dijous, 30 de novembre del 2006

Seminari demà a la Facultat de Dret de la UAB sobre la Llei de Dependència

Demà s'inicia el III Cicle de Seminaris Universitaris d'Actualitat Laboral, que dirigeix María José Feijóo Rey, professora del Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques. El primer seminari tractarà sobre la Llei de Dependència i tindrà lloc a la sala de Juntes de la Facultat de Dret a partir de les 10 hores. El seminari arriba just el dia després de l'aprovació definitiva de la llei al Congrés dels Diputats. Llegiu la informació a La Malla, al portal Telenoticies.com i al diari El País.

La inauguració comptarà amb la presència d'Antoni Morral, alcalde de Cerdanyola del Vallès i les primeres ponències aniran a càrrec de Jaime Castiñeira i Manuel Ramón Alarcón, professors titulars de la Universitat de Sevilla.

Les properes sessions d'aquest cicle de seminaris es faran els dies 15 de desembre i 9 de febrer. El proper 15 de desembre es tractarà el tema "El mobbing com assetjament psicològic en el lloc de treball", analitzant la situació laboral actual i la seva perspectiva penal. La última sessió es farà el dia 9 de febrer i s'abordarà la qüestió de la violència de gènere i contracte de treball.

continua llegint

Dia Mundial de la Sida


El dia 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Sida, sota el lema Atura la sida. Tu pots!. La campanya d’enguany té com a objectius aconseguir un major compromís dels líders polítics pel que fa a les seves promeses respecte a la sida, donar suport a les organitzacions de la societat civil i millorar la consciència pública i la implicació de tothom en el problema de la sida arreu del món.
Des de l’inici de l’epidèmia, l’octubre de 1981, fins a 30 de juny de 2006 s’han diagnosticat un total de 15.463 casos de sida residents a Catalunya. De tots els casos declarats, el 80,5 % són homes i el 19,5 % dones. La Sida a Catalunya afecta sobretot a població en edat compresa entre 25 i 39 anys.

Pel que fa al sistema voluntari de declaració de nous diagnòstics d’infecció pel VIH, des de la posada en marxa l’any 2001 fins a 30 de juny de 2006 s’han notificat 3.467 nous diagnòstics d’infecció pel VIH (el 76,8% homes i el 23,2% dones). La població d’edat més afectada, a l’igual que en els casos de sida, ha estat la compresa entre els 25 i 39 anys.

Per conèixer com es cel·lebra a les diferents poblacions que engloba Espai Vital, punxeu el nom de la localitat:

Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Montcada i Reixac i Barberà del Vallès.

I a la UAB.

Informació general de la Generalitat de Catalunya punxant aquí

continua llegint

La UAB celebra avui el Dia Internacional de les Persones amb Disminució

La ADUAB (Associació Pro-Disminuïts de la UAB) organitza, amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Disminució (que es celebra el diumenge 3 de desembre), una jornada lúdica per donar a còneixer a la comunitat universitària com viuen el dia a dia les persones amb necessitats educatives especials.

Per conèixer les dades de la jornada, que començarà a les 12,30h a la Plaça Cívica de la UAB, punxeu aquí.

continua llegint

dimecres, 29 de novembre del 2006

Necessita millorar


Ripollet. Carrer Tamarit. Foto feta el 29 de novembre

Aquest bloc obre una secció, anomenada "Necessita millorar", amb l'objectiu de donar a conèixer els problemes de mobilitat existents a les nostres ciutats i exposar actuacions insolidàries d'alguns ciutadans. Les fotografies que vagin arribant es penjaran al bloc fotogràfic obert amb aquesta finalitat. El podeu veure pitjant aquí

La idea és conscienciar els nostres polítics perquè millorin l'accessibilitat de la via pública, pensant en tota la societat, i al mateix temps, demanar als incívics que s'ho pensin dues vegades quan limiten la mobilitat dels altres. Les fotografies que actualment hi ha penjades són de Ripollet. Animem la gent d'altres municipis a sortir amb les seves càmeres per recollir els casos flagrants de limitació o impossibilitat de mobilitat. Envieu-les a l'adreça electrònica radioespaivital@telefonica.net

continua llegint

dimarts, 28 de novembre del 2006

Cursos per deixar de fumar


La delegació de l'Associació Espanyola Contra el Càncer a Ripollet anuncia la preparació de nous cursos gratuïts per a les persones que vulguin deixar de fumar.

Es tracta d'una teràpia individualitzada, amb el suport de grup, a càrrec d'un psicòleg especialitzat que facilita l'entitat. La participació és gratuïta.

Qui vulgui participar-hi haurà d'inscriure's al Centre Cultural de Ripollet, fins al proper 19 de desembre. A partir d'aquesta data es faran les entrevistes prèvies a la posada en marxa del grup, prevista pel 9 de gener. En total es faran 6 sessions setmanals, tots els dimarts i amb una hora i mitja de durada, més dues de reforç, al mes i als dos mesos de finalitzar les trobades setmanals.

continua llegint

Estrella Damm, ara també per a celíacs

Les persones celíaques ja no s’hauran de privar de beure cervesa. I és que l’empresa Damm ha llançat un nou producte, l’Estrella sense gluten, especialment pensada per a aquests malalts. Segons ha explicat Damm, la nova cervesa “manté el mateix sabor i respecta les propietats de la de sempre” i s’ha creat amb l’objectiu “d’ajudar a normalitzar la vida social” dels celíacs.

Per llegir la notícia sencera a La Malla, cliqueu aquí
La notícia a la plana web de Damm, aquí
Portal de Celíacs de Catalunya

continua llegint

dilluns, 27 de novembre del 2006

Un parche para el Parkinson

Reproduïm un article publicat en l'edició del dia del diari El Mundo, signat per América Valenzuela.

El Comité de Fármacos para Uso Humano (CHMP) de la Agencia Europea del Medicamento ha dado su aprobación para utilizar un parche transdérmico para tratar las fases más avanzadas de la enfermedad de Parkinson. Es el primer y único medicamento con esta forma de aplicación para esta enfermedad neurodegenerativa.

Hasta 2007 no llegará a las farmacias españolas aunque desde febrero de 2006 está aprobado para uso en pacientes con la enfermedad en etapas muy tempranas. Ahora se ha dado el visto bueno para su uso para etapas avanzadas. De esta forma, España se une a otros países como Alemania, Reino Unido, Austria, Suiza y Dinamarca. Su nombre comercial es 'Neupro' y lo fabrica la compañía Schwarz Pharma.

El principio activo del parche es la rotigotina, un agonista dopaminérgico no ergolínico. Este tipo de moléculas favorecen la transmisión de dopamina (que es la sustancia que disminuye progresivamente en los enfermos de Parkinson) estimulando los receptores dopaminérgicos.

Per llegir la resta de l'article, cliqueu aquí
Imatge reproduïda de Schwarz Pharma

continua llegint

programa 29-11-2006

Editorial: Avui la Gemma ens parla dels mitjans audiovisuals adaptats.
Per escoltar la editorial fes un CLICK.

El cap de setmana passat Cerdanyola cel·lebrava la diada de Sant Iscle a Can Catà. L'associació Tortuga Cerdanyola sense barreres va montar la seva taula. El Jordi Jorba va parlar amb Juanjo Giménez, el president, sobre l'accessibilitat de Can Catà. CLIKC si vols escoltar la entrevista.


La ADUAB (associació de discapacitats de la UAB) cel·lebren el dia internacional del discapacitat amb diferents activitats per a tothom. Espai Vital va parlar amb una de les vol·luntaries de la ADUAB, Xenia Garcia, escolta la entrevista CLICK.

A Montcada s'ha creat la comissió d'infants amb necessitats especials, la Silvia va parlar amb Carolina Ibàñez, una de les responsables de la comissió. CLICK

RODA INFORMATIVA: Les emissores de Ripollet, Cerdanyola, Barberà i Montcada, ens apropen les últimes novetats saniàries del municipi. Escolta la roda informativa punxant aquí.

Planes Web interessants: www.actuava.org , www.uab.es/as-aduab , www.sordsdesabadell.org Si voleu coneixer les explicacions d'aquestes web punxeu aquí.

Cuina Adaptada: Avui comencem tot un seguit de plats de Nadal. El primer d'aquests plats es POLLASTRE ROSTIT. Escoltar la recepta.












SI POT SER......NO EM ROSTIU.

Apa, fins la propera setmana.

continua llegint

diumenge, 26 de novembre del 2006

Xerrada sobre els darrers avenços en la malaltia del Pàrkinson, fàrmacs i cirurgia

El doctor Miquel Àngel Barberà, neuròleg i president de l'AVAN - Associació Vallès Amics de la Neurologia [vegeu fotografia] oferirà el proper dimecres 29 de novembre, a les 19h i al Centre Cultural de Ripollet, una xerrada dedicada a exposar els darrers avenços en la malaltia del Pàrkinson, fàrmacs i cirurgia.

L'activitat l'organitzen la delegació local de Pàrkinson Catalunya i Associació Vallès Amics Neurologia.

* L'Associació AVAN

L'
Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN) és una entitat sense ànim de lucre que dedica tots els seus esforços a la difusió i a la divulgació de la neurologia, així com a la millora de la qualitat de vida dels afectats per les diferents malalties relacionades amb aquest camp.

Va néixer al 1993 amb l'objectiu de posar en contacte a totes aquelles persones vinculades o interessades en les malalties del sistema nerviós, estiguin o no
directament afectades.

Està oberta als malalts i als curadors (familiars i voluntaris), així com als professionals i a tots els interessats en les afeccions neurològiques.

L'associació vol agrupar a totes les persones amb malalties cròniques del sistema nerviós, per tal de reduir i resoldre aquells problemes que són comuns, sense oblidar les necessitats concretes i específiques de cada grup de malalties.

És una associació configurada de diferents vocalies que representen els interessos de cada grup en particular, i que com a conjunt pretén una tasca de servei comú i específica alhora.

Darrera de l'Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN) trobareu un equip de professionals i de voluntaris que treballen per fer possible els diferents programes d'actuació que ofereix AVAN avui

Des de 1993 treballem per millorar la vida de les persones.

* Informació extreta de la plana web de l'AVAN

continua llegint

dissabte, 25 de novembre del 2006

Pessic de circ a Sierra Leone

Xell Espàrrach, una de les components de la cia. local Pessic de Circ, ha estat 12 dies a Sierra Leone, un país que ha viscut durant 10 anys una cruenta guerra civil. Una missió de Pallassos sense Fronteres ha portat el somriure a una població molt jove que malda per tirar endavant.
Si voleu llegir la noticia sencera feu CLICK

continua llegint

Borsa de treball per persones amb discapacitat

Des d'ara la borsa de treball de Comarcàlia permet a les empreses catalanes publicar ofertes específiques per a persones amb discapacitat. Els candidats interessats s'hi poden inscriure i rebre-hi les ofertes adreçades a discapacitats amb absoluta confidencialitat.
Aquesta iniciativa compta amb el suport de Fundosa Social Consulting, empresa de RH de la Fundació ONCE especialitzada en aquests processos de selecció, que ofereix els seus serveis gratuïtament* tant a contractadors com a candidats.



continua llegint

dimecres, 22 de novembre del 2006

1.200 enfermos crónicos podrán ser controlados desde su domicilio

Un total de 1.200 enfermos crónicos que sufren patologías respiratorias, diabetes o insuficiencias cardiacas del Barcelonès y el Baix Llobregat participarán en un plan pionero de telemedicina, una práctica médica que consiste en el seguimiento a distancia de los pacientes mediante el uso de nuevas tecnologías.

Todos estos enfermos son tratados en el Hospital Clínic de Barcelona, en el de Bellvitge, situado en L'Hospitalet de Llobregat, y también en algunos ambulatorios de ambas comarcas.El uso de las nuevas tecnologías para controlar a los pacientes desde su domicilio tiene importantes beneficios, aseguró el doctor Josep Roca, promotor del programa de telemedicina del Hospital Clínic. De hecho, este centro lleva ya seis años efectuando pruebas piloto de asistencia domiciliaria a pacientes con enfermedades respiratorias. Roca recordó que un estudio que promovió el Hospital Clínic concluyó que la hospitalización domiciliaria es un 38% más económica que la convencional. Además, mejora la calidad de vida de los pacientes, ya que pueden seguir viviendo en su propia casa y no tienen que desplazarse tantas veces a los centros sanitarios para ser tratados.

Si voleu llegir la notícia completa, publicada al diari El País, a l'edició d'avui, punxeu aquí.

continua llegint

Les primeres cèl·lules mare catalanes ajuden a estudiar el Parkinson i el càncer

El diari Avui publica en l'edició del dia un article dedicat a la investigació amb cèl·lules mare. El signa Joaquim Elcacho.

Les primeres cèl·lules mare catalanes ajuden a estudiar el Parkinson i el càncer

El Centre de Medicina Regenerativa presenta les dues primeres línies cel·lulars Només una desena de països treballa a aquest nivell

El Centre Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB) i el departament de Salut van presentar ahir les dues primeres línies cel·lulars creades en aquest centre a partir de cèl·lules mare embrionàries. ES[2] i ES[3], denominació oficial del material genètic aconseguit al CMRB després d'un any de recerca, són dos grups de cèl·lules que tenen la capacitat de mantenir-se vives i multiplicar-se de forma pràcticament infinita.

Quan es perfeccioni la tècnica, grups de cèl·lules com ES[2] i ES[3] podrien ser utilitzats per regenerar qualsevol tipus de teixit del cos humà. Les primeres cèl·lules mare aconseguides a Catalunya ajudaran a l'estudi de malalties com el Parkinson i el càncer, segons van avançar ahir els responsables del CMRB.

L'article sencer punxant aquí

continua llegint

dimarts, 21 de novembre del 2006

Espai Vital, candidat al premi Rosalia Rovira



El programa Espai Vital, coproducció de les ràdios municipals de Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet i Barberà del Vallès, és un dels candidats dels Premis de la Comunicació Local en l'apartat de ràdios locals. Els guanyadors es coneixeran durant la Festa de la Comunicació, que tindrà lloc el proper 17 de març a Rubí.

Per a més informació, accediu a la notícia de La Malla punxant aquí.

continua llegint

PROGRAMA 22-11-2006

EDITORIAL: Parla de la automedicació i del mal us que fem dels antibiòtics. CLICK

L'associació "Familiars i amics de Ángel Manzanares", es una associació sense ànim de lucre que treballa pels infants amb càncer. Antonio Manzanares es el pare de l'Àngel i dedica gran part del seu temps lliure a lluitar per la eradicació de la malaltia.
Per escoltar la entrevista fes un CLICK .


La Marató de TV3 aquest any es dedica al dolor. Hem parlat de la Marató amb el seu director Xavier Abad. Escolta la entrevista CLICK

Què és el dolor?
El dolor és una experiència desagradable que tenim quan es produeix un dany als teixits. El 80% de la gent ha tingut dolor en algun moment de la vida. http://www.fundaciomaratotv3.org/


Quines són les últimes novetats del camp de la salut al Vallés Occidental? Només has de CLICKAR i escoltar el que ens diu Ripollet, Cerdanyola, Montcada o Barbera, les 4 emissores mancomunades de Espai Vital.

Planes web interessants: www.horitzo.org , www.enjoc.com , www.guttmann.com .
Si voleu escoltar la explicació de cada una de elles, feu un CLICK i escolteu.

Recepta adaptada de la setmana: cigrons estofats de la Teresa. Escolteu la recepta fent un CLICK.


Bon profit.



continua llegint

dilluns, 20 de novembre del 2006

Alba Gañán, superant barreres a la universitat

El diari gratuït Menos 25, adreçat al públic universitari, publica en el seu número 191 una entrevista amb Alba Gañán, estudiant de Filologia àrab de la Universidad Complutense de Madrid. Passejant pel portal de la Universitat sorprèn positivament que ja d'entrada es pugui accedir a la Oficina para la Integración de Personas con Discapacidad. És molt recomanable de navegar-hi una mica!. Pel que fa a la Universitat Autònoma de Barcelona la informació no està en primera plana sinó que cal buscar-la en l'apartat d'estudiants i, un cop allà, anar a l'entrada persones amb necessitats especials. Tan de bo la UAB, universitat vallesana guaitada per la proximitat als qui fem aquest web i el programa, prengués la decisió de facilitar al màxim la informació, com ho fa la Complutense!.


Si voleu llegir l'entrevista a l'Alba Gañán, cliqueu damunt de la imatge i s'engrandirà. També podeu baixar-vos l'exemplar de la revista M25 pitjant aquí. És en format PDF.

continua llegint

dimecres, 15 de novembre del 2006

PROGRAMA 15-11-06

Editorial: Aquesta setmana la dediquem al cinema i més concretament a la pel·licula "Va a ser que nadie es perfecto" que te com a protagonistes un cec (Fernando Tejero), un mut (santi Millan) i un coix (Jose Luis Garcïa Perez). CLIK escoltar la editorial.

És important saber el temps que et queda de vida? Aquesta es la pregunta que es va fer el doctor Arango de l'hospital Vall Hebrón. Ell i un equip d'investigadors ha trobat un nou marcador de càncer de còlon. CLICK per escoltar la entrevista.

Que és el càncer de còlon?
El càncer de colon és una malaltia en la qual les cèl·lules malignes es localitzen en la porció intermèdia i més llarga de l'intestí gruixut. És un tipus de càncer bastant comú en molts països, però també resulta fàcil de detectar, té un alt grau de curació i triga molt en desenvolupar-se. El colon, juntament amb el recte (porció final de l'intestí gruixut), és el lloc on s'emmagatzemen la femta abans de ser expulsades a l'exterior a través de l'anus. A l'encarregar-se d'aquesta labor, acumula substàncies de deixalla, pel que és un lloc propici per a l'aparició d'un càncer. Per això és important reduir el temps d'acumulació al mínim, adoptant una dieta equilibrada que faciliti el trànsit intestinal al màxim.

L 'Associació Catalana de Gossos d'Assistència és una entitat registrada sense ànim de lucre, creada l'any 2002, que té com a objectiu proporcionar més independència en la vida de les persones amb necessitats especials, gràcies a l'assistència d'un gos ensinistrat. Neus Izquierdo es la presidenta de l'associacio catalana de gossos d'assistència( www.perrosdeasistencia.org )Amb ella em parlat. CLICK per escoltar la entrevista.


"VA A SER QUE NADIE ES PERFECTO", la pel·lícula protagonitzada per Santi Millan, Fernando Tejero i Jose Luis García Pérez, és un clar exemple d'integració i bon humor. Hem parlat amb l'Albert Espinosa, el guionista. CLICK per escoltar la entrevista.


La recepta adaptada de la setmana: MACARRONS DE LA TERESA. Per escoltar la recepta feu un CLICK i bon profit.


Fins la propera setmana.

continua llegint

dimarts, 14 de novembre del 2006

Es presenta a Montcada i Reixac el llibre Contes Coordinats

La revista La Veu de Montcada i Reixac, en la seva edició corresponent a la 1ª quinzena de novembre (núm. 290) es fa ressò de la presentació del llibre Contes Coordinats, en un acte organitzat per l'entitat Cercle Cultural. Reproduïm l'article de la revista, signat per Pilar Abián.

El llibre Contes Coordinats és una iniciativa d'un grup de voluntaris i volutàries cerdanyolencs de la Fundació Esclerosi Múltiple. Diversos autors i autores dels PPCC escrigueren i cediren contes per a fer possible aquest llibre, editat per Editorial Montflorit. El benefici que se'n tregui de la venda anirà destinat íntegrament a la Fundació i als seus programes d'ajut a les persones afectades per l'Esclerosi Múltiple. Per a més informació del llibre Contes Coordinats, cliqueu aquí

continua llegint

dilluns, 6 de novembre del 2006

PROGRAMA 08-11-2006

Comencem com cada setmana amb la editorial del dia que com sempre ens porta la Gemma Moncho i que avui va del dia internacional de L'Osteoporosi. Cal prevenció i diagnòstic ràpid per el seu tractament.
Escoltar editorial click


Parlem amb el Vicepresident de la associació catalana del Síndrome de Rett, Francisco Romero. El Síndrome de Rett està catalogada com a malaltia rara i afecta només a nenes. www.rettcatalana.es El 3 i 4 de novembre es va celebrar el congrés nacional del Síndrome de Rett. Escoltar entrevista

En el marc de la presentació de la campanya electoral del PSC a Cerdanyola, varem parlar amb la consellera de sanitat a Catalunya Marina Geli. La consellera agraeix l'esforç que fan dia a dia les persones amb algun tipus de discapacitat i comenta que el nou hospital Ernest Lluc estarà completament adaptat.

Per escoltar la entrevista feu click

Fem una roda informativa per conèixer quines són les novetats sanitàries a les diferents emissores municipals que conformen Espai Vital. Comencem a Ripollet, Toni Miralles ens comenta la signatura del pacte de salut i com afecta a Ripollet. A Montcada, Pilar Abiàn comenta que ADIMIR crea una comissió educativa per tractar els problemes de les persones amb dis-capacitat psíquica.Finalment a Cerdanyola el Xavi Poza ens diu que s'ha creat un comitè científic per tractar persones afectades per l'amiant. A Barbera el David Rua ens comenta el projecte d'adaptació de l'estació de RENFE que es durà a terme en breu.

Maritxell Aymerich ens parla de la associació ANDI de Sabadell. Parla amb l'Arnau, treballador de la biblioteca municipal i la Laia, treballadora de la companyia d'Aigües de Sabadell. Ambdós parlen de la seva tasca dins i fora de l'empresa. Música, ball, excursions, geganters i caps grossos...De fet no hi ha lloc per l'aburriment.

Escolta la entrevista

És el moment de repassar les planes web interessants que ens porta la Maritxell: www.enfermedadesraras.org , www.projecteaura.org , www.andisabadell.org .

Per últim, la Teresa Diviu ens ensenya com fer un conill amb castanyes.Ingredients: ½ conill, fulla de llaure, ceba, tomàquet, all, canyella, 12 atmella 12 avellanes i 12 pinyons, pa torrat, aigua, una presa de xocolata, 2 galetes i castanyes.Preparació: Posem en un pot ½ litre d'aigua, els fruits secs les galetes i la xocolata, l'all i el pa torrat passem tot això pel minipimer.Tot seguit i en una cassola de terra enrossim el conill amb l'oli, la canyella, la fulla de llaure, un cop daurat hi tirem la ceba, el tomàquet, la picada anterior i les castanyes.Salem, hi afegim aigua si en falta, 20 minuts fent xup-xuup i a taula. Escolta la recepta amb un click

Bon profit i fins la setmana vinent.

continua llegint