dijous, 31 de gener del 2008

El Síndic demana als metges que avaluen les incapacitats que tractin millor els pacients

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat als professionals de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM), que és l’encarregat de reconèixer les invalideses, que dispensi un millor tracte als pacients. Ha explicat que només durant l’any passat va rebre 17 queixes de persones que, segons van assegurar, van ser mal ateses per aquest organisme. Ribó ha fet arribar un seguit de suggeriments al Departament de Salut perquè millori el servei.

El Síndic ha recordat al Departament de Salut que l’ICAM ha de prestar als pacients “un tracte considerat i deferent” i “oferir-los la màxima informació sobre els procediments que els afecten”. Ha subratllat, a més, que les persones que es dirigeixen a aquest organisme “no sempre es troben en òptimes condicions físiques o anímiques i tenen dret que se les tracti de manera respectuosa i educada”. D’altra banda, el Síndic ha suggerit que els professionals de l’ICAM “tinguin en compte tots els informes mèdics i resultats de proves de què es pugui disposar, tant els que aporta el pacient com els que l’ICAM hagi pogut demanar als seus consultors”. El Síndic recorda que molts dels informes que aporten els pacients són signats per metges especialistes en la patologia que s’ha de valorar.“No es pretén que els metges avaluadors de l'ICAM se sotmetin al criteri mèdic dels informes d'altres especialistes que els aporten els pacients, ja que això atemptaria contra la seva independència i objectivitat, però sí que es tinguin en compte, cadascun en la mesura que correspongui, com un element més de valoració”, ha demanat el Síndic. L’Institut Català d’Avalucions Mèdiques és un organisme que depèn de la Generalitat i que s’encarrega d’avaluar les situacions d'incapacitat laboral. És a dir, és l'ens que diu si una persona està capacitada o no per seguir treballant i de dictar les incapacitats temporals o permanents.

continua llegint

Descobreixen per casualitat un mètode per recuperar la memòria


Un equip de científics canadencs ha fet, sense voler i de forma totalment casual, un descobriment que podria canviar la vida a milers de persones: un mecanisme que podria permetre recuperar la memòria. La important troballa la van fer mentre tractaven un home d’obesitat amb la tècnica de l’estimulació cerebral.

La història és, si més no, curiosa. Resulta que l’equip de científics va aplicar la tècnica d’estimulació cerebral, que consisteix en inserir elèctrodes per estimular certes zones del cervell, a un home que patia obesitat amb l’objectiu d’ajudar-lo a perdre pes. Durant la intervenció, però, el pacient, en lloc de perdre la gana, va començar a recordar amb gran detall successos de fa més de 30 anys. Els científics, molt sorpresos, van descobrir que l’home havia augmentat de forma considerable la seva capacitat d’aprenentatge. A més, quan s’intensificaven els estímuls, els seus records es feien més clars i, fins i tot, va poder recordar la roba que duia la gent en una escena de fa molts anys i que havia oblidat totalment. Segons els investigadors, aquesta és la primera vegada que s’aconsegueix augmentar el procés de la memòria mitjançant elèctrodes. El més sorprenent és que es va estimular l’hipotàlem, una zona del cervell que regula la sensació de gana però que, fins ara, mai s’havia vinculat amb el procés de la memòria. La troballa obre una porta d’esperança a les persones que pateixen malalties neurodegeneratives. De moment, ja s’ha començat a investigar la tècnica amb sis malalts d’Alzheimer per veure si aconsegueixen recuperar els seus records.

continua llegint

Mor un home després de beure un suc de fruites tropical


Un home de Granada ha mort per una presumpta intoxicació, després de consumir un suc de fruites tropical que va comprar per Internet. La Junta d’Andalusia ha iniciat una investigació sobre el cas i ha informat que el suc en qüestió es comercialitza en ampolles de vidre d’un litre i hi figura la denominació “Jugo de Noni Tahitian”.

La conselleria de Sanitat andalusa ha emès un comunicat on assegura que, tot i que és “força improbable” que es tracti d’un problema generalitzat, “com a mesura de precaució s’aconsella a aquells ciutadans que tinguin a casa un envàs similar que s’abstinguin a consumir aquest producte”. Així mateix, ha recordat que no s’han de comprar productes que no estiguin correctament etiquetats i dels quals es desconegui l’origen. El suc de noni està comercialitzat per l’empresa nord-americana Tahitian Noni, que ja ha assegurat que té tots els certificats. És una beguda que es ven com a “exòtica i saludable”, amb un alt nivell d’antioxidants i propietats relacionades amb la longevitat.

continua llegint

Salut prioritzarà els programes contra el sedentarisme i l’obesitat

La consellera de Salut, Marina Geli, ha comparegut aquest matí al Parlament per explicar les línies de treball que seguirà el seu Departament en l’any que ara comença. Geli ha subratllat que es prioritzarà, sobretot, la lluita contra el sedentarisme i l’obesitat i que es desenvoluparan programes i campanyes informatives per recordar als ciutadans la importància de fer exercici habitualment i de seguir una dieta saludable. Durant el 2008, a més, també se seguirà treballant en programes de salut afectiva, sexual i reproductiva i de salut mental i prevenció d’addiccions. En aquest darrer punt, la consellera ha remarcat que, passades les eleccions generals, Catalunya treballarà per ampliar la llei antitabac i fer incompatibles fum i aliments.

Marina Geli ha assegurat que una de les prioritats del seu Departament és acabar amb el sedentarisme i l’obesitat. Ha detallat que s’aprofitaran tots els instruments a l’abast per aconseguir-ho, com ara el Bícing, que serveix per potenciar l’exercici físic, el programa Salut i escola, per informar els adolescents, o el nou programa perquè les màquines de vending ofereixen aliments saludables. Geli ha recordar que cal seguir “el programa del 30 per 5”, és a dir fer 30 minuts d’activitat física al dia i prendre 5 aliments saludables. Un altre punt que prioritzarà Salut durant el 2008 seran els programes de salut afectiva, sexual i reproductiva i, en especial, “es treballarà en salut sexual i l’home”, un col·lectiu que ha quedat en segon terme en aquest aspecte. També se seguiran potenciant els programes de salut mental i prevenció d’addiccions. Aquí, Geli ha recordat que ha pujat molt el consum de cànnabis i cocaïna i de l’alcohol associat al lleure. Per contra, ha baixat el tabaquisme, gràcies en part a la llei antitabac. Aquí, ha tornat a remarcar que, segons el seu parer, “menjar i fum no haurien de ser compatibles” i que el seu Departament actuarà en aquest sentit. Generalització de la recepta electrònica i la història compartidaD’altra banda, Geli ha apuntat que el sistema sanitari català està patint un procés de modernització que continuarà durant el 2008, amb un increment de les inversions tecnològiques. Així, entre d’altres accions, es generalitzarà la història clínica i la recepta electrònica a tot Catalunya i s’iniciarà la informatització total de la salut. A més, continuaran les reformes als hospitals més antics, com Bellvitge o la Vall d’Hebron i es mantindrà la inversió per seguir-ne construint de nous. Geli ha apuntat que al 2008, per exemple, s’inaugurarà el nou Hospital de Sant Pau i s'iniciarà el nou hospital transfronterer a Puigcerdà, en col·laboració amb el govern francès.Nou mapa sòciosanitariLa principal novetat per al proper any serà la creació del nou mapa sòciosanitari, que substituirà el que funciona des de 1980 i permetrà ordenar millor el sistema sanitari. Així mateix, es posaran en marxa nous programes, com ara el programa de diagnòstic per a la imatge. Aquestes proves es digitalitzaran i s’inclouran a la història clínica. També es crearan programes de salut infantil, es generalitzarà el programa de codi infart, del codi ictus, s’estendrà a tota la població el programa de diagnòstic ràpid del càncer de còlon i recte i de cèrvix i s’iniciarà el programa de salut bucodental gratuïta als nens de 6 a 9 anys.

continua llegint

dimecres, 30 de gener del 2008

La justícia arxiva el cas de l’hospital de Leganés i el doctor Montes diu que “no perdona”

L'Audiència Provincial de Madrid arxiva el cas de les sedacions il·legals a l'hospital de Leganés (Madrid) i suprimeix tota referència a mala praxis. El doctor Luis Montes, antic cap d'urgències del centre sanitari i cap visible dels metges acusats l'any 2005 d'haver practicat sedacions il·legals a pacients terminals en aquest hospital madrileny, ha dit que no perdona i ha anunciat querelles individuals i col·lectives. Montes va brindar ahir amb xampany davant el centre sanitari amb els seus companys.

Montes ha avisat que "no hi haurà perdó" per a les acusacions que des del Govern d'Esperanza Aguirre es van llençar contra la seva persona i els seus companys. El doctor exigeix que de la mateixa manera que llavors es va fer una campanya d'assetjament contra els acusats, ara n'hi hagi una altra per "rehabilitar" el seu bon nom. El ministre de Sanitat, Bernat Sòria, ha exigit a Aguirre que "demani perdó públicament" als professionals sanitaris de l'hospital Severo Ochoa de Leganés.
El cas va començar amb unes denúncies anònimes sobre una presumpta mala pràctica en l'administració de fàrmacs a pacients terminals en el servei d'urgències que dirigia Luis Montes. Poc després, el responsable de sanitat a la Comunitat de Madrid, Manuel Lamela, va ordenar una inspecció i va retirar del càrrec el doctor Montes, malgrat haver-hi un procés judicial obert.

continua llegint

Els fàrmacs contra el refredat són perillosos per als nens menors de dos anys


Els nens menors de dos anys no han de prendre medicaments contra els refredats o la tos. I és que, segons informa el Butlletí Groc de la Fundació Institut Català de Farmacologia, amb recomanacions de l’agència nord-americana del medicament (FDA), aquests fàrmacs els poden provocar efectes adversos greus, com ara convulsions, taquicàrdia o disminució del nivell de consciència.

Els medicaments que contenen descongestionants nasals (com pseudoefedrina), antihistamínics (clorfenamina), antitussígens (dextrometorfà, codeïna) i expectorants (guaifenesina), són àmpliament utilitzats per alleujar els símptomes d'infeccions respiratòries i alguns poden comprar-se sense recepta mèdica a les farmàcies. Són medicaments, però, que no haurien de prendre els nens menors de dos anys. Segons ha explicat la FDA, que és l’ organisme nord-americà equivalent al Ministeri de Sanitat, els efectes adversos que pot provocar en nens l'ús d'aquests fàrmacs són convulsions, taquicàrdia i disminució del nivell de consciència. Ha assegura, fins i tot, que als Estats Units, entre 2004 i 2005, més de 1.500 nens menors de 2 anys van ser tractats en serveis d'urgències hospitalaris per efectes adversos relacionats amb aquests medicaments, alguns dels quals van resultar intoxicacions mortals.

continua llegint

Tercera mort en pocs dies per una operació relacionada amb l’aprimament

La mort de tres dones en només divuit dies per una operació d'estètica relacionada amb l'aprimament ha disparat les alarmes. L'últim cas s'ha produït aquesta mateixa setmana. Una dona de 49 anys va morir ahir després de sotmetre's a una operació de cirurgia estètica a la Policlínica de Barcelona, segons publica el diari El Punt. La dona s'estava recuperant d'una dermolipectomia, una reducció de pell acumulada al baix ventre després d'un aprimament. La clínica ja ha demanat que es practiqui l'autòpsia per determinar la causa de la mort.

El Departament de Salut està investigant dos casos que s'han produït recentment, tots dos relacionats també amb operacions contra l'obesitat. Va morir una noia de 19 anys veïna de Santa Perpètua de Mogoda, que va sotmetre's a una operació que consistia en la col·locació d'una banda de silicona que se situa al voltant de la part superior de l'estómac amb l'objectiu de reduir la sensació de gana.
La setmana passada una dona de 48 anys va morir després de sotmetre's a una operació de reducció d'estómac a la clínica Sagrada Família de Barcelona. En els dos casos la família ha denunciat suposades negligències.

continua llegint

dilluns, 28 de gener del 2008

La píldora anticonceptiva previene 30.000 cánceres de ovario al año

Evitar un embarazo y, también, los tumores del ovario. Los anticonceptivos orales llevan décadas protegiendo frente a esta mortal enfermedad que afecta cada año a 200.000 mujeres en todo el mundo. Un trabajo difundido en la revista 'The Lancet' confirma este efecto de la píldora y concluye, además, que perdura años después de abandonar el tratamiento.
Los mecanismos concretos a través de los que actúa aún se desconocen, aunque podrían tener que ver con la inhibición de los ciclos ovulatorios. Pero las "noticias son inequívocamente buenas", según los autores, Eduardo L. Franco y Eliane Duarte-Franco, de la Universidad McGill de Montreal, Canadá.

Sus conclusiones emanan de la revisión de 45 estudios realizados en 21 países, la mayor parte en Europa y Estados Unidos, en los que tomaron parte 23.000 mujeres con cáncer de ovario y 87.000 controles. De ellas, un 31% y un 37%, respectivamente, había tomado alguna vez la píldora, que "redujo significativamente el riesgo de sufrir esta enfermedad", según el estudio.
Las buenas nuevas no terminan ahí. La protección que confieren los anticonceptivos orales aumenta por cada año de ingesta y se mantiene incluso después de abandonar la terapia. Una mujer que ha tomado la píldora durante cinco años tiene un riesgo un 29% inferior de desarrollar un cáncer de ovario una década después de dejarla. Un cuarto de siglo después, la probabilidad sigue siendo un 15% más baja que la de aquellas que nunca usaron este método anticonceptivo.
Ninguna de las variables estudiadas alteró sustancialmente este efecto. Ni siquiera la edad a la que se empezó el tratamiento, así como la composición de las píldoras, que ha variado considerablemente desde su introducción en el mercado en la década de los 50. Sólo los tumores mucinosos, un subtipo que representa el 15% del total, no se vieron afectados.
Si traducimos estos cálculos en términos poblacionales, "los resultados son dramáticos", como destaca el editorial que la revista dedica a este trabajo. En los últimos 50 años, se han evitado 200.000 casos y 100.000 muertes por este cáncer. Con la actual globalización del uso de la píldora, cada año se previenen 30.000 nuevos casos.
Que las mujeres decidan por sí mismas
La relación entre los anticonceptivos orales y el cáncer lleva mucho tiempo en el candelero. Recientemente, un estudio concluyó que el riesgo global de sufrir cualquier tipo de tumor es menor para las mujeres que toman la píldora. No obstante, señalaba, este efecto se invierte si el uso se prolonga más allá de ocho años. En general, los especialistas aceptan un ligero incremento en la incidencia del cáncer de mama y de cuello de útero para las usuarias, aunque las evidencias más claras comulgan con las de la citada investigación.
A la luz de estos resultados, ¿es necesario democratizar el acceso a la píldora anticonceptiva? Los preparados actuales tienen menos efectos secundarios, dado que las dosis hormonales se han reducido drásticamente. "La ecuación riesgos-beneficios inclina la balanza hacia la prescripción de los anticonceptivos orales a aquellas mujeres que los busquen y que puedan tomarlos", apunta el editorial.
Los editores de 'The Lancet' "abogan por la generalización del acceso a la píldora sin receta como agente preventivo que no sólo evita cánceres sino que está demostrado que salva las vidas de miles de mujeres".

continua llegint

La otra radiografía

Un equipo de investigadores suizos y daneses está dispuesto a reinventar la radiografía. Para ello, propone centrarse en los rayos X que se desvían al incidir en los objetos y no en los que se absorben, que es la base de la prueba convencional. Aseguran que su nuevo modelo permite obtener unas imágenes mucho más nítidas.
En la actualidad, la radiografía se centra en el nivel de absorción de los rayos X. De esta forma, los tejidos más densos dan lugar a unas instantáneas de un color más blanco (como los huesos) frente a los tejidos más blandos, que ofrecen imágenes más oscuras.

Sin restar valor a una de las pruebas diagnósticas con más solera, los expertos exponen en 'Nature Materials' las ventajas de una nueva técnica experimental que llevan desarrollando desde hace años. Tal y como ocurre con los microscopios de campo oscuro, se trata de captar la luz que se dispersa y, a partir de ella, lograr unas imágenes mejoradas.
Para ello, "se toman entre tres y cuatro imágenes del objeto a estudiar, situándolo en distintas posiciones", comenta a elmundo.es Franz Pfeiffer, principal autor de la investigación y profesor del Instituto Paul Scherrer (Suiza).
"En comparación con los rayos X, que muestran un simple contraste por absorción, las imágenes del campo oscuro capturan, desde el propio material, los rayos que se refractan, mostrando los mínimos cambios internos del hueso o el tejido blando", exponen desde la Escuela Federal Politécnica de Lausana (Suiza), otro de los centros de los que proceden los firmantes del citado ensayo.
Hasta ahora, esta técnica microscópica requería una óptica muy sofisticada y de cristal, lo que permitía trabajar con la longitud de onda de un sólo rayo. Sin embargo, según Pfeiffer, ahora ellos emplean "unos nuevos componentes ópticos, en forma de 'nano rejillas' -como filtros muy pequeños-, creadas por Christian Grünzweig, otro de los autores, y que permiten utilizar un amplio espectro de energía, incluido el que requieren los equipos tradicionales".
Para probar su valía, la mencionada revista científica muestra algunas de las imágenes obtenidas y las compara con las de la radiografía simple. Un tubo de teflón, el ala de un pollo, un pez o una hoja son los primeros 'modelos' de esta prueba de imagen. En todas las instantáneas obtenidas con la nueva técnica se puede ver de forma más definida el interior del organismo que se está analizando.
Su utilización en humanos


Aunque de momento no se ha probado con tejidos humanos, todavía se están tramitando los permisos, el trabajo enumera algunas de sus potenciales aplicaciones sanitarias. Es el caso del diagnóstico de la osteoporosis, al poder visualizar la porosidad de los huesos de una manera más perfecta; o de determinados tipos de cáncer de mama, ya que las células cancerosas parece que desvían los rayos de una manera distinta de las normales.
La idea de sus creadores es adaptar esta técnica a los aparatos de radiografías actuales. Para lograrlo, están colaborando con el Centro de Imagen Biomédica, que pertenece a las universidades de Lausana y de Ginebra, ambas en Suiza. "En un futuro, nuestro ideal sería combinarlo con la Tomografía Axial Computerizada o TAC", apunta Pfeiffer.
Para su aplicación en humanos, uno de los primeros obstáculos que se deberán sortear tendrá que ver con las dosis de radiación a las que se expondrán los pacientes y si ésta conlleva riesgos. "No podemos decir que los niveles de radiación son menores, porque tomamos tres o cuatro imágenes en lugar de una, pero habrá que estudiar en qué enfermos, por ejemplo los que tengan cáncer, la dosis podría compensar", declara este especialista.
Diferenciar comida de explosivos
Fuera del ámbito sanitario, más centrado en el campo de la seguridad, el nuevo prototipo podría ser muy útil en los controles de los aeropuertos.
"Al usar los nuevos sistemas de inspección con rayos-X, puede ser muy difícil, si no imposible, diferenciar los explosivos de materiales no peligrosos, como productos alimenticios", reza el documento.
De hecho, otra de las imágenes publicadas en 'Nature Materials' muestra un queso Gruyère y un bloque con explosivos. En la instantánea obtenida por los rayos X convencionales no se distingue el uno del otro. Sin embargo, en la que consiguió a raíz de la luz refractada sí se observa una clara diferencia entre ambos.

continua llegint

L'hospital Ernest Lluch tindrà 250 llits


La consellera de Salut, Marina Geli, va presentar el passat divendres, 25 de gener, el Pla director pel nou Hospital Ernest Lluch als alcaldes de les quatre poblacions a les quals donarà servei: Ripollet, Cerdanyola, Montcada i Barberà. El futur centre hospitalari tindrà 250 llits: 190 de l'àrea d'hospitalització d'aguts i 60 de mitja estada; prop de 50 consultes, 7 quiròfans i, segons, va avançar la consellera, aquest any es farà l'avantprojecte arquitectònic, a través d'un concurs d'idees, i l'any 2009 començarà la seva construcció.

250 llitsL'hospital Ernest Lluch tindrà una superfície construïda d'uns 37.000 m2 i comptarà amb 250 llits, 7 quiròfans, 3 sales de part, 49 consultoris, 21 gabinets d'exploració, 32 places de l'hospital de dia, 15 llocs d'hemodiàlisis, a més de l'àrea de diagnòstic per imatge i àrea de rehabilitació. La cartera de serveis del centre comptarà amb serveis ambulatoris, amb totes les especialitats de consultes externes, gabinets de diagnosi, hospital de dia i cirurgia ambulatòria major i menor. A més també comptarà amb un servei d'urgències amb metges de medicina interna, pediatria, cirurgia, traumatologia i obstetrícia.L'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, va remarcar a la consellera el suport que té per part dels ajuntaments. La resta d'alcaldes van coincidir a dir també que aquest nou hospital alleugerirà la saturació que actualment viu l'Hospital Parc Taulí. Inicialment, Salut havia previst que l'hospital fos tipus lleuger, sense llits per a ingressos, fet que va provocar queixes de diversos col·lectius i dels mateixos ajuntaments, de manera que s'ha ampliat la previsió de serveis i pressupost. En aquest moments, s'està ultimant la tramitació de la requalificació dels terrenys on s'ha de construir, al sector Redosa, darrere l'ambulatori del carrer de Tarragona.

continua llegint

Literapia: leer en el hospital alivia el dolor y permite que el cuerpo enfrente mejor enfermedades

La técnica comienza a ganar adeptos en el mundo porque la literatura, igual que ocurre desde hace décadas con otras artes (música, pintura o teatro), se está convertiendo en recurso terapéutico.
En España, donde la terapia ha ganado amplio terreno, existe un innovador proyecto en el que participan médicos, filólogos, psicólogos, profesores y escritores, quienes proponen el uso de la lectura y la escritura como un instrumento curativo más. Y no solo en enfermedades psicológicas, sino en dolores del cuerpo.

El proyecto Literapia se aplicará a niños y adultos hospitalizados dentro de una investigación en marcha, que se desarrolla en el Hospital Policlínico La Rosaleda, en Santiago de Compostela (España) y es impulsada por la fundación del mismo nombre.
"Los libros pueden ser otro elemento terapéutico, aún sin explorar suficientemente", señaló Manuel Freire-Garabal, profesor de Farmacología de la Universidad de Santiago de Compostela (USC) y miembro de Literapia.
Para Darío Villanueva, ex rector de la USC y director del grupo de trabajo de Literapia, "no se está hablando de que la lectura sustituya a la terapia farmacológica, sino que puede ser útil como tratamiento coadyuvante para algunas dolencias".
En el equipo participan expertos españoles y también procedentes de diferentes países europeos, como Lennart Levi, del instituto Karolinska (Suecia), o el psicólogo Marc Michelle, de la Universidad de Lieja (Bélgica).
Editoriales están interesadas
Según los primeros resultados, la terapia puede ser más eficaz en las personas hospitalizadas que tienen una disponibilidad de tiempo absoluta y con una mayor proximidad con quienes los atienden.
La ventaja de este método respecto a la terapia con música es que leer y escribir son dos actividades más activas, ya que intervienen todas las facultades de la persona que lee, reacciona ante el estímulo activando su inteligencia y hace trabajar su imaginación, interpretando y completando la trama con elementos propios.
La iniciativa, que se encuentra en una fase de búsqueda del proyecto del género literario más adecuado para cada tipo de patología, ya cuenta con el apoyo de algunas editoriales, que están dispuestas a facilitar lecturas seleccionadas a los pacientes.
También pretende integrar en su comité a autores de relevancia mundial como J.K. Rowling, uno de los máximos exponentes de la literatura infantil y autora de la saga de Harry Potter.
Leer para que no duela
Las obras literarias no solo entretienen y deleitan el alma de sus agradecidos lectores.
Según fuentes de la Sociedad Española del Dolor (SED), cuando un paciente está leyendo un libro durante cuatro o cinco horas con entusiasmo, atención y emoción, puede conseguir abstraerse de su situación y sentir que no está ingresado en un hospital debido a una enfermedad.
Esto, debido a que la literatura puede transportar al lector y al escritor en el espacio y en el tiempo, alejándolo del sufrimiento y el dolor.
Este fenómeno se debe a que una obra literaria puede separar a quien la lee del sufrimiento físico o psíquico, e introducirle en un universo de magia, fantasía o ficción, del que puede llegar a sentirse protagonista.
Esto puede, al mismo tiempo, proporcionarle al enfermo un estado de felicidad intenso y profundo, según han verificado los investigadores del grupo europeo Literapia.
Letras que aportan inmunidad
La literapia podría ser incluida dentro las llamadas medicinas complementarias como la homeopatía, la acupuntura o el naturismo. Se basa en los hallazgos de la psiconeuroinmunología.
Se ha comprobado que disminuir los estímulos negativos mediante psicoterapia, fármacos o musicoterapia favorecen la respuesta inmunitaria a enfermedades como el cáncer o las infecciones.
Sus técnicas favorecerían una respuesta inmunitaria al cáncer o las infecciones, y parecen tener efecto positivo en dolencias autoinmunes, como lupus eritematoso, miastenia gravis o esclerosis múltiple.

continua llegint

Els espanyols evolucionen cap a l'obesitat nord-americana

Un estudi antropomètric conjunt de cinc hospitals universitaris espanyols, coordinat pel cap del Servei de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Antonio Carrascosa, revela que l'estatura dels espanyols s'ha igualat en els últims 20 anys respecte a la majoria d'europeus, però que existeix una tendència creixent al sobrepès i l'obesitat de nivells similars a la població nord-americana, sobretot els homes.

L'estudi, en el qual han participat especialistes en pediatria i endocrinoogia pediàtrica dels hospitals Vall d'Hebron de Barcelona, l'Univeritari de Granada, l'Universitari de Basurto, l'Universitari Miguel Servet de Saragossa i l'Universitari Carlos Haya de Màlaga, adverteix que s'ha produït "una acceleració" del creixement dels homes espanyols, que han augmentat en alçada entre 1,4 i 3,4 centímetres, mentre que la població femenina ho ha fet entre 2,6 i 4,2 centímetres. Això significa que els ciutadans espanyols s'han equiparat en estatura a la resta d'europeus, tot i que alemanys, holandesos i suecs continuen sent més alts.Però la dada més significativa i preocupant és que tant en els homes com en les dones s'ha produït un increment desproporcionat en el pes respecte a la talla, amb un augment de 2,18 punts de l'índex de massa corporal (IMC) mitjana, fet que situa Espanya en un dels pitjors registres del món occidental. De fet, un element preocupant és que l'obesitat augmenta de manera ràpida entre els adolescents. Els adolescents espanyols -nois, amb les noies lleugerament per darrere- són els més obesos del món, només per darrere dels estatunidencs. L'estudi també apunta al fet que ja no existeixen diferències morfològiques entre els ciutadans dels diferents països i territoris que configuren l'Espanya actual.

continua llegint

Falten metges a Vic


Els professionals de la sanitat pública catalana fa temps que es queixen d'un excés de feina provocada per l'augment de població. De les facultats de medicina no en surten prou col·legiats i, en canvi, cada cop hi ha més pacients a atendre i més prestacions a cobrir. La situació és dolenta a l'àrea metropolitana de Barcelona però s'agreuja als CAPS i hospitals de comarques i la solució, de moment, passa per la contractació de metges estrangers.

En 10 anys el nombre de col·legiats estrangers s'ha doblat a Catalunya i el 2006 més del 34% de les altes eren de doctors nouvinguts. Pels professionals, però, el col·lapse dels centres hospitalaris s'ha mantingut i per això n'hi ha que plantegen situacions dràstiques: un canvi en la manera de fer del metge d'atenció primària envers el seu pacient.
La saturació de la sanitat pública s'ha tret a debat a Vic, en una jornada que ha aglutinat professionals del sector i on també ha participat el gerent de CatSalut a la regió sanitària centre, Antoni Sans. Per ell, la contractació de personal sanitari s'ha incrementat proporcionalment per sobre del creixement de població. El problema, diu, és d'actitud, tant de metges com de pacients. Sans suggereix que han de ser els metges els que s'adaptin a les espectatives dels pacients. Els professionals, però, segueixen demanant millores als equipaments, al finançament i als salaris.

continua llegint

Nova mort a Barcelona després d’una cirurgia de l'obesitat


Una dona de 48 anys a la qual se li havia practicat un by pass gàstric ha mort a la Clínica Sagrada Família, segons que han confirmat a Efe fonts del centre sanitari. La mort es va produir divendres a la nit en la unitat de cures intensives de la clínica on era ingressada la pacient en estat de mort cerebral. Segons La Vanguardia, la família preveu denunciar per suposada negligència al cirurgià bariàtric que va practicar la intervenció.

Amb aquesta són ja dues les víctimes mortals de la cirurgia de l'obesitat a Barcelona, en tan sols dues setmanes. Els serveis jurídics del Defensor del Pacient van presentar el 21 de gener una denúncia al jutjat d'Instrucció 30 de Barcelona per la mort de Laura R., una jove de 19 anys d'edat de Santa Perpètua de Mogoda, durant una altra intervenció de cirurgia bariàtrica

continua llegint

divendres, 25 de gener del 2008

Creen el primer genoma sintètic, un pas endavant per desenvolupar vida artificial

Un equip estatunidenc, encapçalat pel científic Craig Venter (conegut com el pare del mapa del genoma humà), ha fet un pas de gegant pel que, fins ara, semblava l’argument d’una pel·lícula de ciència ficció: crear vida artificial. En concret, han aconseguit desenvolupar el primer genoma sintètic, al reproduir l’ADN complet d’un bacteri. La troballa permetrà, en el futur, crear organismes que es podran utilitzar, entre d’altres coses, per curar certes malalties.

L’equip de Venter ha sintetitzat el genoma d’una bactèria i, segons han assegurat, aquest és el primer pas cap a la creació de microorganismes artificials que es podran posar al servei de l’home, en camps tant diversos com la medicina, la indústria o, fins i tot, el medi ambient. I és que, segons han avançat, els nous organismes podrien ser capaços de netejar l’ambient, produir biocombustibles o tractar residus tòxics. Ara, el següent pas serà “la creació d’una cèl·lula bacteriana viava basada íntegrament en aquest genoma sintètic”. “Continuarem treballant per arribar a l’objectiu final d’insertar el cromosoma sintètic en una cèl·lula i activar-lo amb la finalitat de crear els primers organismes sintètics”. Els investigadors han qualificat la troballa de “gesta tècnica”.

continua llegint

La Federación de Enfermedades Raras aplaude la nueva estrategia de Sanidad


La Federación Española de Enfermedades Raras (Feder) se felicitó por la nueva estrategia en patologías poco frecuentes del Sistema Nacional de Salud (SNS), que empezó a gestarse con una reunión entre esta Federación y el Ministerio de Sanidad y Consumo, porque considera que, con ella, España se iguala a países de la Unión Europea (UE) como Francia o Italia.


"Gracias a esta estrategia, España se iguala a otros países de la Unión Europea que ya están poniendo en marcha medidas de acción para la lucha contra las enfermedades raras, como, por ejemplo, Francia, Italia, Portugal, Grecia y Dinamarca, que también han recibido un compromiso por parte de la Administración para comenzar con la elaboración de planes de actuación", declaró en un comunicado la presidenta de Feder, Rosa Sánchez de Vega.Además, continuó Sánchez de Vega, esta estrategia va en consonancia con el comunicado que realizó la Comisión Europea en el que se insta a todos los países miembros a elaborar medidas concretas para el abordaje de las enfermedades poco frecuentes.Para la presidenta de Feder la nueva política planteada por Sanidad, "abre una nueva vía de esperanza para mejorar la atención y la calidad de vida" de los más de 3.000 afectados españoles, pues se va a incidir en el impulso a la investigación, en el acceso a los tratamientos y en la mejora del diagnóstico, "aspectos esenciales" en el abordaje de las patologías poco frecuentes.
La Feder valoró la implicación del ministro de Sanidad y Consumo, Bernat Soria, que, a su juicio, "como investigador ha demostrado un interés especial en estas enfermedades".Para estos enfermos, uno de los aspectos más valorados de la estrategia, que, según la Feder, podría estar terminada en un año, es su continuidad en el tiempo."El Ministerio ya tiene experiencia, con otros planes similares en otras patologías", por lo que "nos parece muy positivo que esta política se haya concebido con una idea clara de continuidad, independientemente del partido político que ostente el poder", insistió Sánchez de Vega.El equipo constituido para este primer encuentro incluye la participación de representantes de los pacientes y de las sociedades científicas, que se guiarán por criterios de evidencia científica, rigor y consenso y que formarán el llamado Comité Técnico de la Estrategia, recordó la Feder.

continua llegint

La Fundación Anade convoca un premio internacional de cuentos para discapacitados


La Fundación Anade ha convocado su IV Premio Internacional de Cuentos para Personas con Discapacidad o Enfermedad Mental, un certamen con el que pretende fomentar la creación literaria entre el colectivo de personas con discapacidad psíquica, física, sensorial o enfermedad mental.
Con esta iniciativa, "intentamos ocupar el tiempo de ocio (de las personas con discapacidad) en temas creativos que les permitan acceder al mundo de la cultura e integrarse socialmente en medios normalizados", indicó la citada Fundación en un comunicado.

Con este IV Premio Internacional de Cuentos, la Fundación Anade pretender "dar a conocer a la sociedad en general que las personas con discapacidad o con enfermedad mental son capaces de ocupar su lugar en el mundo de la cultura y aportar su particular visión acerca de las diferentes realidades de la sociedad".Los interesados en participar en este concurso deberán hacerlo con un cuento original, no premiado en otros certámenes, de tema libre y presentado en la Fundación Anade como fecha límite el próximo 9 de abril.La editorial Fundación Anade editará un libro con los mejores cuentos presentados al Premio, cuyos beneficios se destinarán a los proyectos de esta Fundación.El fallo del jurado se dará a conocer en un acto que se celebrará en Madrid, previsiblemente en junio de este año, indicó Anade.PREMIOSTanto para el colectivo de personas con discapacidad intelectual como para el de personas con discapacidad física, sensorial o con enfermedad mental, habrá un primer premio dotado con 600 euros y con una placa y un segundo galardón de 400 euros y un diploma.La empresa de servicios informáticos Funciona patrocina un premio especial al mejor cuento que trate sobre las nuevas tecnologías como Internet, móviles, ordenadores, etc., que estará dotado con 500 euros.
Se otorgará,además, un premio especial al cuento más humano, que recibirá una placa y una gratificación económica.

continua llegint

dijous, 24 de gener del 2008

El Gobierno ha destinado 55 millones a investigar las enfermedades raras desde 2004


El Gobierno ha destinado 55 millones de euros a la investigación de enfermedades raras durante esta legislatura y "piensa invertir más", según afirmó ayer el ministro de Sanidad, Bernat Soria.Así lo explicó hoy el ministro, minutos antes de reunirse con pacientes y científicos en el primer encuentro para la elaboración de la Estrategia de Enfermedades Raras del Sistema Nacional de Salud (SNS).

Con esta iniciativa, que podría estar lista en el plazo de un año, el Ejecutivo "quiere articular una respuesta factible y adecuada" a los españoles que padecen estas patologías. El equipo constituido para este primer encuentro, que cuenta con representantes de los pacientes y de las sociedades científicas, formará el llamado Comité Técnico de la Estrategia. A este trabajo se sumarán las comunidades autónomas. Así, según subrayó Soria, el trabajo para poner en marcha la estrategia "deberá tener en cuenta las iniciativas que las comunidades autónomas han llevado y llevan a cabo" a este respecto, así como la experiencia desarrollada por el Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Raras y el Instituto de Enfermedades Raras, la ponencia aprobada por el Senado de España y las experiencias afines de otros países europeos.La Estrategia de Enfermedades Raras del SNS dará prioridad a la investigación, apostará por el área de medicamentos huérfanos y contribuirá a reforzar el diagnóstico precoz de estas patologías, a buscar alternativas terapéuticas, formar a profesionales en todos los niveles asistenciales y a impulsar el acceso a los medicamentos "huérfanos"."El problema" que ha llevado a estos pacientes a sentirse "desamparados" en España radica, a juicio de Soria, en que la prevalencia de estas patologías es "tan baja" que la industria farmacéutica "no tiene interés en investigar".PATENTESA este respecto, Soria se refirió a la propuesta de la Asociación Nacional Empresarial de la Industria Farmacéutica (Farmaindustria) para trabajar en este campo. "Farmaindustria no tiene problemas en investigar en enfermedades raras, pero nos pide algo que el Gobierno no puede hacer: cambiar la ley de patentes", subrayó Soria."Si alguien quiere destinar 300 ó 1.000 millones de euros a la investigación en este campo, que empiece ya, pero no a cambio de algo que no podemos hacer", reiteró. Las enfermedades raras son patologías potencialmente mortales o debilitantes a largo plazo, de baja prevalencia y alto nivel de complejidad. Muchas de ellas son de carácter genético. Se considera que una enfermedad es rara o poco común cuando afecta a menos de cinco de cada 10.000 personas. Finalmente, el ministro se congratuló de haber "generado el marco" que ha dado paso a proyectos como el del Centro de Investigación Príncipe Felipe de Valencia para obtener un embrión clonado con fines terapéuticos, que debatió ayer por la tarde la Comisión de Donación y Utilización de Células y Tejidos Humanos.No obstante, rehusó pronunciarse acerca de la manifestación que celebraron 50 organizaciones ayer por la tarde en Madrid contra la "violenta campaña" contra el aborto que, a juicio de los convocantes, tiene lugar en esta comunidad.

continua llegint

dimecres, 23 de gener del 2008

Els malalts d’Alzheimer obliden primer els objectes inanimats


Els malalts d’Alzheimer, una malaltia que es caracteritza per la pèrdua de la memòria, no obliden tots els objectes per igual ni al mateix temps. De fet, segons un estudi elaborat pel Parc Científic de Barcelona, primer esborren els objectes inanimats i, després, en una etapa més evolucionada de la malaltia, els éssers vius. Aquesta troballa, segons els autors de l’estudi, “podria resultar valuós” per dissenyar nous programes per estimular la memòria d’aquests malalts.

Actualment, l’Alzheimer és una malaltia que no té cura. De moment, només es pot frenar el seu avanç mitjançant diverses teràpies per estimular els pacients. I és aquí on l’estudi del Parc Científic de Barcelona pot tenir un paper vital. I és que, conèixer millor com s’organitza la informació al cervell i saber com evolucionen els malalts d’Alzheimer pot ajudar molt a crear noves estratègies.

En concret, l’estudi ha descobert que els malalts d’Alzheimer primer deixen de recordar objectes inanimats, mentre que en una segona fase de la malaltia, els comença a faltar la memòria sobre éssers vius.

En aquest estudi, que es publicarà la setmana vinent a la revista Neuropsychologia, han participat 36 malalts d’Alzheimer i 21 adults sans, amb una edat mitjana de 72 anys i un nivell de formació similar. A més del Parc Científic de Barcelona, han col•laborat la Universitat de Barcelona i l’Hospital de Bellvitge.

continua llegint

dimarts, 22 de gener del 2008

Programa de ràdio del dia 23-01-08

Programa de ràdio dedicat al pla d'accessibilitat de Ripollet amb una entrevista íntegra al regidor d'accessibilitat Albert Castro.

FES UN CLICK I ESCOLTA
[si vols escoltar el programa i seguir navegant, obre l'enllaç en una nova finestra i minimitza-la]

PER DESCARREGAR FES CLICK



continua llegint

2008 será el "año de los perros guía" en el Reino Unido

El 2008 será el "Año de los perros guía" en el Reino Unido a propuesta de la plataforma británica Assistance Dogs UK (ADUK), según informa Charities Aid Foundation, organización que promueve actividades sociales y benéficas en el Reino Unido.
De este modo, Canine Partners, Dogs for the Disabled, Hearing Dogs, Guide Dogs y Support Dogs -organizaciones dedicadas a facilitar perros guía y de asistencia a personas con discapacidad que componen ADUK-, pretenden mejorar el acceso y la acogida que reciben estos animales en establecimientos públicos.

Para ello, han pedido a sus usuarios que voten aquellos establecimientos, servicios e instalaciones públicas más accesibles y que mejor tratan a estos canes, que serán distinguidos con la etiqueta "Dog Star".
A la hora de asignar dicho distintivo, también se tendrán en cuenta cuestiones generales de accesibilidad, como la ausencia de barreras arquitectónicas para usuarios de sillas de ruedas, o la existencia de bucles de inducción que faciliten la audición a personas sordas que utilizan audífonos, así como servicios como los menús en braille.
"A pesar de que hay muchos ejemplos de buenas prácticas los usuarios de perros guía siguen encontrando problemas para acceder a tiendas, hoteles, pubs, restaurantes, el transporte público o las áreas peatonales de los barrios comerciales céntricos", ha destacado Alan Brooks, presidente de ADUK.
"Esta discriminación es inaceptable y va en contra de la ley, por ello esperamos que distinguiendo a los establecimientos y servicios que brindan la mejor acogida a estos canes y sus propietarios, su ejemplo se convierta en la norma a seguir, y que en el futuro los perros guía tengan las puertas abiertas en todas partes", añadió Brooks.
La legislación del Reino Unido establece que todos los lugares de uso público deben realizar adaptaciones razonables de sus instalaciones, para garantizar la accesibilidad a todos sus usuarios.

continua llegint

Sant Joan de Déu implanta una mà biònica a una nena de 13 anys

L'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona ha implantat, per primera vegada a Europa, una mà biònica en un pacient pedriàtic. Es tracta, segons ha informat el centre, de la Carlota, una nena de 13 anys que pateix una amputació congènita del membre superior esquerre. Amb la nova mà, la menor podrà fer, gairebé, els mateixos moviments que si tingués una mà natural.

La mà biònica suposa l'última generació en aquest tipus de pròtesis. És capaç de fer moviments anatòmics flexionant i estenent tots els dits, i amb una aparença gairebé real. Fins avui, només alguns pacients adults dels Estats Units i Europa havien pogut accedir a aquesta mà biònica de manera experimental, desenvolupada fa poc per l'empresa escocesa Touch Bionics.Fa només un parell d'anys, l'Hospital Sant Joan de Déu va posar en marxa la primera unitat d'atenció integral al nen amputat d'Espanya, dins del seu servei de Cirurgia, Ortopèdia i Traumatologia. Gràcies a aquesta unitat, s’ha pogut fer l’operació de la mà biònica.

continua llegint

Es busca l’exfumador de l’any 2008

El Departament de Salut, juntament amb la Xarxa Europea de Línies Telefòniques d’Ajuda per Deixar de Fumar, busquen l’exfumador europeu de l’any 2008. La iniciativa, que s’organitza a 14 països de la Unió, té com a objectiu buscar el testimoni reals d’exfumadors perquè ajudin a d’altres persones a deixar aquest hàbit. El premi per al guanyador són unes vacances per valor de 15.000 euros, mentre que el finalista català gaudirà d’un viatge a Amsterdam per assistir a la cerimònia de lliurament de premis, que tindrà lloc al mes de setembre.

Per ser l’exfumador de l’any només es necessiten dos requisits: haver deixat de fumar abans del 31 de gener del 2008 (no importa si fa uns mesos o molts anys) i aguantar sense fumar fins, com a mínim, el 30 de juny. Després, només cal explicar la pròpia experiència, de la forma més engrescadora possible, per tal d’animar altres fumadors a deixar aquest hàbit. A més de la satisfacció d’ajudar altres persones, el guanyador s’endurà un viatge per valor de 15.000 euros. Per participar, només cal emplenar un formulari que es trobarà al web del Departament de Salut i retornar-lo via correu electrònic o fax abans del mes de març. Al formulari, entre d’altres coses, es pregunta quin mètode s’ha usat per deixar el tabac, el temps que fa que no es fuma o per què es va decidir deixar de fumar. L’apartat més important, però, i que el jurat tindrà més en compte és explicar, en un màxim de 200 paraules, la pròpia experiència amb el tabac i perquè s’és mereixedor del títol d’exfumador europeu del 2008. El Departament de Salut ha recordat a les persones que desitgin deixar de fumar que, des de l’estiu, existeix una línia telefònica d’ajuda basada en Sanitat Respon, que ja ha atès més de 1.700 trucades. A més, es pot trobar suport als Centres d’Atenció Primària, als hospitals sense fum, a les unitats de deshabituació i a les farmàcies.

continua llegint

Prohibeixen a una nena viatjar a l'estranger per evitar que li practiquin l’ablació


Un jutge de Cervera (la Segarra) ha prohibit a una nena de set anys sortir d’Espanya ja que es tem que els seus pares la puguin dur a Gàmbia, el seu país d’origen, per practicar-li una ablació. A finals d’any, es va viure un cas semblant al Maresme, quan es va retirar la custòdia de dues nenes als seus pares per motius similars.

Després de prendre declaració als pares de la nena, el jutge ha decidit retenir el permís de residència de la menor per evitar que pugui viatjar a l’estranger. Se sospita que la família es podria traslladar en breu a Gàmbia per practicar-li l’ablació. El cas es va destapar fa uns dies, després que els veïns de la família presentessin una denúncia davant els Mossos informant dels riscos que patia la petita.

continua llegint

dilluns, 21 de gener del 2008

Els ambulatoris de Cerdanyola no noten l'inici de l'epidèmia de grip

El Departament de Salut confirmava la setmana passada l'inici d'una epidèmia de grip amb un increment d'activitat als ambulatoris. No obstant això, els responsables d'atenció primària de Cerdanyola expliquen que la situació a la ciutat, a hores d'ara, és de normalitat. Així ho confirmava el doctor Josep Maria Bonet, coordinador de qualitat i avaluació de processos assistencials del CAP II Cerdanyola-Ripollet.

A Catalunya, el departament de Salut té desplegat el Pla d'Urgències anomenat PIUC que serveix per coordinar la feina d'hospitals, ambulàncies i atenció primària durant l'època de més demanda, com és l'hivern. A Cerdanyola es materialitza amb l'increment de dos metges, dues infermeres i dues persones de suport administratiu.
El doctor Bonet ha indicat que les afeccions més habituals en aquesta època són les relacionades amb els processos virals, com ara la grip, els refredats o problemes gastrointestinals. El metge del CAP II ha assenyalat que les persones més afectades són els nens, les persones amb malaties cròniques i els més grans de 65 anys. Josep Maria Bonet ha explicat que la població de risc ha d'acudir al seu centre d'atenció primària quan presenti un símptoma viral, però que la resta de la població pot quedar-se a casa mantenint les mesures habituals.
D'altra banda, el doctor Bonet ha comentat que les urgències del CAP II Cerdanyola-Ripollet funcionen ja al 100% els 365 dies de l'any. Aquest centre té, segons Bonet, dues funcions. Quan els centres d'atenció primària estan oberts, dóna suport als mateixos i quan estan tancats, funciona com un centre d'urgències. El CAP II funciona actualment amb un reforç a les especialitats de Cardiologia, Traumatologia i Radiologia per tal d'atendre més complicades.

continua llegint

La ONCE podrá comercializar el Cupón y El Combo a través de internet a partir del 1 de abril

Los ministerios de Trabajo y Asuntos Sociales y de Economía y Hacienda han llegado a un acuerdo con la ONCE para que esta organización pueda comercializar sus juegos del Cupón y del Combo a través de Internet a partir del próximo 1 de abril, de conformidad con la normativa aplicable.Según informó el departamento que dirige Jesús Caldera, dicho acuerdo permitirá a la ONCE acceder a un nuevo grupo de clientes, al igual que otros operadores que ya están actuando en la Red.

El Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales considera que "la comercialización por Internet contribuirá a que la ONCE mejore sus ingresos para la realización de sus fines sociales".

continua llegint

Per primera vegada els invidents votaran de manera



Per primera vegada els invidents votaran de manera
secreta a les properes eleccions generals del 9 de març


Per poder-ho fer, les persones cegues han de sol·licitar-ho del
15 de gener a l’11 de febrer al telèfon gratuït 900 150 000

Aquesta fita és possible gràcies a la llarga reivindicació de
l’Associació Catalana per la Integració del Cec (ACIC)


Amb la dissolució de les Corts que s’ha de fer efectiva avui, comença un nou
procés electoral, que tindrà una novetat significativa: per primera vegada a la
història de l’Estat Espanyol les persones invidents o amb deficiències
visuals podran votar de manera secreta. Aquest fet serà possible gràcies a
la llarga reivindicació de l’Associació Catalana per la Integració del Cec
(ACIC) que va fer possible la reforma de la Llei Orgànica de Règim Electoral
General (LOREG) i la implantació de dos sistemes combinats (mètode suec i
plantilles) per a que els invidents puguin votar amb total autonomia, sense
haver de confiar el seu vot a terceres persones.

Així doncs, les persones que desitgin votar de manera accessible han de
posar-se en contacte amb el Ministeri de l’Interior a través del telèfon
gratuït 900 150 000. El dia de les eleccions, al col·legi electoral, la persona
sol·licitant trobarà un pack de votació en Braille que contindrà les
instruccions, i tants sobres com opcions polítiques. Aquests sobres estaran
identificats en Braille i contindran, al seu interior, la papereta (idèntica a les que
faci servir qualsevol altra persona) amb la llista electoral del partit corresponent.
Finalment hi haurà un darrer sobre que serà més prim i que serà el sobre de
votació convencional a on l’elector introduirà la papereta normalment. L’elector
també trobarà al pack una plantilla per a la votació al Senat que li permetrà
marcar sense ajuda les candidatures de la seva preferència.

Un cop tancat el procés d’elaboració de les llistes electorals, Mitjançant el
telèfon gratuït i a la web del Ministeri es podran consultar de manera accessible
les candidatures que es presenten i les persones que les formen.


Reivindicació històrica
Des de fa més de quatre anys, l’Associació Catalana per a la Integració del Cec
(ACIC) ha portat a terme diferents campanyes de sensibilització i reivindicació
per aconseguir aquesta fita històrica i el dret al vot secret per als invidents
recollit a la Constitució Espanyola.

Durant aquests darrers quatre anys des de l’ACIC s’han recollit 21.011
signatures, s’han fet propostes als grups parlamentaris perquè facin preguntes,
s’han presentat mocions a diferents ajuntaments, s’ha instat al Síndic de
Greuges, s’han presentat queixes a les Juntes Electorals en cada un dels
processos electorals que hi han hagut al llarg d’aquest temps i un llarg etcètera
d’accions que han permès que el dia 9 de març esdevingui un dia important per
al col·lectiu.

A més, també es va instar a la Generalitat de Catalunya a presentar un projecte
per fer una prova pilot de vot accessible al referèndum de l’Estatut de
Catalunya que va ser denegat per la Junta Electoral Central. Posteriorment, la
Generalitat amb la col·laboració de l’ACIC va elaborar un projecte que ja
proposava un sistema molt similar al que s’implantarà el 9 de març, de cara a
les eleccions autonòmiques del novembre de 2006 i que va rebre el suport
d’altres entitats representatives. Va ser denegat novament per la Junta
Electoral Central. La Generalitat va tornar a sol·licitar autorització a la Junta
Electoral per a que s’apliqués a les eleccions del Consell de la Val d’Aran (maig
2007), però va tornar a ser denegada. L’argumentació de la JEC, en tots els
casos, va ser la necessitat de la reforma legislativa de la LOREG que estava
paralitzada al Congrés dels Diputats i que va ser aprovada finalment en
aquesta cambra el 28 de juny de 2007 i ratificada al Senat el 25 de setembre
del mateix any.

Valoració positiva
Des de l’Associació Catalana per la Integració del Cec (ACIC) es valora molt
positivament la implantació d’un sistema que permet als invidents exercir el dret
a vot de manera normalitzada i autònoma. José Ángel Carrey, vicepresident de
l’entitat i impulsor de la plataforma Vot Accessible fa una crida a totes les
persones invidents perquè sol·licitin aquest sistema i “poder així exercir un
dret que fins ara se’ns havia privat, com és el dret constitucional al vot
secret”.


continua llegint

Prendre més de dues tasses de cafè duplica el risc de patir un avortament


Beure cafè durant l’embaràs pot duplicar el risc de perdre la criatura. Així ho assegura un estudi elaborat per un equip de científics de Califòrnia i que publica la revista American Journal of Obstetrics and Gynecology. Els científics recomanen, per tant, evitar el cafè durant la gestació, especialment durant els primers mesos.

Per elaborar aquest estudi, s’han entrevistat més d’un miler de dones embarassades i se'ls ha preguntat sobre la quantitat de cafeïna que prenien diàriament. Es va constatar que el 12,5% de les dones que no prenien cafeïna patien un avortament espontani, mentre que entre les dones que consumien cafè habitualment aquest percentatge va assolir el 24,5%. Es va arribar a la conclusió, doncs, que la ingesta d’uns 200 mil·ligrams de cafeïna (entre dues i tres tasses de cafè) pot duplicar el risc de patir un avortament. El perill, segons l’estudi, és major durant les primeres setmanes d’embaràs, per la qual cosa les dones haurien d’evitar el cafè durant, com a mínim, el primer trimestre de la gestació.Els autors de l’estudi han assegurat que aquestes dades “s’han de prendre amb prudència” però consideren que evidencien el risc que implica per a una embarassada prendre massa cafeïna.

continua llegint

Es posa en marxa el Registre Europeu de cèl·lules mare embrionàries

Ja ha començat a funcionar el Registre Europeu de Cèl·lules Mare Embrionàries Humanes (hESCreg), un centre situat a Berlín i que també tindrà seu a Barcelona, i que proporcionarà informació detallada de totes les línies de cèl·lules mare embrionàries disponibles a Europa i de les línies amb les que s’està investigant actualment. Es tracta d’una gran base de dades, que serà accessible públicament i permetrà que tota la informació registrada estigui disponible per a la comunitat científica, els estaments reguladors i governamentals i per totes aquelles persones interessades. Està previst que en una segona fase el registre també reculli les línies derivades fora d’Europa.

Segons ha explicat el Departament de Salut, una línia de cèl·lules mare embrionàries humanes és un cultiu de cèl·lules mare aïllades d'un embrió humà primerenc que pot mantenir-se indefinidament en el laboratori. En mantenir un registre de totes les línies existents es fomentarà la coordinació i l’eficiència de la investigació sobre embrions humans a Europa, cosa que permetrà supervisar les línies de cèl·lules mare embrionàries humanes i que n’assegurarà una millor utilització, per part dels científics.En aquest projecte hi participen 10 països de la Unió Europa: Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, França, Holanda, la República Txeca, el Regne Unit i Suècia, tots ells estan actius en aquest tipus d'investigació. Estan inclosos en la iniciativa tots els països de la UE que permetin la creació de noves línies de cèl•lules mare embrionàries humanes. A més, Israel, Suïssa, Turquia, els Estats Units i Austràlia també participen en el projecte. El Registre, que està finançat per la Comissió Europea, està coordinat per Anna Veiga, coordinadora científica i directora del Banc de Cèl•lules Mare de Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB) i per Joeri Borstlap, del Centre de Teràpies Regeneratives Berlín-Brandenburg.

continua llegint

divendres, 18 de gener del 2008

La Generalitat, els Representants de Minusvàlids i la CAM convoquen una nova edició dels premis Nous Genis

Els departaments de Cultura i Mitjans de Comunicació i d’Acció Social i Ciutadania, el Comitè Català de Representants de Minusvàlids de Catalunya (Cocarmi) i la Caja de Ahorrors del Mediterráneo (CAM) han signat avui un conveni de col·laboració segons el qual s’obre la cinquena convocatòria dels premis Nous Genis adreçats a persones amb alguna discapacitat.

Han subscrit l’acord el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila; el president del Cocarmi, Francesc Pérez; i el director regional de Catalunya de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), Indalecio Mondéjar.

El concurs Nous Genis, organitzat per primera vegada l’any 2003 amb motiu de l’Any Europeu del Discapacitat, vol potenciar els aspectes dinamitzadors de les activitats artístiques, que faciliten l’autonomia personal i l’adaptació a l’entorn social per a persones amb discapacitats psíquiques, físiques, sensorials i malalties mentals. L’any passat es van presentar al certamen un total de 780 obres, un 20% més que a la convocatòria del 2006.

Enguany la temàtica dels treballs serà “La natura, patrimoni de tots”. S’hi poden presentar les persones amb discapacitat majors de 18 anys i que estiguin inscrites en una entitat sense afany de lucre amb, com a mínim, una seu a Catalunya. Cada autor podrà presentar una sola obra. Els treballs hauran de ser inèdits i es podran lliurar del 25 fins al 28 de març de 2008 al Local Cultural Sense (C. Blesa, 27-29 de Barcelona).

Els premis es donaran a conèixer el mes de juny. El jurat que atorgarà els premis està presidit per Daniel Giralt-Miracle (president emèrit de l’Associació Catalana de Crítics d’Art) i integrat per Josep Bracons (acadèmic de Belles Arts), Xavier Mariscal (artista), Susanna Solano (artista), Carlos Taché (galerista) i Ricard Vaccaro (artista).

Els guardons estan dotats amb un total de 14.500 euros per a premis individuals dividits en cinc grups segons el tipus de discapacitat (intel·lectual, malaltia mental, visual, auditiva i física). Els primers premis estan dotats amb 1.200 euros; els segons, amb 700 euros i els tercers, amb 500 euros. A més s’atorgaran deu mencions especials, que seran seleccionades pel jurat amb independència de la categoria de l’autor, amb una dotació econòmica de 250 euros cadascuna d’elles. També s’atorgaran cinc premis en metàl·lic a les entitats que presentin un major nombre de treballs. El primer premi serà de 1.400 euros; el segon, de 1.200 euros; el tercer, 1.100 euros; el quart, 1.000 euros; i el cinquè premi, 800 euros.

Els treballs premiats i seleccionats s’exposaran a partir del mes de juny al Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona.

continua llegint

dijous, 17 de gener del 2008

Uns videojocs ajudaran a superar els trastorns de l’alimentació


Un grup de metges de l'hospital de Bellvitge participa en la creació dels primers videojocs amb finalitat terapèutica que es desenvolupen a Europa. El projecte forma part d'una iniciativa en la qual participen deu especialistes de cinc països de la Unió Europea (Àustria, Itàlia, Grècia, Suïssa i Espanya) i, entre d’altres malalties, ajudaran a superar els trastorns de l’alimentació, com ara l’anorexa o la bulímia.

La iniciativa, segons ha explicat l’hospital de Bellvige, pretén crear videojocs terapèutics dins del marc dels anomenats serious games. Aquest concepte fa referència als jocs d'ordinador que no serveixen només per jugar, com ara els que ajuden aprendre idiomes o a millorar la memòria. Ara, es vol utilitzar aquest tipus de jocs com una eina més per intervenir en determinats trastorns mentals i altres malalties. Inicialment, es desenvoluparan videojocs per tractar alguns aspectes dels trastorns de l'alimentació i de l'addicció patològica al joc.Els especialistes confien en la potencialitat terapèutica del videojoc, ja que col·loca l'usuari en posició d'interioritzar un rol, cosa que pot facilitar l'aprenentatge de determinades estratègies. Els jocs tindran un entorn gràfic de realitat virtual en tres dimensions, i els prototips estaran elaborats el mes de novembre, data a partir de la qual es podran començar a recollir els primers resultats.

continua llegint

dimecres, 16 de gener del 2008

Els degans de Medicina demanen a Soria que no es facin més facultats

Cal augmentar el número de places de Medicina a les facultats espanyoles i construir-ne de noves? Segons la Confederació de Degans de Medicina aquesta no és la millor manera d'abordar l'escassetat de metges i no solucionarà el problema a curt termini. Els degans han demanat al ministre de Sanitat, Bernat Soria, un canvi d'estratègia des d'una perspectiva "més flexible i imaginativa" per considerar que el problema es concentra en algunes comunitats i especialitats concretes. És el cas de Catalunya, on universitats com la de Lleida i la Pompeu Fabra reclamaven fa temps una nova facultat i on l'Autònoma i la UB estan col·lapsades des de fa anys per estudiants de fora.

El debat sobre la manca de metges a la sanitat pública espanyola apareix i desapareix com el Guadiana cada cert temps. El Ministeri d'Educació i Ciència anunciava fa un mes la creació de 2.000 noves places de Medicina, un 40% més que les actuals, i l'obertura de deu noves facultats en un termini de 10 anys, tres d'elles a Catalunya. Però l'Organització Mèdica Col·legial (OMC) ha realitzat un anàlisi acurat de les necessitats reals de facultatius que els degans han presentat avui al ministre de Sanitat, Bernat Soria."Tenim 0,6 facultats per milió d'habitants, una taxa que supera països com els EUA, el Canadà, Alemanya o el Regne Unit", ha afirmat el president de la Confederació de Degans de Medicina, José Maria Peinado. Cada any uns 3.000 llicenciats aproven l'examen MIR i renuncien a escollir plaça per no haver-hi vacants en les especialitats o llocs de preferència. Entre un 20 i 25% dels metges marxen fora del país per exercir-hi, mentre s'homologuen uns 3.000 títols de Medicina procedents de l'estranger. El que cal és una millor planificació per cobrir les especialitats, asseguren els degans. En aquesta línia, les facultats també han sol·licitat al ministre que s'avaluïn les capacitats dels facultatius estrangers que volen integrar-se al sistema sanitari públic i que els alumnes de fora ingressin a la universitat en igualtat de condicions que els espanyols, ja que alguns entren a Medicina "sense presentar-se a la prova de selectivitat", destaca el vice-president de l'organització col·legial, Juan José Rodríguez Sendín. Els degans destaquen també que l'increment de les places universitàries no tindrà repercussió en la societat fins almenys dotze anys després i que tampoc garanteix que els llicenciats cobreixin les especialitats que realment es necessiten. Podria haver un excés de llicenciats en unes i una carència en les altres, opina Peinado. Una bona solució seria facilitar les condicions de trasllat dels metges a altres comunitats autònomes i incentivar els destins i les especialitats menys atractives.

continua llegint

Tres infants discapacitats participen en un projecte d’integració


Tres infants de Montcada i Reixac amb diferent nivell de discapacitat sensorial reben atenció d’un monitor per poder integrar-se en activitats extraescolars i esplais. Aquest projecte l’ha impulsat l’entitat Adimir i pretén que els nens i nenes amb necessitats educatives especials s’integrin en el teixit social del municipi. L’objectiu inicial fos que els encarregats de dirigir les activitats dels infants fossin alumnes universitaris d’educació especial o bé, de cicles formatius, però finalment els voluntaris provenen d’un altre sector.

Una professora d’un centre del municipi dóna suport, de manera totalment voluntària, a un infant de Montcada que estudia en una escola d’educació especial a fer activitats extraescolars al col·legi Reixac. Dos voluntaris de Creu Roja col·laboren amb altres dos nens, que assisteixen des de fa algunes setmanes a l’Esplai SESA. El projecte d’integració pretén que els infants amb discapacitat puguin participar en les activitats que fa qualsevol altre nen, com fer esport, tallers extraescolars o assistir a un Esplai. “El projecte convida els infants a conviure amb nens amb necessitats educatives especials i enriquir-se de les seves experiències”, ha dit Carolina Ibáñez, d’Adimir. D’altra banda, l’entitat continua aquest curs amb el projecte d’aula USE, d’educació especial, que dóna suport a dos infants al col·legi Reixac. Per a aquest any, l’entitat vol estendre aquest servei a d’altres centres escolars de Montcada.

continua llegint

La Dolly, del laboratori al plat

L’any 1997, va néixer al Regne Unit el primer mamífer clonat: la popular ovella Dolly. Més d’una dècada després, la tècnica de la clonació ha avançat molt i es calcula que, només als Estats Units, viuen uns 600 animals d’aquest tipus. Fins ara, han estat només animals de laboratori, creats per experimentar i intentar crear bestiar amb millors qualitats. En un futur no gaire llunyà, però, ens els podríem trobar al plat. De moment, els Estats Units ja han aprovat la venda i el consum de carn i llet provinent d’animals clonats i han assegurat que no suposen cap risc per a la salut. Hi ha molts experts, però, que no ho veuen tan clar.

Tal com ha passat i passa amb els aliments transgènics, hi ha molts experts que temen que el consum de carn procedent d’animals clonats pugui amagar riscos per a la salut humana. La FDA, però, que és la màxima autoritat en matèria alimentària dels Estats Units, assegura que aquests productes són totalment segurs i, per això, ha autoritzat el seu consum. En un ampli informe de prop de 1.000 pàgines, la FDA ha detallat que la carn i la llet provinent de clons de bestiar boví, porcs i cabres són segurs per consumir “igual que els productes d’animals de races convencionals”. Tot i la nova normativa, es preveu que trobar carn clonada als mercats estatunidencs no serà habitual fins, com a mínim, d’aquí a quatre o cinc anys. I és que la tècnica de la clonació encara és molt costosa i hi ha poques empreses interessades a comercialitzar aquest tipus d’animals. Amb la clonació, però, es poden crear bèsties amb millors qualitats genètiques i més productives, per la qual cosa no es descarta que alguns empresaris hi apostin.

continua llegint

Descubren dos mutaciones de un gen que podrían incrementar el riesgo de autismo


Un equipo internacional de investigadores ha descubierto dos mutaciones de un gen que pueden incrementar en gran medida el riesgo de autismo, según informa el diario USA Today.Se trata de fragmentos de ADN ausentes o duplicados en el cromosoma 16, una alteración presente en un 1% de los niños con autismo, un porcentaje aparentemente bajo, pero que en términos numéricos representaría miles de casos.

"En Estados Unidos hay en torno a un millón de niños autistas, de los que unos 10.000 serían portadores de la mutación", ha indicado David Miller, del Hospital Infantil de Boston, que ha participado en la investigación.Según los autores del estudio, este hallazgo refuerza la teoría de que el origen del autismo y los trastornos de su espectro es genético, y no está relacionado con tratamientos como las vacunas.Los investigadores analizaron el genoma de 1.441 niños con autismo o trastornos de su espectro, y el de un número similar de padres cuyo ADN estaba almacenado en la base de datos para el estudio del autismo de Los Ángeles (EEUU), así como el de 1.000 niños tratados en el Hospital Infantil de Boston, y los compararon con el de 18.000 personas de Islandia, analizadas por la firma DeCode.En la muestra analizada, 13 niños presentaban fragmentos ausentes de ADN en el cromosoma 16, mientras que 11 tenían duplicaciones, y todos ellos tenían autismo, según publicaron los autores del estudio en la revista New England Journal of Medicine."Este hallazgo podría ser la punta del iceberg y conducir al descubrimiento de docenas de errores genéticos que podrían motivar el desarrollo del autismo", destacó Andrew Zimmerman del Instituto Kennedy Krieger para la Investigación del Autismo."Si se puede identificar la anomalía genética que provoca el autismo, esto permitirá el tratamiento temprano, cuando el sistema nervioso aún se encuentra en desarrollo", ha destacado Annette Estes, del Programa para la Investigación del Autismo de la Universidad de Washington.

continua llegint

Una ley de "(in)Dependencia" que esclaviza


"El nuevo sistema promociona la dependencia, no la autonomía de las personas que viven en situación de "inDependencia". Con esta frase resume su postura el Foro de Vida Independiente -agrupación ciudadana de más de 700 personas, muchas de las cuales viven discriminadas por su situación de (in)Dependencia- tras el primer año en vigor de la Ley de Promoción de la Autonomía Personal y Atención a las personas en situación de dependencia.

Este colectivo ha realizado un detallado análisis sobre la aplicación de la ley, evidenciando un apabullante retraso en la implantación del sistema y la aplicación de diferentes criterios en las comunidades autónomas que dan lugar a nuevas desigualdades. La ley está siendo utilizada como "arma arrojadiza entre Comunidades Autónomas y Estado, si bien las heridas las han sufrido los ciudadanos".
El estudio realizado por el Foro de Vida Independiente deja constancia de que "no se ha adoptado ninguna medida para regular la figura del Asistente Personal", imprescindible para una vida autónoma e independiente. Asimismo, se constata la ausencia de asistencia tecnológica, la aplicación de unos baremos que dan unos resultados sorprendentes y erróneos y una inadecuada asignación de recursos públicos. Estas carencias derivadas de la aplicación de la ley no permiten a las personas que viven en situación de (in)Dependencia llevar una vida digna basada "principalmente en la igualdad de oportunidades y la no discriminación".
Ante esta desalentadora situación el Foro de Vida Independiente propone que la "ley sea revisada para adecuarse a lo establecido por el sistema de Derechos Humanos", "que los fondos sean destinados prioritariamente a la promoción de la autonomía personal de las personas y a su atención y que se regule, jurídica y laboralmente, la figura del asistente personal prevista en la ley.

continua llegint

El primer banc d'ADN en fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica estarà a disposició de la investigació genètica


L'Hospital Clínic de Barcelona coordinarà el primer banc d'ADN en fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica estatal que estarà a disposició dels equips d'investigació genètica per estudiar els possibles gens implicats en la predisposició, desenvolupament i tractament d'aquestes malalties

L'Hospital Clínic de Barcelona coordinarà el primer banc d'ADN en fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica estatal que estarà a disposició dels equips d'investigació genètica per estudiar els possibles gens implicats en la predisposició, desenvolupament i tractament d'aquestes malalties. Cinc centres espanyols són els encarregats de proveir el banc de mostres, l'Hospital del Mar, Vall d'Hebron, el Clínic, l'Hospital General de Guadalajara i l'Institut de Rehabilitació de Madrid, i el Banc Nacional d'ADN estarà ubicat a la Universitat de Salamanca, on s'emmagatzemaran fins a 4.000 mostres d'ADN, plasma i cèl·lules separades de la sang de pacients amb una o les dues malalties i d'altres de sans.

continua llegint

dimarts, 15 de gener del 2008

El canvi climàtic durà un augment dels casos de càncer de pell

Ja fa temps que ens avisen que cal lluitar contra el canvi climàtic. I no només per salvar el planeta sinó, també, per protegir la nostra salut. I és que, segons alerten els experts, l’augment de la pol·lució, l’escalfament de la Terra i el forat de la capa d’ozó vindran acompanyats per un augment de certes malalties, com ara el càncer de pell o el dengue.

La Comissió Nacional de Dermatologia ha assegurat que l’escalfament global provocarà una augment del nombre de càncers de pell, que podrien arribar a afectar el 5% de la població europea d’aquí a uns 50 anys. La Comissió ha fet aquest càlcul tenint en compte la pèrdua de la capa d’ozó que preveu l’OMS. Per evitar-ho i reduir la radiació ultravioleta que arriba a al superfície terrestre, i que és la principal causa d’aquest tipus de càncer, l’única solució és disminuir les emissions, tant les de CFC’s com la de gasos d’efecte hivernacle. I cal actuar ràpid perquè els efectes de la pèrdua d’ozó ja s’estan començant a notar. De fet, el nombre de càncers ja està augmentant, tant a Europa com a la resta del món. L’única excepció és Austràlia, on la població està molt conscienciada i es prenen moltes mesures de protecció. A banda d’un augment dels casos de càncer de pell, el canvi climàtic també durà variacions en la distribució de les malalties causades per mosquits, com ara el dengue. També s’incrementaran els casos de pell sensible, de dermatosi (una malaltia que provoca irritació de la pell), de dermatitis atòpiques, d’al·lèrgies, de xerosis (una patologia que origina una pell seca que pot trencar-se), així com l’aparició de més arrugues, entre d’altres efectes.

continua llegint

Més de 100 persones s’infecten de gastroenteritis per fer servir el mateix ordinador


Fa unes setmanes, una escola de Washington, als Estats Units, va patir un brot de gastroenteritis que va afectar més d’un centenar de persones, entre alumnes i professors. Llavors, les autoritats sanitàries van iniciar una investigació per trobar el focus de la infecció. Es va mirar, en primer lloc, el menjador de l’escola però tots els resultats van donar negatius. Finalment, i després de pentinar tot el centre, es va aconseguir resoldre l’enigma: l’origen de la infecció era un dels ordinadors de la sala d’informàtica. Aquest cas demostra com és d’important rentar-se bé les mans per evitar contagiar-nos de certes malalties.

Investigadors del Centre per al Control de Malalties d’Atlanta van resoldre el cas del misteriós brot de gastroenteritis de Washington. Van descobrir que el focus d’infecció no era el menjar, que és el que es va pensar en un primer moment, sinó unes mans brutes que van deixar el virus a un teclat d’ordinador de la sala d’informàtica i va infectar 103 persones. Els científics han detallat que la infecció estava causada per un tipus de virus que pot sobreviure diversos dies sobre una superfície seca. Després d’una àrdua investigació, van descobrir que un teclat i un ratolí de l’escola tenien restes d’aquest virus i, llavors, van lligar caps: un estudiant malalt va tocar l’ordinador amb les mans brutes i, després, tothom que va esta en contacte amb el teclat, va caure també malalt. Aquest cas recorda la importància de rentar-se sovint les mans, sobretot si s’està malalt, per evitar contagis.

continua llegint

Mor una noia després de sotmetre’s a una operació de cirurgia estètica per aprimar-se


Divendres passat, una noia de 19 anys amb obesitat mòrbida va morir després de sotmetre’s a una intervenció de cirurgia estètica per aprimar-se. La seva família ha denunciat el cas perquè, segons ha assegurat, “estava totalment sana” abans d’entrar al quiròfan i es podria haver produït una negligència mèdica. A més, han assegurat que la noia s’havia d’operar a un centre, la clínica Londres, però que finalment la intervenció es va realitzar a un altre, la clínica Cima. La família ha denunciat els dos centres.

Segons recull el diari El Punt, la noia, resident a Santa Perpètua de Mogoda, va contractar una operació per aprimar-se a la clínica Londres, consistent en la col·locació d’una banda gàstrica que estreny l’estómac. La intervenció, però, es va realitzar a Cima. Allà, segons sembla, hi va haver complicacions i els cirurgians van perforar accidentalment una artèria de la noia, que va morir dessagnada. Els familiars han denunciat els fets davant el jutjat de guàrdia de Barcelona. A més, l’Associació del Defensor del Pacient ha assumit el cas i ha dirigit una denúncia al Departament de Salut i al fiscal en cap de Catalunya. Asseguren que la noia estava sana abans d’entrar al quiròfan i reclamen responsabilitats. Així mateix, els familiars denuncien el mal tracte que van rebre per part dels metges que van operar la jove. Detallen que, fins i tot, els van tancar una habitació i no els van informar de res fins més de vuit hores després d'acabar-se la intervenció. Les clíniques neguen la seva responsabilitatLes dues clíniques (Londres i Cima) han negat la seva responsabilitat en els fets i han remarcat que compleixen tots els requisits per realitzar aquest tipus d’intervencions. Cima ha assegurat que ells lloguen la sala d’operacions a altres metges però que no tenen res a veure amb el cas, ja que la pacient no era seva, sinó de la clínica Londres. La clínica Londres, de la seva banda, ha explicat que la pacient no reunia els requisits per sotmetre’s a aquest tipus d’intervenció pel seu elevat pes i que, per això, no van voler operar-la i la van desviar a un especialista. El centre ha assegurat, a més, que aquest metge no opera mai per compte de la clínica Londres sinó per compte propi. A més, ha explicat que la noia coneixia els riscos de l'operació (té una mortalitat d'entre el 2 i el 3%) i que va signar un paper on els acceptava. Salut investigarà el casEl Departament de Salut ha informat que ja ha obert una investigació en relació a aquest cas. Ha detallat que la investigació se centrarà en estudiar els elements habituals de recollida i anàlisi de la documentació assistencial, en recollir les declaracions de les persones implicades, i en la revisió del funcionament de tots els sistemes d’atenció al pacient, de la tècnica aplicada, i en comprovar la formació i l’experiència dels professionals que van atendre la pacient.Ha assegurat que tant la Clínica Londres com la Clínica Cima són dos centres que estan autoritzats pel Departament de Salut i estan inscrits en el Registre de Centres Sanitaris. Finalment, ha volgut recordar "que tota cirurgia de qualsevol mena comporta un risc i la possibilitat d’imprevistos i que mai s’ha de banalitzar".

continua llegint

dilluns, 14 de gener del 2008

PROGRAMA DE RÀDIO CORRESPONENT AL 16-01-2007


En el programa d'avui parlem amb la nova associació Espiral de Santa Perpetua i de la investigació biomèdica i càlcul de dades a través d'una play station o ordinador i un pen drive.

En cuina adaptada reposem dels grans menjars i fem verdura de la Teresa Diviu.



continua llegint

Los dependientes severos recibirán 482 euros al mes si les cuidan sus familias


El Consejo de Ministros, aprobó el pasado viernes las cuantías de las prestaciones para las personas valoradas como dependientes severos nivel 2, que quedan fijadas en hasta 482,29 euros mensuales (154 de cotización a la Seguridad Social) para cuidados en el entorno familiar o de hasta 450 euros mensuales para la adquisición del servicio en el mercado privado, en caso de que no exista oferta pública del servicio.

La aprobación de este real decreto supone la incorporación de los dependientes severos al Sistema de Dependencia, lo que les garantiza los siguientes servicios: teleasistencia, ayuda a domicilio o plaza en un centro de día o de noche, plaza de atención residencial y prevención y promoción de la autonomía personal.En caso de no existir oferta pública del servicio que se requiera, los dependientes severos, al igual que los grandes dependientes podrán recibir las prestaciones económicas.Además, el real decreto actualiza también las prestaciones para los grandes dependientes. Los del nivel 2 percibirán una 811,98 euros al mes, mientras que los del nivel 1 recibirán 608,89 euros.Esta prestación, prevista en la ley sólo para la gran dependencia está destinada a contribuir a la cobertura de los gastos derivados de la contratación de un asistente personal que facilite el acceso a la educación y al trabajo, y posibilite una mayor autonomía en el ejercicio de las actividades básicas de la vida diaria a las personas con gran dependencia. El Consejo de Ministros también aprobó hoy el real decreto por el que se actualiza el nivel mínimo de protección para las personas con gran dependencia y se establece para los dependientes severos nivel 2.El nivel mínimo de protección representa el nivel de financiación del Sistema de Dependencia mediante el cual el Gobierno destina recursos a las Comunidades Autónomas en función de las personas dependientes beneficiarias.Así, en este nivel mínimo, el Gobierno destinará este año 255,10 euros mensuales a las Comunidades Autónomas por persona valorada con gran dependencia nivel 2 (los casos más graves) y 173,47 por gran dependiente nivel 1. En el caso de los dependientes severos nivel 2, la cantidad será de 100 euros mensuales.En total, la financiación estatal para la Ley de Dependencia en 2008 será de 871 millones de euros, un 118% más que en 2007.

continua llegint

Enfermería pide que la ley ampare su trabajo diario

«Se abre una brecha en nuestro campo de competencias. Se rompen las reglas del juego. Nos declaramos beligerantes». Con estas palabras de su vicepresidente, Jesús Aguirre, ha recibido la Organización Médica Colegial (OMC), entidad que representa a los colegios de facultativos de España, la orden del Ministerio de Sanidad que contempla dar al personal de enfermería potestad para recetar hasta 200 medicamentos sin necesidad de la firma de un galeno. Es la respuesta gubernamental a la intensa cruzada emprendida en 2006 por estos sanitarios para que se oficializara una actividad que, según sus representantes, hacen de forma diaria -cuando aplican una vacuna, cuando de madrugada, y sin la presencia de un doctor, administran un analgésico tras una cirugía-, pero en situación de «alegalidad». La vigente ley del medicamento dice que los únicos facultados para prescribir son médicos y odontólogos. Enfermería amenazó con suspender esa tarea si la norma no se revisaba. Ahora, sus compañeros de consulta avisan de que no están dispuestos a cederles funciones. Estos son los argumentos de unos y otros.

Armados de más de 1.700 correos electrónicos, cartas y faxes en las que otros tantos enfermeros y enfermeras españoles relataban cómo indican medicamentos a diario a sus pacientes sin la intervención directa de un médico, se dirigieron al Ministerio de Sanidad los representantes del Consejo General de Enfermería, el máximo órgano de representación de los 240.000 profesionales que desempeñan esta actividad en el país. Su objetivo era acabar con la «alegalidad» de esta situación tras la promulgación, en julio de 2006, de la nueva ley del medicamento. Según sus expertos jurídicos, mantener la situación podría exponerles a ser «acusados de delitos de intrusismo profesional» y acarrearles un disgusto en caso de una reclamación judicial.
Bernat Soria se comprometió el pasado septiembre a dar una respuesta rápida a un colectivo que ya amagaba con paralizar la asistencia en centros de salud y hospitales si, como había anunciado, dejaba repentinamente de asumir esta labor. El ministro cumplió y el pasado 28 de diciembre se iniciaba el trámite de audiencia de una orden que facilitará el uso de determinados fármacos por parte de enfermería.
- ¿Qué poder se otorga al colectivo?
La propuesta, que actualmente está en plazo de alegaciones, prevé que estos profesionales puedan indicar y autorizar productos sanitarios (desde pañales de incontinencia hasta cánulas, parches oculares..., que antes precisaban una receta firmada por un médico). También les faculta para «usar o, en su caso, autorizar el uso» de medicamentos en dos supuestos. El primero, en aplicación de protocolos elaborados conjuntamente con los galenos y de planes de cuidados autorizados por las autoridades sanitarias, así como en el seguimiento de tratamientos ya prescritos por el médico (por ejemplo, recetas sucesivas en enfermos crónicos). El segundo es el que ha hecho saltar la controversia y se refiere a los medicamentos que no precisan una prescripción facultativa. Las enfermeras podrán dispensar una lista de productos (el famoso anexo III), aunque también dentro de «protocolos normalizados» para su uso racional». «No habrá 'barra libre', todo se hará con el consenso médico», destacan desde el Consejo General de Enfermería para templar los ánimos médicos.
- ¿Qué es la prescripción enfermera?
El uso de este término ha levantado ampollas. Se han barajado otras expresiones menos 'lesivas' a oídos de sus vecinos de trabajo, como la de prescripción delegada. Pero enfermería no quiere renunciar a un vocablo «que define exactamente lo que estamos haciendo de forma diaria y reiterada en los hospitales y centros de salud de toda España», declara Máximo González Jurado, presidente del Consejo en el último número de la revista 'Enfermería facultativa', órgano de expresión del colectivo. Asegura que ya se están usando, en estas condiciones, cerca de 200 medicamentos y productos sanitarios en más de 170 intervenciones de salud. Estos profesionales definen la prescripción como la capacidad de seleccionar, guiados por su criterio profesional, diferentes materiales, productos o dispositivos y medicación para satisfacer las necesidad de salud del usuario y que se administran en forma de cuidados.
- ¿Tienen formación para hacerlo?
Rafael Lletget, director del Gabinete de Estudios del Consejo, defiende su cualificación para desempeñar esta tarea: tres años de formación universitaria y dos más para cursar la especialidad. «Recibimos más formación en farmacología que los odontólogos y, sin embargo, a ellos la ley sí les permite recetar».
- ¿Qué molesta a algunos sectores médicos?
«Está claro el enorme miedo que tienen a que en el futuro ocurra como en Reino Unido donde una parte del personal de enfermería prescribe casi todo tipo de fármacos de forma independiente. No hay ningún argumento científico que demuestre que esta medida es perjudicial, incremente el gasto o ponga en riesgo la salud de los ciudadanos», afirma Lletget.
- ¿A quién acudirá el paciente?
Según Lletget: «Hay que ir al médico, como se ha hecho toda la vida. Pero, a veces, se puede acudir a la enfermera antes y ella valorará si se necesita ir a consulta».
- Los grupos terapéuticos que han generado el conflicto corresponden a unos 200 fármacos y prácticamente todos pueden adquirirse en una farmacia sin necesidad de receta. Se trata de los siguientes: medicamentos estomatológicos (excepto antifúngicos para tratamiento oral local), antiácidos, laxantes, absorbentes intestinales, fórmulas para rehidratación oral, inhibidores de la motilidad intestinal, microorganismos antidiarreicos, polivitamínicos, emolientes y protectores, cicatrizantes y enzimas proteolíticos, antipruriginosos (incluyendo antihistamínicos y anestésicos), antisépticos, desinfectantes, apósitos medicamentosos, antiinflamatorios y antirreumáticos por vía oral, preparados tópicos, analgésicos y antipiréticos, fármacos para la dependencia de la nicotina, ectoparasiticidas, preparados faríngeos y expectorantes.
Enrique Castro recibe cada día, en el centro de enfermedades de transmisión sexual y VIH de Mortimer Market Center (Londres), a enfermos de VIH/Sida que, en una situación estable, acuden cada cuatro o seis meses a hacerse su chequeo rutinario. Él evalúa cómo siguen su tratamiento, si han surgido efectos secundarios por la medicación u otros problemas de salud. Al término de la consulta, se encarga de repetirles la misma receta con la que se marcharon unos meses atrás o, incluso, de prescribirles otro medicamento. Hasta aquí, todo normal, si no fuera porque Enrique no es médico. Aun así, indica fármacos y extiende recetas. Y de forma legal. Entre los 786.000 enfermeros que trabajan en el Reino Unido, casi 50.000 tienen potestad de prescribir medicamentos. Desde 1992, año en que se aprobó esta práctica, ha ido creciendo tanto el número de estos profesionales como el de los productos que pueden recetar. Comenzaron con una cifra limitada (180), pero poco a poco se ha ido ampliando, hasta cubrir prácticamente todo el vademécum, incluidos algunos de los llamados medicamentos controlados, como la morfina. Para poder ejercer esta facultad, aparte de la diplomatura o licenciatura requerida en la enfermería (tres años), han de pasar un curso de formación específico, que consiste en 26 jornadas en la Universidad (donde reciben nociones de legislación, ética, algo de farmacología..) y 12 de ejercicio profesional supervisado.
Además, han de superar un examen, completar una cartera de competencias y algunas universidades exigen una tesina. Para presentarse al curso, se les pide, además, un mínimo de tres años de experiencia en un área concreta de su profesión (aquella en la que prescribirán los medicamentos) y el apoyo del hospital o centro de salud en el que van a desempeñar su labor. Una vez superado este periodo de formación, entran en el registro del Colegio de Enfermería y Matronas británico (NMC, siglas en inglés), y pueden recetar. Lo hacen, principalmente, a través de dos sistemas. El primero es el de la denominada prescripción 'suplementaria', que suele utilizarse en dolencias crónicas. En este caso, existe un diagnóstico médico previo que establece un plan de cuidados para el paciente, y son los enfermeros quienes después se ocupan de supervisar su evolución y regular las dosis de medicamentos.
El segundo, lo conforman los enfermeros con prescripción 'independiente' (unos 14.500), que, desde 2006, pueden recetar cualquier fármaco aprobado en el sistema de salud británico (exceptuando algunos de los controlados), siempre que entre dentro de su ámbito de competencias. Existe, por ejemplo, un tipo de ambulatorios (alrededor de un centenar) denominado 'Walk-In', a los que se puede acudir sin cita previa por algún problema menor. En ellos, normalmente, no hay médicos, puesto que estos enfermeros tienen facultad para realizar análisis y exámenes clínicos y firmar las recetas oportunas. También puede suceder que, en un servicio de urgencias corriente, si se determina que un paciente no reviste gravedad, le trate y prescriba un enfermero.
Pero ¿qué opinan de esto los galenos británicos? Aunque hay voces disidentes, la 'British Medical Association' (BMA) responde escueta pero positivamente, a través de uno de sus portavoces: «El NMC indica que los enfermeros sólo deben prescribir después de una formación adecuada y en un marco de responsabilidad y competencia. La BMA cree que no hay ningún problema con los enfermeros que prescriben bajo estos estrictos criterios».
EL BOTIQUÍN DE LA DISCORDIA
Los grupos terapéuticos que han generado el conflicto corresponden a unos 200 fármacos y prácticamente todos pueden adquirirse en una farmacia sin necesidad de receta. Se trata de los siguientes: medicamentos estomatológicos (excepto antifúngicos para tratamiento oral local), antiácidos, laxantes, absorbentes intestinales, fórmulas para rehidratación oral, inhibidores de la motilidad intestinal, microorganismos antidiarreicos, polivitamínicos, emolientes y protectores, cicatrizantes y enzimas proteolíticos, antipruriginosos (incluyendo antihistamínicos y anestésicos), antisépticos, desinfectantes, apósitos medicamentosos, antiinflamatorios y antirreumáticos por vía oral, preparados tópicos, analgésicos y antipiréticos, fármacos para la dependencia de la nicotina, ectoparasiticidas, preparados faríngeos y expectorantes.

continua llegint