diumenge, 31 de desembre del 2006

Dones i homes, diferents també davant la malaltia


La ministra de Sanitat i Consum, Elena Salgado, ha presentat aquest dijous el primer informe sobre Salut i Gènere elaborat per l'Observatori de Salut de la Dona. L'estudi revela que el rol de la dona com a cuidadora de la família i la llar repercuteix negativament sobre la seva salut, ja que la pròpia salut es converteix en secundària davant del benestar de la família. Les dones viuen més anys que els homes, però ho fan amb menys qualitat. L'informe també exposa algunes propostes per afavorir la igualtat en salut entre homes i dones i la visió de gènere de les polítiques de salut. + INFO la Malla

continua llegint

Pautes bàsiques per prevenir els errors de medicació

Moltes vegades, els pacients, sobretot els de més edat, surten de la consulta del metge sense saber ben bé quin medicament li acaben de receptar, per a què serveix o quantes dosis n’ha de prendre. També pot passar que, un cop arribi a casa, no entengui el prospecte, confongui dos píndoles que són gairebé del mateix color o, simplement, oblidi prendre el fàrmac quan li toca. Aquestes situacions es poden prevenir amb uns simples consells. El més important? Sortir ben informat de la consulta i preguntar tantes vegades com calgui tot el que no entenem al nostre metge o farmacèutic. +INFO a la Malla.net

continua llegint

divendres, 29 de desembre del 2006

Las webs de los bancos suspenden en accesibilidad para discapacitados


El Observatorio de la Infoaccesibilidad de Discapnet ha realizado un estudio que evalúa la accesibilidad de los portales web de las entidades bancarias y de cajas de ahorros, informe que ha confirmado el suspenso en accesibilidad de las entidades bancarias.Según informó ayer jueves Discapnet, los resultados han colocado a este sector como el peor valorado hasta la fecha en los estudios de este observatorio y distan mucho de tener unos niveles aceptables. De los 15 portales analizados, sólo uno, el de "la Caixa", ha logrado superar el 50% de éxito desde el punto de vista técnico. Tras el portal de "la Caixa" están el portal de eBankinter, con un 30%, y el de Caja Madrid, con un 25% de éxito en el cumplimiento de de criterios técnicos. Por otra parte, según el análisis de las experiencias de los usuarios, 4 de cada 10 operaciones no se pudieron concluir correctamente por falta de accesibilidad.El estudio, que se encuentra disponible en la página web http://www.discapnet.es/, ha sido realizado por Technosite, empresa de Fundación ONCE encargada de la gestión del portal de la discapacidad. Los responsables del Observatorio de Discapnet subrayan que "pese a que el sector de la banca ha sido uno de los pocos que ha mostrado su preocupación por los problemas de accesibilidad, es evidente que estos portales no han incorporado a sus rutinas de trabajo la aplicación de los criterios básicos". A su juicio, sería deseable que, cuanto antes, sus responsables tomaran conciencia de la necesidad que supone para determinados grupos de personas con problemas de movilidad, de comunicación o de comprensión el acceso a toda la información y servicios que se prestan a través de estos sitios web.

continua llegint

Según la memoria anual de 2006 realizada por la Asociación el Defensor del Paciente


Este año han nacido un total de 118 bebés con alguna discapacidad, 20 más que en 2005, lo que supone un incremento del 20,4%, según datos recogidos en la memoria anual de la Asociación el Defensor del Paciente. +INFO

continua llegint

dimecres, 27 de desembre del 2006

El 5% de las plazas de formación profesional se reserva para discapacitados


Un cinco por ciento como mínimo de las plazas de los estudios de Formación Profesional se reservarán a alumnos con discapacidad, según dispone el Real Decreto por el que se establece la ordenación general de estos estudios aprobado recientemente por el Gobierno y pendiente de publicación en el Boletín Oficial del Estado (BOE). + INFO

continua llegint

dissabte, 23 de desembre del 2006

PROGRAMA 20-12-2006

Editorial: La UAB ha posat en marxa el nou pla d'igualtat de persones amb discapacitat. CLICK

Josep Bernaveu es el president del club de minusvàlids NOU HORITZÓ i Meritxell Aymerich parla amb ell CLICK

14.000 Pacients del vallés están diagnosticats com a Hipertensos, la doctora Roser Vallés, cap de farmacia del SAP (servei d'assistència primaria) ha creat un pla de seguiment per aquests pacients CLICK

Un any més Cerdanyola del Vallés es solidaria amb LA MARATO de TV3 que aquest any està dedicada al dolor crònic. L'associació de fibromiàlgia i fatiga crònica ven calendaris per recaptar fons per la marató. Si vols escoltar la entrevista realitzada a Montse Campistó, la presidenta, fes un CLICK

Cuïna adaptada de la Teresa Diviu: Avui Espatlles de cabrit al forn. CLICK per escoltar la recepta.
BON PROFIT, BON NADAL, BON ANY I FINS EL PROPER GENER DEL 2007.

continua llegint

divendres, 22 de desembre del 2006

TVE emite un programa con la lucha de unos padres para que su hija sorda no sea discriminada

Una de las historias del programa "Hijos del corazón", que emitirá en la madrugada de este viernes al sábado La Primera de TVE, a partir de la una de la madrugada, contará la lucha de unos padres para que su hija adoptada sorda no sea considerada diferente a los demás niños.El espacio mostrará la historia de Kami, una niña india adoptada por un matrimonio de Teo (A Coruña). Al poco de llegar a España sus padres descubrieron que su hija era sorda. Desde entonces iniciaron una constante lucha, que aún continúa, para que la niña no sea discriminada por razón de su discapacidad."Hijos del corazón" es una serie documental que aborda cada semana distintas historias que tienen un nexo en común: el de tener como protagonistas a niños adoptados. En este programa, séptimo de la serie, se tratará también el caso de Caty y Fran, que han adoptado a una niña haitiana de tres años y medio, o el de Déborah, que se recupera junto a su familia de acogida de la segunda operación de una pierna.

continua llegint

Un nou test detecta abans l'alzheimer

La detecció precoç de l'Alzheimer ha fet un pas endavant amb un nou mètode d'imatge cerebral desenvolupat per investigadors de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (EUA), capaç de detectar l'inici de la malaltia. Segons publica en l'última edició The New England Journal of Medicine, la nova tecnologia consta d'una nova tomografia i una mol·lècula capaç de vincular-se amb les proteïnes anormals d'aquesta terrible malaltia.
Els investigadors asseguren que aquesta eina ofereix "una finestra a l'interior del cervell en temps real". Fins ara, la remoció del teixit cerebral o fer una autòpsia era l'única manera de determinar si una persona té aquesta malaltia progressiva que degrada la memòria i la funció d'una persona i és la manera més comuna de demència.

Abans dels símptomes

El procediment es basa en una substància anomenada FDDNP, amb què es poden detectar i mapar els dipòsits d'amiloide i els cabdells neurofibril.lars característics d'aquesta malaltia al cervell. Acompanyada d'una tomografia d'emissió de positrons (PET), permetria no només detectar precoçment el mal abans que produeixi símptomes, sinó també monitoritzar els resultats dels tractaments utilitzats per intentar frenar-la.
L'equip de la Universitat de Califòrnia va assegurar que l'assaig d'aquest nou mètode en 83 pacients voluntaris, que havien consultat per problemes de memòria, ha demostrat que entre els pacients sans i els que tenen Alzheimer o problemes cognitius es pot distingir més bé que no pas amb les tomografies cerebrals actuals, que no poden veure les proteïnes.
"La nova tomografia pot ser a l'Alzheimer el que l'examen del colesterol és a les malalties cardíaques, una bandera vermella que permet als metges intervenir aviat en el procés del mal", va assegurar Gary Small, cap de la unitat d'envelliment i també coordinador d'aquest treball.


* Aquesta notícia ha estat publicada a l'edició del dia del diari El Periodico

continua llegint

Es presenta a l’Ateneu Contes Coordinats, un llibre solidari amb l’Esclerosi Múltiple

Jordi Jorba, Isidre Grau i Xavier Cases, durant la presentació.
Foto: Urbano

L’Ateneu de Cerdanyola del Vallès va acollir dimecres passat la presentació del llibre Contes Coordinats, una iniciativa pensada per recollir fons econòmics per la Fundació Esclerosi Múltiple.

Gaudir de bona literatura i al mateix temps contribuir a la tasca que realitza la Fundació Esclerosi Múltiple per investigar i atendre els afectats d’aquesta malaltia és possible gràcies al llibre Contes Coordinats. Es tracta d’una iniciativa local, auspiciada per voluntaris locals de la Fundació Esclerosi Múltiple, que ha comptat amb la col·laboració de 8 escriptors, creant contes per a l’ocasió, i ha editat el segell cerdanyolenc Montflorit.

L’Ateneu acollia la presentació a la ciutat del llibre, introduït per un dels autors participants, Isidre Grau, i el voluntari local de la FEM, Xavier Cases. En la seva intervenció, Cases explicava que els contes no són dedicats exclusivament a la malaltia. Els autors i autores han tingut llibertat creativa a l’hora de participar en aquest llibre.

L’escriptor Isidre Grau va destacar que els autors van partir del concepte de la malaltia per després cadascun d’ells agafar-lo com va voler. Alguns, prescindint-ne, d’altres, reflectint-lo en els seus escrits. El resultat final és un recull de contes de gran qualitat literària, amb la meitat dels textos que fan referència explícita a alguna malaltia.

L’acte va comptar amb les preguntes que el públic formulà als ponents. Xavier Cases, malalt d’Esclerosi Múltiple, explicà que, ara per ara, no hi ha cap remei per guarir la malaltia. Si que hi ha tractaments pal·liatius, com els masatges, per millorar la qualitat de vida dels afectats. L'important, per Cases, és acceptar que es pateix la malaltia per afrontar-la tasca que necessitat del suport de la família i amics i sovint de professionals, com els psicòlegs.


Testimoni públic
Isidre Grau va destacar la importància dels testimonis públics de persones malaltes, com el cas de Xavier Cases. O el de Miquel Martí i Pol, un poema del qual, L’Hoste Insòlit, dedicat a l’Esclerosi Múltiple, malaltia que va patir, obre el llibre Contes Coordinats.

Xavier Cases i Isidre Grau recomanarem als assistents i al públic en general que comprin el llibre Contes Coordinats, perquè servirà per finançar les investigacions per guarir la malaltia i per atendre les persones afectades, amb Hospitals de Dia, centres de treball i altres equipaments.

L’editor de Montflorit, Josep Maria Riera, va explicar que fins ara s’han ingressat més de 6.000 euros a la FEM en concepte de venda del llibre Contes Coordinats.

Solidaris per només 12 euros
El llibre Contes Coordinats es ven per 12 euros, quantitat que s’ingressa íntegrament a la FEM. Això és possible gràcies al mecenatge de La Caixa, junt amb aportacions solidàries de la distribuïdora, l’Arc de Berà, i altres professionals que han intervingut en el procés de confecció del llibre. Els autors i autores que hi ha participat desinteressadament són Marta Pessarrodona, Ignasi Riera, Maria Mercè Roca, Marc Romera, Màrius Serra, Jesus Maria Tibau, Matthew Tree i Isidre Grau, junt amb un poema de Miquel Martí i Pol, l'Hoste Insòlit, cedit l’ús per la seva vídua.
El llibre es pot trobar a totes les llibreries de la ciutat i el país.

Esclerosi Múltiple VIDEO EXPLICATIU
L'esclerosi múltiple és una malaltia del sistema nerviós central que afecta el cervell i la medul·la espinal. La mielina es una substància que facilita la conducció dels impulsos nerviosos. Si la mielina es destrueix o es danya, l'habilitat dels nervis per conduir els senyals des del cervell i cap al cervell s'interromp i apareixen els símptomes de la malaltia: debilitat muscular, dificultat en la coordinació, alteracions visuals, de la parla, de la memòria, etc.
La Fundació Esclerosi Múltiple és una entitat privada sense ànim de lucre que va néixer a Barcelona l'any 1989. Té com a objectius la millora de la qualitat de vida dels afectats per la malaltia, la potenciació de la investigació de la malaltia i fomentar la integració laboral dels afectats.

* Les fotografies són una gentilesa d'Urbano

continua llegint

dijous, 21 de desembre del 2006

Presentan el primer documental realizado sólo por personas con daño cerebral


Los alumnos del taller de cine del Centro Estatal de Atención al Daño Cerebral (Ceadac) han realizado el primer documental hecho en España exclusivamente por personas con este tipo de discapacidad.La obra se llama "Camino a la rehabilitación" y es una iniciativa de la Fundación Lumiere, con la participación pedagógica de La Claqueta. + INFO

continua llegint

dimarts, 19 de desembre del 2006

La esclerosis múltiple afecta a más de 35.000 personas en toda España



Con motivo del Día Nacional de la Esclerosis Múltiple, los afectados por esta patología quieren reivindicar más apoyo económico y mayor investigación en el tratamiento ya que la mayoría enfermos no considera totalmente eficaces los fármacos disponibles. Actualmente afecta a más de 35.000 españoles y ya es la enfermedad neurológica más frecuente en adultos jóvenes.
+ INFO

continua llegint

Isidre Grau participarà a la presentació del llibre Contes Coordinats

L’acte de presentació del llibre Contes Coordinats es durà a terme demà dimecres, a les 20h i a l’Ateneu de Cerdanyola del Vallès (carrer de la Indústria, 38-40).

L’escriptor és un dels 8 autors que han cedit contes per al llibre Contes Coordinats, una iniciativa promoguda pels voluntaris locals de la Fundació Esclerosi Múltiple que té com a objectiu donar a conèixer la malaltia i recaptar fons econòmics per atendre la seva investigació i guariment.

Isidre Grau dissertarà sobre el compromís dels escriptors amb la societat, en accions com per exemple la participació en iniciatives com Contes Coordinats. Acompanyarà l’escriptor el voluntari de la FEM Xavier Cases, junt amb representants de l’Editorial Montflorit.

8 autors de primera línia
Marta Pessarrodona, Ignasi Riera, Maria Mercè Roca, Marc Romera, Màrius Serra, Jesus Maria Tibau i Matthew Tree, junt amb Isidre Grau, conformen la nòmina d’autors i autores que han col·laborat amb la iniciativa Contes Coordinats. El llibre, editat amb el suport de La Caixa, es ven a les llibreries a un preu de 12 euros. Aquesta és la quantitat que s’ingressa íntegrament a la Fundació Esclerosi Múltiple.

continua llegint

dilluns, 18 de desembre del 2006

La Marató de TV3 recapta més de 5,6 milions d’euros

Aquest diumenge s’ha celebrat la 15ena. edició de La Marató de TV3, que enguany s’ha dedicat al dolor crònic. Les més de 14 hores de programació en directe i les activitats que s’han fet arreu de Catalunya han servit per recaptar un total de 5.623.564 milions d’euros (uns 15.000 euros més que a l’anterior edició a la mateixa hora). Aquesta quantitat encara pot créixer més, ja que es poden fer donatius fins el proper 31 de gener. Així que, si no has pogut col·laborar, encara hi ets a temps.

Si voleu llegit la notícia completa, signada per Rocío Ros i publicada a La Malla cliqueu aquí.

* La imatge que acompanya aquesta notícia és una captura de pantalla del web de La Marató de les 18h.

continua llegint

Finalitza un curs per a cuidadors organitzat per la Creu Roja

15 famílies s’han beneficiat a Ripollet d’un curs per “cuidadors informals” organitzat per l’ajuntament d'aquesta localitat i la Creu Roja comarcal, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

En aquest curs s'han facilitat unes eines i estratègies per tal de que persones que tenen al seu càrrec un malalt amb demència se'n puguin sortir millor tant en la cura del malalt com en la propia autocura, creant un espai d’intercanvi d’experiències i de suport mutu. Els cuidadors van mostrar la seva satisfacció al final del curs per la seva participació.

* A la fotografia, facilitada per l'Assemblea comarcal de la Creu Roja, es pot veure un moment d'una sessió de treball.

continua llegint

Hoy es el Día Nacional de la Esclerosis Múltiple


Hoy se celebra el Día Nacional de la Esclerosis Múltiple (EM) y coincidiendo con esta fecha, la Federación Española para la Lucha contra la Esclerosis Múltiple (FELEM) presenta las principales conclusiones extraídas del Estudio “Esclerosis Múltiple en España: realidad, necesidades sociales y calidad de vida”, desarrollado durante el periodo 2005-2006.
El objetivo del estudio, que está basado en los “Principios para Promover la Calidad de Vida de las Personas con Esclerosis Múltiple” elaborados por la Federación Internacional de Esclerosis Múltiple (MSIF), es detectar los factores o circunstancias que impiden un desarrollo pleno de la calidad de vida de las personas con EM en nuestro país, así como orientar en el diseño de nuevas acciones que aporten una mejora, y posibilitar una mayor participación y autonomía de este colectivo.
+INFORMACIÓN

continua llegint

dissabte, 16 de desembre del 2006

Un brazalete para localizar a los enfermos de Alzheimer

En torno al 60% de los pacientes de Alzheimer tienen alterados los ritmos circadianos (sueño-vigilia) y se desorientan totalmente en el tiempo y en el espacio. Este trastorno les conduce a menudo a la propia pérdida y a la desconexión con el mundo real. Si no se les encuentra en las primeras 24 horas, la mitad de esos enfermos fallece por abandono, accidentes, desnutrición y falta de tratamiento o asistencia.

Si voleu seguir llegint el reportatge publicat a l'edició d'avui del diari El País signat per Mayka Sánchez, pitgeu aquí.

continua llegint

divendres, 15 de desembre del 2006

Enguany, torna’t a posar la gorra pels nens malalts de càncer



Un any més, pots posar el teu granet de sorra per ajudar als infants malalts de càncer. El Zoo de Barcelona acull aquest dissabte 16 de desembre la 6a edició de la megafesta infantil solidària Posa't la gorra, organitzada per l'Associació de Nens amb Càncer (AFANOC). L'objectiu és solidaritzar-se amb els infants que pateixen aquesta malaltia i que no poden portar una vida d'infant plena.
Com en les edicions anteriors, la megafesta Posa't la gorra, que començarà a les 10:00 hores i durarà fins que tanqui el Zoo, comptarà amb nombroses actuacions infantils, tallers, jocs i espectacles de teatre, pallassos i màgia.Per accedir a la festa, que es farà al Zoo de Barcelona, necessitaràs comprar una entrada ben especial: una gorra amb el lema Posa't la gorra, que és el símbol d'aquesta jornada solidària i també l'objecte que identifica la majoria d'infants malalts de càncer. A causa dels tractaments mèdics agressius que reben per guarir-se, aquests nenes perden els cabells, per això es cobreixen el cap amb una gorra.La gorra es pot adquirir per 3 euros a les guixetes especials que s'han instal·lat a l'entrada del Zoo en motiu de la festa i en alguns centres comercials. Els infants i joves d'entre 3 i 17 anys que duguin posada aquesta gorra entraran gratis al Zoo. Els adults, tindran un descompte del 50%. Els nens malalts de càncer i les seves famílies entraran gratis a la festa.Els diners recaptats de les gorres es destinaran a l'atenció dels infants malalts de càncer, per crear i millorar els serveis i les instal·lacions on són tractats durant la seva malaltia. També es vol construir una residència d'acollida perquè hi puguin viure les famílies que venen de fora de Barcelona perquè els seus fills malalts rebin els tractaments.L'any passat, aquesta festa va reunir 17.000 persones. Quantes persones es posaran la gorra solidària enguany?

continua llegint

Investigadors de la UAB elaboren un nou pa sense gluten

El Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA) ha creat el producte a partir d’una nova proteïna desenvolupada per Uxafarma


Investigadors del Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA), de la UAB, van presentar ahir a la Facultat de Veterinària un nou pa sense gluten. Aquest producte, amb un 0% de gluten, supera amb escreix la qualitat dels productes actuals per a celíacs. El producte ha obtingut un 100% d’èxit a les proves realitzades. El pa s’ha elaborat a partir de matèries primeres 100% sense gluten, amb un elevat valor nutritiu i apreciat tant per els malalts celíacs com els que no ho són.
El resultat de l’aplicació d’una nova proteïna desenvolupada per l’empresa farmacèutica Uxafarma incrementa el valor nutricional del producte, augmenta la seva vida útil i li confereix una textura similar al pa tradicional.

El professor Buenaventura Guamis, director del CeRPTA, acompanyat d’Israte Normahomed, investigadora del CeRPTA i desenvolupadora del nou producte, van presentar el nou pa a les dependències de la Facultat de Veterinària de la UAB. Guamis va exposar les línies de treball del CeRPTA, adreçades a la consecució de nous aliments pensats per millorar la qualitat de vida de persones afectades d’intoleràncies al gluten o d’altres, com a la lactosa o l’ou. L’aliança amb empreses com Uxafarma, ubicada a Sant Cugat del Vallès, i els ajuts europeus per desenvolupar aquests productes, ha permès aconseguir el nou pa sense gluten. Aconseguit el producte, empreses nacionals s’han interessat pel producte amb l’objectiu de fabricar-lo.

Buenaventura Guamis va anunciar que l’any vinent la UAB i la UB crearan un Centre Tecnològic dedicat a investigar nous productes alimentaris. Paral·lelament el CeRPTA seguirà investigant nous productes per atendre la població interessada. En aquest sentit Israte Normahomed, una de les investigadores responsables de la creació del nou pa, va anunciar que l’any vinent organitzaran unes jornades dedicades a la celiaquia i els productes alimentaris que prenen els malalts que la pateixen. Normahomed va destacar que la nova fórmula aconseguida per fer el pa pot emprar-se per fer pa calent, pastes alimentàries i molts altres productes. Només cal que alguna empresa prengui el compromís de fabricar-los, trencant una dinàmica actual d’un mercat de productes especialitzats fabricats majoritàriament a altres països europeus.

Pa per a celíacs similar al convencional
L'objectiu dels investigadors de la UAB ha estat elaborar un pa per a celíacs amb sabor similar al pa elaborat amb farina de blat i amb una textura similar, una molla esponjosa i volum "normal", que tingui a més un sabor personalitzat que el diferenciï dels productes existents. S'ha treballat en dues línies: la primera, centrant-se en un producte 100% sense gluten de qualitat superior i, la segona, una via més exigent, és a dir 100% sense gluten, 100% vegetal. L'objectiu de tot això és cobrir les necessitats dels consumidors amb intolerància a la lactosa i als ous.

Aquest desenvolupament segueix permetent modificacions i permet, a curt termini, desenvolupar més productes en la mateixa línia, que els permetin les mateixes eleccions que a les persones que no són celíaques.

La malaltia celíaca
És una intolerància permanent al gluten que exigeix dur una dieta estricta sense gluten durant tota la vida. El gluten és una proteïna que està present en alguns cereals com el blat, el sègol, l’ordi, el triticale (híbrid de blat i sègol) i, possiblement, de la civada.
La ingestió de gluten produeix una atròfia a les vellositats intestinals, que desapareixen, els aliments no s’absorbeixen i apareixen lesions inflamatòries. Afecta a individus genèticament predisposats, tant en infants com en adults.

La simptomatologia d’aquesta malaltia és variada: diarrea crònica, pèrdua de pes, distensió abdominal, vòmits, dolor abdominal recurrent, canvis de caràcter, manca de gana, anèmia i retard del creixement en els nens. Aquests símptomes, no obstant això, poden estar absents, la qual cosa dificulta el diagnòstic.
La incidència d’aquesta malaltia és d’1 persona per cada 300. Actualment hi ha diagnosticades 35.000 persones a l’estat, tot i que la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya aprecia que a l’Estat hi podria haver 450.000 malalts.

* La fotografia, feta durant la presentació del pa, es pogué tastar el nou producte, molt semblant al pa convencional

continua llegint

dimecres, 13 de desembre del 2006

Mantenim una lluita activa contra el dolor

Una metgessa de família i una enginyera de telecomunicacions lluiten contra el dolor crònic mitjançant un conte, les vendes del qual aniran destinades a la Marató de TV3 de desembre

La CAMFiC patrocina el llibre Per què tenim dolor? Les plantes ens ajuden a entendre-ho, de Maria Freixes i Anna Rispau amb il·lustracions de Pilar Mena. Mitjançant la pròpia experiència dels efectes devastadors del dolor, les seves autores, una enginyera de telecomunicacions i una metgessa de família han creat un conte que es converteix en guia per comprendre els processos que desemboquen en diferents tipus de dolor. L’objectiu d’aquesta acció és conscienciar a la societat sobre la importància d’avançar en la investigació biomèdica, perquè la recerca pot canviar la vida dels qui pateixen de dolor.

“Mantenim una lluita activa contra el dolor, considerem que hem fet un aprenentatge de luxe i tenim el neguit, la necessitat i el deure d’explicar la nostra experiència, perquè uns es puguin sentir identificats i acollits, perquè d’altres puguin avançar en el camí de l’ajut i l’empatia i perquè tots junts recordem que cadascú de nosaltres som peces clau per construir i mantenir la salut”, diuen les autores.
Per la doctora Rispau aquest conte és “una guia perquè les persones que conviuen amb el dolor se sentin identificades i acollides. I que les persones del seu voltant, puguin
apropar-se més a elles en el camí de l’empatia, la comprensió, l’ajuda i la solidaritat”.
Tots els beneficis que generi la venda del llibre aniran destinats a la Marató de TV3, que el 16 de desembre se centrarà en el dolor crònic. El Corte Inglés col·labora, per la seva part, amb la venda del llibre en tots els seus centres a Catalunya, a partir del dia 28 de novembre. El preu es de 10€.

continua llegint

Els Joves amb Diabetis fem un calendari per recaptar fons


Sweet Catalunya-Joves amb diabetis hem elaborat un calendari 2007 en què una dotzena de joves diabètics catalans posem amb l'objectiu de recaptar fons i millorar les condicions de treball i la vida de les persones amb diabetis.
Dotze joves amb diabetis posem la cara i el cos al servei de la causa.
Comprar-lo és la millor manera de passar 365 dies sense oblidar la diabetis, això sí: amb amabilitat i bona estètica.
Aquest calendari ha estat editat amb el suport de Sanofi-Aventis, BD, Menarini i Bayer
Com comprar un calendari SweetCatalunya 2007
1.Directament a una de les delegacions de l'ADC: Al preu de 5 euros. Per conèixer on hi ha una delegació i els seus horaris: consulteu la pàgina web http://www.adc.cat/. O truqueu al 93 451 36 76.
2.Per rebre'l per correu: Cal ingressar 7 euros (5 pel calendari i 2 pel franqueig) al compte 2100-3291-97-2100320459 de La Caixa, indicant molt clar: calendari+nom de qui fa l'ingrés. Tot seguit envieu un email a adc@adc.cat o un fax al número 93 454 14 04 dient quan s'ha fet l'ingrés i indicant a quina adreça el voleu rebre. En pocs dies rebreu el calendari per correu.

continua llegint

La UAB ofrecerá asistentes personales a discapacitados graves

En la década de 1990 la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) se impuso el reto de eliminar las barreras arquitectónicas. Ahora el campus de Cerdanyola inicia una experiencia pionera: ofrecer asistentes personales a aquellos estudiantes dependientes con discapacidades físicas graves. Otro objetivo para el próximo año es abrir un centro de recursos tecnológicos.

Per llegir la notícia publicada avui al diari El País, punxant aquí.

continua llegint

Investigadors de la UAB elaboren un nou pa sense gluten

Cartell del Dia Internacional de la celiaquia 2006
extret de la plana web www.celiacscatalunya.org

El Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA) ha creat el producte a partir d’una nova proteïna desenvolupada per Uxafarma


Investigadors del Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA), de la UAB, han desenvolupat, per primer cop, un pa amb un 0% de gluten que supera amb escreix la qualitat dels productes actuals per a celíacs. El producte ha obtingut un 100% d’èxit a les proves realitzades i serà presentat el dijous 14 de desembre, a les 11,30 h. a la Sala de Juntes de la Facultat de Veterinària de la UAB (Bellaterra, Cerdanyola del Vallès) pel professor Buenaventura Guamis, director del CeRPTA, Israte Normahomed, investigadora del CeRPTA, i Alberto Puerta, director general d’Uxafarma.

Els investigadors es van plantejar l’aplicació d’una nova proteïna desenvolupada per l’empresa farmacèutica Uxafarma per sustituir al gluten que, a més de conferir a la massa propietats similars a les masses amb gluten, aporta un valor afegit en tenir un valor biològic elevat i ser un producte vegetal. El resultat de l’aplicació de la proteïna incrementa el valor nutricional del producte, augmenta la seva vida útil i li confereix una textura similar al pa tradicional.

continua llegint

I Congrés Català de Dona i Salut Mental


Els dies 14 i 15 de desembre tindrà lloc el I Congrés Català de Dona i Salut Mental, que aplegarà destacats especialistes per debatre sobre els principals trastorns mentals que afecten les dones.
L'esdeveniment està organitzat pel Grup de Treball i Recerca en Dona i Salut Mental, i compta amb la col·laboració del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB.

La diferència de gènere vers els diversos trastorns mentals ocuparà una gran part del debat en aquest primer congrés, que acull UAB-Casa Convalescència (Sant Antoni Maria Claret 171, Barcelona). En la primera jornada s'abordarà aquesta relació i es tractaran, entre d'altres, les diferències de gènere en esquizofrènia, en el trastorns afectius i en el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat. Tindrà lloc també una conferència sobre "Les dones i la ciència", a càrrec de Flora de Pablo, presidenta de l"Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues.

La segona jornada estarà dedicada als trastorns mentals específics de la dona -com ara la depressió postpart o la relació entre esterilitat i estrès- i a la diferència de gènere en el tractament del tabaquisme i el consum de drogues. Maria Luisa Figueira, cap del Departament de Psiquiatria de la Facultat de Medicina de Lisboa, impartirà una conferència sobre "Gènere i Trastorn Bipolar".

El congrés també comptarà amb tallers entorn a dues problemàtiques amb molta incidència en la població femenina: els canvis de rol i l'aparició de psicopatologies en la dona immigrant i la detecció de la violència de gènere en diferents àmbits sanitaris (medicina, infermeria i psicologia).

La inauguració del congrés comptarà amb la presència de Sara Berbel, presidenta de l'Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya. Gemma Carcia-Parés, presidenta de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, serà l'encarregada de cloure aquesta primera edició. A l'acte de cloenda és prevista l'assistència de Marina Geli, consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Aquest I Congrés Català de Dona i Salut Mental està organitzat pel Grup de Treball i Recerca en Dona i Salut Mental, de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, i compta amb la col·laboració de la Societat Catalana de Medicina Psicosomàtica i el Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB.

Més informació:http://www.gtrdsm.cat/

continua llegint

dimarts, 12 de desembre del 2006

Es presenta a Cerdanyola del Vallès “Contes Coordinats”

L’Ateneu de Cerdanyola del Vallès, carrer de la Indústria 38-40, acollirà el proper dimecres 20 de desembre, a les 20h i a l’aula 6, la presentació del llibre Contes Coordinats. Es tracta d’un recull de contes, majoritàriament inèdits d’escriptors catalans, que té com a objectiu recollir fons econòmics per la Fundació Esclerosi Múltiple i donar a conèixer l’Esclerosi Múltiple, una malaltia que afecta a més de 4.000 persones a Catalunya.

El llibre, editat per l’Editorial Montflorit, compta amb vuit contes, majoritàriament inèdits d’escriptors catalans de primera línia com Isidre Grau, Marta Pessarrodona, Ignasi Riera, Maria Mercè Roca, Marc Romera, Màrius Serra, Jesus Maria Tibau i Matthew Tree, que han escrit un conte exclusivament per aquest llibre. Un poema de Miquel Martí i Pol, que fou afectat d’Esclerosi Múltiple, obre el llibre a mode de pròleg. El poema triat, que porta per títol “L’Hoste Insòlit”, fa referència a la malaltia, alhora que és també un cant a la vida. La temàtica dels contes és diversa ja que els escriptors, que participen en aquest projecte de forma totalment desinteressada, han tingut total llibertat creativa. El llibre té una extensió de 144 pàgines.

Els beneficis que se n’obtinguin de la venda d’aquest llibre es destinaran íntegrament a la Fundació Esclerosi Múltiple per posar en marxa el nou projecte de creació del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT), que tindrà la seva Seu a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Per a més informació sobre la malaltiaFEM (Fundació Esclerosis Múltiple)

continua llegint

L’Associació Fibromiàlgia i Fatiga Crònica de Cerdanyola col·labora amb la Marató de TV3

L’Associació Fibromiàlgia i Fatiga Crònica de Cerdanyola col·labora amb la Marató de TV3 que es realitzarà el proper diumenge, 17 de desembre, i que en aquesta edició es centrarà en el dolor, per això, els fons que es recaptin es destinaran a projectes de recerca biomèdica sobre dolors d'origen divers.

La col·laboració de l’Associació Fibromiàlgia i Fatiga Crònica de Cerdanyola consisteix en recollint fons mitjançant la venda d'uns calendaris amb fotografies de persones afectades per aquestes malalties que han estat preparats especialment per a aquesta ocasió.
Els calendaris, que costen 6 euros, es poden comprar a la seu de l'associació, al carrer les Vinyes 11Afins al mes de gener o bé es poden reservar trucant al telèfon 666659011.
Els beneficis obtinguts seran ingressats al compte de la Fundació de la Marató.

continua llegint

dilluns, 11 de desembre del 2006

El rector de la UAB presenta un pla d'acció d'igualtat d'oportunitats de les persones amb discapacitat

Lluís Ferrer, rector de la UAB, presentarà demà, dia 12 de desembre, el pla d’acció d’igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat que s’aplicarà a la UAB l’any 2007. Entre altres innovadores accions previstes, destaquen la creació d'un Centre de Recursos Tecnològics, l’inici del projecte pilot d'atenció a les persones amb discapacitat física basat en la figura de l’Assistent Personal, i l’aplicació del Pla d’Accessibilitat i Mobilitat de la UAB.

Commemoració del Dia de la Discapacitat a la UAB

L'acte tindrà lloc, a partir de les 12,30 hores, a la sala d'actes del Rectorat, per commemorar el Dia de la Discapacitat a la UAB, que comptarà amb la participació, entre d'altres, del director general de I’Institut Català de Serveis Socials del Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, de Berta Maure Rubio, de la direcció general per al Desenvolupament de la Societat de la Informació del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, del propi rector de la UAB, i d’estudiants discapacitats de la UAB.

L’acte comptarà amb les mesures d’accessibilitat i d’adaptabilitat per a garantir l’accés de totes les persones.

* La UAB ja va celebrar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el passat 30 de novembre. Aquest bloc se'n va fer ressò d'aquella activitat, a l'entrada que localitzareu aquí.
La fotografia que il·lustra aquest text es va fer aquell dia i correspon a l'activitat del Joc de l'Oca amb cadira de rodes.

continua llegint

Programa 13-12-2006

EDITORIAL: Gemma Moncho ens parla dels medicaments genèrics i de la responsabilitat del propi pacient per demanar-los. ESCOLTAR EDITORIAL

1ª ENTREVISTA: Parlem amb Maria Pujolà i Pepita Vila de (AFIMIR) la associació de fibromiàlgia i fatiga crónica de Montcada i Reixac. CLICK

Què és la fibromialgia?
La fibromialgia és una condició que causa dolors musculars i fatiga (cansament). Les persones amb fibromialgia tenen "punts hipersensibles" en el cos. Aquests es troben en àrees com: el coll, els muscles, l'esquena, els malucs, els braços i les cames. Els punts hipersensibles dolen al pressionar-los. Les persones que pateixen de fibromialgia poden també tenir altres símptomes, tals com: dificultat per a dormir rigidesa al matí mals de cap períodes menstruales dolorosos sensació de formigueig o adormiment a les mans i els peus, lapses de memòria o dificultat per a concentrar-se (a aquests lapses de memòria de vegades se'ls crida "fibroneblina").

Parlem amb Matilde Torralba, presidenta de l'associació de celíacs de catalunya, sobre la primera cervessa DAMM per celíacs. El company jordi Jorba realitza l'entrevista.CLICK per escoltar.
Aquest tipus de cervesa sense gluten ja existia al mercat, però només es podia trobar en establiments molt especialitzats i a un preu molt elevat. Damm vol popularitzar el producte i fer-lo accessible a tothom. Les malaltia celíaca és crònica, afecta les parets de l’intestí prim i les persones que la pateixen no poden prendre gluten ni altres proteïnes que es troben al blat, la civada i el sègol. Es calcula que un de cada 100 espanyols és celíac i que aquesta és la malaltia crònica intestinal més freqüent a casa nostra.

Les emissores de ràdio de Ripollet, Montcada, Barbera i Cerdanyola, ens expliquen quines són les últimes novetats sanitaries de la seva població. CLIC per roda informativa.

Planes web interessants: Avui planes web per viatjar www.disabilitytravel.com , www.accessiblebarcelona.com , www.lazarum.com

Cuina accessible de la Teresa Diviu: avui sopa bullubesa(zarzuela)
Escoltar la recepta CLICK



Això és tot, bon profit i fins la propera setmana.

continua llegint

La delegació de Sabadell de l'Associació de Diabètics de Catalunya organitza dues xerrades dedicades al tema "La taula de Nadal". Es faran els dies 13 i 20 de desembre, a les 19h.

La primera, la del dia 13, anirà a càrrec de la Sra. Maite Valverde, Educadora en diabetis de la Mútua de Terrassa. Es farà al Casal Pere Quart, a la Rambla, 69, de Sabadell.

La segona, del dia 20, la farà la Sra. Judit Costa Mas, diplomada en dietètica i nutrició. L'activitat es farà a la Casa de Cultuta, Jardins del Monestir. Al carrer Castellví s/n, de Sant Cugat del Vallès.

Si voleu contactar amb l'ADC Sabadell - Sant Cugat, podeu fer-ho per telèfon, al número 937 270 247, o bé adreçar-vos a la seu de l'entitat, ubicada al Centre d'Entitats Gaudí, Passeig Gaudí, 31, 08203 - Sabadell.

continua llegint

diumenge, 10 de desembre del 2006

Malalts d'esclerosi múltiple impulsen una teràpia celular contra la seva patologia

Reproduïm un article publicat per La Vanguardia dedicat a les proves d'una nova teràpia per a lluitar contra l'Esclerosi Múltiple. Punxeu damunt la imatge de l'article perquè aquest s'ampliï i el llegiu amb comoditat.

continua llegint

divendres, 8 de desembre del 2006

Un sistema de arbitraje resolverá las quejas de las personas con discapacidad


El Gobierno ha aprobado, a propuesta de los ministerios de Trabajo y Asuntos Sociales, de Justicia, de Sanidad y Consumo y de Vivienda, un real decreto por el que se establece y regula un sistema arbitral específico para la resolución de quejas y reclamaciones en materia de igualdad de oportunidades, no discriminación y accesibilidad universal por razón de discapacidad. LEER +

continua llegint

dijous, 7 de desembre del 2006

Els discapacitats reclamen millores urgents en el servei municipal de taxis adaptats

El servei de taxis adaptats del programa Porta a Porta de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) no acaba de funcionar. Els usuaris esporàdics es troben que es col·lapsa en les hores punta –de 8 a 2/4 d'11 del matí i de 4 a 2/4 de 7 de la tarda–, tenen dificultats per contactar amb la centraleta i es queixen que els taxis no són puntuals. Les entitats de discapacitats reclamen l'ampliació de la flota de vehicles i la millora general de la qualitat del servei. La gerència de l'institut coneix les queixes i creu que s'ha d'informar millor els usuaris i perfeccionar una part del programa pioner a l'Estat. El Porta a Porta, que també inclou un servei de transport especial anual i fix que funciona bé, ha passat de fer 155.000 viatges l'any 2004 a 189.000 el 2005.

Si voleu llegir la notícia completa, publicada avui pel diari El Punt, punxeu aquí. També aquí.

continua llegint

El 10 de desembre s'ha de comprar el disc de La marató de TV3

El disc estarà format per 12 cançons gravades especialment per a l’ocasió i 4 temes cedits. La producció musical ha anat a càrrec de Marc Parrot i Ten Produccions (Toni i Txasqui Ten).

Algunes de les peces del disc s’interpretaran en directe al llarg del programa “La Marató de TV3” del 17 de desembre. Enguany La Marató es dedica al Dolor Crònic.

Cal agrair la col·laboració desinteressada de tots els artistes que han participat en el disc, així com la dels seus mànagers i discogràfiques.

Del disc, se n’editaran 90.000 còpies, i sortirà a la venda al preu de 9 €, juntament amb els diaris “Avui”, “El Punt”,“La Vanguardia” i “El Periódico de Catalunya” del diumenge 10 de desembre.

Per a més informació, podeu enllaçar aquí amb la notícia.

continua llegint

S'aprova el Projecte de llei de serveis socials de Catalunya

La Llei de serveis socials de Catalunya serà el quart pilar de l'estat del Benestar, al costat d'educació, sanitat i pensions.

El Govern ha aprovat el Projecte de llei de serveis socials, que garanteix i universalitza el dret als serveis socials per a totes les persones que tenen necessitats socials a Catalunya.

Aquest era un dels projectes de llei que van decaure per fi de legislatura, i ara el nou govern la portarà al Parlament perquè es tramiti i s'aprovi el més aviat possible. L'aprovació del Projecte de llei de serveis socials és un dels compromisos expressats en el pacte de govern.

Llegir la notícia completa al portal de la Generalitat de Catalunya pitjant aquí.

continua llegint

dimarts, 5 de desembre del 2006

Panells electrònics informatius als quioscos de l'ONCE


La Organización Nacional de Ciegos (ONCE) ha invertido cuatro millones de euros para incorporar paneles electrónicos informativos en sus quioscos. La empresa vasca Ikusi ha sido la seleccionada para desarrollar e instalar los paneles electrónicos informativos en los más de 8.200 quioscos de la ONCE de toda España, con el objetivo de informar a los clientes, prácticamente en tiempo real, de sus premios, sus modalidades de juego y otroscontenidos de interés. CLICK para noticia entera.

continua llegint

La ley de la propiedad horizontal facilitará la accessibilidad a los edificios

Representantes de los ministerios de Trabajo y Asuntos Sociales, Justicia, Vivienda y Economía y Hacienda y del Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (Cermi) han constituido un grupo de trabajo encargado de preparar una propuesta de modificación de la actual Ley de Propiedad Horizontal, con el fin de facilitar la accesibilidad de las personas con discapacidad y mayores a los edificios sometidos a este régimen.Según informó el Cermi, su propuesta al Pleno del Consejo Nacional de la Discapacidad acordó constituir un grupo de trabajo técnico, al que se le ha encomendado preparar la reforma de la legislación sobre propiedad horizontal, con objeto de socializar todos los costes de las actuaciones de accesibilidad entre los copropietarios.Actualmente, las obras de accesibilidad en los edificios sometidos a propiedad horizontal son obligatorias siempre que no superen el límite de tres mensualidades de cuotas a la comunidad, lo que impide acometer obras o actuaciones que sobrepasen dicho importe.A juicio del Cermi, la reforma de la ley vigente debe suprimirese límite, de modo que la obligación de accesibilidad por parte de las comunidades de propietarios exista siempre que concurran los requisitos legales en cuanto a su necesidad, con independencia del coste de las actuaciones.

continua llegint

Nou 010 de la Paeria atès per discapacitats

L'alcalde de Lleida, fent la trucada inaugural del servei.
Foto d'Hermínia Sirvent

L’Ajuntament posa el marxa el telèfon 010, un nou servei d’atenció ciutadana que donarà informació sobre Lleida i les gestions municipals. Amb aquesta iniciativa, la tercera via d’atenció de la Paeria juntament amb la presencial i la telemàtica, es vol centralitzar i unificar el servei d’informació telefònica d’acord amb el principi de finestreta única que implica un estalvi de temps i de recursos.

El servei funciona de dilluns a diumenge, inclosos els festius, les 24 h. Hi treballen 17 operadors de l'entitat ASPID (Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida), en coordinació amb l'Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana.

Per llegir la notícia sencera a la plana web de La Paeria, punxeu aquí.


continua llegint

dilluns, 4 de desembre del 2006

Les víctimes de la SIDA de Montcada i Reixac, recordades en un tapís gegant

Un tapís de grans dimensions, en memòria a totes les víctimes de la SIDA mortes a Montcada i Reixac, va cobrir el terra de la plaça de l’Església de Montcada i Reixac divendres a la tarda, coincidint amb el Dia Mundial d’aquesta malaltia. Aquest va ser l’acte central de la jornada dins de la programació d’activitats organitzades per la regidoria de Salut Pública i Consum i Infància i Joventut de l’Ajuntament de Montcada i Reixac sota el lema de la SIDA no discrimina, adreçada principalment a la població immigrant del municipi.

Per llegir la notícia completa, publicada al portal www.montcada.cat, cliqueu aquí

continua llegint

El 80% de les empreses no compleix la llei d'integració social dels discapacitats

Coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el Grup Sifu (especialitzat en l'ocupació de personal discapacitat) ha denunciat que el 80% dels empresaris no compleix la llei d'integració social dels minusvàlids (LISMI), que estableix que el 2% dels llocs de treball de les empreses amb més de 50 treballadors ha d'estar cobert amb aquest personal.

Si voleu llegir la notícia completa, publicada a l'edició del dia de l'AVUI, cliqueu aquí.

continua llegint

diumenge, 3 de desembre del 2006

Vacances per a tothom

Responent el missatge de l'Angel Sierra, suggerir-li que consulti la plana de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona, pitjant aquí , on trobarà informació sobre com tramitar i gestionar unes vacances per a tothom. Hi ha enllaços, adreces i telèfons interessants. Especialment el de la Cocemfe - Confederació Española de Personas con discapacidad. Destinan una plana a informar sobre el programa de vacances 2006. Per accedir-hi punxeu aquí.

Les vacances per persones amb discapacitats són possibles. Vegeu una notícia d'El Mundo i una altra de l'edició alacantina de Las Províncias. Consultar una nota de la Fundación Once dedicada al tema.

Gràcies, Angel, pel teu suggeriment!. Seguirem treballant en el tema. Si algú té informació sobre aquesta qüestió o d'altres, que l'enviï a través del correu electrònic.

continua llegint

divendres, 1 de desembre del 2006

La UAB celebra el dia Internacional de les Persones amb Disminució

La ADUAB (Associació Pro-Disminuïts de la UAB) va organitzar ahir i amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Disminució (que es celebra el proper diumenge), una jornada lúdica per donar a còneixer a la comunitat universitària com viuen el dia a dia les persones amb necessitats educatives especials.

El diari digital cerdanyola.info ha cobert la notícia, que podeu llegir aquí.

continua llegint

La Creu Roja i la Mitja Lluna Roja llancen una aliança mundial contra el VIH/SIDA

La creixent feminització de l'epidèmia de la SIDA no només es deu a factors biològics; és més aviat conseqüència de la vulnerabilitat social de moltes dones i nenes exposades, entre d'altres coses, a violació, explotació sexual i tràfic.

Un mes abans del Dia Mundial de la SIDA, la Federació Internacional va destinar 300 milions de dòlars nord-americans per combatre el VIH/SIDA a l’Àfrica meridional, la regió del món més greument afectada per aquesta malaltia. Els fons s'utilitzaran per transmetre missatges de prevenció a al voltant de 50 milions de persones, per assistir a 250.000 persones que viuen amb el VIH i per donar suport a 460.000 nens vulnerables, en particular a orfes com a conseqüència d'aquesta malaltia.

Llegiu la notícia sencera pitjant aquí, tot cercant el text en el menú del portal de la Creu Roja.

continua llegint