar" la conducta sexual mal adaptada. "La alta prevalencia de abusos sexuales en estos pacientes psiquiátricos graves, más en las mujeres que en los hombres, los efectos secundarios de la medicación y su vulnerabilidad psíquica dificultan el establecimiento de relaciones íntimas sanas", recuerda el presidente de la AESC.
Se considera que entre un 8% y un 24% de los enfermos tienen algún tipo de conducta mal adaptada como puede ser exhibicionismo, mantener el uso de relaciones sin preservativo, practicar sexo en público o permitir que abusen de ellos, entre otros", añade.
Un trabajo reciente, publicado en 'British Journal of Psychiatric', en el que se entrevistó a 113 hombres y mujeres esquizofrénicos constató que el 8% era promiscuo y que el 23% tenía otras desviaciones no específicas.
El último gran obstáculo al que se enfrentan los expertos es concienciar a este colectivo de la necesidad de practicar relaciones sexuales seguras."Si consideramos, por ejemplo, que la prevalencia de la infección por VIH en la población general es del 2,7%-3,7%, tenemos que en la población psiquiátrica, por ejemplo sólo en la Comunidad de Madrid, esta cifra se eleva hasta el 5,1%", puntualiza Díaz Morfa.
Los motivos de esa elevada incidencia son: conductas sexuales de alto riesgo, múltiples compañeros de relaciones íntimas transitorias y desconocimiento de las Enfermedades de Transmisión Sexual (ETS).
Otras razones que elevan el riesgo de ETS en este colectivo son el intercambio de sexo por dinero, el uso de drogas, la presencia de déficits cognitivos, que provocan por ejemplo impulsividad y falta de control, o el deseo de algunas mujeres de quedarse embarazadas.
Mejorar la vida sexual de los enfermos esquizofrénicos, como la del resto de los pacientes mentales, es posible "actualizando el conocimiento de la vida sexual de los pacientes entre los profesionales sanitarios, explorando más en las vías por las cuales los psicofármacos en general afectan a la respuesta sexual humana, buscando alternativas terapéuticas e impartiendo educación sexual entre los afectados", recomienda este especialista.
A tener en cuenta
La vida sexual del paciente psíquico ha estado siempre desestimada por la profesión médica
La comunidad científica comienza a valorar que las relaciones íntimas contribuyen al bienestar del enfermo y a su integración
Los pacientes sí demandan información sobre cómo afecta la medicación a su sexualidad
La disfunción sexual es uno de los efectos secundarios más frecuentes de los antipsicóticos
Hay que dar asistencia a los enfermos con desviaciones sexuales. Entre un 8% y 24% tienen una conducta sexual mal adaptada
La prevalencia de infección por VIH es más elevada en este colectivo que en la población general
Se debe proporcionar educación sexual a los enfermos y actualizar los conocimientos de la profesión médica en este campo

continua llegint

Technosite participa en un proyecto de localizador para discapacitados y mayores

El proyecto Elisa, en el que colabora la empresa de Fundación ONCE Technosite, incide en estas necesidades de las personas con discapacidad y mayores aportando soluciones. Sus tecnologías permitirán seguir al individuo y poder localizarle en caso de necesidad. Su objetivo es investigar y prosperar en el área de nuevas tecnologías de localización.


La empresa Technosite, especializada en nuevas tecnologías y accesibilidad colabora en el programa, además de otras empresas especializadas, así como asociaciones y empresas de usuarios (ejemplo Fundación ONCE) que aportan sus experiencias personales, organismos de investigación, universidades y OPIs.
También recibe el apoyo de instituciones como el Centro Estatal de Autonomía Personal y Ayudas Técnicas (Ceapat), dependiente del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales.Esta investigación irá orientada no sólo a localizar a una persona, sino también a crear modalidades para que el usuario pueda interactuar a petición de sus necesidades y posibilidades de emisión y recepción de información. Entre sus destinatarios se encuadran no sólo personas con discapacidad sino personas que tengan unas necesidades específicas.En este caso los usuarios que disfruten del programa creado podrán conocer rutas que pueden utilizar para llegar a un punto concreto, que sean accesibles o adaptadas, tanto en interiores como en exteriores. El objetivo general del Proyecto Elisa es desarrollar nuevos servicios tecnológicos enfocados a localización y accesibilidad /adaptabilidad.Se busca mejorar los servicios de localización en entornos abiertos primordialmente, y profundizar en el perfil de cada usuario, destacando sus características, posibles limitaciones y necesidades.
La Plataforma Tecnológica Española de Comunicaciones Inalámbricas, en la que colabora la empresa de Fundación ONCE, Technosite, tiene como objetivo acercar a las personas con discapacidad servicios y/o actividades que se realizan de forma diaria a través de tecnologías o entornos digitales.
En los últimos años las Tecnologías de la Información y las Comunicaciones (TIC) han crecido en gran medida ofreciendo posibilidades y alternativas a los ciudadanos. Pero no todos han podido disfrutar en igualdad de condiciones de estos avances. Las personas con discapacidad han visto mermadas en muchas ocasiones sus posibilidades para poder acceder a estos entornos tecnológicos, por eso el proyecto Elisa incide en un diseño para todos.Así, señala Technosite, debe favorecerse la accesibilidad y acceso a todos los servicios para que las personas con discapacidad o mayores que van viendo limitadas algunas de sus capacidades, puedan disfrutar de la comodidad y recursos que les ofrece la alternativa de las tecnologías.Asimismo, es esencial que las páginas y portales web cumplan con las normas de accesibilidad marcadas por el programa Web Accessibility Initiative (WAI) del W3C, para que todos sus contenidos sean accesibles.Entre las necesidades detectadas se encuentra la de los servicios específicos de localización del individuo, para mejorar la independencia de personas con discapacidad y acceso a servicios que antes no poseían.

continua llegint

El Cermi denuncia la situación de las miles de discapacitadas que viven en la pobreza

Con motivo del Día Internacional de las Mujeres, que se celebró el día 8 de marzo, el Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (Cermi) ha hecho público su 'Manifiesto de las mujeres con discapacidad' donde denuncia que "aún hoy miles de mujeres con discapacidad viven sumidas en la pobreza, tema del que apenas se habla".
El Cermi considera que "es un hecho objetivamente contrastado la vinculación de la discapacidad con la pobreza, siendo las mujeres con discapacidad las que presentan mayor vulnerabilidad, como demuestran los escasos datos existentes". En este sentido, el Comité apunta como agravante que dos tercios de la población global femenina con discapacidad en nuestro país sean mayores de 65 años, generalmente con escasa formación que limita su acceso al mercado laboral.

DEMANDAS DEL CERMI
El Cermi reclama una mejora sustancial de las pensiones que ponga en pie de igualdad a estas mujeres con ingresos mínimos y que se establezcan medidas para que puedan gozar de una vivienda digna y accesible.
Asimismo, pide a los poderes públicos que habiliten recursos y apoyos suficientes y sostenidos que permitan a las mujeres con discapacidad ser autónomas económicamente y llevar una vida independiente.
Por último, el Cermi solicita que se incluyan indicadores de impacto de género y pobreza en las políticas sociales que se desarrollen tanto en el plano estatal como en el autonómico.
FAMMA-COCEMFELa Federación de Asociaciones de Personas con Discapacidad Física y Orgánica de la Comunidad de Madrid (Famma-Cocemfe Madrid) reivindicó en el Día de la Mujer, 8 de marzo, una mayor sensibilización, por parte de la sociedad y los poderes públicos, ante la problemática que encuentran las mujeres con discapacidad en todos los ámbitos de su vida cotidiana.
En España existen más de tres millones y medio de personas con discapacidad, de las que el 58 por ciento son mujeres, recordó Famma en un comunicado enviado con motivo de la celebración del Día Internacional de la Mujer.Aunque ya se han dado pasos para fomentar los derechos de las mujeres con discapacidad, "se hace necesario un mayor compromiso por parte del tejido social para mejorar la integración en igualdad de condiciones de estas mujeres en todos los ámbitos de la vida y muy especialmente en el laboral", continúa la nota de prensa.En opinión de esta federación, hay que atender a la ley de igualdad, recientemente aprobada, pero también a la Ley de Integración Social de Minusválidos (Lismi), en vigor desde 1982, que establece que las empresas públicas y privadas que empleen a 50 o más trabajadores estarán obligadas a que, al menos, el dos por ciento de ellos sean trabajadores con discapacidad.Teniendo en cuenta el vacío que existe en relación a la defensa de los derechos de las mujeres con discapacidad, FAMMA quiere potenciar las capacidades de las mujeres con discapacidad, fomentando su asociacionismo, especialmente con discapacidad física y/u orgánica, promoviendo la integración de los grupos y asociaciones de mujeres en la Comunidad de Madrid, indica la federación.Y es que, a juicio de Famma, hay que impulsar la influencia de la mujer, especialmente con discapacidad física y/u orgánica, en la vida política, económica, cultural y laboral en la Comunidad de Madrid y reivindicar una mayor presencia de mujeres con discapacidad en cargos de responsabilidad pública y en puestos directivos de la empresa privada.Del mismo modo, debe erradicarse la violencia de género y prestar asistencia a las mujeres con discapacidad que se vean afectadas por ella, eliminando barreras físicas de acceso a los organismos de protección y defensa, como las barreras sociales que obstaculicen la comprensión y acompañamiento de sus situaciones personales.En definitiva, concluye Famma-Cocenfe Madrid, son necesarias actuaciones e iniciativas que favorezcan la igualdad real y efectiva de oportunidades entre hombres y mujeres, prestando especial atención a las mujeres con discapacidad.

continua llegint

2.625 tones de medicaments sense utilitzar es retornen cada any a les farmàcies

Les farmàcies espanyoles van recollir el 2007 2.625 tones de medicaments no utilitzats, una xifra que representa un augment d'un 15% respecte de les dades del 2006. Amb tot, es experts calculen que es tracta d'una petita part del volum de medicaments no utilitzats que els ciutadans acaparen. La compra de massa fàrmacs, l'automedicació i el costum d'acabar els tractaments abans d'hora i de conservar les restes durant massa temps fa que només una part dels medicaments torni a les farmàcies per ser reciclats.

Fonts de Sigre, l'empresa que gestiona els contenidors de reciclatge que hi ha a les farmàcies, apunten que més de la meitat dels envasos retornats -un 52%- corresponen a medicaments caducats. Es tracta d'una dada molt important, tenint en compte que la vida d'un fàrmac supera els cinc anys. Que es retornin tant de caducats dóna per tant una idea de fins a quin punt els ciutadans conserven medicaments a casa durant massa temps. La xifra també indica l'abast de la despesa sanitària inútil que es fa cada any.
Un estudi elaborat per la facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona xifra en prop de 130 milions d'euros, el cost anual que l'incorrecte ús dels medicaments té per a la sanitat pública.

continua llegint

diumenge, 9 de març del 2008

Programa de ràdio del dia 12-03-08


Programa de ràdio dedicat a la associació de Montcada i Reixac, Adimir, a les activitats que realitzen i als projectes que volen tirar endavant.


Programa gravat el 07-03-2008

continua llegint

divendres, 7 de març del 2008

Fiapas denuncia que el programa de TVE "En lengua de signos" es discriminatorio

La Confederacion Española de Familias de Personas Sordas (Fiapas) considera que el informativo de TVE para personas sordas "En lengua de signos" es discriminatorio con la mayoría de personas que tienen esta discapacidad.En un comunicado, Fiapas señalaque en España hay aproximadamente un millón de personas afectadas por una discapacidad auditiva de distinto grado y tipo, de las cuales más del 90% se comunica con lengua oral y son usuarias de prótesis auditivas (audífonos e implantes cocleares), mientras el resto emplea la lengua de signos.

"Con este nuevo informativo, que se ofrece como un programa en el que los sordos pueden opinar y hablar con voz propia, TVE está discriminando a más del 90% de la población con discapacidad auditiva, cuyo vehículo de comunicación es la lengua oral, a los que excluye desde la propia denominación de su cabecera. Las personas sordas que no utilizan la lengua de signos o ni siquiera la conocen no se identifican como posibles espectadores de este programa", añadió la nota.Fiapas lamenta "que a través de un medio de comunicación público, como es TVE, se fomente entre la población oyente una única imagen de este colectivo que, en realidad, sólo responde a un 8% del total de personas que no pueden oír".

continua llegint