divendres, 29 de febrer del 2008

Extreuen a una dona un elèctrode que tenia a l'úter des de feia quatre anys

Una dona de 30 anys i veïna de Reus ha hagut de ser operada per extreure-li un elèctrode que tenia allotjat entre l’úter i la bufeta des de feia quatre anys. Segons sembla, el petit conductor elèctric li va ser introduït durant el part del seu fill i, després, els metges es van oblidar de treure’l. L’elèctrode provocava moltes molèsties a la dona, que ha assegurat que ni tan sols podia fer força per agafar en braços el seu fill.

Segons sembla, des del passat 29 de juliol de 2004, quan va néixer el seu fill a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, la dona tenia un elèctrode entre l'úter i la bufeta, que suposadament se li va ser introduït durant el part. Des de llavors, va sofrir moltes molèsties però els metges asseguraven que tenia gastroenteritis. A l'agost de l'any passat, la dona i la seva família van decidir demanar una consulta en un altre centre sanitari privat on, a través de radiografies i exploracions, li van trobar aquest objecte.La dona va sol·licitar que l’operessin “com abans millor”. L’extracció, però, era molt complicada perquè podia danyar l’úter i la bufeta. Al final, però, la dona ha estat operada a la Clínica Fàbregas de Reus, d’on ha rebut l’alta mèdica aquesta mateixa setmana. Ha denunciat un cas de presumpta negligència mèdica.

continua llegint

Els treballadors del sector de la dependència mantenen la convocatòria de vaga pel 3 de març

La UGT ha decidit mantenir la vaga al sector de la dependència pel proper 3 de març, després de no arribar a cap acord amb la patronal en la darrera reunió, aquest dimecres. També ha assistit a la trobada la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, que s'ha compromès a convocar "de manera urgent " la patronal per mediar en el conflicte.

La taula de negociació es va constituir el passat 2 de juliol, però fins ara no hi ha hagut cap tipus d'acord. El sindicat vol que el document dignifiqui laboralment un sector eminentment femení amb jornades i "condicions físiques i emocionals molt dures". La UGT demana que la categoria més baixa del conveni no cobri un sou inferior als 1.000 euros; que els festius i diumenges es paguin per hora treballada i no per jornada; el compromís de complir la ràtio de professionals d'atenció directa i indirecta i impossibilitar la polivalència funcional entre els diferents grups professionals; reduir la jornada laboral; el compromís de formar els treballadors i desenvolupar la Llei de prevenció de riscos laborals al sector.El primer conveni català de la dependència regularà la feina dels 30.000 treballadors que hi ha actualment. Aquesta xifra ha d'augmentar ja que es tracta d'un sector en creixement; es calcula que en els propers 4 anys es necessitaran uns 40.000 professionals.

continua llegint

Les males condicions a la feina influeixen en el consum de drogues i alcohol


Una situació laboral precària, treballar de nit, fer torns rotatius, tenir una jornada laboral massa llarga o no sentir-se segur a la feina són factors que poden contribuir caure en una drogodependència. Així es recull a un DVD elaborat per Comissions Obreres per conscienciar treballadors i empresaris sobre la relació que hi ha entre unes males condicions laborals i el consum de drogues i alcohol.

Es calcula que el 70% de les persones amb problemes de consum abusiu d’alcohol i el 62% de les que tenen problemes relacionats amb altres substàncies són treballadors en actiu. A més, el 55% dels treballadors assenyala que coneixen companys amb problemes d’addicció. Comissions Obreres ha presentat el DVD Drogues i Treball. Una qüestió de salut. Compromís Sindical, on recorda que les males condicions a la feina poden influir en el consum i abús de drogues i alcohol. “La drogodependència és un problema de salut i un problema social que té una cara laboral”, ha apuntat el sindicat. Davant aquesta realitat, Comissions Obreres ha remarcat que cal actuar de forma preventiva i integral i ha recordat que els centres de treball són “espais privilegiats per al desenvolupament de programes preventius dirigits a la promoció del a salut i, específicament, de prevenció de drogodependències”.

continua llegint

29 de febrer, dia de les malalties rares

Avui és 29 de febrer, només cada quatre anys existeix aquest dia. És una data especial, però també estranya. És per això que s'ha escollit com a dia europeu de les malalties rares. Se celebra per primer cop a tot Europa per conscienciar a tothom i combatre l'oblit al qual molts cops s'enfronten aquestes malalties.

Un dia únic per a persones úniques, com la Isabel que pateix una degeneració progressiva de la vista que amenaça amb deixar-la cega. Aquesta malaltia es coneix com a retinosi pigmentària, afecta només a cinc de cada 10 mil persones. Com la retinosi hi ha fins a 7.000 malalties denominades rares. A Catalunya les pateixen 400.000 persones, com la Marta de Terrassa que és la segona nena espanyola en patir el síndrome de l'Opitz C.Totes aquestes persones comparteixen una cosa, es consideren orfes del sistema del sistema mèdic i sanitari. El diagnòstic, per complex, pot tardar anys en arribar. Després no hi ha medicines per curar-les perquè les empreses farmacèutiques les consideren poc rentables per a dedicar-hi anys d'investigació. Per tot això, s'ha escollit un dia estrany, el 29 de febrer, per a conscienciar a nivell europeu de l'oblit que pateixen els afectats de malalties rares.

continua llegint

dimecres, 27 de febrer del 2008

Personas con enfermedades raras piden a Sanidad un Plan Integral de Atención

La Federación Española de Enfermedades Raras (Feder) entregará el próximo viernes, 29 de febrero, 35.000 firmas al secretario general de Sanidad, José Martínez Olmos, para pedir la puesta en marcha de un plan de acción sobre patologías poco frecuentes, que aborde de forma integral los problemas que tienen las personas afectadas por estas dolencias, unos 25 millones en Europa y alrededor de 3 en España.

Según explicó en rueda de prensa la presidenta de Feder, Rosa Sánchez de Vega, la entrega simbólica de estas firmas se realizará el primer Día Europeo de Enfermedades Raras, en el transcurso de un acto sobre estas patologías en Barcelona.El objetivo del Día Europeo de Enfermedades Raras (las que afectan a menos de 5 casos por cada 10.000 habitantes) es recaudar fondos y concienciar a la población de los problemas que sufren diariamente las personas con estas patologías.
SEGUNDA OPINIÓN MÉDICAEn la rueda de prensa ofrecida por Feder conjuntamente con el Consejo General de Colegios de Farmacéuticos, Sánchez de Vega subrayó que una de las demandas de las personas con enfermedades raras es que la sanidad pública les cubra una segunda opinión médica a la hora de hacer el diagnóstico, ya que "muchas veces con la primera consulta no resulta suficiente".
Y es que, explicó la presidenta de Feder, en bastantes ocasiones los médicos de Atención Primaria no tienen información suficiente sobre este tipo de dolencias y no derivan a los pacientes al especialista o no les envían al adecuado.
En este sentido, el último informe hecho público por la Organización Europea de Enfermedades Raras indica que a cerca de un 30 por ciento de los afectados les resulta difícil o imposible acceder a la consulta de los especialistas. Además, agregó Sánchez de Vega, cuando al final lo consiguen, el 40 por ciento recibe un diagnóstico erróneo.
OTRAS REIVINDICACIONES
Otras de las reivindicaciones enmarcadas en el plan de acción que piden las personas con enfermedades raras son la cobertura pública de largos periodos de fisioterapia para los pacientes que lo precisen, los cuidados en centros de referencia o las adaptaciones necesarias en la escuela, el trabajo y el hogar, aspectos todos ellos mucho más desarrollados en otros países de la Unión Europea, como Dinamarca o Alemania.
"La realidad pone de manifiesto que a España todavía le queda mucho camino por recorrer si se quiere igualar a países como Dinamarca o Alemania", indicó la presidenta de las personas con enfermedades raras en España. En estos países, continuó, los tratamientos específicos para las enfermedades raras tienen bastante cobertura pública.
Josep Torrent, presidente del Comité de Evaluación de Medicamentos Huérfanos de la Agencia Europea del Medicamento, explicó que desde la puesta en marcha de la normativa europea sobre fármacos huérfanos, en el año 2000, hasta este momento, se han realizado más de 800 solicitudes para diseñar medicamentos huérfanos, de las que se han autorizado un total de 570 y se han aprobado ya para su venta en las farmacias 45.
La presidenta de Feder insistió en la importancia que tiene el Día Europeo de las Enfermedades Raras, que se desarrollará bajo el lema "Un día único para personas únicas", e hizo hincapié en que esta federación aplaude los trabajos que se están realizando para poner en marcha una Estrategia Nacional de Enfermedades Raras, muy necesaria para acercar a España a países como Dinamarca, Alemania o Francia.

continua llegint

Els antidepressius podrien ser només un placebo


Els antidepressius de nova generació com el Prozac i el Seroxat no tenen cap efecte, excepte en els casos més greus, i en la majoria dels pacients només serveixen com a placebo. Aquesta és la contundent i sorprenent conclusió a què han arribat un equip de científics britànics, estatunidencs i canadencs, després d’examinar totes les dades existents sobre aquestes substàncies. Els fabricants dels antidepressius, és clar, s’han posat en peu de guerra contra aquest estudi i han assegurat que les dades que dóna són totalment falses.

Els científics van comparar la millora de pacients a qui es van donar antidepressius amb altres que només van prendre placebos. La conclusió és que la milloria va ser molt similar en els dos grups, excepte en els casos de persones amb depressions molt greus, on el placebo va tenir menors efectes. Davant aquesta conclusió, els autors de l’estudi asseguren que “no hi ha gairebé motius per receptar antidepressius excepte en els casos de pacients amb depressions molt greus i en els que han fallat tots els altres mètodes”. Han detallat, a més, que les seves conclusions serveixen pel Prozac (fluoxetina), el Seroxat (paroxetina) i altres fàrmacs similars com Effexor (venlafaxina) o Serzone (nefazone). Els fabricants d’aquests medicaments ja han mostrat el seu desacord amb els resultats de l’estudi i han assegurat que “l’experiència ha demostrat la seva eficàcia”. De moment, el National Institute for Health and Clinical Excellence del Regne Unit recomana als facultatius que intentin altres mètodes abans de començar a prescriure antidepressius.

continua llegint

dimarts, 26 de febrer del 2008

Hiperinsulinismo - Más insulina para poder mantener la glucosa controlada

El Hiperinsulinismo ó Hiperinsulinemia es una condición que se refiere a elevados niveles de insulina en la sangre. La secreción normal de insulina está vinculada directamente con la cantidad de glucosa circulante en el torrente sanguíneo.
La insulina es una hormona producida por las células beta del páncreas, cuya función principal es permitir la entrada de la glucosa en las células para que éstas la utilicen como combustible ó fuente de energía. Cuando ingerimos alimentos, éstos se transforman en glucosa al entrar al torrente sanguíneo e inmediatamente el cerebro envía una señal al páncreas para que libere la cantidad exacta de insulina que requieren las células para metabolizar la glucosa, manteniéndola en niveles normales. La insulina además tiene otras funciones como el incremento de la formación de triglicéridos (grasas) y la formación de proteínas.


La secreción de la insulina puede ser influenciada por varios factores, pero la más importante es la cantidad de glucosa circulante en el torrente sanguíneo. Las células son “sensibles a las señales” de la insulina y de esa manera permiten la entrada de glucosa a éstas. En algunos casos, sin embargo las células van perdiendo la sensibilidad a la insulina y se hacen más resistentes a ella, a esta condición se le conoce como síndrome de resistencia a la insulina ó síndrome metabólico.
Por lo general el Hiperinsulinismo ocurre cuando las células pierden sensibilidad a la insulina y se hacen más resistentes a ella. Cuando las células van perdiendo la sensibilidad a la insulina, el páncreas debe liberar mayor cantidad de insulina de modo que se puedan mantener los niveles de glucosa en la sangre (glicemia) dentro de el rango normal y a su vez esto ocasiona que exista mayor cantidad de insulina circulando en el torrente sanguíneo.
Este incremento de secreción de insulina compensará la pérdida de sensibilidad a la insulina por parte de las células ó resistencia a la insulina. Sin embargo si la resistencia a la insulina empeora ó la capacidad de secreción de insulina disminuye los niveles de glucosa en la sangre (glicemia) comenzarán a elevarse. La Diabetes aparece cuando los niveles de glicemia superan los parámetros normales. El Hiperinsulinismo compensador de el síndrome de resistencia a la insulina antecede en aproximadamente 10 años a la Diabetes tipo 2.
El Hiperinsulinismo por resistencia a la insulina, además de ser un factor predisponente de Diabetes tipo 2, también contribuye a que se eleve la presión arterial, al incremento de producción excesiva de Andrógenos en Ovarios Poliquísticos, así como inflamación y retención de liquidos y sodio (sal) favoreciendo además la constricción de las arterias, agregando de esta manera otro factor de riesgo de enfermedades cardiovasculares.
Existen otras causas de Hiperinsulinismo, que en este caso no están asociadas a la Diabetes y que pueden ser por motivos congénitos ó por la presencia de un tumor en el páncreas llamado Insulinoma, que segrega insulina.
Si Usted tiene Hiperinsulinismo como consecuencia de resistencia a la insulina debe tomar las medidas necesarias para que sus células sean menos resistentes a la insulina. Reducir de peso, adquirir hábitos de alimentación saludables, realizar actividad física con regularidad y el uso de ciertos medicamentos le ayudarán a recuperar sensibilidad de las células a las señales de la insulina y por lo tanto, a disminuir los niveles de insulina en la sangre.
Recuerde que estar informado acerca de todos los aspectos relacionados con la Diabetes y sus factores de riesgo le podrá ayudar a prevenir la Diabetes Tipo 2. En Diabetes al Día podrá encontrar, sin costo alguno, toda la información que requiere para mantenerse saludable y feliz.
Joe Cardozo“Diabetes al Día”

continua llegint

Una joven diseña joyas en Chile para ayudar a los afectados por hiperinsulinismo

Marcela Herrera, madre de una niña con hiperinsulinismo, ha puesto en el mercado una línea de joyas que ella misma diseña y confecciona para que los afectados por esta enfermedad en Chile, país donde reside, puedan acceder a la medicación que necesitan.Esta patología, catalogada dentro de las enfermedades raras, consiste en una excesiva producción de insulina por parte del páncreas, lo que puede provocar convulsiones, lesiones cerebrales e incluso la muerte si no se trata a tiempo.

"El problema es que en Chile el diazoxide, medicamento que se recomienda como mejor tratamiento, no se comercializa, y hay que traerlo desde Argentina. Nuestra hija sufre la enfermedad y nosotros pudimos conseguir la medicación. Pero este proceso es muy caro, y no podíamos quedarnos de brazos cruzados viendo cómo otras familias que no tienen las mismas posibilidades económicas no podían acceder a un tratamiento", comenta Marcela.PULSERAS QUE SALVAN VIDASDe esta forma, Marcela comenzó a diseñar pulseras y a venderlas, y con el dinero recaudado ha conseguido traer la medicación necesaria para tratar a las cinco únicas personas que presentan la misma enfermedad que su hija en Chile."Empecé a hacer las pulseras para desahogarme, para canalizar mi angustia. Pero tuve la suerte de que una de las que me compraron, la llevó una modelo conocida en una revista y con eso conseguimos darnos a conocer y tener ventas", comenta.Marcela espera que las joyas, realizadas con semillas, corales, plata o amatistas, se puedan vender en España, y así conseguir el dinero necesario para las operaciones de los niños que lo necesitan. "Ojalá alguien en España se interese por mi iniciativa. Por el momento, una diseñadora mejicana, Piedad Rodríguez (http://www.piedadrodriguez.com.mx/) las va a poner a la venta en su página web", señala Herrera quien asegura que todo lo que se recaude será destinado a ayudar a estos enfermos. "Esperamos poder vender muchas pulseras y si con todo esto conseguimos salvar la vida a un solo niño, para mí será más que misión cumplida", concluye esta madre.

continua llegint

Mantenir una activitat física intensa augmenta el risc de patir una arítmia


Fer esport o alguna activitat física és molt saludable però cal ajustar l’esforç a les nostres capacitats per evitar-nos un ensurt. Així ho conclou un estudi de l’Hospital Clínic de Barcelona, que assegura que practicar esports de resistència o mantenir una activat laboral físicament intensa durant anys augmenta el risc de patir una arítmia i una insuficiència cardíaca.

L’estudi del Clínic, que publica la revista Europace, té com a objectiu conèixer les causes de l’arítmia, especialment de la més freqüent d’elles: la fibrilació auricular idiopàtica. Es tracta d’una patologia que es caracteritza per un ritme cardíac irregular i que provoca palpitacions, sensació de falta d’aire, dolor toràcic i mareig. A més, pot causar una insuficiència cardíaca. Les investigacions del Clínic han donat amb tres causes. En primer lloc, s’ha detectat que existeix un efecte acumulatiu i que la probabilitat de patir una arítmia augmenta amb la quantitat d’exercici físic practicat al llarg de la vida. Així, són més propenses les persones que fan esports de resistència o mantenen una activitat laboral molt intensa durant anys. D’altra banda, a més de l’activitat física, també influeix l’altura i la mida de l’aurícula del cor en el desenvolupament d’aquesta malaltia. Finalment, s’ha detectat que la prevalença de la fibrilació auricular també augmenta amb l’edat, de tal manera que el 5% dels majors de 65 anys la pateixen davant el 0,4% de la població general. El doctor Lluís Mont, coordinador de l’informe, ha explicat que “l'estudi ens demostra que a major activitat física, major probabilitat de patir fibril·lació auricular. Això significa que a partir d'una determinada edat calç ajustar el grau d'esforç físic per a evitar problemes cardíacs futurs”. El metge ha recordat que “l'esport és sa, però hem de ser conscients de les nostres capacitats i no exigir-nos alts rendiments a partir de certes edats”.

continua llegint

Entre el 50 i el 70 per cent dels nens espanyols són fumadors passius


Espanya és un dels països de la UE on els adults més fumen en presència de menors. De fet, es calcula que entre el 50 i el 70% dels nens espanyols són fumadors passius. Ja sigui perquè fumen els seus pares o perquè ho fa la persones que estan al seu càrrec. Són dades de l’Eurobarometer sobre percepció del tabaquisme a la Unió Europea, un estudi que s’ha presentat durant un curs sobre tabaquisme que ha celebrat a Barcelona la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ).

L’Eurobarometer indica que Espanya registra un dels percentatges més elevats de la UE de persones que fumen davant els fills, amb el 52% dels fumadors. A més, els espanyols són els que més fumen a casa (el 92%) i dels que més fumen en presència de dones embarassades (el 77%). Així mateix, s’ha detectat que el 85% dels fumadors espanyols fumen en presència de no-fumadors i el 25%, al cotxe (el 9% dels quals fins i tot quan al vehicle viatja un menor). L’estudi recorda que el 15% de totes les morts de la Unió Europea estan causades pel tabac i que el fum afecta més els més petits de la casa, que cada vegada són més víctimes de malalties relacionades amb el tabaquisme, com ara el càncer. Davant aquestes dades, el Separ ha reclamat que les escoles desenvolupin programes educatius per conscienciar els menors sobre els perills del fum del tabac i perquè no agafin aquest hàbit quan arribin a l’adolescència. “Els programes de prevenció a l’escola resulten imprescindibles”, ha assenyalat aquesta entitat. El millor moment seria durant les tutories, quan els mestres “poden ser més properes als alumnes a través del diàleg”. Segons el Separ, “els professors són fonamentals en l’educació dels alumnes” i recorda que “tant els educadors com els pares han de predicar amb l’exemple”. Per prevenir el tabaquisme entre els més joves també es recomana incrementar el preu de les cigarretes, limitar l’accés al tabac i prohibir totalment la publicitat.

continua llegint

dilluns, 25 de febrer del 2008

Detecten un cas de meningitis en un nen de Figueres


El Departament de Salut ha informat que aquest dijous li ha estat notificat un cas de meningitis en un nen de Figueres, que va ingressar a l’hospital el passat 19 de febrer. A més, un altre nen, també de Figueres, també ha hagut de ser ingressat, tot i que encara no s’ha confirmat que pateixi aquesta malaltia infecciosa. El pronòstic dels dos menors “és reservat”. Salut ja ha contactat amb les persones que han estat prop dels dos nens malalts i ha començat a aplicar-los el tractament necessari.

Salut ha explicat que la malaltia meningocòccica és una malaltia infecciosa produïda pel meningococ, un germen que apareix durant tot l'any i de forma més freqüent durant els mesos d'hivern i primavera. Acostuma a donar-se en forma de casos aïllats, però pot aparèixer també com a brots (presentació de dos o més casos relacionats). Aquesta malaltia, que pot presentar-se a qualsevol edat encara que és més freqüent en nens entre 1 i 5 anys, de vegades afecta exclusivament el sistema nerviós (meningitis) i d'altres, ocasiona una infecció generalitzada (sepsi meningocòccica) que pot acompanyar-se de meningitis o no. El microorganisme es transmet de persona a persona mitjançant les secrecions faríngies i nasals, i requerint un contacte estret per al contagi (dormir a la mateixa habitació, viure a la mateixa casa, fer petons amb intercanvi de saliva). El contagi no es produeix per contacte amb joguines o altres estris escolars, perquè el meningococ és un germen que, un cop fora de l'organisme, resisteix molt poc al medi ambient

continua llegint

El ministre Soria es compromet a combatre l’alcohol de garrafa


Hi ha hagut rebaixes fiscals i pensions mínimes més altes. Però aquest divendres el ministre de Sanitat i Consum ha fet arribar les promeses electorals al terreny de l'alcohol i el sexe. Bernat Soria s'ha compromès a "garantir la qualitat" de les begudes alcohòliques que consumeixen els joves, i a disminuir l'IVA dels preservatius i a lliurar-los de forma gratuïta als llocs d'oci.

Soria ha participat en un acte electoral amb professionals i col·lectius sanitaris i ha anunciat la posada en marxa d'una acció per tal d'analitzar la qualitat de les begudes alcohòliques que es consumeixen als locals de copes. L'objectiu seria la pràctica fraudulenta que consisteix a reomplir ampolles amb un producte d'inferior qualitat. El ministre també vol regular amb el sector de l'hostaleria i els fabricants un codi d'autoregulació de la publicitat, per tal d'eliminar els anuncis de les publicacions adreçades a menors.
Pel que fa a la salut sexual, Soria ha promès un gran pacte social contra l'embaràs no desitjat i les malalties de transmissió sexual.

continua llegint

L'exercici és la millor arma contra l’obesitat infantil


Segons un estudi de l'empresa danesa Kompan, només amb trenta minuts de joc al parc el nen pot cremar les calories necessàries per combatre el sobrepès, un dels principals problemes que afecten als més petits.

L'obesitat infantil és cada cop més freqüent en els infants. Un de cada quatre nens pateix aquest tipus de malaltia, a causa dels hàbits sedentaris i una alimentació poc equilibrada. Els experts aconsellen que els nens realitzin exercici físic per prevenir l'obesitat.
Per elaborar l'estudi, els especialistes han deixat jugar els nens durant mitjà hora en un parc. Les calories que gastava cada nen s'han mesurat amb un comptador i s'han calculat els resultats en funció del pes del nen.

continua llegint

El Josep Trueta de Girona podria restablir avui el servei a la Unitat de Nounats

L'Hospital Josep Trueta de Girona podria obrir avui el mòdul de nounats suspès des de divendres passat, després que tres nadons hi resultessin infectats per un virus respiratori. Tal com ha explicat a COMRàdio la directora dels serveis territorials de neonatologia, Marta Pedrerols, aquest matí es repeteixen les proves i, si són negatives, en 24 hores com a màxim es tornarà a obrir. Pedrerols ha recordat que el tancament era una mesura preventiva. El virus que va afectar els nadons no era d'origen hospitalari, sinó comunitari, molt freqüent a l'hivern i que acostuma a causar bronquitis i bronquiolitis.

L'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta va restringir divendres temporalment els ingressos al mòdul B de la unitat de Neonatologia, on hi ha els nadons que precisen cures intermèdies o mínimes, després que es detectés que hi havia tres criatures afectades pel virus sinticial respiratori. Es tracta d'un virus comunitari molt freqüent els mesos d'hivern, que en els més menuts els sol causar bronquiolitis i bronquitis. Els tres pacients afectats pel virus van ser traslladats el mateix divendres a la planta de pediatria, on estan amb els seus pares. Les criatures evolucionen favorablement de la seva afectació respiratòria, que és lleu. El mateix divendres es van fer proves a tots els nadons que hi havia ingressats al servei de Neonatologia, tant als mòduls B com A (on hi ha els nadons més crítics que requereixen cures intensives), per comprovar si hi havia algun altre cas de virus. En tots els casos va donar negatiu. A més, els nadons del mòdul B van rebre profilaxis preventiva. Preventivament es va decidir no fer més ingressos al mòdul B. Des de l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta es vol deixar clar que en cap cas s'ha tancat el servei de Neonatologia, sinó que s'han restringit temporalment i per prevenció els ingressos al mòdul de cures intermèdies i mínimes. A banda d'aquesta limitació a rebre nous ingressos, el servei ha estat funcionant de manera habitual.

continua llegint

diumenge, 24 de febrer del 2008

Programa de ràdio del dia 27-02-08

Programa de ràdio dedicat al càncer de mama dins del 12e certamen del càncer de mama. A més realitzem una entrevista a Maritxell Aymerich, invident i membre de la ACIC (associació catalana per a la integració del cec) sobre la implantació de diferents ordinadors amb el programa Jaw per a invidents a gran part de les biblioteques del Vallés Occidental. Sobre aquest tema li fem una entrevista a la directora de la biblioteca de Ripollet, Roser Pecanins. En solidaritat, Xavier Roldàn, ens fa una lectura teatralitzada per ràdio sbre la manca de l'aigua i com podem acabar.


FES CLICK I ESCOLTA O GUARDA

Programa gravat el 22-02-08

continua llegint

divendres, 22 de febrer del 2008

Detecten un cas de meningitis en un nen de Figueres


El Departament de Salut ha informat que aquest dijous li ha estat notificat un cas de meningitis en un nen de Figueres, que va ingressar a l’hospital el passat 19 de febrer. A més, un altre nen, també de Figueres, també ha hagut de ser ingressat, tot i que encara no s’ha confirmat que pateixi aquesta malaltia infecciosa. El pronòstic dels dos menors “és reservat”. Salut ja ha contactat amb les persones que han estat prop dels dos nens malalts i ha començat a aplicar-los el tractament necessari.

Salut ha explicat que la malaltia meningocòccica és una malaltia infecciosa produïda pel meningococ, un germen que apareix durant tot l'any i de forma més freqüent durant els mesos d'hivern i primavera. Acostuma a donar-se en forma de casos aïllats, però pot aparèixer també com a brots (presentació de dos o més casos relacionats). Aquesta malaltia, que pot presentar-se a qualsevol edat encara que és més freqüent en nens entre 1 i 5 anys, de vegades afecta exclusivament el sistema nerviós (meningitis) i d'altres, ocasiona una infecció generalitzada (sepsi meningocòccica) que pot acompanyar-se de meningitis o no. El microorganisme es transmet de persona a persona mitjançant les secrecions faríngies i nasals, i requerint un contacte estret per al contagi (dormir a la mateixa habitació, viure a la mateixa casa, fer petons amb intercanvi de saliva). El contagi no es produeix per contacte amb joguines o altres estris escolars, perquè el meningococ és un germen que, un cop fora de l'organisme, resisteix molt poc al medi ambient.

continua llegint

dijous, 21 de febrer del 2008

30.000 persones disposen de servei de teleassitència a la província de Barcelona

El president de la Diputació de Barcelona i alcalde de l'Hospitalet de Llobregat, Celestino Corbacho, i la diputada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Montserrat Ballarín, assistiran demà divendres, 22 de febrer, a la posada en marxa del dispositiu de teleassistència número 30.000 a una usuària de L'Hospitalet.

Els mitjans gràfics podran acompanyar al president de la Diputació i la diputada en la visita que realitzaran a les 11 hores, al domicili de la usuària. El punt de trobada és l'edifici municipal del carrer del Migdia, núm. 5. En finalitzar la visita, a les 11.30 hores aproximadament, Celestino Corbacho i Montserrat Ballarín atendran els mitjans de comunicació a l'edifici municipal del carrer del Migdia. Amb aquesta teleassistència, 30.000 persones de 288 municipis de la província de Barcelona ja disposaran de Servei Local de Teleassistència, una eina, impulsada per la Diputació de Barcelona, que permet a la persona usuària comunicar-se 24 hores, els 365 dies a l'any, amb professionals d'un Centre d'Atenció perquè en cas de necessitat pugui ser atesa immediatament. La teleassistència és un servei universal adreçat a tothom que ho necessita i en especial a les persones majors de 80 anys que viuen soles, o amb d'altres persones grans i les persones menors de 80 anys amb algun tipus de dependència.

continua llegint

Investigadors del CSIC descobreixen l’origen de les migranyes


Un equip de científics del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha desentranyat els mecanismes cel·lulars que provoquen la Depressió de Leâo, causa de la migranya clàssica. La investigació ha estat publicada a l'European Journal of Neuroscience i podria canviar la visió tradicional sobre aquesta ona que també és responsable de l'infart cerebral (ictus). Els responsables de l'estudi confien que el descobriment obri la porta a nous medicaments per prevenir l'ictus i la migranya.

La Depressió de Leâo és la major senyal elèctrica del cervell i causa l'apagada momentània del teixit nerviós al qual afecta. L'ona elèctrica avança a centenars de micres per segon, coincidint amb la fase d'aura de la migranya -tremolors, marejos i sensació de gana- que precedeixen el maldecap intens que provoca aquesta malaltia neurològica. Els científics del CSIC han descobert que la resistència elèctrica és molt superior a la que es pensava i que les neurones "no són patidores passives" del procés com es pensava fins ara, sinó protagonistes necessàries.
Els científics tracten d'esbrinar ara quin canal de les membranes neuronals podria inactivar aquesta ona, el que obriria pas a nous fàrmacs i experiments d'aplicació clínica per prevenir la migranya i l'ictus isquèmic o altres accidents cervell-vasculars. En aquest últim cas, la senyal de la Depresió de Leâo es desencadena després de produir-se el traumatisme i provoca la mort de les neurones que envolten la part del cervell danyada, per això és tan important evitar que es destrueixen més neurones de les que ja han mort per culpa de l'ictus.

continua llegint

El Clínic fa una operació pionera per tractar el reflux gastroesofàgic


Un equip mèdic de l'Hospital Clínic de Barcelona ha realitzat amb èxit una intervenció endoscòpica pionera a Espanya per tractar el reflux gastroesofàgic, un problema que afecta el 20% de la població dels països occidentals.

L'operació ha consistit en la introducció d'un endoscopi per la boca del pacient per restaurar l'anomenat angle de Hiss -punt d'unió entre l'esòfag i l'estómac, el mal funcionament del qual és l'origen d'aquesta patologia. La tècnica té com a avantatge davant la laparoscòpia tradicional que el pacient pot rebre l'alta el mateix dia de la intervenció, ja que és un procediment de cirurgia major ambulatòria. A més, no provoca flatulències ni vòmits, efectes secundaris de la cirurgia laparoscòpica.Es tracta d'una tècnica aplicada a Espanya per primera vegada,però que s'ha fet amb èxit amb altres llocs del món, on el 88% dels pacients han pogut deixar els fàrmacs. No obstant això, només es podrà aplicar al 40% dels malalts de reflux gastroesofàgic. El pacient tipus és aquell amb símptomes típics, una hèrnia d'hiat menor de dos centímetres i no obès, com en Carles Bohigas, un transportista de 41 anys que ha estat el primer en sotmetre's a la intervenció. Vint dies després de l'operació, Bohigas ha relatat als periodistes que es troba "àgil" i sense acidesa d'estómac i ja ha començat a treballar.El reflux esofàgic consisteix en la regurgitació de part del contingut de l'estómac a l'esòfag degut al mal funcionament de l'esfínter d'aquest últim òrgan. A banda de les molèsties habituals, com l'acidesa, pot derivar en esofagitis i altres malalties gastrointestinals.

continua llegint

Un decàleg per a què els nens mengin fruites i les verdures


Els nutricionistes recomanen que els nens mengin unes cinc racions de fruita i verdura al dia. Però el problema amb què es troben molts pares és que els nens rebutgen aquest tipus d'aliments. De fet, els darrers estudis posen de manifest que molts escolars no han provat mai una taronja o un tomàquet cru.

Quan un nen diu que no a un plat de verdures, molts pares opten per canviar el menú. Per això l'Associació Espanyola de Nutricionistes ha elaborat un decàleg per facilitar la incorporació de fruita i verdura a lalimentació dels fills. Un dels consell més importants és que mai sutilitzi el fet de menjar verdura com un càstig, sinó que el nen ho ha de veure com una cosa positiva. Una bona tècnica és implicar als fills en lelaboració del menú familiar.
Els nutricionistes recomanen també fer servir la imaginació alhora de preparar el dinar. Tallar les fruites o les verdures de manera original o preparar-les en broxetes, en comptes de bullides poden fer més atractius aquests aliments.

continua llegint

130.000 nens accediran a l'atenció bucodental gratuïta aquest any

Uns 130.000 nens de 7 i 8 anys podran anar gratis al dentista a partir del darrer trimestre d'enguany, gràcies a l'acord signat avui entre el ministeri de Sanitat i el Departament de Salut. El Govern incorporarà progressivament els diferents grups d'edat al Pla, amb l'horitzó que, el 2016, tots els infants d'entre 7 i 15 anys puguin accedir de franc a l'atenció bucodental. El pressupost previst per a la implementació d'aquest servei és de 3,6 milions d'euros, repartits a parts iguals entre el govern espanyol i el català.

Aquest conveni regula la concessió directa per part del ministeri de subvencions per una quantia màxima de 1.805.423 euros, a raó de 22,5 euros per nen inclòs en el programa. L’àmbit d’aplicació inclourà a tots els infants de 7 i 8 anys.

Per assolir la cobertura dels nens i nenes nascuts el 2000 i el 2001 i en compliment del compromís del Pla de Govern, el Departament de Salut aportarà la resta del finançament fins arribar a 3.600.000 euros, amb càrrec al pressupost de la Generalitat.

El Departament de Salut iniciarà aquesta activitats per la salut bucodental els nens i nenes nascuts , dins del darrer trimestre del 2008.

Esta previst incorporar anualment una cohort d’edat, per tant el 2008 que s’hauria de preveure la incorporació els nascuts els anys 2002, de tal manera que l’any 2016 s’arribaria a la total implementació del programa. L’extensió del programa al 100% de la població de nens i nenes d’entre 7 i 15 anys suposaria aproximadament un total de 800.000 nens i nenes (segons RCA 2007).

Es prioritzarà la incorporació de l’assistència bucodental a través dels 350 centres d’atenció primària a la xarxa pública en que es fan serveis d’odontologia que compten amb 320 professionals.

La cartera de serveis prevista inclouria un examen anual, en el qual s’abordarien mesures preventives i assistencials que inclouran les següents actuacions i tractaments:

o Instruccions sanitàries en matèria de dieta i salut bucodental, acompanyades de l’ensinistrament en higiene bucodental, als nens i els seus pares o tutors.
o Aplicació de fluor tòpic, d’acord amb la política de fluoració de cada CCAA, i de les necessitats individuals de cada nen.
o Revisió anual de l’estat de salut de la cavitat bucal, incloent l’exploració radiogràfica quan es precisi.
o Sellegat de fissures en molars permanents
o Obturació en peces dentaries permanents.
o Tractaments pulpars (endodòncies) de les peces dentaries permanents amb lesions pulpars irreversibles que puguin ser reparades.
o Exodòncia en peces dentaries temporals
o Tartrectomies
o Tractament d’incisius i canins permanents en cas de malalties, malformacions o traumatismes, excepte en situacions amb tercers obligats al pagament.




Queda exclòs del programa:
o Tractament reparador de la dentició temporal
o Ortodòncies
o Tractaments estètics
o Implants dentaris
o Tractament per traumatismes quan existeixi un tercer obligat a respondre del tractament

continua llegint

dimecres, 20 de febrer del 2008

Dos de cada tres españoles tienen una concepción errónea de la ley de dependencia

El 67% de la población cree que la ayuda prevista en la ley de autonomía personal para afrontar la dependencia consistirá "en una prestación económica mensual para cubrir gastos", cuando en realidad la norma entiende que esta solución se dará sólo cuando no sea posible prestar otro tipo de servicios.Así se desprende del segundo estudio sobre dependencia realizado por la aseguradora Caser a un total de 1.000 personas que no conocen de cerca la dependencia y a otras 1.000 que o bien la padecen o bien conviven con ella a diario por ser familiares de personas dependientes.

Los dos estudios sobre dependencia realizados hasta ahora por Caser (2006 y 2007) permiten comparar el grado de conocimiento social de la dependencia antes y después de ser aprobada la ley. Aunque existe una notable mejoría en apenas un año, el balance final sigue siendo insatisfactorio, indicó en la presentación de este trabajo Ernesto Sanz, director de Vida y Pensiones de Caser, quien explicó que si en 2006 el 76% de los españoles ignoraba en qué consiste ese problema, a finales de 2007 el 53% seguía sin conocerlo. Ese desconocimiento aumenta a medida que se profundiza en el alcance de la ley, continuó Sanz, ya que, en 2006, el 78% de los encuestados ignoraba en qué consistían las ayudas a la dependencia contenidas en la norma y en 2007 seguían sin conocerlas un 69% de los encuestados.De cualquier forma, ese escaso conocimiento no impide, según el mismo estudio, que dos de cada tres españoles encuestados hayan pensado alguna vez que el envejecimiento les hará dependientes y el 63% se hayan planteado que un accidente o una enfermedad podría llevarle a serlo.REPERCUSIONES ECONÓMICASEl trabajo analiza también las posibles repercusiones económicas familiares ante la dependencia de uno de sus miembros. El estudio plantea varias hipótesis. Así, un coste mensual de 1.800 euros resultaría extremadamente caro para el 77% de los encuestados y un 72% no podría sufragarlo en ningún caso. Sólo un 20% podría afrontarlo con un enorme esfuerzo.Si el coste se rebaja a 600 euros mensuales, sería un problema extremo para un 27% de las familias, y un 26% de ellas no podría permitírselo en ningún caso. Para el 41% de los encuestados, ese desembolso mensual de 600 euros les supondría un trastorno muy importante. Sólo el 39% podría hacerle frente con un enorme esfuerzo.De momento, las dificultades para cubrir esos posibles sobrecostes no han desarrollado entre los españoles un sentimiento marcado de previsión y ahorro. Incluso en 2007 ha disminuido el porcentaje de encuestados dispuestos a ahorrar en un producto bancario específico que les ayudase ante una posible futura dependencia. Así, en el estudio de 2006, un 43% de los españoles declaraba estar dispuesto a suscribirlo. En 2007, sólo el 37% de los encuestados consideró posible ahorrar en este producto."CASER DEPENDENCIA"En este sentido, Caser presentó también un seguro que ofrece una serie de prestaciones en el supuesto de que el asegurado contraiga gran dependencia o dependencia severa. Según la edad de contratación y las coberturas que se elija, puede suscribirse desde tan sólo diez euros al mes.En el caso en que el asegurado quede en situación de dependencia percibirá una renta mensual vitalicia que garantice su atención con independencia de la edad a la que fallezca.
Además, Caser Dependencia ofrece de forma adicional otros servicios y coberturas que pueden ser utilizados aunque el asegurado no se encuentre en situación de dependencia, hasta que cumpla 75 años, tales como orientación telefónica, teleasistencia y ayuda a domicilio.LOS DEPENDIENTESEl segundo gran apartado de las encuestas realizadas por Caser es el de familiares de dependientes. En estas muestras, la aseguradora destaca el elevado porcentaje de desconocimiento que existe también entre familiares directamente afectados por la dependencia: si en 2006 un 59% de quienes tienen un familiar afectado no sabían definir qué es ser dependiente, a finales de 2007 un 39% de ese segmento seguía sin saberlo.En virtud de este trabajo, el perfil más extendido de la persona dependiente en España es el de una mujer mayor de 65 años que vive acompañada y lleva más de tres en situación de dependencia y no puede realizar las tareas domésticas, ni salir a la calle, ni cuidar de su salud ni administrar su patrimonio. Su familia solicita para ella principalmente ayuda domiciliaria y participa del coste de esos servicios en la medida de sus posiblidades.El estudio indica también que el perfil mayoritario de sus cuidadores es familiar y no especializado. De hecho, el 72% de quienes atienden a un dependiente son familiares, en su inmensa mayoría mujeres, y 6,5 de cada diez tienen entre 25 y 44 años. Los cuidadores externos sólo representan el 28% del total, y de ésos sólo el 14% cuenta con alguna especialización. Además, dos de cada tres externos realizan también las labores domésticas.

continua llegint

La sanitat pública també finançarà les reconstruccions de clítoris

Aquest cap de setmana, l’Institut Dexeus ha informat que reconstruirà, de forma totalment gratuïta, el clítoris de les dones que hagin patit una ablació parcial. Doncs bé, al fil d’aquest anunci, la consellera de Salut, Marina Geli, ha recordat que la Generalitat està preparant una llei per a l’eradicació de la violència masclista que, entre molts altres punts, també recull el finançament d’aquesta operació dins la sanitat pública.

Segons especifica el projecte de llei de les dones per a l’eradicació de la violència masclista, la Generalitat finançarà les reconstruccions de clítoris en cas d’ablacions. Marina Geli ha reconegut, però, que de moment encara no hi ha data per a l’aplicació d’aquesta norma, que està en tràmits, i que tampoc se sap quins hospitals realitzaran aquestes intervencions. En aquest punt, la consellera ha remarcat que hi ha centres públics “perfectament capacitats” per dur a terme les operacions i ha recordat que a la sanitat pública ja es fan reconstruccions vaginals molt complexes per lesions motivades per altres causes.Tot i la nova norma, Geli ha subratllat que la principal lluita del Govern en aquest assumpte ha de ser prevenir l’ablació de clítoris infantil. Ha assegurat que és una mutilació que “no té cap justificació cultural” i que, a més, és un delicte greu.Per aconseguir-ho, actualment, ja s’està treballant amb diferents associacions d’immigrants per fer-los entendre que l’ablació és una pràctica prohibida. A més, s’ha elaborat una guia per tal que els metge puguin prevenir i detectar possibles casos d’ablacions. Finalment, pel que fa la iniciativa de la clínica privada Dexeus de fer les reconstruccions de forma gratuïta, Geli ha felicitat la idea perquè, segons ha dit “acompanyarà el sistema públic”.

continua llegint

El Parc Biomèdic centra la seva recerca en la regeneració i les cèl·lules mare

Què es cou dins les instal·lacions del Parc d’Investigació Biomèdica de Barcelona? Doncs, bàsicament, aquest complex situat al Port Olímpic està centrat en la recerca en regeneració i la creació de cèl·lules mare a partir de cèl·lules adultes. El seu objectiu és trobar cura a malalties que actualment són incurables. Així ho ha explicat el seu director, Juan Carlos Izpisúa, durant una visita institucional al centre, que ha servit per descobrir algunes de les seves interioritats.

Amb motiu de la visita del ministre de Sanitat, Bernat Sória, la ministra d'Habitatge, Carmen Chacón, i la consellera de Salut, Marina Geli, el director del Parc d’Investigació Biomèdica de Barcelona, Juan Carlos Izpisúa, ha informat dels objectius i de la tasca que es fa en aquestes instal·lacions. En un recorregut pels departaments del centre, Izpisúa ha explicat que una de les principals línies d’investigació que s’estan duent a terme actualment és la de la regeneració. Així, ha detallat que "la regeneració està en potència en els animals superiors, com els mamífers, però que no poden desenvolupar-la", no obstant això, a través d'un estudi amb un peix mexicà, "azalote", que "pot regenerar tots els membres i òrgans", es pot veure com funciona aquest procés i, segons Izpisúa "si sabem, per exemple, com es regenera un cor podem entendre perquè es degenera".D’altra banda, en el centre també s'està estudiant com, a través de cèl·lules adultes, es poden crear cèl·lules mare, cosa que pot ajudar a "curar malalties com el parkinson o el càncer". A més, ha subratllat Izpisúa, "si a través d'una cèl·lula mare podem aconseguir-ne una d'adulta, podem propiciar la regeneració dels òrgans dels nostres cossos".Després de la visita, els ministres i la consellera s’han mostrat molt satisfets per la tasca que es duu a terme al Parc. Així, per exemple, Carme Chacón l’ha qualificat com a "una esperança per al futur, per curar malalties que semblaven incurables com el parkinson o l'alzheimer" i ha agraït "l'excel·lent treball d'investigació que fa el personal del Parc".

continua llegint

dimarts, 19 de febrer del 2008

La Creu Roja a Barcelona estrena nou vehicle adaptat




L'Assemblea Local de la Creu Roja a Barcelona ha incorporat el mes de gener un nou vehicle adaptat per cobrir serveis de trasllat de persones o material de diverses activitats.

El vehicle cobrirà el servei diari d'acompanyament a guarderia externa dels nens i nenes de 0 a 3 anys que viuen amb les seves mares al Centre Penitenciari de Dones de Barcelona (Wad Ras), substituint d'aquesta manera l'antic vehicle que havia fet aquest servei els darrers anys.

Aquest nou automòbil - amb capacitat de 9 places - disposa d'una rampa manual per a poder transportar amb totes les garanties de seguretat i de confort una persona amb la seva cadira de rodes.


Amb l'adquisició del nou vehicle s'inicia la renovació dels vehicles de transport de l'Assemblea Local de Barcelona, un cop ja finalitzada la de les ambulàncies.

Gràcies a l'entesa i col·laboració de l'empresa carrossera "Emergència 2.000" amb la Creu Roja, s'ha dissenyat el vehicle tenint en compte les necessitats de Servei de l'Assemblea Local de Barcelona.

continua llegint

Programa de ràdio del dia 22-02-08

Programa de ràdio dedicat a la guia del treball de les persones amb discapacitat que ha editat el sindicat UGT. També parlem de teatre i més cocretament de la companyia Galop-ets que aquest mes escenifiquen la obra stupends-rap. Escoltem el reportatge sobre reumatologia que ens fa la nostra companya Rosa Cervantes. Per últim la cuina adaptada ens ensenya a fer sanfaina.



PER ESCOLTAR FES UN CLICK

PROGRAMA GRAVAT EL 15-02-2008

continua llegint

dilluns, 18 de febrer del 2008

Dos de cada deu pacients atesos als CAP abusen de l’alcohol


El 25% dels homes i el 15% de les dones que acudeixen als centres d’atenció primària (CAP) beuen alcohol de forma abusiva i tenen un elevat risc de patir un problema de salut derivat d’aquest consum. Així ho ha detectat el Ministeri de Sanitat, que ha elaborat una guia per ajudar els metges de família a detectar i tractar aquesta addicció.

L’objectiu de Sanitat és ajudar a detectar com abans millor el consum excessiu d’alcohol. Això, ha assegurat, reduiria de forma important el nombre de malalts que acudeixen al Sistema Nacional de Salut amb bronquitis, hipertensió, trastorns digestius, cirrosis o càncers, entre d’altres patologies. Per aconseguir-ho, ha publicat 35.000 exemplars d’una guia que repartirà entre els metges de família i que els ajudarà a fer un diagnòstic precoç de l’abús d’alcohol i d’altres drogues. Una droga permesa i ben acceptadaL’alcohol és una droga permesa i amb bona acceptació social, la qual cosa fa que molts ciutadans hi abusin sense tenir consciència dels riscos que suposa. De fet, les dades recollides per Sanitat apunten que dos de cada deu pacients que acudeixen a un CAP tenen problemes greus amb l’alcohol i que el 35% dels joves atesos s’havien emborratxat en les darreres setmanes. Pel que fa al tabac, una altra droga legal amb importants riscos per a la salut, s’ha detectat que més del 30% de les persones ateses als CAP són fumadores. Els metges també hauran de lluitar contra aquesta addicció.

continua llegint

55 intoxicats per mercuri en vacunes i empastaments dentals demandaran Sanitat

Un total de 55 persones intoxicades per mercuri presentaran aviat demandes contra el ministeri de Sanitat i Consum per haver permès la introducció d'aquesta substància tòxica en algunes vacunes infantils i empastaments dentals. Els demandants asseguren que l'acumulació involuntària de mercuri en el seu organisme els ha provocat greus problemes de salut, com autisme, síndrome de fatiga crònica, infertilitat, artritis o esquizofrènia, pel que exigeixen al Govern i als laboratoris farmacèutics "un reconeixement exprés del dany", a més de compensacions econòmiques.

L'advocat dels demandants, Felipe Holgado, ha explicat que està científicament provat que el mercuri és nociu per a la salut, encara que no així que existeixi una relació directa entre la presència d'aquesta substància en l'organisme i l'aparició de malalties com l'autisme o la fibromiàlgia. En qualsevol cas, els afectats, entre els quals hi ha persones de totes les edats i regions espanyoles, amb múltiples malalties, asseguren que si hi ha alguna cosa que tenen en comú és que, amb més o menys intensitat, estan intoxicats per mercuri.Ús històric del mercuri en empastaments dentalsEl mercuri, una substància química altament nociva per a la salut, s'usa des de fa més de 150 anys com a component d'amalgames dentals de plata, un dels materials més utilitzats en l'odontologia per empastar les dents, ja que és un element barat, durador i de ràpida col·locació.En alguns països i associacions professionals ja han advertit del seu risc en l'organisme i han recomanat evitar la seva aplicació en nens i dones, encara que a Espanya segueix sent un material comú en els tractaments dentals, malgrat que gran part de la població ignora els efectes que pot comportar, segons que ha explicat un dels demandants i afectats Servando Pérez.Conservant en vacunes infantilsPerò el mercuri també s'ha utilitzat, durant llargs anys, com a conservant de moltes vacunes que s'administren als nens, com la de l'hepatitis B, provocant en els més joves una acumulació d'aquesta substància que "supera de llarg els nivells establerts per l'Organització Mundial de la Salut (OMS)".Oficialment, el component mercurial de les vacunes, el Tiomersal, va desaparèixer dels fàrmacs espanyols l'any 2005, malgrat que a dia d'avui encara es detecten traces d'aquesta substància "que continuen sent summament tòxiques per a la població", ha advertit el doctor Xavier Uriarte, president de la Lliga per la llibertat de Vacunació.Fatiga crònica i autismeEl president de l'associació Mercuriados, Servando Pérez, grup que integra intoxicats de mercuri d'amalgames dentals, sosté que els seus quatre empastaments dentals són la causa de la fatiga crònica que pateix i que l'han portat de ser un "esportista de rem de competició" a una persona que amb prou feines pot moure's i treballar.Una altra de les afectades és Ana Medina, presidenta de l'Associació per Vèncer l'Autisme (AVA) i mare d'un jove de vint anys autista, malaltia que, assegura, li va sobrevenir arran de l'administració de les primeres vacunes infantils.Els 55 afectats presentaran la demanda davant l'Audiència Nacional de manera individual, encara que assessorats per diverses associacions, AVA, ANDECO (una entitat que treballa per la protecció ambiental i la defensa de la salut), ALDIS (Associació per prevenir i sanar malalties infantils) i el grup Mercuriados.

continua llegint

L'Institut Dexeus ofereix reparar gratuïtament les ablacions sofertes per immigrants

El doctor Pere Barri Soldevila, responsable del servei de Cirurgia de l'Ablació de l'Institut Universitari Dexeus, ofereix la possibilitat de reconstrucció del clítoris a les dones immigrants que hagin patit una ablació parcial. Barri ha assenyalat el seu desig d'iniciar una xarxa de contactes amb organitzacions d'immigrants per ajudar a promoure aquest tipus d'intervencions, que se sufragarien a través de la Fundació Santiago Dexeus Font i que, de moment, serien gratuïtes.

"Si s'aconsegueix una regularitat en el nombre d'operacions, faríem les corresponents gestions per arribar a un acord amb la sanitat pública i oferiríem aquest servei de forma regular i més assequible", ha explicat el doctor Barri.S'aconsegueix la recuperació de la sensibilitat en un 60% de casos L'Institut Universitari Dexeus de Barcelona és l'únic a Espanya que ofereix una cirurgia de reconstrucció del clítoris després d'haver patit una ablació parcial, operació que garanteix en un 60 per cent dels casos la recuperació de la sensibilitat en l'òrgan femení.El doctor Pere Barri Soldevila, fill de l'artífex de la primera nena proveta espanyola, el ginecòleg Pere Barri, es desplaça a Àfrica un cop l'any per operar dones amb complicacions ginecològiques derivades de l'ablació, com fístules. "La intervenció consisteix a refer un monyó o una resta de clítoris que queda en la majoria d'ablacions i, en només una hora, es recupera l'òrgan", ha afegit.La reconstrucció del clítoris és una gran desconegudaEs dóna el cas que la majoria de dones que han patit una ablació i viuen a Espanya no poden cobrir el cost de la intervenció ni coneixen l'existència d'aquest tipus d'operacions, per la qual cosa Barri desitja donar a conèixer aquesta iniciativa. "Abans de l'operació és necessari identificar de quin tipus d'ablació es tracta, i estudiar el perfil psicològic de la pacient per poder avaluar així els resultats, ja que, en molts casos, es detecten trastorns sexuals i psicològics afegits", ha afirmat Barri Soldevila.Segons aquest cirurgià, que es va especialitzar en aquestes tècniques a París, és imprescindible que la persona sigui adulta i hagi iniciat la seva vida sexual perquè pugui apreciar una millora dels resultats que, amb cures setmanals, es veuran als dos mesos.El cirurgià ha explicat que el perfil de dona susceptible de ser operada és el d'una adulta d'entre 25 i 35 anys, que és conscient de la pèrdua de qualitat de la seva vida sexual i que veu la cirurgia com una forma d'integrar-se en la seva nova cultura occidental i en la seva percepció dels drets de la dona.

continua llegint

dijous, 14 de febrer del 2008

7 Biblioteques de la Diputació disposen d'ordinadors accessibles per a persones cegues

La Diputació de Barcelona ha instal·lat lectors de pantalla que permeten accedir als continguts dels ordinadors de forma sonora a un total de 7 biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals.
Es tracta, en concret, del programari JAWS (Job Access with Speech), adreçat a persones totalment cegues o amb poca visió. Al llarg d'aquest any 2008, està previst estendre el servei a 7 biblioteques més de la província de Barcelona. Les biblioteques que ja compten amb un ordinador públic amb lector de pantalla JAWS són: Ca n'Altimira de Cerdanyola del Vallès, Pompeu Fabra de Mataró, Santa Oliva d'Olesa de Montserrat, la biblioteca de Ripollet, Can Puiggener de Sabadell, Can Casacuberta de Badalona i Guinardó-Mercè Rodoreda de Barcelona. Aquestes dues últimes biblioteques disposen del lector des d'aquest mes de gener. El JAWS, en la seva versió per a Windows, és un lector de pantalla que permet que una persona totalment cega accedeixi als continguts d'un ordinador per mitjà de la veu i/o de l'alfabet braile. Per a la versió parlada, s'utilitzen habitualment programes sintetitzadors de veu, mentre que la sortida en braile es realitza a través de terminals que generen aquest codi. El JAWS per a Windows és un dels productes d'accessibilitat més potents del mercat , que es distribueix a escala mundial. Persones cegues, amb visió baixa i sordcegues són els destinataris d'aquest lector.

continua llegint

Los museos barceloneses serán gratis para los acompañantes de discapacitados

Los acompañantes o asistentes personales de personas con discapacidad tendrán entrada gratuita a los museos de Barcelona, según ha aprobado el Ayuntamiento de la Ciudad Condal.Según informó la Federación ECOM, que trabaja en la defensa de los derechos de personas con discapacidad física, el pasado noviembre presentó al Ayuntamiento una lista de alegaciones destinadas a conseguir descuentos y bonificaciones para las personas con discapacidad en las ordenanzas fiscales del año 2008.

Entre otras, se pedía la entrada gratuita a los museos de Barcelona para los acompañantes y/o asistentes personales de las personas con discapacidad, alegación que ha sido aprobada, tal como se recoge en la Ordenanza Fiscal 3.13 relativa a las Tasas para Servicios Culturales. Para que los acompañantes y/o asistentes personales de las personas con discapacidad puedan beneficiarse del acceso gratuito a los museos, la persona con discapacidad tendrá que disponer del Pase Metropolitano de Acompañante, que emite la Entidad Metropolitana del Transporte (EMT), y mostrarlo al personal del museo. El Pase Metropolitano de Acompañante es el documento que acredita a quien lo posee para utilizar los servicios de transporte público colectivo de la EMT con un acompañante, sin que éste tenga que pagar el viaje. Para disponer de este pase hay que tener más de 4 años, acreditar mediante el certificado del Instituto Catalán de Asistencia y Servicios Sociales (Icass) de la Generalitat de Cataluña la necesidad de un acompañante, y estar empadronado en un municipio del ámbito de la EMT.

continua llegint

La actriz Lindsay Lohan apoyará una campaña para la prevención de la sordera

La actriz Lindsay Lohan, se ha sumado al grupo de músicos e intérpretes que apoyan la campaña para la prevención y la detección temprana de la pérdida auditiva Hear the world (Escucha el mundo) que promueve el fabricante suizo de audífonos Phonak.
Lohan, protagonista de numerosas películas infantiles, entre ellas "Tú a Londres, yo a California", donde interpreta a dos gemelas y varias de la saga del coche de carreras Herbie, ha posado para la campaña fotográfica de sensibilización sobre los efectos de la pérdida auditiva de Phonak.

En ella han participado destacadas figuras del ámbito de la música y la canción que han sido fotografiadas para esta iniciativa por Bryan Adams, estrella del rock canadiense que se ha convertido en fotógrafo oficial de la campaña.
Entre los embajadores de "Hear the world" se encuentran el tenor español Plácido Domingo y cantantes como Anny Lennox, Bobby McFerrin, Amy Winehouse, Moby y Dionne Warwick, que contribuirán a la campaña informativa sobre la importancia de cuidar el oído y someterse a exámenes para detectar de forma temprana la pérdida auditiva para poder adoptar medidas para combatirla, como el uso de audífonos.
Phonak también ha creado una fundación a través de la que distribuirá fondos para contribuir a la labor de organizaciones que ayudan a personas sordas de nacimiento o con pérdida auditiva adquirida.
Según los expertos, el 10% de la población de los países industrializados sufren pérdida auditiva, y la mayoría de las personas con este problema tardan una media de 10 años en acudir al especialista en busca de tratamiento.
La mayoría de la población desconoce los riesgos de daño auditivo asociados a la edad y la exposición prolongada a altos niveles de ruido, por ello, la campaña "Hear the World" se propone difundir información que contribuya a prevenirlo y detectarlo.

continua llegint

De la Vega promoverá la gratuidad del transporte público para discapacitados

La vicepresidenta primera del Gobierno, María Teresa Fernández de la Vega, aseguró ayer que, si el PSOE gana las elecciones generales, el Gobierno promoverá durante la próxima legislatura la gratuidad del transporte público para las personas con discapacidad. De la Vega se expresó así en la inauguración de la sede del Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (Cermi).

La vicepresidenta recordó que, en esta legislatura, "ha aumentado un 10% el empleo de las personas con discapacidad y, durante los próximos cuatro años, se darán las condiciones para crear 200.000 puestos de trabajo de calidad para personas con discapacidad". Asimismo, se comprometió a aprobar la ley de accesibilidad audiovisual para personas con discapacidad, en el caso de que el PSOE siga gobernando tras el 9 de marzo. En este sentido, la vicepresidenta aseguró que "tenemos prisa por acabar con siglos de discriminación y de injusticia y, por eso, en esta legislatura nos hemos dotado de los instrumentos que nos sitúan en la vanguardia mundial en reconocimiento de la discapacidad". A este respecto, se refirió a la ley de autonomía personal, al Plan de acción mujer y discapacidad, la ley de lengua de signos o el reglamento para facilitar el acceso a la sociedad de la información. De la Vega remarcó que "reconocer y garantizar los derechos de las personas con discapacidad no es ninguna concesión, es simplemente justicia y merece la pena que todos nosotros sigamos sumando nuestros esfuerzos para alcanzar ese noble objetivo". Junto a la vicepresidenta del Gobierno estuvo el presidente del Cermi, Mario García, y otras personalidades destacadas del mundo político, social y asociativo, como la secretaria de Estado de Servicios Sociales, Familias y Discapacidad, Amparo Valcarce; el secretario de Estado de Seguridad Social, Octavio Granado; el presidente de la ONCE y su Fundación, Miguel Carballeda, o la directora general de Servicios Sociales de la Comunidad de Madrid, Carmen Pérez. En su intervención, Mario García afirmó que "las personas con discapacidad y sus familias somos cada vez más protagonistas y estamos ampliando nuestro radio de acción social". Resaltó que, "aunque seamos modestos y con limitación de recursos", la discapacidad está consiguiendo muchos logros. El presidente del Cermi terminó su discurso augurando que, "en el futuro, la discapacidad aportará más de lo que pueda recibir". Las nuevas instalaciones del Cermi, ubicadas en el número 1 de la calle de Recoletos, cuentan con una amplia superficie totalmente accesible en planta baja. Dispone de dos zonas diferenciadas: el espacio cultural, perteneciente a la Fundación ONCE, donde se exponen permanentemente obras de artistas con discapacidad y que está destinado a distintos eventos culturales; y un espacio de oficinas, para uso del Cermi, con distribuidor, salas de reuniones y despachos.

continua llegint

dimecres, 13 de febrer del 2008

Más de 1.600 ciegos han solicitado el voto acccesible para el 9 de marzo


Un total de 1.623 personas ciegas o con pérdida parcial de visión han solicitado el voto accesible para ejercer su derecho de sufragio en las elecciones del próximo 9 de marzo, según informaron a Solidaridad Digit@l fuentes del Ministerio del Interior.Gracias a este método, por primera vez las personas ciegas o con pérdida parcial de visión y conocedoras del sistema de lectoescritura braille podrán ejercer su derecho de sufragio de una forma más autónoma que hasta ahora.

Según informó en su día la ONCE, en España hay unas 63.000 personas ciegas o con pérdida parcial de visión mayores de 18 años y, por tanto, con derecho a voto. Sin embargo, el director general adjunto de Servicios Sociales para Afiliados de esta institución, Xavier Grau, matizó cuando se aprobó el decreto que regula este procedimiento de votación que es una buena medida para las personas con problemas visuales, pero que no todas ellas tienen porqué utilizarla, ya que algunas no conocen el braille y otras preferirán seguir pidiendo ayuda a otra persona a la hora de votar.No obstante, Grau aseguró que el procedimiento es "positivo", pues permitirá votar de forma autónoma a las personas ciegas que lo deseen y que conozcan el sistema de lecto-escritura braille.EL PROCEDIMIENTOEl elector que desee utilizar este servicio y lo haya solicitado al Ministerio del Interior recibirá una confirmación de que su comunicación ha llegado correctamente. Ésta le habilitará para recoger, el día 9 de marzo, la documentación en la misma mesa electoral donde le corresponda votar.El presidente de la mesa le entregará un sobre, rotulado en tinta y con inscripciones en braille, que contendrá unas instrucciones en el código táctil, un sobre de votación igual que el que utilizan el resto de electores y un sobre -de nuevo en tinta y en sistema braille- por cada una de las candidaturas presentadas.Dentro de cada uno de los sobres de las candidaturas se encontrará la papeleta de votación correspondiente a la candidatura indicada en el exterior, para que el ciudadano pueda introducirla en el sobre ordinario. Para las elecciones al Senado, para adaptar el procedimiento al carácter abierto de las listas, este sobre contendrá una plantilla, con ventanas troqueladas, que se superpondrá a la papeleta ordinaria, para que el votante marque con una "X" su opción de voto. En el caso de las elecciones al Parlamento de Andalucía, que se celebrarán también el próximo 9 de marzo, el procedimiento de votación será igual que el seguido en las generales. En esta autonomía hay, según la ONCE, un total de 13.449 personas con problemas de visión y con derecho a voto, pero el Ministerio del Interior no ha hecho público aún el dato de cuántos de estos ciudadanos han solicitado el voto accesible.Aunque el plazo para pedir este sistema de votación finalizó ayer, las personas ciegas o con pérdida parcial de visión que deseen obtener información sobre las elecciones podrán seguir haciéndolo en la web "www.elecciones.mir.es"

continua llegint

La sacarina podria engreixar més que el sucre natural


Per contra del que es pensa, prendre sacarina podria engreixar més que el sucre natural. Així hi assegura un equip de científics dels Estats Units, després d’un estudi amb ratolins. Han comprovat que els animals alimentats amb sucres artificials van guanyar més pes, greix i calories que els que van consumir glucosa, un edulcorant natural.

L’estudi, que publica la revista Behavioral Neuroscience, assegura que els aliments edulcorats sense calories contribueixen a augmentar el pes i els nivells de greix en el cos. Els científics consideren que aquest fenomen es deu a què el cos anticipa moltes calories quan prova un aliment o beguda dolça. Han detallat que, davant un aliment dolç, el cos produeix calories que després crema. En el cas dels edulcorants artificials, però, la dolçor no es correspon amb les calories que el cos espera i, per tant, hi ha una gran part que no es crema. És una variant de la llei del reflex condicionat de Pavlov, en què un gos saliva si sent una campana encara que no hi hagi menjar. L’estudi encara no ha estat provat en humans (només en ratolins) però els científics consideren que pot explicar perquè les persones que consumeixen begudes sense calories són més propenses a patir obesitat. A més, les noves dades complementen un altre estudi del mateix equip que assegurava que els animals que consumeixen productes amb sacarina tendeixen a menjar més que aquells que s’alimenten de menjar dolç amb moltes calories.

continua llegint

Una guia ajuda les famílies dels pacients amb traumatisme cranioencefàlic


La consellera de Salut, Marina Geli, ha presentat aquest matí una guia que vol servir per ajudar i orientar els familiars de les persones afectades per un traumatisme cranioencefàlic o amb dany cerebral adquirit. El document, que es repartirà als hospitals de referència, dóna idees pràctiques per conviure amb aquestes malalties i explica, per exemple, quina és la millor manera d’organitza-se el temps.

La guia, que ha estat elaborada per l’Associació de Traumàtics Canioencefàlics i Dany Sobrevingut (TRACE), és una espècie “d’itinerari” que mostra què cal fer des del moment d’espera a l’hospital fins a l’arribada a casa. Respon els dubtes que poden anar sorgint en aquesta situació de la vida i ajuda a afrontar la situació amb la millor manera, tant per al malalt com per les persones que estan a prop seu. Salut ha volgut deixar clar que no es tracta d’una guia de recursos hospitalaris, residències, tractaments i ajudes; sinó un document molt més personal, elaborat a partir de l’experiència de molts malalts i les seves famílies. Entre d’altres coses, per exemple, ofereix idees sobre com organitzar-se el temps per visitar els diferents professionals a què el malalt haurà de recórrer. La guia es distribuirà entre els afectats del centres hospitalaris a través de personal d’infermeria. En una primera edició, es repartiran uns 2.000 exemplars. La principal causa de discapacitat entre els jovesSalut ha recordat que el traumatisme cranioencefàlic és la principal causa de discapacitat entre les persones joves, d’entre 15 i 44 anys, i que en la majoria dels casos estan provocats per accidents de trànsit. Té una incidència de 300-400 casos anuals per cada 100.000 habitants, dels quals un 10% tindran seqüeles greus. Altres patologies que poden provocar discapacitat són els accidents cerebrals o ictus, que va afectar més de 12.000 catalans el 2007. En el cas dels nens, la paràlisi cerebral és un dels trastorns que genera discapacitat més freqüents.

continua llegint

dimarts, 12 de febrer del 2008

La estructura de la neurona


Un equipo de investigadores estadounidenses ha identificado cómo las neuronas interactúan con su entorno para enviar sus axones y dendritas a los lugares adecuados del sistema nervioso.
El cerebro sigue siendo un gran desconocido. Los hallazgos que se van haciendo sirven de multiplicadores de nuestra ignorancia, como comprender lo pequeño que es el sistema solar dentro de la vía láctea y la ínfima parte que ésta representa del universo.

Richard Klemke, profesor de patología en la Universidad de California en San Diego (EEUU), y un equipo de colaboradores han vislumbrado una estrella más de nuestro complejo sistema nervioso. Han logrado trazar un mapa con miles de proteínas implicadas en el control de la función neuronal. En concreto, en el desarrollo de las neuritas.
Las células del sistema nervioso por excelencia, las neuronas, están formadas por un cuerpo (soma) y por unas prolongaciones llamadas axones y dendritas, que conducen y reciben los impulsos, respectivamente. Ambas proyecciones se forman a partir de una misma estructura llamada neurita.
Como las ramas de un árbol, las neuritas brotan del soma neuronal y crecen en el tejido nervioso hasta convertirse en una de las dos terminaciones. "Los mecanismos que provocan esta diferenciación se desconocen aún", relata a elmundo.es Richard Klemke. Él y sus colegas han podido identificar, sin embargo, cómo y por qué crecen las neuritas.
Para ello, debieron salvar primero el obstáculo de lograr separar con éxito el cuerpo neuronal de las neuritas. Las complejas técnicas empleadas, detalladas en el informe que publica la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences', incluyen un filtro de microporos ideado por el equipo para aislar estas estructuras y poder avanzar en su estudio.
Como las ramas de un árbol
El secreto está en el cono de crecimiento y, sobre todo, en dos proteínas presentes en gran cantidad en esta estructura. El cono, situado en la punta de las proyecciones, actúa como la yema de un tallo dirigiendo su crecimiento. La luz es el estímulo que persiguen las plantas mientras que las neuritas se guían por otros, en este caso químicos, en su camino.
Estos quimioatractivos actúan a través de redes de regulación, según los hallazgos de estos investigadores, que destacan el papel de dos proteínas intracelulares, Cdc42 y Rac, encargadas de "transmitir las señales del entorno de la célula al citoesqueleto [el soporte interno celular, como nuestros huesos] para controlar los cambios en la forma que conducen a la protrusión de la neurita", explica Klemke. Una suerte de traductor de información en órdenes.
El conjunto es mucho más complejo. Cerca de 5.000 proteínas podrían estar implicadas en el proceso, integradas en 51 redes que "controlan diferentes funciones celulares durante la neuritogénesis para afinar la extensión de las neuritas", afirman los autores.
Aunque ciertamente preliminar, las conclusiones de este trabajo son un paso importante en la comprensión del funcionamiento de las neuronas que muchos esperan sea algún día útil para tratar patologías como el Alzheimer o la lesión medular.
"Si podemos descubrir cómo iniciar y dirigir los brotes de las neuritas hacia el lugar apropiado del cerebro o la médula espinal seremos capaces de revertir las enfermedades neurodegenerativas y los daños medulares, respectivamente", concluye Klemke. "Comprender las señales que median este proceso es un importante primer paso para abordar el problema".

continua llegint

El cine inglés se niega a exhibir un filme dirigido e interpretado por discapacitados


La Academia Británica del Cine y la Televisión del Reino Unido (Bafta) se ha negado a exhibir una película dirigida e interpretada por personas con discapacidad, según informa el diario The Guardian.
Se trata del docudrama The Last American Freak Show (El último espectáculo americano de friquis) dirigido por Richard Butchins, que plasma la gira de un grupo de seis actores con discapacidad y cuatro sin ella con un espectáculo circense que realizan en teatros, bares y universidades de Estados Unidos.


El filme iba a incluirse en un pase patrocinado por Bafta en el marco de X'08, uno de los principales festivales de cine sobre la discapacidad de Europa, que se celebrará del jueves al lunes que viene, pero los responsables de la academia rechazaron la película de Butchins, por considerarla "demasiado explícita" e "inapropiada".
En su lugar la academia británica propuso para el acto la comedia estadounidense Lars and the Real Girl, dirigida por Craig Gillespie, sobre un joven con una dolencia mental que se enamora de una muñeca hinchable, por considerarlo un largometraje "más comercial".
Esta decisión ha motivado que los responsables de X'08 cancelen el acto patrocinado por Bafta.
"Me he quedado atónito. Una película que se mofa de un enfermo mental es más adecuada que la de Butchins", ha subrayado Peter Kinkead, director de X'08.
Richard Butchins, que ha autofinanciado su trabajo, esperaba que la exhibición de la película en el acto patrocinado por Bafta le ayudara a recaudar fondos para finalizar el proceso de postproducción de su película.

continua llegint

La ONCE y los taxistas impulsan la accesibilidad de los ciegos y sus perros guía

La ONCE y la Confederación del Taxi de España presentaron ayer una campaña para facilitar la total accesibilidad de las personas ciegas y sus perros guía a este transporte público.Para ello, se repartirán entre los taxistas de toda España 70.000 folletos con el eslogan "Ábreme tus puertas", editados en castellano, catalán, euskera y gallego y con los que se pretende ¡informar y sensibilizar a estos profesionales sobre la labor que desarrollan los perros guía y los derechos de libre acceso que tienen sus usuarios ciegos.

El folleto, troquelado en forma de taxi, resume, desde el punto de vista de un perro guía, la labor de la Fundación ONCE del Perro Guía para adiestrar a estos animales y agradece a los profesionales del taxi la colaboración que prestan a las personas ciegas que viajan junto a sus perros guía.Durante una rueda de prensa en el Centro de Recursos Educativos Antonio Vicente Mosquete, de Madrid, la vicepresidenta tercera de la ONCE, Yolanda Martín, explicó que la campaña surgió por una demanda de usuarios de perros guía que, en algunas ocasiones, "han estado esperando un taxi y éste ha pasado de largo y no ha abierto sus puertas".Martín destacó la "receptividad" de la Confederación del Taxi de España para emprender esta "campaña social de igualdad de derechos de todos los ciudadanos". Recordó que la legislación obliga a cualquier medio de transporte a aceptar al perro guía y que la ONCE no ha querido mencionar este aspecto en el folleto de la campana, sino que ha apelado "a la conciencia ciudadana".Martín pidió que se destierren "los prejuicios que puede haber sobre los perros guía: están perfectamente educados, pasan controles veterinarios y deben estar siempre al lado del usuario".Por su parte, el presidente del Patronato de la Fundación ONCE del Perro Guía, Xavier Grau, agradeció la colaboración del sector del taxi para efectuar esta iniciativa, que pretende "facilitar la máxima integración en la sociedad" a las personas ciegas.Grau comentó que la Fundación ONCE del Perro Guía tiene en Boadilla del Monte (Madrid) la única escuela española que forma a este tipo de animales, "un elemento importante que ayuda a los ciegos a desarrollar sus tareas cotidianas" y que "tiene que estar constantemente a su lado".Añadió que la Fundación ONCE del Perro Guía entregó gratuitamente el año pasado un total de 118 animales y este año prevé dar unos 125, y apostilló que en España hay alrededor de un millar de usuarios de perros guía.TAMBIÉN LOS AYUNTAMIENTOSPor otro lado, Francisco Esteban, miembro de la Ejecutiva de la Confederación del Taxi de España, alabó la "gentileza" de la ONCE de proponer una campaña "en positivo" para que los taxistas admitan a los perros guía en sus vehículos.Esteban indicó que se trata "de un proyecto bonito y humano" y recalcó que los trípticos ya se están distribuyendo entre los taxistas, aeropuertos y estaciones de autobuses.El reparto ha comenzado en varias comunidades autónomas y en la de Madrid ya se han distribuido cerca de 14.000 trípticos.No obstante, Esteban destacó que el sector del taxi ampliará la campaña a los ayuntamientos para que pongan facilidades en la entrada de personas a este tipo de transporte público y puso el ejemplo de que en una parada del intercambiador de Moncloa, en Madrid, existe una barandilla y un escalón de acera de unos 40 centímetros."Llamamos a la conciencia de los ayuntamientos para que pongan los medios necesarios que faciliten la movilidad no sólo a los invidentes, sino también a todas las personas. Éste no es un problema de la ONCE, sino de toda la sociedad", apostilló.El objetivo de la campaña "Ábreme tus puertas" es explicar la importancia que el taxi tiene para la normalización de las personas ciegas y deficientes visuales, ya que en muchas ocasiones se convierte en un medio insustituible para su movilidad.Cuando se adiestra un perro guía, se le enseña a comportarse perfectamente en estas situaciones, a permanecer tranquilo junto a su amo, echado, a sus pies, sobre el suelo del vehículo y a soportar con paciencia el viaje.La campaña pretende también reducir los posibles casos de discriminación de una persona ciega usuaria de perro guía, en aquellas situaciones o lugares en los que se pueda producir.Estos casos, aunque cada vez menos frecuentes, aún siguen ocurriendo, pese a la legislación vigente en todas las comunidades autónomas, que protege los derechos de libre acceso de los usuarios de perros guía y que, además, obliga a mantener a los perros en perfectas condiciones higiénico sanitarias, con el fin de que nunca puedan representar un peligro para las personas que con ellos conviven, para lo que, cada seis meses, estos perros son sometidos a análisis y revisiones veterinarias.

continua llegint

Els metges exigeixen a Salut: "No m'explotis"

“Marina, no m’explotis. Ja n’hi ha prou”. Sota aquest crit, un centenar de metges de família i pediatres s’han manifestat aquest matí davant el CAP del Passeig Maragall de Barcelona. Ha estat l’acte central de la vaga convocada per avui, de les vuit del matí a les vuit del vespre, pel sindicat Metges de Catalunya i que afecta uns 800 facultatius d’una quarantena de centres d’atenció primària de la ciutat de Barcelona. Els metges exigeixen que es limitin a 25 les visites diàries per poder fer millor la seva feina i atendre com cal als malalts. El sindicat ha assegurat que la vaga està tenint un seguiment “massiu” de més del 93%, mentre que el Departament de Salut l’ha xifrat en el 40%.

Equipats amb xiulets i pancartes on es podien llegir lemes com “A la sanitat també hi ha esvorancs” o “El meu CAP necessita més metges, no més horaris”, els metges han sortit al carrer per tornar a reclamar que es limitin les visites diàries i els pacients assignats per metge. Durant la concentració, Antoni Gallego, secretari d’Acció Sindical de Metges de Catalunya, ha llegit un manifest on, entre d’altres coses, ha assegurat que l’ICS ha elaborat un estudi que afirma que el nombre de visites diàries ja “és inferor a 25 i que la freqüentació està induïda, en molts casos, pel propi metge”. Això ha indignat els metges concentrats, que han exigit a crits la dimissió de Francesc José María, Director Gerent de l’ICS. “Que es posi ell la bata”, han corejat. No es descarten noves mobilitzacionsMetges de Catalunya ha advertit que la protesta s’ha iniciat a Barcelona però que “pot ser l’epicentre d’una mobilització més àmplia”, que podria afectar tot Catalunya properament si Salut no fa cas a les seves reivindicacions. Montse Llop, portaveu del sindicat, ha assegurat que els metges han d'atendre ara una mitjana de 40 visites diàries i que no pararan fins que l'ICS accepti la seva reclamació de reduir-les fins a les 25. De moment, però, segons Llop, l'acord sembla llunyà.

continua llegint

Desenvolupen una vacuna contra la sida que s’administra amb un aerosol

Un equip internacional, on participen dos investigadors espanyols, ha desenvolupat una vacuna preventiva contra el virus de la sida, que es podria administrar per via respiratòria a través d’un aerosol. Els científics han obtingut excel·lents resultats en micos i ara continuaran investigant per poder administrar-la, també, en humans.

Encara falta molta feina per fer però la troballa podria canviar el destí del virus de la sida, una epidèmia que mata cada any milions de persones, especialment als països subdesenvolupats. La vacuna fa servir antígens modificats del VIH, una substància que contribueix a la formació d’anticossos. És, per tant, una vacuna preventiva.S’administra mitjançant un aerosol, la qual cosa té molts avantatges. D’una banda, fa que la vacuna sigui totalment segura, ja que s’absorveix directament pels teixits de les mucoses dels pulmons i no afecta altres òrgans. A més, aquest tipus d’administració facilitaria la seva aplicació als països més pobres, on els recursos per material sanitari són molt limitats. Les proves en micos han donat molt bons resultats i s’ha demostrat que la vacuna ajuda a prevenir la infecció. A més, els efectes secundaris van ser mínims, similars al refredat comú en el pitjor dels casos.

continua llegint

dilluns, 11 de febrer del 2008

"Saludividú", és una barreja de les paraules "salut" i "diversió" i és el nom que ha escollit l'Associació Catalana contra el Càncer per batejar aques


Cuidar-se no ha de ser una creu sinó tot el contrari: un hàbit divertit a més de molt, molt saludable. Això és el que demostrarà Saludividú, la Festa de la Salut, que se celebra aquest diumenge al Parc de l’Espanya Industrial de Barcelona amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer. La festa, pensada per a tota la família, prestarà una especial atenció als més petits de la casa, amb entretinguts tallers i actuacions on aprendran a seguir uns hàbits de vida saludables.

La festa s’allargarà durant tot el dia (de les 10.30 a les 18.00 h) i comptarà amb nombroses activitats, totes elles gratuïtes. Destaquen els tallers on els assistents aprendran uns senzills trucs per prevenir el càncer, com ara els beneficis de la dieta mediterrània, de protegir la pell del sol, de fer exercici físic o d’evitar el consum d’alcohol i tabac. I tot, d'una manera molt divertida: pintant, retallant, construïnt piràmides, cuinant, pujant a un rocòdrom o, fins i tot, jugant a bàsquet. I és que, ja hem dit que cuidar-se no ha de ser avorrit!Saludividú, a més, també comptarà amb nombroses actuacions per amenitzar la jornada. Estan especialment pensades per als nens, però de ben segur també agradaran els més grans. Passaran per la festa, entre d’altres, el grup Macedònia, el Màgic Andreu i el Pau del Club Súper 3. Per a més informació sobre les activitats previstes es pot consultar el programa de la festa en aquest PDF.La festa de la salut està organitzada per l’Associació Contra el Càncer de Barcelona amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Aquesta és la segona col·laboració de les dues entitats, que ja treballen conjuntament en un programa de detecció precoç del càncer de mama a la ciutat.

continua llegint

Festa contra el càncer


El Parc de l'Espanya Industrial de Barcelona ha acollit aquest diumenge una festa de la salut coincidint amb el Dia Mundial Contra el Càncer que es va celebrar dilluns passat. Un ambient lúdic i festiu per aprendre tot jugant la importància de tenir cura de la nostra salut.

"Saludividú", és una barreja de les paraules "salut" i "diversió" i és el nom que ha escollit l'Associació Catalana contra el Càncer per batejar aquesta primera festa de la salut. Un acte d'allò més familiar on sobretot els més menuts han après, tot jugant, quins són els hàbits de vida saludables que ajuden a prevenir malalties.
De fet, per portar una vida sana, cal alimentar-se bé ... però també fer exercici físic. Una de les activitats més significatives de la jornada ha estat un mural de pintura que vol fer arribar el missatge que en "La Salut, tots hi pintem molt!"

continua llegint